zznpkmpi
Advertisement
PARTNER SERWISU
lcojruxn

Rozliczenie PIT38 - załącznik

guzio
0
Wpisów: 6
Wysłane: 14 kwietnia 2014 22:42:58
Witam,

Jako, iż powoli zbliża się termin rozliczenia z fiskusem, a chciałbym sam to zrobić, proszę o wyjaśnienie co należy wpisać w załączniku G Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art. 45 ust. 3c ustawy dokumentu PIT38.

Po delikatnym przeszukaniu sieci:

Cytat:
rt. 30a. Pobranie 19 % zryczałtowanego podatku dochodowego
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a przepis przejściowy,
1) z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej;
2) z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
3) z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem środków pieniężnych związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą;
4) z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5) od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych;
6) od kwot wypłacanych po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub spadkobiercy:
a) w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych,
b) z subkonta, o którym mowa w art. 40a subkonto w ramach konta ubezpieczonego, ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych;
7) od dochodu członka pracowniczego funduszu emerytalnego z tytułu przeniesienia akcji złożonych na rachunku ilościowym do aktywów tego funduszu;
8) z tytułu zbycia prawa poboru akcji nowej emisji przez pracowniczy fundusz emerytalny w imieniu członka funduszu;
9) od kwot jednorazowo wypłacanych przez otwarty fundusz emerytalny członkowi funduszu, któremu rachunek funduszu otwarto w związku ze śmiercią jego współmałżonka;
9a) od kwot jednorazowo wypłacanych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych z subkonta, o którym mowa w art. 40a subkonto w ramach konta ubezpieczonego, ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, w związku ze śmiercią współmałżonka ubezpieczonego;
10) od dochodu oszczędzającego na indywidualnym koncie emerytalnym z tytułu zwrotu albo częściowego zwrotu, w rozumieniu przepisów o indywidualnych kontach emerytalnych, środków zgromadzonych na tym koncie;
11) od dochodu uczestnika pracowniczego programu emerytalnego z tytułu zwrotu środków zgromadzonych w ramach programu, w rozumieniu przepisów o pracowniczych programach emerytalnych;
12) od kwoty wypłaty gwarantowanej, o której mowa w art. 25b wskazanie osób do wypłaty gwarantowanej ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440 i 1717).

Czyli rozumiem, że mam wpisać tutaj mój dochód po odprowadzeniu podatku w wysokości 19%?

Dam prosty przykład i proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumuję:

Hipotetycznie posiadałem w 2013 roku 10 akcji firmy X, która wypłacała dywidendę w wysokości 10 zł na akcję:
10 akcji x 10 zł=100 zł (zysk brutto)
100 * (0,19*100)=81 zł (zysk netto po opodatkowaniu)

Co w takim wypadku powinienem wpisać w wierszu załącznika G:
81 zł czyli mój dochód netto, czy też dochód przed opodatkowaniem?

Jak w w takim przypadku miałaby się sprawa funduszów inwestycyjnych?
Hipotetycznie kupiłem jednostki warte 3000 zł, sprzedałem za 3100 zł i otrzymałem 100 zł zysku brutto (81 zł netto). W jaki sposób uwzględnić to w tym załączniku?

Proszę o pomoc i wyjaśnienie, mam nadzieje, że mój opis jest wystarczająco zrozumiały dla wyjaśnienia istoty problemu ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,074 sek.

frahtlgx
ytbpcoux
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mrccsmqt
stodgntr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat