PARTNER SERWISU
fkrirupd
Mittel

Mittel

Ostatnie 10 wpisów
Moderator:
Nie informujemy o własnych transakcjach na watkach spółek ;) od tego są indywidualne kroniki giełdowe

Zasadniczo dlatego, że Wielton dosyć regularnie wypłaca dywidendy (zaczynam budowę części dywidendowej portfela), a sama spółka będzie w moim portfelu do "końca świata", czyli do momentu kiedy przestaną je wypłacać corocznie.

Pozwolę sobie odkopać temat...

1. Wiara w nieukradzenie PPK.

Mam zbliżoną wiarę jak w to, że państwo spłaci obligacje i nie dokona zajęcia rachunków bankowych - umiarkowaną, tj. nie spodziewam się tego w tym tygodniu, ale w obliczu ostrego kryzysu (wojna, przewrót, totalny krach finansów publicznych) nie będzie to wykluczone.

Inna rzecz, że samo PPK ma na tyle niewielki rozmiar, że po prawdzie można je pomijać w rachunkach w wielu wypadkach w domowym budżecie.

2. Strategie postępowania z PPK:

- strategia wypisania się z PPK - w mojej opinii jest to pomysł z kategorii "szybko, zanim dojdzie do nas że to bez sensu". Pracownik nic nie zyskuje nie będąc w PPK (no, jedynie to że nieco szybciej będzie miał pieniądze przeznaczone na jego składkę na koncie). Możliwa wtedy, kiedy jesteśmy w stanie w kilka dni podwoić inwestycję dokonaną za pomocą środków, które zaoszczędziliśmy nie wpłacając na PPK.

- strategia comiesięcznych wypłat - w mojej opinii strategia ta ma sens, jeżeli oszczędzamy sami, w sposób dużo efektywniejszy niż PPK, nie zamierzamy kupić nieruchomości i jesteśmy jeszcze daleko od wieku emerytalnego. W tym wypadku pracownik zarabia miesięcznie o 1-2,8% więcej, niż nie będąc w PPK oraz będzie miał nieco wyższą emeryturę z ZUS (w wypadku wypłaty środków z PPK do ręki otrzymuje się 70% składki pracodawcy, a 30% idzie do ZUS).

- strategia trzymania środków na PPK w celu wyłapania bonusów od prowadzącego PPK i/lub oszczędzania na cel zwalniający nas z obowiązku zwrotu dopłat od państwa - strategia mogąca być zyskowna, jeżeli ubezpieczony nie chce lub nie umie prowadzić inwestycji na własną rękę, lub zarabia względnie mało i dopłaty od państwa (1450 zł za pierwsze pięć lat) stanowić będa istotną część kapitału.

- strategia trzymania do emerytury - nie rozważałem.

3. Co ja zrobiłem ze swoim PPK?

Zostałem w nim, traktuję te pieniądze jako element poduszki rezerwowej - wątpię, by wynik PPK bardzo się różnił od wyniku instrumentów, które można traktować jako poduszkę bezpieczeństwa, a że "moje" PPK (PZU) oferuje kilka mniej lub jeszcze mniej poważnych bonusów (roczne ubezpieczenie NNW za darmo - nie wczytywałem się w jego warunki, jak za darmo to dobre; udział w loterii fantowej - przy raczej masowych rezygnacjach z PPK szansa na wygranie jest statystycznie zauważalna; bonus 50 zł przy otwarciu portfela funduszowego - tu też trafiły niewielkie środki będące elementem poduszki finansowej, że te środki to równe 1000 zł to 5% bonusu ładnie wygląda w Excelu).

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 9 września 2021 19:03:21
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,414 sek.

hjqamoxk
owvsvhbe
rvqiglen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ycpwbxhd
otgvwnqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat