Temat:
KERNEL
Czy o takich akcjach związanych z dodrukiem akcji innych takich zagrożeniach jak działalność na szkodę spółki można gdzieś poczytać? Są jakieś opracowania, badania i książki itp. związane z tym zagadnieniem ???
|
Witam
Czy takie akcje jak zrobił K******, że główny akcjonariusz (bądź akcjonariusze) skupuje pakiety nowych akcji za grosze tym samym rozwadniają akcje mniejszych akcjonariuszy, to częste przypadki? Nie wiem czy wszystko odbyło się zgodnie z prawem czy też z całkowitym bezprawiem ale znając życie nie będzie miało to znaczenia i efekt będzie taki, że mniejszościowi akcjonariusze zostaną prawie z niczym.
Słyszałem ,że jedna znana polska firma I****** też miała podobną akcje - ale to tylko o uszy mi się obiło.
I teraz pytanie czy takie przypadki zdarzają się często czy są to wyjątki. Nawet jeśli takie numery zdarzają się raz na jakiś czas to jaki sens ma inwestowanie w akcje skoro na 20 spółkach zarobimy średnio dajmy na to 5 % a na 21 stracimy 100 % przez takie coś ??
Gdzie można szukać informacji na ten temat? Są jakieś opracowania, badania, książki itp. zagłębiający ten problem oraz inne zagrożenia jak np. działanie głównych akcjonariuszy na swoją korzyść a nie na korzyść spółki?
|