Rozumiem, tylko jak niektórzy autorzy wymiennie stosują nazewnictwo to można się pogubić.. Czyli w takim rozumieniu wartość rezydualną nie jest tożsama z wartością terminalną. A jaka jest granica tego % udziału wartości przyszłej w wycenie przedsiębiorstwa, po której przekroczeniu można mieć wątpliwości co do wyceny?
I z innej beczki. Co wpływa na wartość rezydualną? Długość okresu objętego szczegółową prognozą przepływów pieniężnych, sektor działalności firmy i dynamika/faza jego rozwoju(np. jeśli jest to spółka surowcowa to kiedyś się złoża wyczerpią). Ma ktoś jeszcze jakąś propozycję?
|
|
ja też mam problem z klarownym zrozumieniem wartości rezydualnej. Przytoczę tu może dwa przykładowe fragmenty z jednej książki.
Otóż, najpierw autor pisze: Wartość końcowa z okresu poza prognozą nazywana jest także wartością rezydualną (ang. residual value, jak również horizon value, terminal value, price value). Wartość końcowa odpowiada wartości firmy w określonym punkcie czasowym, którą następnie trzeba zdyskontować na moment wyceny.
A parę akapitów dalej, taki oto fragment: Decydującym czynnikiem determinującym wpływ wartości końcowej na rezydualną wartość przedsiębiorstwa jest długość okresu prognozy. Im dłuższy jest ten okres, tym udział wartości rezydualnej przedsiębiorstwa jest mniejszy.
I teraz pytanie. Jak to w końcu jest z tą wartością rezydualną i końcową, czy one są synonimami? Bo jeśli tak, to jak może wartość końcowa oddziaływać na wart. rezydualną?
|
|
Wydaje mi się, że jedną z determinant wartości rezydualnej jest okres czasu jaki został objęty prognozą wolnych przepływów pieniężnych. Im jest on dłuższy tym wartość rezydualna powinna maleć. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
|
|
Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego tutaj zadam pytanie. Poleci mi ktoś jakąś pozycję, w której znajdę w przyjemny sposób przedstawione informacje na temat wartości rezydualnej i jej determinant? Jak ktoś tutaj po krótce napisze to, też się nie obrażę :) Szczególnie interesują mnie te determinanty, bo ogólnie pojęcie wartości rezydualnej jest w wielu miejscach przedstawione, a z determinantami już gorzej.
|
|
Wyceniana spółka to Energopol-Południe, czyli notowana na gpw. Przyrównuję ją do spółek również notowanych na naszym rodzimym parkiecie. No to będę musiał się zastanowić nad podniesieniem wagi dla wyceny porówawczej.
|
|
Dzięki wielkie! To jedno rzeczywiście nie było trudne, w sumie oba, ale tak jest jak są błędy w obliczeniach i wzory nie są podane. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dlaczego akurat wagę rzędu 40% dał autor wycenie DCF i skorygowanych aktywów netto, a tylko 20% dla implikowanej wartości porównawczej? Ma ktoś jakieś pomysły?
|
|
Witam. Ja piszę z trochę nietypowym pytaniem - prośbą. Robię do pracy mgr wycenę przedsiębiorstwa metodą porównawczą i jestem już praktycznie na samym końcu i nie wiem tylko skąd mi się wzięło dwoje danych w "modelu", na którym się opieram. Może ktoś będzie wiedział i mógłby mi podpowiedzieć? Opieram się na tym przykładzie wyceny: www.ip-hub.pl/m/att/Dr_Marek_P...I jestem na stronie 11 między tabelą 7, a 8. Pierwszą rzeczą, która nie wiem skąd się bierze jest implikowana wartość kapitałów własnych w wysokości 33,546? "W oparciu o medianę dla mnożników opartych na EV obliczono implikowaną wartość spółki Service SA (por. tabela 8). Następnie obliczono implikowaną wartość kapitałów własnych spółki Service w wysokości 33,546 mln PLN." Druga natomiast znajduje się w tabeli numer 8. I jest to wartość 21,25 podpisana też jako implikowana wartość kapitałów własnych? Gdyby jakaś dobra dusza wiedziała, to proszę niech mi wskazaże technikę wyliczenia tych dwóch danych. Pozdrawiam
|
|
Temat:
VOTUM
Witam. Jakoś specjalnego ruchu teraz nie ma, ale wiadomo - przerwa świąteczno-noworoczna. Jakie macie odczucia co do tego papieru? W krótszej perspektywie wydaje się atrakcyjniejszy od Euco, ale jeśli perspektywę czasową wydłużymy do kilku lat to już nie jest to takie oczywiste..
Pozdrawiam : )
|
|
Temat:
TAURONPE
A co ten biedy Grad miał jeszcze zrobić? Przecież wszystkiego nie da się przewidzieć i "ustawić" z góry. Taki urok giełdy : P Może za darmo mieli rozdawać, to na pewno "nikt" by nie był stratny
|
|
Temat:
TAURONPE
No to ja też spróbuję : ) Co prawda taka propozycja już padła, ale mimo wszystko obstawię 5,77zł
Życzę nam wszystkim udanego debiutu : )
|
|