Temat:
CIECH
abcabc napisał(a):Ja nie oddałem, ciągle na pokładzie :) Liczę że jednak wycena się urealni, ale może wszystko przepuszczą na jakieś gigantyczne inwestycje z wieloletnimi problemami np. SMR. Gratulacje wytrwałości. Inwestowanie to w sumie gra długoterminowa. Ja nie wytrzymałem. 5 lat to już był czas by coś z tego konkretnego wyszło a tu nic. Do tego przemysł chemiczny w Europie jest w czarnej d.... Ile to potrwa niewiadomo, ale patrząc na niemieckich gigantów chemicznych i brak tak wyczekiwanych oznak ożywienia, może być różnie z Ciechem. Sam przemysłu chemiczne do góry nie pociągnie. Z kwartału na kwartał wyczekiwane jest ożywienie a na razie go brak. WIG Chemia za pół roku też w dół, podczas gdy praktycznie wszystkie inne WIGi do przodu. Cóż zobaczymy, życzę dobrze Ciechowi, mam do firmy sentyment, ale nie stać mnie na ich finansowanie dla mnie dużymi, a dla nich drobnymi środkami.
|
|
Temat:
CIECH
javelin napisał(a):w pierwszym wezwaniu skupił ok. 3.7 mln akcji, teraz doszło ok 6.2 mln akcji. Imho jakieś fundusze się wysypały, może też Norwegowie. Nie chce mi się wierzyć, że NN albo Alianz oddały dla tych dodatkowych 5.75zł, ale to się okaże. Zobaczymy czy to koniec, czy młody spróbuje jeszcze 3ci raz zrobić wezwanie, tym razem już po 60zł (ew. jakaś premia typu 60+2zł). Na koncie sporo gotówki, może też próbować robić skup akcji celem umorzenia. Dokładnie. Ciekawie będzie zobaczyć aktualny akcjonariat. I kto odsprzedał teraz.
|
|
Temat:
CIECH
javelin napisał(a):lucznik napisał(a):to jest oferta sprzedaży nie wezwanie, jest bardziej miękka w regulacji prawnej mniej chroniona od strony sprzedających Niemniej jednak jest warunkowa czyli nie może kupić tych akcji i nie zagłosować za dywidenda Inaczej mówiąc jeśli jest sprzedaż w ofercie to masz dywidendę oczywiście może też wszystko odwołać w dowolnym momencie ale wtedy nie kupi. Natomiast ciekawy jest algorytm sprzedaży żywcem wyjęty z Peaky Blinders :" Big fuck Small " czyli albo wezwanie się powiedzie, skupi tyle ile chce i wtedy wszystkim wypłaci dywidendę, a jak nie zbierze ile chce to ich finalnie nie kupi i nie będzie dywidendy ? gdzie to jest uregulowane w prawie ? Jak dla mnie to Młody chce wyrwać jak najwięcej akcji, a dywidendy nie chce wypłacać. Mi sie wydaje, że Fundy nie oddadzą akcji, bo w aktualnej ofercie Kulczyk chce zrobić kapitał rezerwowy (836 mln zł) i zasilić go kwotą 230 mln zł (reszta 382 mln zł na dywidendę). Czyli chce dorzucić 5.75zł dywidendy w sytuacji, kiedy na kapitale rezerwowym zatrzyma sobie ok 20.24 zł na akcję. Słabe to. Fundy nie odpowiedzą i możliwe, że będzie kolejne wezwanie. Wezwanie zakończone przed czasem. Ciekawe czy jednak dogadał się funduszem, czy to wszystko drobni oddali. Fundusze nie podały żadnego komunikatu od momentu ogłoszenia wezwania do zakończenia.
|
|
Temat:
CIECH
lucznik napisał(a):nieodwołalny jak na wyborach nie da się wyciągnąć z urny Dzięki
|
|
Temat:
CIECH
lucznik napisał(a):to jest oferta sprzedaży nie wezwanie, jest bardziej miękka w regulacji prawnej mniej chroniona od strony sprzedających Niemniej jednak jest warunkowa czyli nie może kupić tych akcji i nie zagłosować za dywidenda Inaczej mówiąc jeśli jest sprzedaż w ofercie to masz dywidendę oczywiście może też wszystko odwołać w dowolnym momencie ale wtedy nie kupi. Natomiast ciekawy jest algorytm sprzedaży żywcem wyjęty z Peaky Blinders :" Big fuck Small " Dzięki za wyjaśnienia. A jak to jest jeśli się w poniedziałek zapiszę, a we wtorek jednak zmienię zdanie? Mogę anulować zgłoszenie?
|
|