mzjeyetf
Advertisement
PARTNER SERWISU
hjjcowix

Patterny w praktyce

tuuuk
0
Wpisów: 1
Wysłane: 8 lipca 2011 16:54:05
Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :)

Jakiś czas temu pewna osoba poleciła mi przeczytanie Harminoc Trading Carneya jako pozycji, która "otwiera oczy" na wiele kwestii technicznych, i że można go z powodzeniem wykorzystywać na GPW, a nie tylko na Fx.

Chociaż zapoznawałem się z dyskusjami o harmonic tradingu na forach, to jednak do tej pory nie wiem jak zamienić w tym przypadku teorię na praktykę. Dlatego chciałbym się jeszcze Was o takie sprawy:

1. Jak zacząć określać patterny nie tracąc mnóstwa czasu na mierzenie. Czy są jakieś bezpłatne programy liczące patterny albo inne narzędzia pozwalające na określenie kształtowania się patternów. Samodzielne liczenie czy dany odcinek ma 0.618 długości innego odcinka albo jeszcze innej wartości jest absorbujące, a w dodatku sprawia, że jak się nie ma doświadczenia, to przy tylu kombinacjach patternów widzi się co chce się widzieć na wykresie, a nie to co jest.

2. Jak można skutecznie przełożyć trading na GPW? Wszędzie przykłady stosowania harmonic tradingu dotyczą Fx albo surowców, a narzędzia są powiązane z Meta Traderem. Wiem, że wykres to wykres, ale patterny zakładają także transakcje na short, czego na akcjach GPW oczywiście nie ma.

3. W książkach kładziony jest nacisk na znalezienie PRZ, ale nie mówi się zbyt wiele o take profit. Czy w tym wypadku chodzi o określenie jakiegoś lustrzanego patternu, który będzie zakładał Potential Profit Zone czy też jest jakoś inaczej?

4. Carney pisze, że patterny nie zawsze się sprawdzają i nieraz po określeniu PRZ należy się wstrzymać jeżeli aktualny trend nie wytrąca się i okazuje siłę. Czy są jakieś filtry (oscylatory, wstęgi itp.) wspomagające określenie prawdopodobieństwa przełamania trendu?

Dziękuję za wszelkie porady, szczególnie osób, które stosują ten typ tradingu w praktyce.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,080 sek.

uvqrkrsg
txiqfvhz
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
foklgxsh
xqyzzawz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat