Jako że to mój pierwszy post na forum to czesc wszystkim :) Na początek: posiadam raczej niewielki kapitał więc rozważania poniżej są raczej hipotetyczne bo obecnie chodzi o różnicę w podatku rzędu kilkudziesięciu ew. kilkuset PLN. Jednak liczę na to że stopniowo budując swój portfel, w przyszłości się to zmieni i wtedy zacznie mieć znaczenie :) Inwestuje trochę w amerykańskie spółki dywidendowe i zauważyłem że mimo że istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania to w niektórych domach maklerskich jest pobierane 30% podatku od dywidendy. Między innymi jest tak w bossie, gdzie chciałbym kupić sobie kilka etfów, których nie ma w DeGiro, w którym posiadam obecnie konto. W DeGiro jest pobierany podatek w wysokości 15% tak więc brakujące 4% muszę dopłacić w Polsce przy rozliczaniu się. Zastanawiałem się czy zgodne z przepisami byłoby skompensowanie nadpłaty z 30% podatku z niedoplata z 15%. Na przykładzie (wiem że w praktyce trzeba przeliczać na PLN jednak dla uproszczenia to pominę :)). Załóżmy że mam ETF-a, który wypłacił mi 500 USD brutto dywidendy i zostało pobrane 30% podatku czyli 150 USD. Podatek należny wynosił 19%*500=95 USD czyli zostało pobrane o 55 USD za dużo. Jednocześnie posiadam akcje, które wypłaciły 1500 USD dywidendy brutto i zostało od nich pobrane 15% podatku czyli 225 USD. Podatek, który powinienem zapłacić w Polsce to 285 USD, od tego odliczam ten pobrany przez płatnika czyli zostaje 60 USD do zapłacenia. I tutaj dochodzimy do sedna, czy od tych 60 USD mozna odliczyc 55 USD nadplaty z poprzedniego przykładu? Wiem że w praktyce można szukać innych domów maklerskich itp. jednak ciekawi mnie to też od strony prawnej :)
|