PARTNER SERWISU
brntkkva
seniorex

seniorex

Ostatnie 10 wpisów
Witam,

Czy ktoś ma doświadczenia w handlu ETF, bądź akcjami w USA za pomocą konta w bossa? Głównie chodzi mi o koszty, chciałbym spróbować swoich sił na tym polu, więc chciałem założyć rynki zagraniczne na koncie w bossa, ale gdzieś w dokumentach znalazłem coś takiego:

Zarządzenie1.nr 8 Dyrektora Domu Maklerskiego BOŚ S.A. z dnia 27 września 2013 roku
Działając zgodnie z postanowieniami § 41 ust. 2 Regulaminu świadczenia usług maklerskich przez Dom Maklerski
Banku Ochrony Środowiska S.A. – zagraniczny rynek kasowy (Regulamin) określa się następujące zasady ustalania
bieżącego kursu wymiany walutowej:
1) Dla zlecenia kupna zagranicznych papierów wartościowych notowanych w EUR, USD i GBP lub GBX (pensach)
wartość zlecenia przeliczana jest po kursie ASK powiększonym o 2% dla zleceń z terminem ważności do końca
sesji albo o 7% dla zleceń z terminem ważności dłuższym niż na jedną sesję, w celu zabezpieczenia rozliczenia
transakcji z tytułu zmiany kursu walut,
2) Dla zlecenia sprzedaży zagranicznych papierów wartościowych notowanych w EUR, USD i GBP lub GBX
(pensach) wartość zlecenia przeliczana jest po kursie ASK pomniejszonym o 2% dla zleceń z terminem ważności do
końca sesji albo o 7% dla zleceń z terminem ważności dłuższym niż na jedną sesję, w celu zabezpieczenia
rozliczenia transakcji z tytułu zmiany kursu walut.

Nie wiem jak to rozumieć, czy te 2% to spread? Czy oprócz tych 2% dochodzi jeszcze spread?

I podsumuwując wszystkie koszty transakcji:
- prowizja bossa to 0,29%/min 9EURO
- opłata dodatkowa transakcji sprzedaży na rynek w USA to 0,00184 %
- spread przy przewalutowaniu ze złotówek na $ i/lub 2% z pytania powyżej
- 0,02% wartości przechowywanych zagranicznych papierów wartościowych (na koniec sesji liczone codziennie) - i do tego też mam pytanie jak to wygląda w praktyce, to jest opłata pobierana raz na pół roku sumowane kwoty z każdego dnia, czyli uśredniając rocznie wychodzi jakieś 5% portfela (5 dni w tygodniu * 52 tygodnie w roku * 0,02%)?

Czy są jeszcze jakieś koszty o których nie wspomniałem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 16 czerwca 2015 13:05:23
Liczba wpisów: 1
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

dwcxdurj
pnymgwin
bgyoymwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qskzbotq
akuaodnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat