Cytat:Witajcie. Nazywam się Ula i pamiętam czasy, kiedy na stronie głównej StockWatch było zdjęcie autora (jeśli mówię źle, poprawcie mnie)
Cześć,
To jakiejś bardzo stare czasy musiałby być, bo mimo "paru lat" stażu na forum nie kojarzę zupełnie tego.
Cytat:
Otworzyłam sobie IKE i w połowie każdego miesiąca, będę kupowała spółki, które są najwyżej w rankingu za 1000 zł (według jego wytycznych), do czasu, aż zbuduję portfel 30 spółek.
Jak widzę to jest konto prawdopodobnie w BOŚiu, więc masz tam prowizję minimalną 5 zł od zlecenia i 0,38% ogólnie. Przy kwocie 1000 zł płacąc 5 zł to jednak nie 0,38% (bo to byłoby 3,8 zł) a 0,50%. Różnica może nie wygląda na dużą, ale w długim terminie się zemści i obniży wyniki portfela. Dlatego mz lepiej aby spółki w portfelu miały wagi po 1500 zł - wtedy prowizja wyniesie faktycznie 0,38% bo kwotowo zapłacisz od zlecenia 5,70 zł (więc powyżej kwoty minimalnej)
LVC znam i od lat jestem pod wrażeniem tego jak prowadzą biznes i jak niski mają wskaźnik churn. Więc wybór jak najbardziej ciekawy, już abstrahując od tego co wychodzi ze strategii Greenblatta. Przy okazji to Cię może zainteresować w temacie:
10-procent-rocznie.blogspot.co...Powodzenia