Witam,
przeanalizowałem skonsolidowane SF Grupy Kapitałowej Tauron (GT)i chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami.(wybranymi własnym osądem)
1. Warto zwrócić uwagę iż GT poniosła koszty z tyt nagród jubileuszowych w wysokości 61 mln (2010) w porównaniu z 11 mln (2009) oraz koszty związane z programem dobrowolnych odejść 86 mln (2010) i 0 (2009). (Koszty programu obejmują już wypłacone świadczenia ok 35 mln i utworzoną rezerwę na świadczenia które zostaną wypłacone w 2011). Nie jest to nigdzie opisane, ale myślę że wzrost nagród jubileuszowych też jest związany z tym programem. Nota 13.7 SSF.
2. Grupa PKW otrzymała 44,5 mln dotacji rządowej na udostępnienie złóż. Zwrócę uwagę, iż taka dotacja nie jest przychodem rachunkowym - jest ujmowana jako Rozliczenie międzyokresowe przychodów i jest rozliczana systematycznie z amortyzacją środków trwałych objętych dotacją. Nota 25.1
3. Nabycie spółek, które będą produkować energię elektryczną jako farmy wiatrowe za ok 100 mln. Nota 30.
4. Również GT utworzyła rezerwy na spory sądowe z ArcelorMittal Poland 7,2 mln oraz UOKIK 15, 8 mln . GT utworzyła rezerwę z tyt emisji gazów w kwocie 101 mln w 2010 ( w 2009 brak takiej rezerwy). Jest to znacząca pozycja w RZiS (ok 10% wyniku), nie potrafię znaleźć szczegółowego opisu z jakich przyczyn jest utworzona ta rezerwa. Nota 31
5. Warto też zwrócić uwagę iż segment wydobycia uzyskał 5 mln (2010) w porównaniu do 147 mln (2009). W sprawozdaniu z działalności opisano iż jest to związane z trudnościami geologicznymi, brak jednak stwierdzenia czy trudności te będą występowały w 2011 i odbiją się na wynikach grupy w tym roku. Nota z segmentami
To co opisałem powyżej to są wybrane kwestie ze sprawozdania i nie mogą wpływać w jednoznaczny sposób na ocenę wyników GT. Aby oceniać wyniki należy przeprowadzić wszystkie istotne zdarzenia i istotne pozycje w SF.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ZELMER
WatchDog napisał(a):Zastanawiam się gdzieś tak od wiosny, kiedy (wreszcie) EI wyjdzie z Zelmera. Dzisiaj otwarcie z luką powrotną do kanału bocznego, na fali komunikatu o lepszych zyskach. Obroty nadal mikroskopijne. Na herbatkach mówi się, że deal jest przyklepany, tylko a) nie wiadomo dokładnie z kim (kandydatów jest dwóch), b) nie wiadomo kiedy będzie zrealizowany, c) nie wiadomo czy to prawda. d) nie wiadomo za ile ?
|
|
Temat:
BOGDANKA
Artykuł z parkietu: www.parkiet.com/artykul/974537...Mam nadzieję, że zarządzający funduszami nie patrzą krótkowzrocznie, ale w dłuższej perspektywie. Bogdanka to spółka o stabilnych przychodach, i bardziej pewnych zyskach niż NWR. Osobiście chciałbym żeby fundusze nie sprzedały akcji i Bogdanka nie znikneła z giełdy.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Witam,
skupienie akcji pracowniczych nie wydaje się dużym problemem technicznym - wystarczy ustawić kiosk pod bramą wejściową i ładnie się reklamować. Akcje pracownicze innych spółek były skupowane w taki sposób np Tauron.
Ciekawe się wydaje czy Fundusze odpowiedzą na wezwanie oraz w jaki sposób spółka zamierza sfinansować to wezwanie (ponad 3,4 mld).
Szkoda, żeby spółka została wycofana z giełdy ponieważ przynosi póki co stabilne zyski.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ZELMER
Witam, nie zadużo się dzieje na forum "króla odkuraczy". Właśnie wrociłem z zakupów z Media Markcie i natchneło mnie żeby zobaczyć co się tu dzieje. Dla wszystkich ciekawych, spółka rozszerza asortyment - zaczeła nawet sprzedawać wagi kuchenne i filtry do wody,kuchenek które mieli wprowadzić - nie widziałem. Podsumowując krótko to co się ostatnio działo: 1. Listopad - budowa nowego zakładu: Spółka się zdecydowała na wybudowanie nowego zakładu w Rzeszowie. Nie podano (albo nie doczytałem) jakie będą nowe moce wytwórcze, więc trudno mi ocenić czy skala działalności się mocno zwiększy. Zelmer budując zakład w Polsce, a nie w Chinach, zdecydował się na jak to określił elastyczność. W mojej ocenie jest to niezły pomysł, bo oprócz ceny w sprzedaży aGD liczą się też inne cechy np jak wygląd i funkcjonalność urządzenia. Dzięki temu Zelmer będzie mógł się dopasować do popytu, kosztem mniejszych kosztów produkcji jakie były by w Chinach. Poza tym innymi korzyściami przemawiającymi za budową fabryki w Polsce są: ochrona patentu, wyższa jakoś produktów, ograniczenie ryzyka związanego z logistyką. 2. Początek grudnia - wejście na rynek dużego AGD. www.parkiet.com/artykul/7,8766...Myślę, że to jest dobry pomysł. Spółka w prosty sposób wykorzysta znaną markę na nowym rynku. Zelmer nie będzie musiała, wyłożyc dużych pieniedzy na reklamę oraz nie będzie musiał szukać nowych punktów sprzedaży ponieważ będzie mogła skorzystać z obecnych kanałów dystrybucji. Ryzyko tego przedsięwzięcia jest ograniczone ponieważ Zelmeer nie buduje żadnej fabryki, nie ponosi żadnego Capexu. Problemem może się okazać jakoś sprzetu dostarczana przez dostawców. Zelemr w zasadzie będzie miał małe szanse na kontrole jakości. Generalnie też nie ma żadnej kontroli nad innowacyjnymi produktami. Jeżeli produkty będą słabej jakości, marka może dużo starcić-to co najważniejsze w Zelmerze. 3. Grudzień - artykuł w Frobsie. Jest już wzmianka że EI, w ciągu 2 lat wyjdzie z Zelmera. Zapraszam do dyskusji, pozdrawiam rg
|
|
Temat:
IPOPEMA
Watek dla tej spółki nie jest zbyt dynamiczny :) Poniżej wklejami link, ktory znalazlem w Stockwatchu : www.parkiet.com/artykul/10,872...Dobrze, że spółka zaczela wychodzić na zewnątrz, bo w PL już nie można było w dynamiczny sposób zapewnić rozwoju. Wejście na rynek węgierski, (może czeski) przyczyni się do większego asortymentu produktów, i przyciągnie to niektóre inwestycje do korzystania z IPOP. Wejście na nowy rynek niesie ze sobą wiele problemów czytaj kosztów :) Oby się udało, bo chciałbym w przyszłym roku w końcu zarobić na jednej spółce :)
|
|
Temat:
IPOPEMA
Witam,
Chciałem przedstawić komentarz do wyników za 3Q.
Analiza segmentów:
a. usługi maklerskie: 9mce08 9mce09 Przychdy 40 mln 35 mln Koszty 23.5mln 24.5mln Zysk 16.5mln 10.5mln
b. Zarządzanie funduszami:
9mce08 9mce09 Przychody 2.5mln 5 mln Koszty 2.7mln 6.2mln Zysk -0.2mln -1.2mln
c. Ipopemba BC - pomijam w analizie z powodu niewielkiego wpływu.
Ad.a. - Spadek sprzedaży i zysków spowodowany jest mniejszymi obrotami na GPW głównie w I połroczu 2009. Przychody są ściśle związane z obrotami na GPW, natomiast koszty są w wiekszości stałe (wynagrodzenia i opłaty np. czynsze). W raporcie za 3 Q widać rownież pokazano analizę tylko za 3Q - tu już widać znaczny wzrost przychodów w stosunku do 2008. (18 mln 3Q09 vs 12 mln 3Q08).
Na powyższym zestawieniu widać wyraźnie efekt działania dźwigni operacyjnej. Po przekroczeniu przez przychody pewnej wartości kosztów stały zyski rosną nieproporcjonalnie szybciej niż wzrost przychodów.
Ad. b - W przypadku zarządzaniu funduszami, nie widać efektu dźwigni operacyjnej. Fundusze zarządzane przez Ipopema nie osiągneły masy krytycznej, która by pozwoliła osiągać zyski związane z zarządzaniem. Koszty zarządzania wzrosły znacznie więcej niż wartość przychodów. Może być to związane z pozyskaniem nowych pracowników,lub kosztów utworzenia nowych funduszów.
Komentarz do wyników i perspektywy: Ad.a Mimo spadku przychodów ze sprzedaży spółce udało się utrzymać dodatnią rentowność. W 4Q spółka powinna mieć jeszcze większe zyski na tej działalności ponieważ obroty na GPW utrzymują się na wyższym poziomie niż I półroczu. Przyczyni się to do jeszcze większego efektu dźwnigni operacyjnej.
Ad.b Spółka nie dawno rozpoczeła działaność na trudnym rynku funuszy inwestycyjnych. Wartość zarządzanych przez fundusze znacznie spadły w 2H08-1H09, chociaż w ostanim czasie znowu są w trendzie rosnącym. Ponieważ Ipopema wspołpracuje z Alior Bankiem, ma szanse do zdobycia funuszy, które pozwolą na pokrycie kosztów stałych. W tym roku jednak nie podejrzewa iż zysk w 2009 w tym segmencie będzie dodatni.
Dlaczego Ipopema? 1. Ludzie - społka została utworzona przez ludzi pracujących w międzynarodowych korporacjach, którzy w tym czasi zdobyli kontakty, które zaprocentowały w zdobyciu rynku. Spółka ciągle inwestuje w nowych ludzi, którzy oceniani są jako jedni z najlepszych na rynku - posługuje się tu artykułem z Forbsa 10/2009.
2. Marka - coraz bardziej rozpoznawalna. Społka przeprowadziła już parę udanych IPO w 2007 co pozwala zdobyć nowych klientów. Spółka też jest szanowana wśród biur maklerski, obsługujących duże instytucje finansowe. Rownież artykuł Forbes 10/2009 (lub 9/2009 nie pamiętam).
3. Dywersyfikacja - społka rozpoczeła działaność TFI i doradztwa biznesowego. Usłgi te są komplementarne w stosunku do podstawowej działalności. Jest to szansa na rozwój działalności, jednaże nie są one jeszcze rentowne.
Dlaczego nie Ipopema? 1. Wycena - wskaźnik P/BV - 5.31. Nie znam wskaźnika P/E. Wycene jest indywidualna dla każdego do inwestora,w związku z tym zostawiam to bez wiekszego komentarza.
2. Ograniczony rynek - podstawowy rynek usług maklerskich jest ognraniczony. Wydaje się, że społka nie jest w stanie zdobyć nowych klientów instytucjonalnych i powiekszyć przychody. Sznasą jest większa obsługa klientów zagranicznych (będzie trudno ich zdobyć ze względny na międzynarodowe koroporacje) lub ekspansja zagraniczna (długa droga do budowania rentowności).
Pozdrawiam rg
|
|
Temat:
COLIAN
Witam,
Czy ktoś może wie dlaczego strat z lat ubiegłych na 2Q09 wynosi - 237 mln, a na 1Q09 - 190 mln ?? Wzrost o prawie 50 mln ? Czy ktoś wie, co to może być ?
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ZELMER
Witam,
Nie muszę za dużo komentować SF "króla odkurzaczy" ponieważ Kasia elegancko wszystko opisała. Rownież zgodzę się z jej podsumowaniem: Nuda w SF.
W moim przekonaniu ta Nuda - to dobry znak. Spółka relatywnie utrzymuje swoją sprzedaż i koszty na tym samym poziomie, co swiadczy iż mimo przewidywanego spadku konsumpcji udało się utrzymać pozycje na rynku. Myślę, że udaje się to dzięki rozpoznawalnej marce oraz dobrym produktom.
Jedyny solidny minus w SF to opcje walutowe, które spychają społkę pod kreskę. Ponieważ nie znam się za bardzo na wycenie i jej ujęciue w RZiS opiszę tylko parę danych. Dokładny opis w nocie 15 w SSF (str 63).
Opeje Call - 4,9 mln EUR -> poziom realizacji (na oko) 3,5 do konca 2009. Opcje Put - 36 mln EUR -> poziom realizacji (na oko) 3,4 (do konca 2009 - 9 mln EUR, do konca 2010 25 mln EUR).
Wydeje mi się, że opcje call są korzystne dla spółki, natomiast opcje put negatywne przy obecnym kursie - (Jeżeli się mylę proszę o korektę). Z powyższego zestawienia widać, iż jeszcze w 2010 roku, społka będzie odczuwała negatywne skutki inwestycji w opceję.
Podsumowując spółka ma dużo plusów, które inni wymieniali oraz "trupa na koncie bankowym"-> opcje. Interesujące będzie zachowanie głównego akcjonariusza (Enterprise Investors), dla którego okres inwestycji powoli będzie się zbliżał ku końcowi. Komu, kiedy i za ile sprzeda jest zagadką, która w dużej mierze wpłynie na wycenę spółki.
rg
|
|
Temat:
LOTOS
Witam,
Mój debiut na forum, chciałem zacząc od pochwalenia Kasi za analize SF Lotosu, który jest na mojej liście spółek obserwowanych.
Analiza Kasi zwraca uwagę na najważniejsze kwestie zawarte w SF, a w szczególnieniu problemy na które zwraca biegły rewident tj z realizacja projektów inewsetycyjnych.
Jeżeli chodzi o Naftos Gavyba, to audytor nie był wstanie stwierdzić prawidłowości wyceny w SF. Według SF na 31.12.2008 wartość tych udziałów to 73,5 mln PLN. Tak więc w najgorszym wariancie należało by spisać ta kwotę w koszty. Ponieważ zgodnie z infomracjami z SF sytacja związana z ta społką wyjąsniła się (str 19 SSF) na koniec roku powinna zostać dokonana prawidłowa wycena udzuałów w tej społce.
Jeżeli chodzi o instalację IGCC, zgodnie z informacjami w SF najwcześniej inwestycję tą można byłoby rozpocząc w 2012. Tak odległy termin realizacji inwestycji, co do których nie wiadomo czy zostaną zrealizowane niosie ryzyko odpisania w koszty zaniechania inwestycji.
Kolejnym problemem są inwestycje w złoża na Bałtyku - wartość ŚTwB to ok 45 mln PLN. Zgodnie z opisem społki, realizacja tej inwestycji zależy od warunków rynkowych i od pozystkania partnera do tego projektu. W moim przekonaniu, raczej trudno będzie uratować tą inwestycję, która tak naprawdę niesie ze sobą duże ryzyko, a stosunkowo niewielkie możliwości przyszyłych dochodów.
Łączna wartość ryzyk opisanych powyżej to od 100 do 130 mln PLN. Jak na tą spółke to nie kwota, która powoli ją z nóg. Zarząd może zdecyduje się spisać inwestycje w koszty na koniec roku, jak ogólny wynik będzie stosunkowo wysoki.
Dużym plusem jest zysk operacyjny na poziomie 150 mln PLN oraz dodatni przepływ operacyjny 450 mln PLN. Liczby te w pewien sposób potwierdzają iż społka dba o koszty zgodnie z Programem Antykryzysowym. Inną natomiast kwestią jest to, że z ponad 740 mln PLN wynniku netto ok 600 mln stanowią zyski z pozostałej działności czyli głównie dodatnia wycena kredytów bankowych (spadek wartości walut) oraz wzrost wartości zapasów (wzrost ceny ropy). Taki zysk jest pozytywny, tylko pragnę zwrócić uwagę że jest jednorazowy. Korzystne kursy walut utrzymały się w 3 kwartale, cena ropy też chyba trochę urosła - tak więc w 3 kwartle będą pozytywne efekty. W mojej ocenie w 4 kwartle społka już z tego efektu już nie skorzysta, bo kursy i ropa tak drastycznie nie będą się zmieniać.
Na zakończenie chciałem zwórić uwagę : 1. Spółka kończy realizację Programu 10+ - realizacja w 84%. Większość efektów będzie widoczna w 2010 roku (III i IV kwartał). 2. Wydobycie ze złoża YME, się przesuneło do I, II kwartału 2010.
Podsumowując, rozumiem obawy Kasi że zawieszenie inwestycji w poszukiwanie ropy grozi utopieniem zainwestowanych pieniędzy. Jednakże uważam, że przed spółka stoją ogromne możliwości zwiększenia wartości poprzez zwiekszenie zysków po zakończeniu Programu 10+, uruchomieniu wydobycia z YME oraz plany zwiekszenia sieci sprzedaży paliw.
rg
|
|