0 Dołączył: 2016-05-26 Wpisów: 9
Wysłane:
26 maja 2016 20:28:14
Dzień dobry, szanownemu gronu.
W przyszłym roku pisze pracę licencjacką, gdzie wybrałem sobie temat z zakresu ryzyka, ale mam problem z wyborem takiego bardziej sprecyzowanego obszaru. Nie ukrywam, że wolałbym coś prostego, bo to tylko licencjat.
W każdym razie stwierdziłem, że mógłbym np. skupić się na VAR (wartości narażonej na ryzyko), tylko nie wiem, z której strony ugryźć temat.
Na pracę mogłoby przejść coś w stylu porównania metod? Powiedzmy, że zbuduje 2 portfele na stopach historycznych, oba nastawione na inny cel (stopa zwrotu; mała zmienność), a potem sprawdzę całość VAR-em i tym podobnymi, porównam wyniki i wyciągnę wnioski.
Czy komuś zdarzyło się pisać podobną pracę? Jakieś sugestie? Albo wybrać po prostu coś innego z podobnego zakresu? Byłbym wdzięczny za każdą poradę.
Krzysztof
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 maja 2016 23:02:54
VAR to trochę za wysoki poziom. Tym bardziej, że nie wiesz jak się go stosuje. Jeśli nie widziałeś czegoś w praktyce, szkoda czasu na opisywanie teorii, bo nigdzie nie dojdziesz. Rozważ temat bardziej podstawowy, a wcale nie banalny, na przykład szacowanie premii za ryzyko. Trwa na ten temat cały czas duża debata naukowa i można napisać zgrabną i kolorową pracę z praktycznymi przykładami, bo w Polsce risk premium jest stosowane szeroko, a VAR prawie wcale.
|
0 Dołączył: 2016-05-26 Wpisów: 9
Wysłane:
31 maja 2016 00:45:27
Czy mógłbyś rozwinąć temat? Tzn., co konkretniej mogłoby się tam znaleźć (przede wszystkim chodzi mi o hipotezy), i gdzie najwięcej znajdę na ten temat (literatura, artykuły)?
Rzuciłeś ciekawe hasło, więc chętnie się coś więcej dowiem na ten temat. Pozdrawiam.
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 czerwca 2016 01:05:37
Ależ zachęcam - Google wybitnie Ci w tym pomoże. Gdybyś nie wiedział gdzie zacząć to można od samego gęstego: aswathdamodaran.blogspot.co.uk...
|