Czesc,
Odkopałem konto na stockwatchu i postanowiłem skorzystać z działu indywidualnych kronik do dokumentowania moich ruchów na GPW.
Liczę, że dzięki temu łatwiej mi będzie wyciągnąć wnioski ze stratnych pozycji. Skonfrontować motywy, które skłoniły mnie do zawarcia transakcji z późniejszym przebiegiem notowań.
Liczę również, że koledzy i koleżanki z forum od czasu do czasu wypunktują moje zagrania co pozwoli mi zastanowić się nad słusznością mojego wyboru.
To tyle tytułem wstępu.
Obecnie jestem zaangażowany w 4 instrumenty:
Pozycja Długa FJSWM21 - średnia cena 31.17
Pozycja Długa FKGHM21 - średnia cena 210.14
Pozycja Długa FLTSM21 - średnia cena 50.52
Pozycja Krótka FPEOM21 - średnia cena 94.09
JSW
Pozycję zająłem wraz z rosnącymi cenami węgla i po publikacji wyników. A właściwie po reakcji kursu na ich ogłoszenie. Obserwowałem spółkę od kilku tygodni i poziomy 29-31 wydawały się zatrzymywać każdą próbe podaży. Stąd po kolejnej obronie tej strefy po nie ciekawych wynikach zająłem pozycje.
charts.stockwatch.pl/chart/y2p...Obecna sytuację oceniam pozytywnie. Węgiel nadal drożeje, obecnie jest na lutowych szczytach. Ceny stali co prawda są w dynamicznej korekcie, ale myślę że odbije się to poważniej na notowaniach węgla koksującego dopiero za kilka tygodni.
Na wykresie zaznaczyłem sobie strefy w których chciałbym zamknąć pozycje.
Po wyczerpaniu potencjału spadkowego w roku 2020 poprzednie impulsy wzrostowe miały ten sam zasięg (mniejsze prostokąty). Stąd wyznaczyłem taki sam zakres od podstawy konsolidacji kwietniowo- majowej.
Scenariusz
50% pozycji planuje zamknąć w okolicy szczytu z lutego --> okolice 42 zł
Dlaczego? Oprocz lutowego szczytu są to poziomy na których kurs przystanął w 2019. Jest to tez górna część wyznaczonego przeze mnie prostokąta odzwierciedlającego zasięg 2 poprzednich impulsów wzrostowych. Zakładam, że wystąpi tutaj korekta i chce 50% pozycji mieć już zrealizowane.
Drugą połowę zamierzam trzymać do okolic 55 zł --> poziom wyznaczony na podstawie symetri ruchu Pazdziernik 2020 - Luty 2021
Wskaźniki RSI interpretuje pozytywnie, jako uwiarygodnienie ruchu w góre.
Na dziennym RSI jest na dobrej drodze do przebicia 70 od dołu
Na 15 miutowym RSI wskaźniki sie wychłodziły i oczekuję odbicia się od poziomu 40 i kontynuacji ruchu w góre.
Edit: Chciałem dodać zdjęcie pokazujące zachowanie RSI ale nie potrafię dodać obrazu