PARTNER SERWISU
ulvmvcrd
free_mind

free_mind

Ostatnie 10 wpisów
Wiemy kto kupił 100% udziałów w TB, które posiada 14,37% akcji. Ale komu sprzedał w sumie 7,73% akcji Marek Falenta (bezpośrednio MF oraz spółka Falenta Investments Limited). W oświadczeniu pisze, że "Zmiana, o której mowa w niniejszym Zawiadomieniu (czyli sprzedaż jedynie 1.214.285 (jeden milion dwieście czternaście tysięcy dwieście osiemdziesiąt pięć) akcji spółki HAWE Spółka Akcyjna (dalej "Spółka"), stanowiących 1,13% kapitału zakładowego), nastąpiła w wyniku transakcji sprzedaży akcji Spółki, zawartej przeze mnie poza rynkiem regulowanym w ramach umowy sprzedaży zawartej i rozliczonej w dniu 13 lipca 2015 r."

Pozostaje w takim razie jeszcze 6,60% akcji, o których z kolei pisze: "Natomiast stan po dokonaniu przedmiotowej transakcji uwzględnia także wcześniejsze transakcje na akcjach Spółki dokonywane przeze mnie osobiście, jak i przez zależną ode mnie spółkę Falenta Investments Limited." Ten stan posiadania po tej transakcji i tych "wcześniejszych" to oczywiście 0 akcji. W takim razie 6,60% akcji wywalił tak po prostu w rynek??? I kto kupił te 1,13% poza rynkiem regulowanym?

Łącznie zatem, pakiety akcji posiadane przeze mnie osobiście, jak i przez Falenta Investments Limited - obejmowały 8.284.623 akcje Spółki, stanowiące 7,73% kapitału zakładowego Spółki, dające prawo do 8.284.623 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki stanowiące 7,73% ogólnej liczby głosów.
Po dokonaniu transakcji, o których mowa w niniejszym Zawiadomieniu nie posiadam żadnych akcji Spółki, jak też nie posiada ich żaden podmiot zależny ode mnie, w tym w szczególności spółka Falenta Investments Limited.

AnalizujWgrywaj napisał(a):
Nie wiem czy koniec ale turbulncje z kursem na poniedziałek powazneThink

rating zawieszony

www.stockwatch.pl/gpw/hawe,wyk...

Spodziewałem się zdecydowanie większych turbulencji z kursem ;-)

Już dawno po fakcie ale na SW nie odnalazłem komentarza do zmiany na stanowisku Prezesa Hawe.

stooq.pl/n/?f=913920&searc...

Ciekaw jestem jak skomentujecie Państwo zmianę w kontekście ostatnich wydarzeń i "deklaracji" głównego Udziałowca?

A tymczasem Kalliwoda znów rekomenduje 'kupuj' dla Hawe:

Warszawa, 03.04.2013 (ISBnews) – Analitycy Dr. Kalliwoda wydali rekomendację "kupuj" dla spółki Hawe z ceną docelową 5,8 zł, wynika z raportu datowanego na 3 kwietnia.
Rekomendację wydano przy cenie 3,11 zł za akcję. W czwartek po godz. 11-ej kurs wynosił 3,19 zł, po wzroście o 2,57%.

Analitycy szacują, że Hawe wypracuje w 2014 roku przychody na poziomie 316,27 mln zł, EBITDA rzędu 94,49 mln zł, a zysk netto 58,54 mln zł.

(ISBnews)

Jak myślicie jaki może być powód przyspieszenia publikacji raportu za 2013? Jaka jest z reguły motywacja takiego działania?

Pozdrawiam!

W ostatnim czasie trochę się wydarzyło... Jak odbieracie ponad 25% wzrost od początku lipca w kontekście emisji akcji bez pp po 0,80 PLN oraz obligacji - w sumie wszystko na kwotę ok 170 mln. oraz oczywiście porozumieniem w sprawie spłaty wierzytelności?

"Vistula Group w przyszłym tygodniu planuje ruszyć z emisją akcji i obligacji na łączną kwotę ok. 170 mln zł, które będą przeznaczone głównie na zrefinansowanie zadłużenia w BNP Paribas Bank Polska. Grupa ma szansę na umorzenie ok. 50 mln zł wierzytelności - poinformował G. Pilch, prezes Vistuli. W 2Q spółce prawdopodobnie udało się odrobić straty z 1Q."

A z dziś:
31.07. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy ING podwyższyli rekomendację Vistuli do "kupuj" z "trzymaj".

Spółka podała, że ostateczny termin zawarcia umów o objęcie akcji serii M upływa 31 grudnia 2013 roku. (PAP)

http://stooq.pl/n/?f=310010

"Warszawa, 25.02.2010 (ISB) - Gant Development prognozuje wypracowanie 58,61 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2010 r. i 108,82 mln zł w 2011 r. wobec szacowanych na 2009 r. 67,15 mln zł zysku w tym ujęciu, podała spółka w aneksie do prospektu emisyjnego. Przychody mają w tym czasie wynieść odpowiednio: 312,77 mln zł i 427,29 mln zł wobec szacowanych na ub.r. 342,84 mln zł.

Gant podał, że w 2009 r. szacowane przychody z działalności deweloperskiej wyniosły 317,40 mln zł, a z usług najmu - 25,45 mln zł, natomiast spółka nie odnotowała przychodów z działalności budowlanej.

"Szacunki dokonuje się przy niepewności, co do wyników zdarzeń, które już nastąpiły oraz zdarzeń, które prawdopodobnie nastąpią. Charakter szacunku mogą mieć następujące pozycje sprawozdań: odpisy aktualizujące, rezerwy, podatek odroczony, odpisy umorzeniowe, przychody przyszłych okresów" - napisał zarząd spółki w komentarzu.

Na lata 2010-2011 przychody z działalności deweloperskiej prognozowane są na poziomie odpowiednio: 259,62 mln zł i 325,32 mln zł, z usług najmu - 29,52 mln zł i 44,81 mln zł, zaś z działalności budowlanej - 23,63 mln zł i 57,16 mln zł, podano w anekcie.

"Planuje się, że grupa kapitałowa w latach 2010-2011 uzyskiwać będzie marżę zbliżoną do roku 2009, bądź nieco wyższą dla niektórych inwestycji, gdy jest to uzasadnione analizą otoczenia rynkowego i przekonaniem zarządu do możliwości realizacji przyjętych założeń" - czytamy dalej w dokumencie.

"Oferta produktów grupy pozwala sądzić, że nastąpi wzrost sprzedaży mieszkań (mieszkania w segmencie popularnym, większość z nich spełnia wymogi kredytu 'Rodzina na swoim'), na które popyt w najbliższych latach się nie wyczerpie" - napisała też spółka.

Gant podkreśla, że po 12 miesiącach 2009 roku zajął trzecią pozycję w rankingu giełdowych deweloperów pod względem liczby sprzedanych mieszkań (w 2009 roku grupa Ganta sprzedała 531 mieszkań netto). Spółka podtrzymała też plany, według których sprzedaż mieszkań w 2010 roku ma wynieść 994 szt.

Gant nie zaprezentuje oddzielnie raportu finansowego za IV kw. 2009 r., natomiast raport roczny (skonsolidowany i jednostkowy) zostanie opublikowany 22 marca br.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 61,42 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 2,57 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 318,01 mln zł wobec 31,80 mln zł. (ISB)"

"08.02. Warszawa (PAP) - W ubiegłym roku na wynik Ganta pracowało ponad 540 mieszkań przekazanych klientom. Plany spółki zakładają, że w 2010 roku wielkość ta wzrośnie do 700-800 lokali. Gant, obok segmentu mieszkaniowego, planuje rozwijać działalność w segmencie komercyjnym - poinformowało na poniedziałkowej konferencji kierownictwo spółki.
"W 2009 roku ponad 540 mieszkań zostanie zaliczonych do wyniku" - powiedział Andrzej Szornak, członek zarządu Ganta.

"W tym roku przekażemy klientom 700-800 lokali" - dodał.

Gant planuje systematycznie zwiększać przychody z części komercyjnej.

"Chcemy, aby przychody z wynajmu w 2012 roku wyniosły około 60 mln zł" - powiedział Szornak.

Spółka szacuje, że przychody z wynajmu w 2009 roku wyniosły 28 mln zł. Około 60 proc. z tej kwoty pochodziło z wynajmu centrum handlowego Marino we Wrocławiu.

Do 2012 roku Gant planuje w 6 projektach wybudować około 59.000 mkw powierzchni komercyjnej.

"Około 30-35 proc. naszej działalności do 2012 roku będzie skupiona na segmencie komercyjnym" - powiedział Szornak.

W najbliższym czasie Gant nie planuje sprzedawać posiadanych nieruchomości komercyjnych.

"Patrząc realnie na ceny rynkowe, sprzedaż obiektów komercyjnych w tym momencie nie ma sensu" - powiedział Karol Antkowiak, wiceprezes Ganta. (PAP)"

http://stooq.pl/n/?f=306000

poszedł pakiet 50k sztuk, nie obserwuję jakoś super dokładnie sesji na tym walorze więc mogę się mylić, ale moim zdaniem już dawno nie było takiej transakcji...

no ładnie nagły zjazd do 21,23 pln i zaraz szybki powrót na 22,62..? Czyżby ktoś celowo chciał przejechać po stopach...?

cena emisyjna nie będzie niższa niż 20 PLN ani wyższa niż 22 PLN

czy ktoś się orientuje co było przyczyną tak nagłego spadku? Szczerze powiem, że nie śledze bardzo dokładnie Vistuli, możliwe że przeoczyłem jakieś info.

asiemie napisał(a):

"Trwają obecnie rozmowy z inwestorem indywidualnym na temat emisji prywatnej 800 tys.
akcji, po 22 zł" - powiedział prezes.

Jak widać to info ruszyło kursem, ciekawe tylko na jak długo?

Kamil napisał(a):
free_mind napisał(a):
mirekkK napisał(a):
Vox napisał(a):
ładnie sie rzucili po reko.
jakby nie mogli kupic z rana duzo taniej...

Nie mogli:):):) Nawet myśleli o ucieczce chwilami.
Ale ja nie z żalami tutaj. - czy sponsorem reko nie jest STORMM?
W końcu ma jeszcze odrobinę do upłynnienia.
Co o tym myślą starzy wyjadacze z forum?
Pozdrowienia dla forumowiczów.

A może Millenium odkupiło to czego pozbywał się stormm?

Wasze hipotezy są co raz śmieszniejsze. Czekam na kolejne...
A tak na serio to mamy kolejne info. Sprzedających było 2. O ile z wychodzenia Stormmu można było wyciągnąć pozytywne wnioski ( jak dla mnie pani Sjoblom to szemrane towarzystwo), tak Pioneer zawsze miał nosa do dobrych inwestycji i trzymałem się spółek które oni też posiadają. Ucieczkę Stormmu można było wytłumaczyć potrzebą środków na spłatę zadłużenia, a w tym przypadku nie widzę racjonalnych powodów.
Ponadto jest info o emisji obligacji. Oznacza to kolejne inwestycje. Miejmy nadzieję że timing jest dobry.

A co do rekomendacji to została wydana na podstawie prognozy spadku zysku o 12% w 2009 i o 80% w 2010 co wydaje mi się skrajnie pesymistycznym wariantem, nie uważacie?

W tym wypadku nie wierzę w bezinteresowną rekomendację ani w to że 1,5 mln akcji STM odebrała ulica, nie ma takiej opcji. Moim skromnym zdaniem Millenium chapało ostatnimi czasy akcje Ganta. Kto zbierał nie wiemy więc to tylko przypuszczenia...

mirekkK napisał(a):
Vox napisał(a):
ładnie sie rzucili po reko.
jakby nie mogli kupic z rana duzo taniej...

Nie mogli:):):) Nawet myśleli o ucieczce chwilami.
Ale ja nie z żalami tutaj. - czy sponsorem reko nie jest STORMM?
W końcu ma jeszcze odrobinę do upłynnienia.
Co o tym myślą starzy wyjadacze z forum?
Pozdrowienia dla forumowiczów.

A może Millenium odkupiło to czego pozbywał się stormm?

ładny miejmy nadzieje, że jutro również ładny lub ładniejszy ;)

czekałem na raport i od dziś również jestem posiadaczem tego papiera, mam nadzieje że decyzja okaże się trafna ;)

pozdr

free_mind napisał(a):
czyżby LSE na koniec zaszalało??

no i troche nam do nich brakuje...

czyżby LSE na koniec zaszalało??

ezechiel2517 napisał(a):
Ja nie wytrzymalem cisnienia i wlasnie oddalem.

Wykres 5 min wyglada spokojnie, za to na dziennym wskazniki pukaja juz w gorne ramki wykresow.

BTW, za 10 min wyniki zamowien przemyslowych z Niemiec.
Ciekawe jak sie nasza GPW zachowa,jesli wyniki nie beda pomyslne, skoro Niemcy to nasz najwiekszy odbiorca eksrportowy...

a wyniki bardzo dobre w odniesieniu do prognoz +4,5% m/m

pedrotheman napisał(a):
Zauważyliście ten pakiet 50 tyś akcji za 21 złociszy? Wygląda to baaardzo zachęcająco. To tylko potęguje mój osąd, że tej spółce nic złego nie zagrozi w najbliższej przyszłości

pożyjemy zobaczymy ;) a co do tego pakietu to widać było zdecydowane ożywienie na dogrywce gdy można było zrobić zakupy po 21 pln

mroman napisał(a):
free_mind napisał(a):
a obstawialem dziś bądź jutro atak na mojowy szczyt... :/

jeszcze nic straconego, papier dynamicznie urusł i nalezy mu sie korekta. Nikt nie powiedział ze nie moze to byc korekta "w biegu". Byc moze kurs 19,30-19,40 jest dobra okazja na zakupy. Mam przeczucie ze kurs dzis skonczy sie na +

no wlaśnie na taką korektę mam nadzieje, tak jak zeszly tydzień 27-28 lipca

a obstawialem dziś bądź jutro atak na mojowy szczyt... :/

ja pokusilbym sie o stwierdzenie ze jutro nadal zielono :) USA ladnie na + ale poczekajmy do zakonczenia aby nie zapeszac

mroman napisał(a):
wyglada na to ze trudno bedzie kupic juz ten papier ponizej 18 zł, a warto go miec w portfelu

chyba masz racje :) coś się ruszylo, poszedl pakiecik 50k

morfeusz napisał(a):
Panowie do tych 16 zł to może jeszcze dużo wody upłynąć, moim zdaniem w najbliższym czasie czeka nas spory wzrost na tym papierze.... będzie nowe maksimum roczne..

a gdzie widzisz opór dla aktualnych spadków? Moim zdaniem jest prawdopodobny spadak do 16 pln... ale chcialbym sie mylic :)

obi011 napisał(a):
no i jest zamkniecie powyzej 18 ;]

udało się pokonać 18 pln :) Czy w takim razie 18 pln to solidne wsparcie czy raczej jutro spadniemy znacznie poniżej 18 pln?

ropa odbiła ale nieznacznie, zobaczymy czy będzie to miało przełożenie na jutrzejsze ceny węgla

no ale dziś niestety obrót sporo słabszy od wczorajszego, wzrost również. Drożeje ropa a to dobrze bo bez niej węgiel nie pójdzie do góry

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 7 września 2017 15:29:31
Liczba wpisów: 29
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

eqdkgvzj
riomrsly
yhiqtjgm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
utmezyzs
paivbxbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat