0 Dołączył: 2014-09-15 Wpisów: 1
Wysłane:
28 maja 2015 12:53:53
Witam,
Czy ktoś ma doświadczenia w handlu ETF, bądź akcjami w USA za pomocą konta w bossa? Głównie chodzi mi o koszty, chciałbym spróbować swoich sił na tym polu, więc chciałem założyć rynki zagraniczne na koncie w bossa, ale gdzieś w dokumentach znalazłem coś takiego:
Zarządzenie1.nr 8 Dyrektora Domu Maklerskiego BOŚ S.A. z dnia 27 września 2013 roku Działając zgodnie z postanowieniami § 41 ust. 2 Regulaminu świadczenia usług maklerskich przez Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. – zagraniczny rynek kasowy (Regulamin) określa się następujące zasady ustalania bieżącego kursu wymiany walutowej: 1) Dla zlecenia kupna zagranicznych papierów wartościowych notowanych w EUR, USD i GBP lub GBX (pensach) wartość zlecenia przeliczana jest po kursie ASK powiększonym o 2% dla zleceń z terminem ważności do końca sesji albo o 7% dla zleceń z terminem ważności dłuższym niż na jedną sesję, w celu zabezpieczenia rozliczenia transakcji z tytułu zmiany kursu walut, 2) Dla zlecenia sprzedaży zagranicznych papierów wartościowych notowanych w EUR, USD i GBP lub GBX (pensach) wartość zlecenia przeliczana jest po kursie ASK pomniejszonym o 2% dla zleceń z terminem ważności do końca sesji albo o 7% dla zleceń z terminem ważności dłuższym niż na jedną sesję, w celu zabezpieczenia rozliczenia transakcji z tytułu zmiany kursu walut.
Nie wiem jak to rozumieć, czy te 2% to spread? Czy oprócz tych 2% dochodzi jeszcze spread?
I podsumuwując wszystkie koszty transakcji: - prowizja bossa to 0,29%/min 9EURO - opłata dodatkowa transakcji sprzedaży na rynek w USA to 0,00184 % - spread przy przewalutowaniu ze złotówek na $ i/lub 2% z pytania powyżej - 0,02% wartości przechowywanych zagranicznych papierów wartościowych (na koniec sesji liczone codziennie) - i do tego też mam pytanie jak to wygląda w praktyce, to jest opłata pobierana raz na pół roku sumowane kwoty z każdego dnia, czyli uśredniając rocznie wychodzi jakieś 5% portfela (5 dni w tygodniu * 52 tygodnie w roku * 0,02%)?
Czy są jeszcze jakieś koszty o których nie wspomniałem?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
|