Rozumiem, co chcesz przekazać, ale mój problem polega na tym, że potrzebuję uporać się z tą pracą i nie przychodzi mi do głowy nic sensowniejszego, niż wyprowadzanie jakichś modeli, czy sprawdzanie czegoś na danych historycznych. W gruncie rzeczy widziałem, że sugerowałeś coś w tym stylu w jakimś starszym temacie:
Cytat:Można by też porównać jak zmieni się stopa zwrotu w zależności od interwału rewizji. To znaczy jak często przebudowujesz portfel: codziennie, raz w tygodniu, raz w miesiącu. To będzie ciekawe.
No i ostatnia rzecz, co robisz jeśli komitet GPW zmienia skład indeksu.
Więc generalnie mam dywersyfikację i WAP na danych historycznych jako punkt wyjścia, i stwierdziłem, że przyjrzę się rewizji.
Hmm... czy w takim razie można by np. zrobić kilka portfeli o różnej ilości składników (a nawet jakieś odmienne, czyli jedne byłyby oparte o WAP, a inne o klasyczne metody) i sprawdzać, jak zachowują się w poszczególnych okresach? Np. w zależności od warunków, i czy np. mniejsze portfele byłyby bardziej podatne na zmiany? Bawił się w ogóle ktoś tutaj danymi w ten sposób przy licencjacie?
Pozdrawiam.