Cytat:To nie ma prawa działać. Prosty przykład... Ale mięso już mam zrobione. Rezygnując z niektórych transakcji (na podstawie podpowiedzi SI) roczna stopa zwrotu rośnie o około 4-5% (oczywiście dane treningowe odseparowane od testowych). Na tym etapie chcę rozstrzygnąć legalność. Nie wiem jeszcze czy będę w ogóle startował z czymś takim dla szerszej grupy odbiorców.
|
Znalazłem coś takiego: Kluczowe w tym przypadku jest uwzględnienie w rekomendacji indywidualnej sytuacji klienta (np. oczekiwanego horyzontu inwestycyjnego, akceptowalnego poziomu ryzyka itp.). Dlatego też KNF wskazuje, że jeżeli „sygnał inwestycyjny będzie zawierał jedynie wskazanie kierunku zachowania inwestycyjnego bez uwzględnienia profilu inwestycyjnego klienta, do którego rekomendacja jest adresowana, to wówczas będzie to rekomendacja o charakterze ogólnym, niewypełniająca przesłanek doradztwa inwestycyjnego” (Komisja Nadzoru Finansowego, 2013, s. 16)
Za ikar.wz.uw.edu.pl/images/numer...Czy historyczne transakcje to "profil inwestycyjny klienta" ?
|
Cześć, Mam pomysł na serwis dla inwestorów ale nie wiem czy nie podpada pod doradztwo inwestycyjne lub inne licencjonowane: 1. Użytkownik wpisuje swoje transakcje (spółka, data otwarcia, zysk). 2. Serwis odnajduje dane tej spółki z tego dnia i próbuje wytrenować model sztucznej inteligencji aby nauczyć się rozpoznawać czy transakcja zakończy się zyskiem czy stratą. 3. Wytrenowany model można użyć na aktualnych danych i zobaczyć wskazania.
Każdy użytkownik używa tylko swoich modeli, więc każdy widzi inne wskazania. Czy można prowadzić taki serwis bez licencji? Dziękuję, LL
|