PARTNER SERWISU
rlqlefnj
Analityk80

Analityk80

Ostatnie 10 wpisów
ana25 napisał(a):

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Chcę napisać pracę licencjacką na temat analizy fundamentalnej o której nie mam zielonego pojęcia. Muszę jak najszybciej określić temat mojej pracy i tytuły trzech rozdziałów.

Jaką spółkę i jak najłatwiej wycenić? Czy mogą to być np Zakłady Azotowe?
gdzie mogę znaleźć potrzebne dane?

O czym mogę pisać w tych rozdziałach?

1 Ogólnie o analizie fundamentalnej - co to jest, jakie są jej etapy
2 zawęzić do analizy finansowej spółki opisać o co w niej chodzi?
3 przeprowadzić analizę finansową Azotów?

Proszę też o jakąś literaturę

Kompletnie nie wiem o czym piszę proszę pomóżcie.

Dziewczyno daj sobie spokój z analizą fundamentalną jakiekolwiek spółki dla swojego dobra i nie mówię tego złośliwie, a wręcz przeciwnie!!!!! Już 4 słowa Cię dyskwalifikują na samym starcie "nie mam zielonego pojęcia"! Nie masz nawet pojęcia jaką firmę wybrać, gdzie szukać danych itp.!!!!

Żeby zrobić w miarę dokładną i chociaż trochę profesjonalną analizę fundamentalną spółki, musisz nie tylko dokonać analizy finansowej spółki ale też posiadać/zrobić w miarę dokładne i realne prognozy finansowe w perspektywie powiedzmy 3 lat dla wyceny np. DCF. Bo policzenie samych wskaźników dla historycznych danych ze sprawozdań finansowych to tylko początek całej analizy, gdyż obrazuje Ci "trend". Powinnaś znać również branże spółki którą chcesz wyceniać.....Inne czynniki mają wpływ na wycenę spółki budowlanej, energetycznej czy z bankowości.

REASUMUJĄC, daj sobie spokój i to jak najszybciej oraz zapomnij o jakiekolwiek pracy licencjackiej z analizy fundamentalnej, bo większość twojej pracy powinna się opierać na ...analizach, wycenach (o których nie masz jak mówisz zielonego pojęcia), a nie na przepisywaniu z książki regułek...typu co to jest "analiza fundamentalna", całych stronic ze wskaźnikami finansowymi itp.

Dobra rada: PISZ PRACĘ Z TEGO Z CZEGO CZUJESZ SIĘ PEWNIE I BEDZIESZ WSTANIE "OBRONIĆ" SWOJĄ PRACE! Moim zdaniem jeżeli będziesz próbować pisać licencjata z fundamentalnej....to na bank nie zdobędziesz tego dyplomu....

PBG zmienia zdanie. Już nie chce 200 mln zł od państwa

Więcej na: forsal.pl/artykuly/672487,pbg_...

rafsty napisał(a):
@mdtrader: Ale my leczyliśmy wyłącznie nasze historyczne kompleksy, więc się na wszystkich wypięliśmy. No to wszyscy wypięli się na nas.

Amen! Nic dodac....

www.parkiet.com/artykul/25,128...

Jeżeli to prawda, że Pan Wiśniewski prowadzi jakaś swoją "gre" i informacje o tym, że..."Ada­pto­ri­nvest stwo­rzył PBG mo­żli­wość roz­mów z po­ten­cjal­nym in­we­sto­rem – du­żą mię­dzy­na­ro­do­wą fir­mą bu­dow­la­ną – oraz że ro­sną szan­se na za­war­cie przez gru­pę ukła­du z wie­rzy­cie­la­mi"....są jedynie wymysłem i fantazją owego Pana, to mam nadzieje, że sprawą to zajmą się odpowiednie organy, a ARP i Pan wiceprmier Pawlak, jeszcze raz przynajmniej z dziesięć razy się zastawnowią nad "wpompowaniem" publicznych pieniędzy w ratowanie tego rodzaju spółek z takimi ludzmi u władzy.

Ponadto, zgadzam się z analitykiem Millenium DM, że dziś nikt raczej o zdrowych zmysłach nie kupi PBG z jej długami oraz zaniechaną wręcz działalnością operacyjną oraz perspektywą zastoju w budowlance.

WatchDog...pełna zgoda w 101% jezeli chodzi o lewarowanie. Równiez jestem zdania, że przy inwestycjach (oczywiście mądrze przemyslanych i marzowych) lepiej korzystać z kapitału obcego niz własnego.

Ale w przypadku KGHM ....emisja obligacji ma za główne zadanie ... pomoc Wincentowi/Wincentemu w utrzymaniu deficytu na zalozonym przez rząd poziomie czy to w postaci wypłaconej dywidendy czy zapłaconych podatkow od kopalin. Nie ma to nic wspolnego z wizja rozwoju firmy, wazne ze MF uda sie (w co bardzo watpie) po raz kolejny pochwalić sie jaką to zrownowazona polityke fiskalna prowadzi Rostowski. Najbardziej mnie wkurza ta krotkowzrocznosc rzadzacych! Własnie w czasie spowolnienia koniunktury i resecji za nasza zachodnia granica uzyskane z emisji 5,4 mld zl mozna byloby wykorzystac na zakupy, modernizacje, moze kolejne jakies przejecie itp. i zwiekszanie swoich aktywow w momencie odbicia gospodarki....

Kolejny absurd w tym kraju...

.."Miedziowy koncern zamierza przeprowadzić największą w historii polskiego rynku emisję obligacji. To konieczne, by sfinansować wypłatę dywidendy i opłacić wprowadzony przez rząd podatek od kopalin"....

pulsinwestora.pb.pl/2838811,34...

Paweł Mortas na czele PBG

..."Jerzy Wiśniewski próbował podczas spotkania z innymi przedstawicielami rady odwołać prezesa zarządu tej spółki Wiesława Różackiego oraz dwóch wiceprezesów: Bożenę Kawałko i Dariusza Karwackiego"....po to zeby obsadzić stanowisko swoimi ludzmi (kompletnie zielonymi w zarządzaniu czyt. Kinga Banaszak - Filipiak!

www.parkiet.com/artykul/7,1288...

- Sąd Rejonowy Poznań - Stare Miasto ogłosił upadłość likwidacyjną Hydrobudowy Polska - poinformował PAP SSO Jarema Sawiński, rzecznik prasowy sądu okręgowego w Poznaniu.. Sąd postanowił zmienić tryb postępowania upadłościowego z układowego na obejmujący likwidację majątku dłużnika - powiedział PAP Sawiński.

biznes.interia.pl/gieldy/news/...

HYDROBUDOWA POLSKA wnioskuje o likwidację

Zarząd HYDROBUDOWY POLSKA podjął dziś uchwałę oraz złożył wniosek do sądu upadłościowego o zmianę trybu postępowania na postępowanie upadłościowe obejmujące likwidację majątku.

hbp-sa.pl/centrum-prasowe/aktu...

pop napisał(a):
No nie....!!!! Gość sprowadził spółkę na samo dno, a dostał 1,7mln...??? No kurczę, ale za co???violent1
I jeszcze z naszych podatków ma iść kasa na dotowanie jego błędnego zarządzania? Przecież ta spółka potrzebuje ze 2mld by jakoś przez pewien czas funkcjonować.Jeśli chodzi o mnie, to już bym wolał, by taka kasa szła np. na budowę kolejnych dróg z szansą na dofinansowanie z Unii, niż na dotacje do takich firemek i wypłaty astronomicznych wynagrodzeń dla wszelkich nieudaczników...puke_l

Pop, rece opadają jak się to wszystko widzi...i dodajac do tego madralinskie stwierdzenia Pana Premiera Pawlaka...podatnicy, ratujmy spółki budowlane! Ale tez patrzac z drugiej strony....Prezesi PBG musza za cos w koncu utrzymac domy w Szwajcarii, w poznanskiej dzielnicy "Beverly Hills"...

Własnie mamy kolejny przyklad dlaczego nie należy pomagać spółkom budowlanym, prywatnym przedsiębiorstwom, wyjść na prostą za pieniądze podatników...

1,7 mln zł wynagrodzenia otrzymał w pierwszym półroczu Jerzy Wiśniewski, kontrolujący PBG, który 28 czerwca zrezygnował ze stanowiska. Przemysław Szkudlarczyk, który był wiceprezesem PBG, otrzymał 2,7 mln zł - informuje "Parkiet"

wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...

Polmoney...chcesz ratowac spółke z pieniedzy podatników, której jeden z prezesów Grupy na informacje o wygraniu dosc znaczacego kontraktu X za bardzo grube mln zł...jego pierwsze słowa były, cytuje prawie dokładnie.." kur...fajnie tylko pytanie czy teraz znajdziemy podwykonawców i skad wezmiemy i za ile ta specjalistyczna maszyne", ktora miala byc najwazniejszym elementem tego kontraktu!!!!!!!!!!... Wiec jezeli spoleczenstwo ma pomagac spolce ktora na etapie ubiegania sie o kontrakt nie ma PODSTAWOWYCH wiadmosci, nie potrafi skalkulowac dokladnie kosztow, nie wie gdzie szukac najwazniejszego elementu kontraktu i idzie na zywioł bo sie może znowu uda...to wierze ze Rostowski nie wypisze czeku a Komisja Europejska powie STOP na takie dzialania.

Buldi, kompletnie sie z Toba nie zgadzam w tej sprawie PBG. Oczywiscie, dla mnie Pan Rostowski wogole nie powienien zasiadac stanowisku MF ale w kontekscie PBG ma racje.

Juz pisalem wczesniej, ze nie zamierzam jako podatnik płacic za błedy zarządzajacych (prywatnych osob) w PBG. Kto interesuje sie budowlanka bardziej niz tylko opiera sie na czytaniu prasy, to wie, że to nie juz osłowione autostrady doprowadzily do bankructwa GK PBG a ....chciwosc i krotkowzrocznosc Panow Prezesów owej spolki oraz brak podstawowej wiedzy ekonomicznej! Autostrady bardziej wbiły przyslowiowy gwózdz do trumny a problemy juz byly wczesniej! Wystarczylo przegladac CF spółki (glownie z dzial. operacyjnej) za ostatni rok, to dzis by nie bylo takiego "szoku" i prob ratowania przy pomocy Panstwa.

C.d. planów wobec PBG "Ministerstwo Skarbu Państwa może pomóc PBG SA albo poprzez pomoc publiczną w wysokości 385 milionów złotych, albo odkup niektórych spółek należących do grupy, powiedział w środę minister skarbu Mikołaj Budzanowski..."

www.parkiet.com/artykul/126837...

A ja mam nadzieje i wierze ze Komisja Europejska powie STOPi pan wielce wybawca premier Pawlak bedzie mogl sobie gadac i przedstawiac swoje wizje jedynie na sejmowym korytarzu kolegom po fachu.

Ja jako podatnik nie zgadzam sie zeby płacić za błedy prywatnych osób (tzw. menadzerów) spółki PBG, którzy notabene brali olbrzymią kase (pensje, premie), a doprowadzajac swoimi decyzjami do sytuacji jaką obecnie mamy!

I jak słysze ze wina lezy po stronie GDDiKA bo faktury płacone sa i byly z opoznieniem, bo ropa w NY drozeje, bo jest wiekszy popyt na cement, kruszywo, piasek itp. niż podaz w okresie zmasowanych robot budowlanych w ramach m.in. projektów Euro2012, to mni sie noz w kieszeni otwiera.... ale z drugiej strony co sie dziwic skoro zaden z top menadzerów PBG nie skonczyl studiow ekonomicznych!

Panowie z ów firmy mysleli ze wygraja kontrakt niska cena i jakoś sie uda, a moze rząd dorzuci cos na górke jak sie przydusi przed Euro i da sie na tym zarobic. A skonczylo sie jak sie skonczylo...

Ewentualnie ratowac czy w jakiś sposób można ratować podmioty ktore nie do konca ze swojej winy wpadły w kłopoty finansowe, a na pewno takim podmiotem nie jest PBG.

Mam nadzieje, ze jak do tego dojdzie to będzie to równocześnie ostatnia kadencja Pana Pawlaka i jego wiejskiego PSL w polskim Sejmie.

Dla mnie to jest SKANDAL żeby za publiczne pieniądze ratować prywatną spółkę, której tzw. menadżerowie po MBA doprowadzili swoja chciwością Grupę na skraj bankructwa. Jedyną „atrakcją” ów menadżerów było wygrywanie jak największej liczby kontraktów (dla prestiżu, dla chwalenia się na konferencjach ogłaszania wyników kwartalnych itp.) bez podstawowego pomyślunku o tym skąd wziąć kasę na ich finansowanie.

Mam również nadzieje (aczkolwiek nie znam się zbytnio na prawie), że Zarząd spółki w jakiś sposób odpowie za obecną sytuację swoim majątkiem, a wierzcie mi, że jest z czego ściągnąć kase!

fidelio77 napisał(a):
@antyteresa
"Na PEKAO może nie, ale jest KNF, kontrole.. zawsze można uprzykrzyć życie"

Premier wypowiada wojnę globalnym graczom finansowym, żeby ratować PBG? To scenariusz na komedię czy raczej science-fiction blah5?

Dzis słyszałem już opinie polityków, że to "obcy" dązą do pozbycia się polskiej konkurencji w sektorze budowlanym (m.in. za pomocą prywatnych banków poprzez odciecie od cashu) i mają prostą drogę m.in. do kontraktów energentycznych, czyli bezpieczenstwo Polski bedzie zagrozone! Wiec nie dziwiłbym się, jakby rzad pod wplywem naciskow innych partii probował jakimiś "krokami" cos zadziałać... Aczkolwiek Ja od teorii spiskowych sie odcinam.

PBG zapłaci karę za Stadion Narodowy?

Zarząd budowlanego giganta otrzymał wezwanie do zapłaty kary.

Zarząd PBG informuje o otrzymaniu w dniu dzisiejszym pisma z Narodowego Centrum Sportu z dnia 1 czerwca 2012 r., dotyczącego budowy Stadionu Narodowego w Warszawie, realizację którego na podstawie umowy z dnia 4 maja 2009 r. powierzono Konsorcjum firm w składzie: Hydrobudowa Polska (lider konsorcjum od 14 czerwca 2011 r.), PBG, Alpine Bau Deutschland, Alpine Bau, Alpine Construction Polska (generalny wykonawca). W powyższym piśmie NCS wzywa generalnego wykonawcę do zapłaty kar umownych z tytułu zwłoki w osiągnięciu całkowitego zakończenia wykonania w wysokości 25 proc. wysokości całości wynagrodzenia netto, tj. w wysokości 308.832.531,30 zł w terminie 10 dni od dnia doręczenia pisma - czytamy w komunikacie PBG.

Zarząd PBG poinformował, że uważa żądania NCS za bezzasadne i spółka zamierza podjąć wszystkie możliwe kroki prawne przeciwko zamawiającemu.

www.pb.pl/2617494,19162,pbg-za...

Ps. jak dobrze pamietam, PBG z HBP mieli chyba 50% udziału w kontrakcie!

Dla mnie zwykła gra spekulacyjna....na dziś nie widze sygnałów w budowlance, które daja nadzieje na dłuższe wzrosty...koniec Euro, wtopa z autostradami (brak płynności, słaba rentownośc), brak budzetu unijnego na 2014-2020, duzo chetnych do tortu "energetyka". W przypadku PBG, sprzedaż aktywów i szukanie chetnych na spółki z GK PBG jakoś mnie nie przekonuje (nie spodziewałbym się kolejek chętnych, ewentualna sprzedaż po zaniżonej cenie itp). Dla mmie obecnie wiećej ryzyk niż pozytwów i czuje dalsze dołki... A są zapowiedzi o IQ12 z CF operacyjnym na minusie i kula śniegowa będzie coraz większa ...

diR napisał(a):
Analityk80 napisał(a):
diR napisał(a):
Oj tam przesadzasz chyba, przecież Ci menadżerowie kończą MBA zwykle, mają swoich "kołczów" - świetnie dają sobie radę, bo nauka nie idzie w las! blah5

Hahahaha.....dzięki kolego bo się usmiałem po pachy!!! Mniej wiecej wiem jak te "zarządy" w znaczących spółkach budowlanych koncza MBA, kiedy na palcach jednej reki mozna policzyc (i tak zostanie zapas)....zarzadzajacych mówiących PŁYNNIE po ang! Smiech na sali....

to wciąż jeszcze scheda po korycie czerwonej pajęczyny stołki obsadza kolesiami puke_l

Nie wiem czy są od czerwonych :) ale ze swojego doswiadczenia wiem ze z dystansem należy podchodzić do dyplomów MBA itp, albo należy bardzo szczególowo weryfikować poziom wykształcenia w/w prezesów w kontekscie długoterminowych inwestycji w akcje ich spółek.

Przykład: prezes znanej spółki budowlanej z GPW posiadajacy studia MBA (polska + amerykańska uczelnia) i wszelkie szkolenia zagraniczne dla Top Management jakie ziemia dała...na konferencji z analitykiem z banku inwestycyjnego z Londynu...potrzebuje tłumacza angielskiego. Jezeli tak zarządzaja jak się uczą to wlasnie są tego wyniki na rynku.

rafsty napisał(a):
Analityk80 napisał(a):
To jest dopiero skandal! Sąd Rejonowy w Poznaniu odrzucił wniosek o upadłość spółki Hydrobudowa Polska. Wierzyciel, który złożył wniosek, nie zapłacił pełnej opłaty sądowej

Sądzisz, że ten wierzyciel naprawdę chciał wszcząć postępowanie upadłościowe???

Rafsty zakładałem, że był to ostatni desperacki krok i próba "medialnego" nacisku na HBP, żeby ściagnąc niezapłacone faktury...Ale jeśli był inny zamiar (spekulacyjny) to No Comments...

irfy napisał(a):
Skandalem to jest tu według mnie co innego. Ledwo trochę ucichły echa tamtej wtopy, (która przecież wyraźnie pokazała, że umów należy dotrzymywać i będą one egzekwowane) a już następni, albo nawet ci sami gnają w owczym pędzie na przetargi, oferując ceny z podłogi, byle tylko je "wygrać" a potem "renegocjować kontrakty". Zero myślenia o tym co może się stać, kiedy wzrośnie cena surowców (a taki wzrost jest przecież nieunikniony, kiedy wszyscy budują) żadnych przewidywań, żadnych zabezpieczeń w przypadku, gdyby kontraktów renegocjować się jednak nie dało. Nic. Łykamy w ciemno a potem "jakoś to będzie". Nie wiem. Mam wrażenie, że ci ludzie już teraz siedzą i zastanawiają się, co by tu jeszcze spieprzyć.

Irfy trafiłes w sedno sprawy!!!! Kolejny, kolejny....wygrany kontrakt i ładnie wygląda portfel zamówień podczas prezentacji np. wyników kwartalnych. Również uważam, że nikt nie mysli dalej niż w perspektywnie kolejnego kwartału i jakie wyniki się pokaze. Dlatego jak słysze zale i płacz, że GDDKiA nie chce im regenocjować umów bo wzrosły ceny stali, miedzi, ropy itp przez co kontrakty drogowe staja sie mniej rentowne to nóz mi się w kieszeni otwiera...

diR napisał(a):
Oj tam przesadzasz chyba, przecież Ci menadżerowie kończą MBA zwykle, mają swoich "kołczów" - świetnie dają sobie radę, bo nauka nie idzie w las! blah5

Hahahaha.....dzięki kolego bo się usmiałem po pachy!!! Mniej wiecej wiem jak te "zarządy" w znaczących spółkach budowlanych koncza MBA, kiedy na palcach jednej reki mozna policzyc (i tak zostanie zapas)....zarzadzajacych mówiących PŁYNNIE po ang! Smiech na sali....

To jest dopiero skandal!

Sąd Rejonowy w Poznaniu odrzucił wniosek o upadłość spółki Hydrobudowa Polska. Wierzyciel, który złożył wniosek, nie zapłacił pełnej opłaty sądowej - powiedziała rzecznik sądu okręgowego w Poznaniu, Joanna Ciesielska-Borowiec

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

Dla sądu nie masz siana....out... wazniejsze jest zeby CF sie zgadzał.

Kod:
mod: zmieniono link na rodzimy, a źródłem informacji jest PAP

Analitycy mają racje, bo jezeli są osoby, które jeszcze opierają się na danych finansowych PBG (ujęcie memoriałowe) w bilansie i RZIS, w szczególności w spółkach budowlanych, to naprawde zycze .... powodzenia ... Obecna kondycja finansowa jest taka jak CF operacyjny.... i w moim przekonaniu to autostrady to tylko wierzochłek góry lodowej...

Ps. już widze te tabuny inwestorów ustawiających się w kolejce...

PBG spodziewa się ujemnych przepływów z działalności operacyjnej w drugim kwartale - poinformował agencję Bloomberg wiceprezes spółki Przemysław Szkudlarczyk.

Wiceprezes poinformował też, że PBG spodziewa się pozyskania do 200 mln zł ze sprzedaży aktywów w 2012 r. oraz, że krótka lista potencjalnych strategicznych inwestorów dla spółki może powstać najwcześniej w czerwcu.

Na ubiegłotygodniowej konferencji prasowej Szkudlarczyk informował, że w pierwszym kwartale 2012 r. przepływy z działalności operacyjnej PBG będą ujemne m.in. w związku z kontraktami autostradowymi.

Żródło: pulsbiznesu

Wiedziałem ze w PBG wiele się dziele ale żeby aż tak..... Czuje ze to nie koniec tego typu wiesci...

Szkoda gadać... zamiast dać szanse managerom, którzy naprawdę mogli by wnieść wartość dodaną do spółki, to w dalszym ciągu liczy się kolesiostwo angry3 Boo hoo! . Pamietam jak dziś słowa Tuska przed wyborami w 2007 roku ze koniec tego typu praktyk...angry3

buldi napisał(a):
Dwa najsłabsze pod względem uzyskiwanych marż segmenty czyli bdownictwo drogowe i mieszkaniowo-przemysłowe stanowiły ponad 50% przychodów jednocześnie wzrost zadłużenia i odsetki przyciął im ostro zysk netto. Wychodzi na to że na tej spółce jak dotąd najlepiej zarabiają banki.blackeye
Nie znaczy to jednak, że spółka nic nie robi, by czegoś w tym kierunku nie zmienić. Przejęcie Rafako i jego konsolidacja w ramach konsorcjum z Energomontażem Południe, wzmacnia segment budownictwa energetycznego w grupie a tam uzyskiwane do tej pory marże kształtowały się na poziomie 17,2% brutto. Rafako juz ma podpisaną umowę na budowę bloków energetycznych w Opolu na 9,4 mld a spodziewa się wziąść udział w przetargach na kolejne 50mld. Tort jest spory.
Perspektywicznie kierunek w którym idą wydaje się słuszny, tyle że ciekaw jestem czy zdołają utrzymać podobne marże w tym segmencie w tym roku.
Dzisiaj przy okazji publikacji PKB głośno sie mówiło że to był ostatni tak dobry kwartał z powodu 10% dynamiki inwestycji. W tym roku ma juz nie być tak dobrze więc zastanawiam się czy w tej sytuacji nie dojdzie do spadku marż równiez w segmencie energetycznym.

Oj tak... z tym sie zgodze, że dla banków spółki pokroju PBG to kura znosząca złote jajka!:) Szkoda, że sam nie mam banku :)

A wracając do tematu i tak jak pisałem wyżej...rynek budowlany się zmienia i zgadzam się z poglądem, że poki co wzrosty pokroju 10% to juz historia. W moim przekonaniu najbardziej boli PBG koniec projektow w ramach obecnego budzetu unijnego, bo było duzo pracy i przy nawet niezlej rentownosci mialy miejsce spólki z GK. Prawie kazde miasto, gmina czy wieś coś tam robiły (zwlaszcza w sektorze wody) i ten tort był bardzo pojemny. A do tego doszlo Euro i bylo zajecia.
A teraz to najbardziej "pewna" wydaje sie energetyka i moze ten tort nie jest maly, ale bedzie coraz wiecej chetnych do niego, a wtedy na pewno odbije sie to na marzach.

ps. ciekaw tylko jestem jak tam projekty w Katarze, cos mieli również działać z OHL w Ameryce Południowej, jak dobrze pamietam nawet chyba w ramach MS2014 w Brazilianos:)

investkid napisał(a):

moze dlatego weszli w drogi bo sie na tym znaja oraz aby zapelnic grafik prac celem utrzymania calej swojej infrastruktury (oplacenie kosztow, zrobienie obrotu i lekki plus) a nie zwalnianie ludzi, badz zamykanie spolek w grupie , badz wykazywanie duzych strat zwiazanych z utrzymywaniem nierentownych spolek....

IK

Wlasnie przez to ze zyja coraz bardziej na kredytach i banki zagrozily ich wymowieniem, zaczeli ciac koszty stale czyt. dosc znaczaca redukcja personelu. Mogli własnie bardziej niż wchodzić w drogówki zrobić "restrukturyzacje" Grupy, bo teraz po Euro, poki co braku wiedzy o nowym budzecie unijnym i cieciu wydatków budzetowych, rynek budowlany sie zmienii i nie jestem pewny czy tyle spolek w GK PBG jest nade potrzebnych. Nadzieja to energetyka...

Pawel_1979 napisał(a):
Analityk80 napisał(a):

PS. moim zdaniem autostrady dla PBG to kula u nogi, nie potrzebnie się w to pchali, więcej kłopotów niż gra warta świeczki (niska marza, kłopoty z bankami przez wyższy wskażnik zadłużenia itp)

Trudno sie z tym nie zgodzić, choc z drugiej strony trudno żeby grupa mająca aspiracje zostac największa grupą budowlana w Polsce rezygnozwała z segmentu dajacego 30-40% przychodów...

Mnie raport na pierwszy rzut oka nie rozczarował jakos szczególnie. Szczególnie na poziomie rachunku wyników. Na niższy zysk ma wpływ jednorazowy odpis na Rafako.
Mysle jednak (podobnie swierdził ostatnio BRE w swojej opinii), że patrząc w przyszłosc rentownośc w segencie drogowym będzie nizsza niż wykazywana jest w sprawozdaniu. W 2012 gdy przyjdzie ostatecznych podsumowań kontraktów drogowych będzie jeszcze konieczna korekta i okaże sie że na poziomie netto rentowności jest ujemna...

No i CF. Kiepsko. Myślałem że zakończenie kontraktu na Stadion Narodowy będzie miało pozytywny wpływ na CF a tu tego nie widać...

Pawle, to że rentowność na drogówce (mowie tu o autostradach i drogach lokalnych) będzie słaba to nie podlega dyskusji. W straty już mozna odpisac m.in. ul. Bułgarską w Poznaniu, jestem ciekaw ile dopłacą do tego biznesu.

Drugie pytanie, czy warto kosztem "sławy i bycia najwiekszym" wchodzić w coś, co oczywiście zwieksza znacząco ogólną sprzedaż (chociaż można ją podkręcić przychodami bilansowymi), ale mnie jako inwestora interesuje CF, a tutaj różowo nie jest i może dalej nie być. Wiec będzie trzeba dalej zgłaszać się po finansowanie zew. a to kosztuje i znowu du...

Co do stadionów jestem ciekaw ile bedzie kara za Narodowy...

Dlatego też, moim zdaniem powinni bardziej się skupić na tym co robią najlepiej, czyli kontrakty w miare rentowne w gazie, ropa i teraz mam nadzieje energetyka, a odpuścić sobie bycie Naj....

Grupa PBG miała w 2011 r. 496,4 mln zł ujemnych przepływów z działalności operacyjnej w porównaniu do 433,6 mln zł dodatnich przepływów operacyjnych w 2010 r. Na koniec roku grupa miała 559,3 mln zł wolnych środków - wynika z raportu PBG za czwarty kwartał 2011 r.

