A czy jest gdzieś ten wyrok w całości do zobaczenia? Jeśli rzeczywiście 9 kwietnia sąd nakazał zwrot majątku Ściborskiemu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa tego majątku na dzisiaj już nie ma. Został już posprzedawany albo przepisany na spółki wydmuszki i poukrywany na całym świecie. Prokurator ma obowiązek zwrócić majątek niezwłocznie czyli od razu, więc syndyk musiałby na bieżąco w tym samym dniu co zwrot zabezpieczać każdą część majątku.
|
|
Zapytanie czatu GPT: Sąd skazał dłużnika ale uchylił część wyroku 1 instancji mówiącą o zwrocie zabezpieczonego przez prokuraturę majątku pokrzywdzonym wierzycielom powołując się na klauzulę kumulacyjną, bowiem równolegle majątek dłużnika spienięża syndyk i zaspokaja wierzycieli. Czy teraz prokurator zwróci zabezpieczony majątek syndykowi, czy skazanemu?
Odpowiedź czatu GPT: Bardzo ciekawe i złożone pytanie – dotyczy kolizji między postępowaniem karnym a postępowaniem upadłościowym oraz tzw. klauzuli kumulacyjnej. Wyjaśnijmy to krok po kroku:
Co oznacza klauzula kumulacyjna? Klauzula kumulacyjna (art. 415 § 3 KPK) mówi, że jeśli szkoda ma być lub jest już zaspokajana w innym trybie (np. postępowaniu cywilnym lub upadłościowym), to sąd nie orzeka obowiązku naprawienia szkody w wyroku karnym – żeby nie było podwójnego zaspokojenia tego samego roszczenia.
Co zrobi sąd? W Twoim przypadku:
Sąd karny skazał dłużnika, ale uchylił orzeczenie o zwrocie zabezpieczonego majątku wierzycielom, ponieważ:
Majątek jest już spieniężany przez syndyka w postępowaniu upadłościowym.
Wierzyciele będą zaspokajani z masy upadłości.
To znaczy, że majątek nie wróci bezpośrednio do wierzycieli przez sąd karny, lecz przez syndyka.
Co się dzieje z zabezpieczonym majątkiem? W takim przypadku:
Prokurator NIE oddaje majątku skazanemu, bo:
został on zabezpieczony na poczet przyszłych roszczeń (np. odszkodowań, grzywien, roszczeń cywilnych),
wyrok się uprawomocnił, więc skazany nie może po prostu „odzyskać” majątku.
Prokurator przekazuje zabezpieczony majątek syndykowi, o ile:
ten majątek wchodzi do masy upadłości,
zabezpieczenie nie dotyczyło np. grzywien na rzecz Skarbu Państwa.
Podstawą jest tutaj m.in. art. 106 § 1a KPK, który mówi, że zabezpieczenie może być przekazane innemu organowi (np. syndykowi), jeśli prowadzi on postępowanie dotyczące tego majątku.
Wniosek: Prokurator powinien przekazać zabezpieczony majątek syndykowi, a nie skazanemu.
Wierzyciele będą dochodzili swoich roszczeń w postępowaniu upadłościowym, zgodnie z kolejnością zaspokojenia.
Wyłączenie orzeczenia o naprawieniu szkody w wyroku karnym nie oznacza, że wierzyciele nic nie dostaną – dostaną, ale przez syndyka, nie przez sąd karny.
|
|
dr andrew napisał(a):Też jestem za pójściem za ciosem i jeżeli coś można zrobić uważam że powinniśmy walczyć do końca. Zgadzam się że najpierw powinniśmy rozpoznać nasze szanse. Myślę że kluczowe jest tu stanowisko syndyka. Nie zapominajmy, że jednak prowadzi on postępowanie, a znakomita część, jeżeli nie całość, majątku zabezpieczonego przez prokuraturę, to majątek wyprowadzony przez złodziei z PCZ (rozumiem że po wyroku można już tak wprost mówić), tak więc syndyk może mieć w tej sprawie jeszcze coś do powiedzenia.
