Temat:
HAWE
Wiemy kto kupił 100% udziałów w TB, które posiada 14,37% akcji. Ale komu sprzedał w sumie 7,73% akcji Marek Falenta (bezpośrednio MF oraz spółka Falenta Investments Limited). W oświadczeniu pisze, że "Zmiana, o której mowa w niniejszym Zawiadomieniu (czyli sprzedaż jedynie 1.214.285 (jeden milion dwieście czternaście tysięcy dwieście osiemdziesiąt pięć) akcji spółki HAWE Spółka Akcyjna (dalej "Spółka"), stanowiących 1,13% kapitału zakładowego), nastąpiła w wyniku transakcji sprzedaży akcji Spółki, zawartej przeze mnie poza rynkiem regulowanym w ramach umowy sprzedaży zawartej i rozliczonej w dniu 13 lipca 2015 r."
Pozostaje w takim razie jeszcze 6,60% akcji, o których z kolei pisze: "Natomiast stan po dokonaniu przedmiotowej transakcji uwzględnia także wcześniejsze transakcje na akcjach Spółki dokonywane przeze mnie osobiście, jak i przez zależną ode mnie spółkę Falenta Investments Limited." Ten stan posiadania po tej transakcji i tych "wcześniejszych" to oczywiście 0 akcji. W takim razie 6,60% akcji wywalił tak po prostu w rynek??? I kto kupił te 1,13% poza rynkiem regulowanym?
Łącznie zatem, pakiety akcji posiadane przeze mnie osobiście, jak i przez Falenta Investments Limited - obejmowały 8.284.623 akcje Spółki, stanowiące 7,73% kapitału zakładowego Spółki, dające prawo do 8.284.623 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki stanowiące 7,73% ogólnej liczby głosów. Po dokonaniu transakcji, o których mowa w niniejszym Zawiadomieniu nie posiadam żadnych akcji Spółki, jak też nie posiada ich żaden podmiot zależny ode mnie, w tym w szczególności spółka Falenta Investments Limited.
|
|
Temat:
HAWE
AnalizujWgrywaj napisał(a): Spodziewałem się zdecydowanie większych turbulencji z kursem ;-)
|
|
Temat:
HAWE
Już dawno po fakcie ale na SW nie odnalazłem komentarza do zmiany na stanowisku Prezesa Hawe. stooq.pl/n/?f=913920&searc...Ciekaw jestem jak skomentujecie Państwo zmianę w kontekście ostatnich wydarzeń i "deklaracji" głównego Udziałowca?
|
|
Temat:
HAWE
A tymczasem Kalliwoda znów rekomenduje 'kupuj' dla Hawe:
Warszawa, 03.04.2013 (ISBnews) – Analitycy Dr. Kalliwoda wydali rekomendację "kupuj" dla spółki Hawe z ceną docelową 5,8 zł, wynika z raportu datowanego na 3 kwietnia. Rekomendację wydano przy cenie 3,11 zł za akcję. W czwartek po godz. 11-ej kurs wynosił 3,19 zł, po wzroście o 2,57%.
Analitycy szacują, że Hawe wypracuje w 2014 roku przychody na poziomie 316,27 mln zł, EBITDA rzędu 94,49 mln zł, a zysk netto 58,54 mln zł.
(ISBnews)
|
|
Temat:
HAWE
Jak myślicie jaki może być powód przyspieszenia publikacji raportu za 2013? Jaka jest z reguły motywacja takiego działania?
Pozdrawiam!
|
|
Temat:
VRG
W ostatnim czasie trochę się wydarzyło... Jak odbieracie ponad 25% wzrost od początku lipca w kontekście emisji akcji bez pp po 0,80 PLN oraz obligacji - w sumie wszystko na kwotę ok 170 mln. oraz oczywiście porozumieniem w sprawie spłaty wierzytelności?
"Vistula Group w przyszłym tygodniu planuje ruszyć z emisją akcji i obligacji na łączną kwotę ok. 170 mln zł, które będą przeznaczone głównie na zrefinansowanie zadłużenia w BNP Paribas Bank Polska. Grupa ma szansę na umorzenie ok. 50 mln zł wierzytelności - poinformował G. Pilch, prezes Vistuli. W 2Q spółce prawdopodobnie udało się odrobić straty z 1Q."
A z dziś: 31.07. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy ING podwyższyli rekomendację Vistuli do "kupuj" z "trzymaj".
|
|
Temat:
VRG
Spółka podała, że ostateczny termin zawarcia umów o objęcie akcji serii M upływa 31 grudnia 2013 roku. (PAP)
|
|
Temat:
GANT
http://stooq.pl/n/?f=310010"Warszawa, 25.02.2010 (ISB) - Gant Development prognozuje wypracowanie 58,61 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2010 r. i 108,82 mln zł w 2011 r. wobec szacowanych na 2009 r. 67,15 mln zł zysku w tym ujęciu, podała spółka w aneksie do prospektu emisyjnego. Przychody mają w tym czasie wynieść odpowiednio: 312,77 mln zł i 427,29 mln zł wobec szacowanych na ub.r. 342,84 mln zł. Gant podał, że w 2009 r. szacowane przychody z działalności deweloperskiej wyniosły 317,40 mln zł, a z usług najmu - 25,45 mln zł, natomiast spółka nie odnotowała przychodów z działalności budowlanej. "Szacunki dokonuje się przy niepewności, co do wyników zdarzeń, które już nastąpiły oraz zdarzeń, które prawdopodobnie nastąpią. Charakter szacunku mogą mieć następujące pozycje sprawozdań: odpisy aktualizujące, rezerwy, podatek odroczony, odpisy umorzeniowe, przychody przyszłych okresów" - napisał zarząd spółki w komentarzu. Na lata 2010-2011 przychody z działalności deweloperskiej prognozowane są na poziomie odpowiednio: 259,62 mln zł i 325,32 mln zł, z usług najmu - 29,52 mln zł i 44,81 mln zł, zaś z działalności budowlanej - 23,63 mln zł i 57,16 mln zł, podano w anekcie. "Planuje się, że grupa kapitałowa w latach 2010-2011 uzyskiwać będzie marżę zbliżoną do roku 2009, bądź nieco wyższą dla niektórych inwestycji, gdy jest to uzasadnione analizą otoczenia rynkowego i przekonaniem zarządu do możliwości realizacji przyjętych założeń" - czytamy dalej w dokumencie. "Oferta produktów grupy pozwala sądzić, że nastąpi wzrost sprzedaży mieszkań (mieszkania w segmencie popularnym, większość z nich spełnia wymogi kredytu 'Rodzina na swoim'), na które popyt w najbliższych latach się nie wyczerpie" - napisała też spółka. Gant podkreśla, że po 12 miesiącach 2009 roku zajął trzecią pozycję w rankingu giełdowych deweloperów pod względem liczby sprzedanych mieszkań (w 2009 roku grupa Ganta sprzedała 531 mieszkań netto). Spółka podtrzymała też plany, według których sprzedaż mieszkań w 2010 roku ma wynieść 994 szt. Gant nie zaprezentuje oddzielnie raportu finansowego za IV kw. 2009 r., natomiast raport roczny (skonsolidowany i jednostkowy) zostanie opublikowany 22 marca br. Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 61,42 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 2,57 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 318,01 mln zł wobec 31,80 mln zł. (ISB)"
|
|
Temat:
GANT
"08.02. Warszawa (PAP) - W ubiegłym roku na wynik Ganta pracowało ponad 540 mieszkań przekazanych klientom. Plany spółki zakładają, że w 2010 roku wielkość ta wzrośnie do 700-800 lokali. Gant, obok segmentu mieszkaniowego, planuje rozwijać działalność w segmencie komercyjnym - poinformowało na poniedziałkowej konferencji kierownictwo spółki. "W 2009 roku ponad 540 mieszkań zostanie zaliczonych do wyniku" - powiedział Andrzej Szornak, członek zarządu Ganta. "W tym roku przekażemy klientom 700-800 lokali" - dodał. Gant planuje systematycznie zwiększać przychody z części komercyjnej. "Chcemy, aby przychody z wynajmu w 2012 roku wyniosły około 60 mln zł" - powiedział Szornak. Spółka szacuje, że przychody z wynajmu w 2009 roku wyniosły 28 mln zł. Około 60 proc. z tej kwoty pochodziło z wynajmu centrum handlowego Marino we Wrocławiu. Do 2012 roku Gant planuje w 6 projektach wybudować około 59.000 mkw powierzchni komercyjnej. "Około 30-35 proc. naszej działalności do 2012 roku będzie skupiona na segmencie komercyjnym" - powiedział Szornak. W najbliższym czasie Gant nie planuje sprzedawać posiadanych nieruchomości komercyjnych. "Patrząc realnie na ceny rynkowe, sprzedaż obiektów komercyjnych w tym momencie nie ma sensu" - powiedział Karol Antkowiak, wiceprezes Ganta. (PAP)" http://stooq.pl/n/?f=306000
|
|
Temat:
GANT
poszedł pakiet 50k sztuk, nie obserwuję jakoś super dokładnie sesji na tym walorze więc mogę się mylić, ale moim zdaniem już dawno nie było takiej transakcji...
|
|
Temat:
GANT
no ładnie nagły zjazd do 21,23 pln i zaraz szybki powrót na 22,62..? Czyżby ktoś celowo chciał przejechać po stopach...?
|
|
Temat:
GANT
cena emisyjna nie będzie niższa niż 20 PLN ani wyższa niż 22 PLN
|
|
Temat:
VRG
czy ktoś się orientuje co było przyczyną tak nagłego spadku? Szczerze powiem, że nie śledze bardzo dokładnie Vistuli, możliwe że przeoczyłem jakieś info.
|
|
Temat:
GANT
asiemie napisał(a):
"Trwają obecnie rozmowy z inwestorem indywidualnym na temat emisji prywatnej 800 tys. akcji, po 22 zł" - powiedział prezes.
Jak widać to info ruszyło kursem, ciekawe tylko na jak długo?
|
|
Temat:
GANT
Kamil napisał(a):free_mind napisał(a):mirekkK napisał(a):Vox napisał(a):ładnie sie rzucili po reko. jakby nie mogli kupic z rana duzo taniej... Nie mogli:):):) Nawet myśleli o ucieczce chwilami. Ale ja nie z żalami tutaj. - czy sponsorem reko nie jest STORMM? W końcu ma jeszcze odrobinę do upłynnienia. Co o tym myślą starzy wyjadacze z forum? Pozdrowienia dla forumowiczów. A może Millenium odkupiło to czego pozbywał się stormm? Wasze hipotezy są co raz śmieszniejsze. Czekam na kolejne... A tak na serio to mamy kolejne info. Sprzedających było 2. O ile z wychodzenia Stormmu można było wyciągnąć pozytywne wnioski ( jak dla mnie pani Sjoblom to szemrane towarzystwo), tak Pioneer zawsze miał nosa do dobrych inwestycji i trzymałem się spółek które oni też posiadają. Ucieczkę Stormmu można było wytłumaczyć potrzebą środków na spłatę zadłużenia, a w tym przypadku nie widzę racjonalnych powodów. Ponadto jest info o emisji obligacji. Oznacza to kolejne inwestycje. Miejmy nadzieję że timing jest dobry. A co do rekomendacji to została wydana na podstawie prognozy spadku zysku o 12% w 2009 i o 80% w 2010 co wydaje mi się skrajnie pesymistycznym wariantem, nie uważacie? W tym wypadku nie wierzę w bezinteresowną rekomendację ani w to że 1,5 mln akcji STM odebrała ulica, nie ma takiej opcji. Moim skromnym zdaniem Millenium chapało ostatnimi czasy akcje Ganta. Kto zbierał nie wiemy więc to tylko przypuszczenia...
|
|
Temat:
GANT
mirekkK napisał(a):Vox napisał(a):ładnie sie rzucili po reko. jakby nie mogli kupic z rana duzo taniej... Nie mogli:):):) Nawet myśleli o ucieczce chwilami. Ale ja nie z żalami tutaj. - czy sponsorem reko nie jest STORMM? W końcu ma jeszcze odrobinę do upłynnienia. Co o tym myślą starzy wyjadacze z forum? Pozdrowienia dla forumowiczów. A może Millenium odkupiło to czego pozbywał się stormm?
|
|
Temat:
GANT
ładny miejmy nadzieje, że jutro również ładny lub ładniejszy ;)
czekałem na raport i od dziś również jestem posiadaczem tego papiera, mam nadzieje że decyzja okaże się trafna ;)
pozdr
|
|
free_mind napisał(a):czyżby LSE na koniec zaszalało?? no i troche nam do nich brakuje...
|
|
czyżby LSE na koniec zaszalało??
|
|
ezechiel2517 napisał(a):Ja nie wytrzymalem cisnienia i wlasnie oddalem.
Wykres 5 min wyglada spokojnie, za to na dziennym wskazniki pukaja juz w gorne ramki wykresow.
BTW, za 10 min wyniki zamowien przemyslowych z Niemiec. Ciekawe jak sie nasza GPW zachowa,jesli wyniki nie beda pomyslne, skoro Niemcy to nasz najwiekszy odbiorca eksrportowy... a wyniki bardzo dobre w odniesieniu do prognoz +4,5% m/m
|
|
pedrotheman napisał(a):Zauważyliście ten pakiet 50 tyś akcji za 21 złociszy? Wygląda to baaardzo zachęcająco. To tylko potęguje mój osąd, że tej spółce nic złego nie zagrozi w najbliższej przyszłości pożyjemy zobaczymy ;) a co do tego pakietu to widać było zdecydowane ożywienie na dogrywce gdy można było zrobić zakupy po 21 pln
|
|
mroman napisał(a):free_mind napisał(a):a obstawialem dziś bądź jutro atak na mojowy szczyt... :/ jeszcze nic straconego, papier dynamicznie urusł i nalezy mu sie korekta. Nikt nie powiedział ze nie moze to byc korekta "w biegu". Byc moze kurs 19,30-19,40 jest dobra okazja na zakupy. Mam przeczucie ze kurs dzis skonczy sie na + no wlaśnie na taką korektę mam nadzieje, tak jak zeszly tydzień 27-28 lipca
|
|
a obstawialem dziś bądź jutro atak na mojowy szczyt... :/
|
|
ja pokusilbym sie o stwierdzenie ze jutro nadal zielono :) USA ladnie na + ale poczekajmy do zakonczenia aby nie zapeszac
|
|
mroman napisał(a):wyglada na to ze trudno bedzie kupic juz ten papier ponizej 18 zł, a warto go miec w portfelu
chyba masz racje :) coś się ruszylo, poszedl pakiecik 50k
|
|
morfeusz napisał(a):Panowie do tych 16 zł to może jeszcze dużo wody upłynąć, moim zdaniem w najbliższym czasie czeka nas spory wzrost na tym papierze.... będzie nowe maksimum roczne.. a gdzie widzisz opór dla aktualnych spadków? Moim zdaniem jest prawdopodobny spadak do 16 pln... ale chcialbym sie mylic :)
|
|
obi011 napisał(a):no i jest zamkniecie powyzej 18 ;] udało się pokonać 18 pln :) Czy w takim razie 18 pln to solidne wsparcie czy raczej jutro spadniemy znacznie poniżej 18 pln?
|
|
ropa odbiła ale nieznacznie, zobaczymy czy będzie to miało przełożenie na jutrzejsze ceny węgla
|
|
no ale dziś niestety obrót sporo słabszy od wczorajszego, wzrost również. Drożeje ropa a to dobrze bo bez niej węgiel nie pójdzie do góry
|
|