PARTNER SERWISU
zkluuven

Rekomendacje AI, czy legalne bez licencji?

luckyluke
0
Wpisów: 4
Wysłane: 1 stycznia 2022 12:39:42
Cześć,
Mam pomysł na serwis dla inwestorów ale nie wiem czy nie podpada pod doradztwo inwestycyjne lub inne licencjonowane:
1. Użytkownik wpisuje swoje transakcje (spółka, data otwarcia, zysk).
2. Serwis odnajduje dane tej spółki z tego dnia i próbuje wytrenować model sztucznej inteligencji aby nauczyć się rozpoznawać czy transakcja zakończy się zyskiem czy stratą.
3. Wytrenowany model można użyć na aktualnych danych i zobaczyć wskazania.

Każdy użytkownik używa tylko swoich modeli, więc każdy widzi inne wskazania.
Czy można prowadzić taki serwis bez licencji?
Dziękuję,
LL

luckyluke
0
Wysłane: 1 stycznia 2022 19:24:11
Znalazłem coś takiego:

Kluczowe w tym przypadku jest uwzględnienie w rekomendacji indywidualnej sytuacji klienta (np. oczekiwanego horyzontu inwestycyjnego, akceptowalnego poziomu ryzyka itp.). Dlatego też KNF wskazuje, że jeżeli „sygnał inwestycyjny będzie zawierał jedynie wskazanie kierunku zachowania inwestycyjnego bez uwzględnienia
profilu inwestycyjnego klienta, do którego rekomendacja jest adresowana, to wówczas będzie to
rekomendacja o charakterze ogólnym, niewypełniająca przesłanek doradztwa inwestycyjnego”
(Komisja Nadzoru Finansowego, 2013, s. 16)

Za ikar.wz.uw.edu.pl/images/numer...

Czy historyczne transakcje to "profil inwestycyjny klienta" ?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 2 stycznia 2022 21:32:41
Cytat:
2. Serwis odnajduje dane tej spółki z tego dnia i próbuje wytrenować model sztucznej inteligencji aby nauczyć się rozpoznawać czy transakcja zakończy się zyskiem czy stratą.
3. Wytrenowany model można użyć na aktualnych danych i zobaczyć wskazania.

To nie ma prawa działać. Prosty przykład:

Inwestor A: kupił CD Projekt z C/Z 400 i zarobił na nim 100%

Inwestor B: kupił Asbis z C/Z 5 i zarobił na nim 100%

System myśli że C/Z 202,5 to idealna wartość i proponuje takie spółki bo będzie można na nich zarobić 100%

To oczywiście duże uproszczenie, ale nie wierzę w to że SI będzie potrafiła wymyślić coś więcej niż uśrednienie/medianę, chyba że będzie tez katalogować spółki według branż, rodzajów (growth/value), przynależności do indeksów, kapitalizacji, płynności czy finalnie medialności.

Cytat:
Każdy użytkownik używa tylko swoich modeli, więc każdy widzi inne wskazania.

Nawet jeśli dla danego usera tylko będzie branie danych to również dla fundamentów moze to prowadzić na manowce. W przypadku systemu technicznego, gdyby ktoś go egzekwował z idealną precyzją to da sensowną predykcję wyników, ale i tak trzeba brać poprawkę na szeroki rynek. Prosty przykład znów - transakcje kwietnia maja 2020 a transakcje z września/października 2021 - spółki mogą być te same a wyniki inwestycji zgoła różne bo w pierwszym okresie cały rynek szeroko rósł, a w drugim w większości spadał.

Cytat:
Czy można prowadzić taki serwis bez licencji?

Narzędzia agregacyjne czy też elementy SI które nie rekomendują w charakterze wskazanym przez KNF są legalne. Przykład to https://www.fundamentalna.net/ albo Gurufocus.

luckyluke
0
Wysłane: 2 stycznia 2022 22:51:49
Cytat:
To nie ma prawa działać. Prosty przykład...

Ale mięso już mam zrobione. Rezygnując z niektórych transakcji (na podstawie podpowiedzi SI) roczna stopa zwrotu rośnie o około 4-5% (oczywiście dane treningowe odseparowane od testowych).
Na tym etapie chcę rozstrzygnąć legalność. Nie wiem jeszcze czy będę w ogóle startował z czymś takim dla szerszej grupy odbiorców.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

mabekqvx
bjrqjdki
qqmfciea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eliqmzwm
wrbwqaih
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat