Ostatnio nabyłem pewnego niepokoju w kwestii liczenia zwrotów przez róznego rodzaju programy i portale.
O co chodzi ?
1. Zwrot z inwestycji od daty
Wpisuje w programie jakąś datę, załóżmy 10 stycznia, drugą do dziś 15.01
Dostaję zwrot od ceny Close z 10.01 do dnia 14.01 też cena Close - i to jest oki ?
to tak jakbym nabył akcje na Close w tym dniu.
2. Komplikujemy przykład
Biorę spólke Rocca
www.money.pl/gielda/spolki_gpw...Daty: 20 grudnia do dziś 15 stycznia.
Co sie dzieje ? ano spółka Rocca nie miała notowań 20.12 i pierwsze jakie miała jest 27 grudnia.
Applet interi bierze mi Close z 27 grudnia i Close z dzisiaj.
Mnie osobiście wydaje sie to nielogiczne. To nie jest zwrot z inwestycji od 20 grudnia tylko od 27 grudnia.
Czy aplet nie powinien wziąć 15 grudnia i 15 stycznia. /15 grudnia było ostatnie notowanie tej spółki./
Chodzi o to że mimo iż nie było notowania 20 grudnia to ustalona cena /ostatnia/ spółki była 15 grudnia.
Applet gubi całą zmianę pomiedzy dwoma notowaniami czyli 15 i 27 grudnia nie wliczając mi tego jako zwrot.
3. Zwrot w ciągu np. 5 dni
Jeżeli chcę sie dowiedzieć jaki zwrot miała spółka w ciagu ostatnich 5 dni to załóżmy w ten sam applet na interii wbiję datę 10.01-14.01 czyli 5 sesji giełdowych /5 dni/
I znowu mamy tak że nie dowiem się jaki był zwrot w ciągu tych 5 sesji/5dni/ tylko dowiem się jaki był zwrot od close 10.01 do close 14.01 a to sa 4 dni a nie 5 dni.
Zwrotu na sesji 10.01 applet mi nie policzy.
Moim zdaniem zwrot powinien być liczony od poprzedniego Close przed dniem 10.01 - wtedy wiem ile zmieniła się cena w ciągu tych 5 dni i w zakresie wpisanych dat.
Pkt 3 jest taki sam jak punkt 1 ale użyłem "zwrot w ciągu 5 dni" i "zwrot od daty"
Gdzies popełeniam błąd ?