Temat:
ASBIS
Czyli datę otrzymania mam rozumieć jako dzień, w którym fizycznie kwota wpłynęła mi na konto? Nie powinna mnie interesować data wypłaty dywidendy przez spółkę? Przepraszam za takie głupie pytania, ale wnerwia mnie język prawniczy a krajowa informacja skarbowa zasłania się tym, że oni nie są od interpretacji umów itp. i że powinienem się skierować do jakiegoś doradcy podatkowego...
Co do umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, oczywiście o niej pamiętam, W tej chwili Cypr nie pobiera podatku, więc całe 19% mam przekazać polskiemu urzędowi skarbowemu.
Ciekawa sprawa natomiast dotyczy umowy z Luksemburgiem o unikaniu podwójnego opodatkowania. Niby nie trzeba dopłacać tych 4% polskiej skarbówce, ale w wykazach umów widnieje jakieś obwieszczenie MSZ o sprostowaniu błędu i słyszałem na innym forum dot. spółki Industrial Milk Company SA (IMC) , że ponoć tłumaczenie tej umowy na jez. polski wprowadza jakieś nieścisłości w rozumowaniu jej...
|
Temat:
ASBIS
Witam Wypełniam sobie właśnie PIT-38. Mam małe pytanko o dywidendę Asbis. Spółka wypłaciła dywidendę 02.12.2021r., ale na konto weszła mi ona 03.12.2021r. Z którego dnia mam brać średni kurs NBP? Z 01.12.2021 czy z 02.12.2021?
|