Niestety od kilku miesięcy nie jestem w stanie dowiedzieć się czegokolwiek od syndyka. Sekretariat się zgłasza, jest miła rozmowa i zawsze dowiaduję się że osoba zajmująca się sprawą jest na spotkaniu, urlopie, poza kancelarią etc. proszę dzwonić później, albo napisać maila (Maile pozostają bez odpowiedzi). Chyba skończy się skargą na syndyka w odpowiedniej komórce Ministerstwa Sprawiedliwości. Piszcie do syndyka, dzwońcie, może większy ruch wokół tematu spowoduje wydanie jakiegoś komunikatu.
A może ktoś z Wrocławia mógłby pofatygować się do Sz. P. Syndyka na Grunwaldzką 38 i porozmawiać z kim trzeba. Myślałem żeby nawet samemu tam pojechać, ale jak mam stracić cały dzień na podróż, żeby usłyszeć od naprawdę przemiłej sekretarki że "osoby zajmującej się sprawą nie ma i proszę dzwonić później, albo napisać maila", to boję się że niesłusznie mógłbym być dla niej nieuprzejmy. Nie znamy jeszcze uzasadnienia wyroku. Nie jestem prawnikiem, ale wydawałoby się dziwne, gdyby znając sprawę, syndyk pozwolił na zwrot zabezpieczonego majątku skazanemu, a nie położył na nim łapy, nawet biorąc jego partykularny interes. Jeśli chodzi o pozew cywilny, to zapewne nasze roszczenia uległy przedawnieniu już po 6 latach, a sprawa karna nie przerywa biegu przedawnienia.
|
|
Niestety chyba dzisiaj złe wieści. Oskarżony został prawomocnie skazany, ale uchylony został fragment o naprawieniu szkód z jakiegoś powodu. Nie wiem czy prokurator będzie wnosił kasację, czy zabezpieczony majątek wróci do skazanego.
|
|
Niedobrze, że na kwiecień przesunęli, bo to przesilenie wiosenne i łatwo można cos złapać, ale daj Boże zdrowia naszym sędziom.
|
|
Przełożone na 9 kwietnia, echhh...
|
|
Komornik sądowy ma obowiązek sprzedaży na licytacji, albo aukcji. Każdy może wziąć udział, zobaczyć na własne oczy po jakich cenach idzie sprzedaż.
|
|
No tak, w końcu powszechnie szanowany lekarz idzie siedzieć na 13 lat, więc wszystko musi mieć odpowiednią oprawę, tak jak do ślubu:)
|
|
Dla informacji, kto jeszcze nie wie: W dniu dzisiejszym 29 stycznia 2025 r. odbyła się rozprawa. Przewód sądowy zamknięty- najważniejsze. Obrońcy i pełnomocnicy zajęli stanowiska i wygłosili mowy końcowe. Pozostała jeszcze mowa prokuratorska i w tym celu wyznaczona została przerwa do dnia 24 lutego 2025 r. godz. 12:00. Wówczas zakończy się rozprawa. Możliwe, że Sąd odroczy publikację. Także jeszcze czekamy na wyrok.
|
|
Kurde ja nie wiem, czy oni wszyscy nie są w jakiejś zmowie? Przecież to śmierdzi na kilometr! Może zainteresować tym media?
|
|
ricco1 napisał(a):Obawiam się, że wieprzek idzie na przedawnienie.....do 10 lat niewiele już brakuje.....pies to jebał..... Tutaj przedawnienie raczej po 15 latach - dostał w końcu wyrok pierdla przekraczający 5 lat
|
|
Ja pierdolę, ten nasz system sądowniczy jest tak przerażająco niewydolny, że to jest jakaś masakra. Nie mogli go skazać zaocznie? Mam w dupie czy ta gruba świnia zdechnie w pierdlu czy utną mu łeb w Pakistanie, ale chodzi o odblokowanie naszej kasy, a tu znowu 4 miechy obsuwy.
|
|