"Na poziom przepływów operacyjnych w czterech kwartałach 2011 roku największy wpływ miała realizacja kontraktów drogowych (w tym budowa odcinków autostrady A1 i A4 oraz odcinka drogi S5), a także ostatni etap realizacji kontraktów stadionowych" - podało PBG w raporcie.

Saldo środków pieniężnych wygenerowanych w toku działalności inwestycyjnej w 2011 r. ukształtowało się na poziomie -150 mln zł w porównaniu do -529,95 mln zł w 2010 r.

"Na poziom ten istotny wpływ miały wydatki na nabycie rzeczowych aktywów trwałych i wartości niematerialnych w kwocie 163 mln zł. Wydatki grupy kapitałowej na nabycie jednostek zależnych w czterech kwartałach 2011 roku wyniosły 523 mln zł w sprawozdaniu z przepływów pieniężnych prezentujemy jednak tylko kwotę 93 mln zł ponieważ grupa musi (zgodnie z obowiązującymi przepisami) umniejszyć poniesione wydatki o przejęte środki pieniężne w spółkach, w których nabyła kontrolę (jest to kwota 430 mln zł)" - napisano.

"Znaczący wpływ na kształtowanie się salda z środków pieniężnych z działalności inwestycyjnej miało w analizowanym okresie udzielenie pożyczek na cele związane z realizowanymi projektami inwestycyjnymi czy też związane z finansowaniem podwykonawców. Spółki z grupy PBG udzieliły pożyczek na łączną kwotę 65,6 mln zł. W tym samym czasie Grupa PBG otrzymała zwrot udzielonych pożyczek w kwocie 49,2 mln zł. Znaczna część pożyczek udzielonych przez spółki z grupy PBG zostanie spłacona do końca 2012 roku" - dodano.

Saldo środków pieniężnych wygenerowanych w toku działalności finansowej w 2011 r. ukształtowało się na poziomie 496,6 mln zł w porównaniu do 144,9 mln zł rok wcześniej.

"W omawianym okresie spółki z grupy PBG zaciągnęły łącznie 1,2 mld zł kredytów, jednocześnie spłacając blisko 547 mln zł. Odsetki zapłacone z tytułu obligacji wyniosły 65,6 mln zł, odsetki zapłacone z tytułu kredytów i pożyczek wyniosły natomiast 45 mln zł. Wpływy z tytułu ulokowanych na kontach środkach pieniężnych wyniosły 9,9 mln zł. Ponadto, wpływ na kształtowanie się salda środków pieniężnych z działalności finansowej miała spłata zobowiązań z tytuły leasingu finansowego w kwocie ponad 42 mln zł" - napisano.

Na koniec 2011 roku grupa PBG miała 559,3 mln zł wolnych środków w porównaniu do 708,5 mln zł na koniec 20100 r. (PAP)

PS. moim zdaniem autostrady dla PBG to kula u nogi, nie potrzebnie się w to pchali, więcej kłopotów niż gra warta świeczki (niska marza, kłopoty z bankami przez wyższy wskażnik zadłużenia itp)

Kod:
mod: wpis narusza regulamin - nie mamy praw autorskich do publikacji w całości. zasada: link, cytat, własny komentarz. wersja full do skasowania

Pawel_1979 napisał(a):
Pozostałe oferty:
Mostostal: 730mln
Budimex: 743mln
Koreańczycy: 796mln

Wydaje się ze wstrzelili sie nie najgorzej.

Pawle, jeżeli nie zrobili jakiegoś poważnego błędu w ofercie to kontrakt mają. Mnie jednak interesuje na jakiej marży będzie robiony. W stadiony też się wstrzelili ale szału z rentwnością nie było - pytanie jak będzie ostatecznie z karami na Narodowym. Napewno PBG ma "szczescie" do kontraktów preestiżowych w Polsce czyt. stadiony, teraz spalarnie, port gazowy, wcześniej najważniejsze kontrakty gazowe itp.

Napewno dopóki nie ruszy pełną parą energetyka to będziemy mieli mały zastój w budownictwie więc może na cenach podwykonawców, materiałów uda im się ugrać. Czas pokaże...

PGE podtrzymuje zainteresowanie akwizycjami zagranicznymi, ale pod warunkiem, że zagwarantują wysoką stopę zwrotu i marże na poziomie co najmniej takim jak w kraju - powiedzieli podczas telekonferencji przedstawiciele spółki.

"Jesteśmy zainteresowani inwestycjami zagranicznymi, ale muszą nam zagwarantować minimum takie marże jak w Polsce lub wyższe" - powiedział Wojciech Ostrowski, wiceprezes PGE ds. finansowych.
Paweł Skowroński, wiceprezes ds. operacyjnych PGE i p.o. prezesa powiedział, że spółkę interesują zwłaszcza aktywa w OZE i kogeneracji.

Oferta konsorcjum PBG o wartości 700,85 mln zł okazała się najtańszą w przetargu na budowę zakładu termicznego przekształcania odpadów w Krakowie

Źródło: parkiet.com

Futro napisał(a):
Co oni kombinują w US, czekają o info w sprawie ugody z Grecją? Mogli zrobić korektę, a nie Think

Grecja to nie jest problem finansowy....a polityczny. Dla dobra samych Greków powinni opuścić Strefe Euro (zmienić traktat) i wrócić do swojej waluty. Co z tego ze dostaną kolejną pomoc finansowa jak zostanie przejedzona i nie maja szans na konkurencyjnośc....gracka gospodarka to turystyka, zero przemysłu, usług w zakresie nowych technologii itp. I tak tego cashu nie oddzadza, a Merkel - Sarkozy jedynie przeciagaja coś co juz tak od miesiecy nie ma sensu....

VeRtO napisał(a):
spadek od połowy 2010 wydaje się wynikać z dyskontowania przez ceny akcji pogorszenia koniunktury w budownictwie i w szczególności w zakresie budownictwa drogowego, a przede wszystkim takowych inwestycji publicznych. Do tego dochodzi też zadłużenie PBG. Jednakże PBG obecnie jest w fazie bardzo dużego przebranżowania i skierowania się w kierunku rynku kontraktów energetycznych, który jest bardzo perspektywiczny i obfituje w dużą liczbę ciekawych kontraktów. Jeżeli wszystko zostanie ostatecznie dopięto (przejęcie Rafako póki co udane), a zadłużenie będzie pod kontrolą spółki, to odbycie powinno się utrzymać. Wiem że nic odkrywczego nie napisałem, ale mam wrażenie że jedna pozytywna informacja ze spółki może nadać kierunek wzrostom.

Z PBG sytuacja wygląda tak, że obecnie cała uwaga jest skierowana na kontrakty energetyczne, spalarnie śmieci... Ponadto liczy się po cichu na kontrakty w sektorze kolejowym i wody (m.in. budowa zbiorników retencyjnych i całej infrastruktury przeciwpowodziowej). Co do kontraktów drogowych....na nich są niskie marze (przy długich terminach płatności i dlatego m.in. w IIIQ11 CF z dzial. operacyjnej na minusie)i naciski polityczne:), podobnie mialo miejsce ze stadionami....Z tego co wiem, spółki z GK PBG trudniące się budownictwem drogowym maja nie startować w przetargach na drogi lokalne itp, bo do wiekszosci robi sie po kosztach - duzo chetnych, mala kasa, marze do du..:). Ponadto jak kolega wspomnial wskażnik długu netto/EBITDA zblizał sie do poziomu, przy którym banki groziły wymówieniem kredytów...i zaczeły się oszczednosci poprzez cięcie kosztów stałych czyt. m.in. zwolnienia pracowników w Grupie. Inny problem jest również taki, że czesc spółek wchodzących w skład Grupy realizowała prawie wyłacznie kontrakty współfinansowane z funduszy unijnych w sektorze wody, a teraz trzeba czekac na nowe rozdanie 2014-2020. Kluczową sprawą sa marze, a one nie zapowiadaja sie obiecujace przy zapowiadanym spowolnieniu gospodarczym.

Póki co sceptycznie podchodze także do szumnych zapowiedzi co do podejscia PBG z OHL do kontraktów zagranicznych np. budowa stadionów w Katarze, kontraktów w Ameryce Łacińskiej... to narazie odkładam to między bajki...

Dzieki wielkie.

Według ujęcia księgowego są to "udziały niesprawujące kontroli"!

Tak mówimy o akcji spółki!

No własnie a jak dokładnie wycenic udział mniejszościowy?

Sorka za bład....miało być kapitały przypadające mniejszości?

Na wstępie witam wszystkich serdecznie na forum:)

A teraz do meritum.... robie wycenę spółki metodą porównawczą będacą Grupą Kapitałową (około 67 proc. zysku przypada spółce)....i jako że w przypadku spółki - jednostki nie mam problemu z EV to jednak nie jestem pewny jak uwzględnić w przypadku GK w wyliczeniu EV "udział mniejszościowy"? Czy tutaj do kapitalizacji, długu netto dodajemy to co przypada z zysku netto dla mniejszości?

Bede wdzieczny za wskazówki

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 26 kwietnia 2013 19:25:40
Liczba wpisów: 44
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,405 sek.

vmizfrmu
wfiarapr
bxpncsyq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nhddorpq
uvctpkie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat