PARTNER SERWISU
vilroiyl

Kontraktowa spekulacja na GPW

Fexo
6
Wpisów: 78
Wysłane: 30 maja 2021 18:16:25
Czesc,

Odkopałem konto na stockwatchu i postanowiłem skorzystać z działu indywidualnych kronik do dokumentowania moich ruchów na GPW.
Liczę, że dzięki temu łatwiej mi będzie wyciągnąć wnioski ze stratnych pozycji. Skonfrontować motywy, które skłoniły mnie do zawarcia transakcji z późniejszym przebiegiem notowań.

Liczę również, że koledzy i koleżanki z forum od czasu do czasu wypunktują moje zagrania co pozwoli mi zastanowić się nad słusznością mojego wyboru.

To tyle tytułem wstępu.

Obecnie jestem zaangażowany w 4 instrumenty:

Pozycja Długa FJSWM21 - średnia cena 31.17
Pozycja Długa FKGHM21 - średnia cena 210.14
Pozycja Długa FLTSM21 - średnia cena 50.52
Pozycja Krótka FPEOM21 - średnia cena 94.09

JSW
Pozycję zająłem wraz z rosnącymi cenami węgla i po publikacji wyników. A właściwie po reakcji kursu na ich ogłoszenie. Obserwowałem spółkę od kilku tygodni i poziomy 29-31 wydawały się zatrzymywać każdą próbe podaży. Stąd po kolejnej obronie tej strefy po nie ciekawych wynikach zająłem pozycje.

charts.stockwatch.pl/chart/y2p...

Obecna sytuację oceniam pozytywnie. Węgiel nadal drożeje, obecnie jest na lutowych szczytach. Ceny stali co prawda są w dynamicznej korekcie, ale myślę że odbije się to poważniej na notowaniach węgla koksującego dopiero za kilka tygodni.

Na wykresie zaznaczyłem sobie strefy w których chciałbym zamknąć pozycje.
Po wyczerpaniu potencjału spadkowego w roku 2020 poprzednie impulsy wzrostowe miały ten sam zasięg (mniejsze prostokąty). Stąd wyznaczyłem taki sam zakres od podstawy konsolidacji kwietniowo- majowej.

Scenariusz

50% pozycji planuje zamknąć w okolicy szczytu z lutego --> okolice 42 zł
Dlaczego? Oprocz lutowego szczytu są to poziomy na których kurs przystanął w 2019. Jest to tez górna część wyznaczonego przeze mnie prostokąta odzwierciedlającego zasięg 2 poprzednich impulsów wzrostowych. Zakładam, że wystąpi tutaj korekta i chce 50% pozycji mieć już zrealizowane.

Drugą połowę zamierzam trzymać do okolic 55 zł --> poziom wyznaczony na podstawie symetri ruchu Pazdziernik 2020 - Luty 2021

Wskaźniki RSI interpretuje pozytywnie, jako uwiarygodnienie ruchu w góre.
Na dziennym RSI jest na dobrej drodze do przebicia 70 od dołu
Na 15 miutowym RSI wskaźniki sie wychłodziły i oczekuję odbicia się od poziomu 40 i kontynuacji ruchu w góre.

Edit: Chciałem dodać zdjęcie pokazujące zachowanie RSI ale nie potrafię dodać obrazu binky
Edytowany: 30 maja 2021 18:19

Fexo
6
Wysłane: 30 maja 2021 18:56:31
Edit:
Teraz sprawdziłem, że ucina mi wrzucone wykresy. Nie wiem dlaczego Think
Poszukam lepszego sposobu wrzucania. Wolałbym żeby było to po prostu zdjęcie, bez konieczności klikani w odnośnik..

KGHM

Po krótce.
Kupiłem po przebiciu lini lączącej szczyty z 8 stycznia, 23 lutego i 14 kwietnia
Bazą pod to zagranie było wykorzystanie momentum na surowcach --> miedź na historycznych szczytach.
Wyniki za 1Q, które się zbliżały i zakładałem tam pozytywne zaskoczenie.

Częściowo scenariusz się zmaterlizował , niestety nie sprzedałem i nastąpiło dynamiczne cofnięcie.
Wyniki faktycznie okazały sie bardzo dobre ale kurs na to nie zareagował już i kontynuował korektę.

Korekta zniosła lekko ponad 15% od szczytu co uważam za zdrowy wymiar. Wskaźnik RSI zatrzymał się w okolicy 40. Spadki miedzi zahamowały a wraz z nimi kurs KGHM przestał spadać.
Ostatnie sesje to wzrost obrotów i sukcesywne odrabianie strat.

Oczekuję powrotu w okolice 220 zł. Jeśli nie zbiegnie się to z korektą na Wig20 ( co przy obecnej skali wykupienia oceniam za wysoce prawdopodobne) to kurs powinien pobić szczyt z 10 maja i wyznaczyć nowe ATH.

charts.stockwatch.pl/chart/fzw...

LOTOS

Zakup po informacji o braku dywidendy. Uznałem, że reakcja rynku jest przesadzona. Nie oczekiwałem dywidendy w tym toku i dlatego zająłem pozycję długą

charts.stockwatch.pl/chart/ttO...

Zakres wahań na spółce zwęża się co musi zaowocować wybiciem.
Oceniam, że większe szanse są na wybicie górą co powinno wydarzyć się jeszcze w tym tygodniu.

Pierwszy przystanek po wybiciu zakładam w okolicach 57 zł gdzie miała miejsce kilku miesięczna konsolidacja w okresie Kwiecien-Lipiec 2020.

W zależności od sytuacji na rynku możliwe jest zamkniecie pozycji w tym rejonie.

Spadek ponizej 48.50 w mojej ocenie definitywnie zaneguje scenariusz wzrostowy w najbliższym czasie i pożegnam się wtedy z pozycją ze stratą

PEKAO

Pozycję krótką na PEKAO traktuję trochę w formie zabezpieczenia na wypadek korekty na Wig20.
Uważam, że dynamiczny rajd w ostatnich tygodniach powoli sie kończy.

Jesteśmy na poziomach gdzie historycznie kurs reagował.
Skrajne wykupienie.
Nie mam tutaj zlecenia obronnego. Myślę, że dopiero kontynuacja rajdu powyżej 103 zł skłoni mnie do przyznania się do błedu i zamknięcia pozycji.

charts.stockwatch.pl/chart/MHB...
Edytowany: 30 maja 2021 19:03

Fexo
6
Wysłane: 4 czerwca 2021 10:07:37
Podwojony short na PEKAO po 96.79.
Moje założenie sie nie zmienia. Impuls wzrostowy zwolnił, zakładam że dzisiaj będzie sesja przesilenia i juz szczyt z 97.70 nie zostanie przebity. Jeśli tak się stanie pakiet z dzisiaj oddam ze stratą/

Fexo
6
Wysłane: 8 czerwca 2021 21:46:09
Dokupiony dzisiaj KGHM po 198.80 za kontrakt.

Obecny stan procentowy odnoszący się do ilości kontraktów.
Naturalnie JSW stanowi największy udział z powodu najmniejszej ceny nominalnej na kontrakcie

Spółka Pozycja Udział procentowy
JSW Długa 54,35%
PEKAO Krótka 19,57%
LOTOS Długa 17,39%
KGHM Długa 8,70%

JSW - Męczy mnie zachowanie kursu, przyznam że nie tego oczekiwałem od spekulacyjnej spółki, której kluczowy surowiec dzień w dzień drożeje. W okolicy 170$ za ALW2 spodziewam się mocniejszej korekty na surowcu. Skoro JSW nie pokazało mocy w momencie stabilnego, sukcesywnego wzrostu dziennego od kilku tygodni to przy korekcie na surowcu + indexach ciężko oczekiwać, że zachowa sie lepiej.
Do wygaśniecia serii czerwcowej 8 sesji, nadal wierzę w cenę powyżej 40 zł do tego czasu ale spoglądać będę aktywniej też w kierunku okolic 35.50-36.00 gdzie jeśli kurs by się znalazł zamknę 50% pozycji. Głównym czynnikiem jest wygasanie serii + wrażenie braku mocy waloru do dynamicznego rajdu.

PEKAO - Nie zamknąłem otworzonej pozycji z piątku mimo, że cena przekroczyła nieznacznie 97.70.
Kolejne bicie ATH obecnego ruchu jest wymuszone i komfortowo czuję się tutaj po krótkiej stronie rynku.
Ryzyko dynamicznego ruchu do góry oceniam jako niskie - do wygaśnięcia serii traktuje to jako pewnego rodzaju zabezpieczenie pozostałych pozycji długich.

LOTOS - Jak w przypadku JSW liczyłem na więcej. Małe obroty, brak dynamicznej kontynuacji po wybiciu lokalnego szczytu obecnej fali wzrostowej. Mieszane odczucia. W przypadku powrotu poniżej 53 zł zamknę pozycję, jesli ruch się wybroni doczekam do wygaśnięcia serii.

KGHM - Jestem optymistą i będę zwiększał stopniowo zaangażowanie. Dopiero powrót kursu w cenach zamknięcia poniżej okolic 195 zł spowoduje wycofanie się z części pozycji.

Generalne oczekiwanie co do rynku - Płaska korekta na wig20. Spadające banki równoważyć będą rafinerie i spółki surowcowe. Pod to się pozycjonuje. Trigerem może być zdecydowany przekaz o odłożeniu podwyżek stóp na 2022.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,951 sek.

dqnvqngn
gvidnsdf
aqfyfdjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkpxbgzg
asqwjhyy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat