Temat:
MONNARI
Kochani ostatnia prośba. Jakbyście ocenili zarząd Spółki Monnari? Czy ten prezes robi to co mówi? Czy były jakieś afery, manipulacje, kreatywna księgowość, cokolwiek? Czy zależy mu na akcjonariuszach? Czy przedstawia sprawy jasno i rzetelnie czy ukrywa?
Proszę chociaż o jedno-dwa zdania jeśli wiecie coś bo mi ciężko będzie znaleźć takie informacje a Wy pewnie znacie dobrze tą Spółkę
|
|
Temat:
MONNARI
krewa napisał(a):W akcjonariacie jest jeszcze FAIR sp. z o.o posiadająca nieco ponad 8% udziału w kapitale akcyjnym, ale te udziały dają jej ponad 14% głosów na WZA.
Bardzo Ci dziękuję za pomoc :) Już dotarłam do aktualnych danych o akcjonariacie. (Robię wycenę na dzień 30 listopada więc wzięłam dane na ten dzień). I jeśli Misztal + fair sp zoo (Misztal ma chyba wszystkie udziały) + akcje własne mają razem więcej niż 50% głosów tzn że nie można tej spółki przejąć wrogo? I jakbyś mógł napisać taką ogólną ocenę akcjonariatu, jak to wpływa na wartość firmy i jakie są perspektywy zmiany. Proszę o pomoc. Jestem w tym zielona i nie wiem co napisać :(
|
|
Temat:
MONNARI
krewa napisał(a):Akcje własne będące w posiadaniu emitenta są pozbawione możliwości wykonywania praw majątkowych i organizacyjnych. Idź inną drogą - przede wszystkim musisz mieć aktualne dane dotyczące akcjonariatu. Weź też pod uwagę, że są akcje uprzywilejowane co do głosu, zobacz kto je posiada. Akcje uprzewilejowane na prezes - 36,90 głosów więc dlaczego wrogie przejęcie nie jest możliwe? Pozostałe 5,72% głosów to NN OFE a gdzie reszta? Przecież zostaje więcej niż 50% A co do aktualności danych to ciężko z tym bo na każdej stronie jest co innego :/
|
|
Temat:
MONNARI
krewa napisał(a):By dokonać wrogiego przejęcia, trzeba nabyć pakiet akcji, umożliwiający kontrolę / zarządzanie spółką. Teoretycznie możliwe, w praktyce nie pamiętam takich przypadków (coś takiego chyba miało miejsce w przypadku sieci fast foodów, ale nie chcę grzebać w historii). Teraz pozostaje prosta matematyka - zobacz jaką liczbą głosów na WZA dysponują obecni akcjonariusze i policz ile trzeba byłoby nabyć akcji, by ich przegłosować. Skupić akcje z rynku? Przy takim free float awykonalne w rozsądnej kwocie. Trochę nie rozumiem. Czemu akcje własne Monnari mają 0% głosów. Skoro Misztal ma 36,9, NN OFE 5,72 to zostaje większość głosów dla mniejszościowych akcjonariuszy?? No to w takiej sytuacji jest możliwe wrogie przejęcie. Ps czy ktoś mi wytłumaczy czemu te akcje własne nie mają głosów?
|
|
Temat:
MONNARI
Hej! Jakbyście ocenili Monnari pod kątem perspektywy zmiany głównego akcjonariatu, czy jest możliwość wrogiego przejęcia? I taka ogólna ocena akcjonariatu? Potrzebuję na studia a nie bardzo to rozumiem. Mirslaw Misztal ma 32,93% akcji; 36,9% głosów Monnari Trade SA ma 15,07% akcji; 0% głosów NN OFE ma 5,71 akcji%; 5,72% głosów Czyli dla reszty zostaje 46,3% akcji Wrogie przejęcie jest możliwe kiedy członkowie zarządu i rada nadzorcza mają mniej niż 50% akcji (a raczej głosów?) Czyli teoretycznie jakaś spółka mogłaby przejąć Monnari?
Przepraszam jeśli uznacie ze nie powinno się to znaleźć w tym wątku
|
|