0 Dołączył: 2020-03-21 Wpisów: 1
Wysłane:
22 marca 2020 22:46:02
Dobry wieczór,
Nigdy jeszcze nie inwestowałem na giełdzie, chciałbym zdobyć trochę podstawowych informacji. Zamierzam kupić akcje spółki notowanej na szwedzkiej giełdzie, za pośrednictwem Degiro. Degiro pobiera opłatę 4 euro + 0.05%. Czy ta opłata pobierana jest zarówno przy zakupie jak sprzedaży? Jeśli wybiorę opcję 'limit', to rozumiem, że zakup może odbywać się w partiach. Czy wtedy opłata zostanie pobrana od każdej partii osobno? Z tego co wiem, Derigo na mocy ustawy o unikaniu podwójnego opodatkowania pobierze 15% od ewentualnej dywidendy, a ja będę musiał dopłacić 4%. Czy pobierze również część zysku za sprzedaży, czy tym będę musiał się zająć samodzielnie? Co by się stało, gdyby Degiro ogłosiło upadłość? Rozumiem, że dom maklerski jest tylko pośrednikiem i moje akcje powinny być bezpieczne, balans w gotówce już nie koniecznie. Ale z Degiro sprawa jest jest bardziej skomplikowana, bo oni przeprowadzają też wewnętrzne transakcje.
Z góry dziękuję za pomoc, Dawid
|
10 Dołączył: 2020-04-07 Wpisów: 157
Wysłane:
2 maja 2020 23:04:03
opłaty pobiera sie zarówno przy zakupie jak i sprzedaży dolicz 2,5 eur za dostęp do giełdy zobacz jaki jest podatek od dywidend w Szwecji jeśli degiro padnie to prawdopodobnie stracisz pieniądze, akcje raczej nie przepadną
/nie jestem specem w tych dziedzinach
|