PARTNER SERWISU
xiyyweqa

Praca licencjacka - Analiza fundamentalna

ana25
0
Wpisów: 1
Wysłane: 25 kwietnia 2013 23:45:32

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Chcę napisać pracę licencjacką na temat analizy fundamentalnej o której nie mam zielonego pojęcia. Muszę jak najszybciej określić temat mojej pracy i tytuły trzech rozdziałów.

Jaką spółkę i jak najłatwiej wycenić? Czy mogą to być np Zakłady Azotowe?
gdzie mogę znaleźć potrzebne dane?

O czym mogę pisać w tych rozdziałach?

1 Ogólnie o analizie fundamentalnej - co to jest, jakie są jej etapy
2 zawęzić do analizy finansowej spółki opisać o co w niej chodzi?
3 przeprowadzić analizę finansową Azotów?

Proszę też o jakąś literaturę

Kompletnie nie wiem o czym piszę proszę pomóżcie.

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 26 kwietnia 2013 00:44:54
skoro nie wiesz o czym piszesz, to dlaczego chcesz o tym pisać? po co się męczyć z nieznanym sobie tematem? z Azotami też chyba nie będzie łatwo, bo właśnie przeprowadzane jest połączenie Puław z Tarnowem w Grupę Azoty (póki co pod szyldem Azotytarnow - ATT)

osobiście o analizie fundamentalnej za wiele nie wiem, więc chyba nie pomogę w tym temacie

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 26 kwietnia 2013 14:53:47
ana25 napisał(a):

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Chcę napisać pracę licencjacką na temat analizy fundamentalnej o której nie mam zielonego pojęcia. Muszę jak najszybciej określić temat mojej pracy i tytuły trzech rozdziałów.

Jaką spółkę i jak najłatwiej wycenić? Czy mogą to być np Zakłady Azotowe?
gdzie mogę znaleźć potrzebne dane?

O czym mogę pisać w tych rozdziałach?

1 Ogólnie o analizie fundamentalnej - co to jest, jakie są jej etapy
2 zawęzić do analizy finansowej spółki opisać o co w niej chodzi?
3 przeprowadzić analizę finansową Azotów?

Proszę też o jakąś literaturę

Kompletnie nie wiem o czym piszę proszę pomóżcie.

Dziewczyno daj sobie spokój z analizą fundamentalną jakiekolwiek spółki dla swojego dobra i nie mówię tego złośliwie, a wręcz przeciwnie!!!!! Już 4 słowa Cię dyskwalifikują na samym starcie "nie mam zielonego pojęcia"! Nie masz nawet pojęcia jaką firmę wybrać, gdzie szukać danych itp.!!!!

Żeby zrobić w miarę dokładną i chociaż trochę profesjonalną analizę fundamentalną spółki, musisz nie tylko dokonać analizy finansowej spółki ale też posiadać/zrobić w miarę dokładne i realne prognozy finansowe w perspektywie powiedzmy 3 lat dla wyceny np. DCF. Bo policzenie samych wskaźników dla historycznych danych ze sprawozdań finansowych to tylko początek całej analizy, gdyż obrazuje Ci "trend". Powinnaś znać również branże spółki którą chcesz wyceniać.....Inne czynniki mają wpływ na wycenę spółki budowlanej, energetycznej czy z bankowości.

REASUMUJĄC, daj sobie spokój i to jak najszybciej oraz zapomnij o jakiekolwiek pracy licencjackiej z analizy fundamentalnej, bo większość twojej pracy powinna się opierać na ...analizach, wycenach (o których nie masz jak mówisz zielonego pojęcia), a nie na przepisywaniu z książki regułek...typu co to jest "analiza fundamentalna", całych stronic ze wskaźnikami finansowymi itp.

Dobra rada: PISZ PRACĘ Z TEGO Z CZEGO CZUJESZ SIĘ PEWNIE I BEDZIESZ WSTANIE "OBRONIĆ" SWOJĄ PRACE! Moim zdaniem jeżeli będziesz próbować pisać licencjata z fundamentalnej....to na bank nie zdobędziesz tego dyplomu....
Edytowany: 26 kwietnia 2013 14:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,391 sek.

mztmhpyu
clpgpmxp
pcaoswxw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
anarhlha
dqqzncqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat