PARTNER SERWISU
ypnzodjw

Problem w wycenie porónawczej

PaprykarZ
0
Wpisów: 8
Wysłane: 23 września 2011 10:56:25
Witam.
Ja piszę z trochę nietypowym pytaniem - prośbą.
Robię do pracy mgr wycenę przedsiębiorstwa metodą porównawczą i jestem już praktycznie na samym końcu i nie wiem tylko skąd mi się wzięło dwoje danych w "modelu", na którym się opieram. Może ktoś będzie wiedział i mógłby mi podpowiedzieć?

Opieram się na tym przykładzie wyceny:
www.ip-hub.pl/m/att/Dr_Marek_P...

I jestem na stronie 11 między tabelą 7, a 8.

Pierwszą rzeczą, która nie wiem skąd się bierze jest implikowana wartość kapitałów własnych w wysokości 33,546?
"W oparciu o medianę dla mnożników opartych na EV obliczono implikowaną wartość spółki
Service SA (por. tabela 8). Następnie obliczono implikowaną wartość kapitałów własnych
spółki Service w wysokości 33,546 mln PLN."

Druga natomiast znajduje się w tabeli numer 8. I jest to wartość 21,25 podpisana też jako implikowana wartość kapitałów własnych?

Gdyby jakaś dobra dusza wiedziała, to proszę niech mi wskazaże technikę wyliczenia tych dwóch danych.

Pozdrawiam

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 września 2011 12:09:24
Bardzo dobrze, że to robisz na piechotę - nie ma jak samemu przejść całą ścieżkę wyceny. Bezcenne.

Cytat:
W oparciu o medianę dla mnożników opartych na EV obliczono implikowaną wartość spółki
Service SA (por. tabela 8). Następnie obliczono implikowaną wartość kapitałów własnych
spółki Service w wysokości 33,546 mln PLN.

Niestety jeśli to jest materiał edukacyjny, to ja dziękuję. Obliczenia nie na wprost tylko na okrętkę, skróty myślowe. Ja to widzę tak:
1. Autor wyliczył sobie mediany z jakichś czterech spółek zagranicznych i uznał, że jest to miarodajne i uzasadnione. Dlaczego mediany, a nie średnie? Powiedzmy że okej.
2. Mediany są w tabeli 7 i przystawiamy do nich wartości ze sprawozdania za rok 2008, obliczając wartości EV dla spółki, zakładając oczywiście że EBITDA, EBIT i S są Recurring, spółka jest dojrzała, działalność będzie kontynuowana i inne takie blabla.

- wg EV/EBITDA mediana 4,878 * wartość dla spółki 7 mln = 34,146 mln zł
- wg EV/EBIT mediana 7,068 * wartość dla spółki 3,5 mln = 24,738 mln zł
- wg EV/S mediana 1,108 * wartość dla spółki 42 mln = 46,536 mln zł

Teraz z EV chcemy otrzymać implikowaną - czyli wynikającą z wyliczeń i w domyśle oczekiwaną na rynku - wartość kapitałów własnych. Ponieważ EV = kapitalizacja + zadłużenie odsetkowe - gotówka, robimy tak:
Kapitalizacja (wartość k.w.) = EV - dług netto
Ze sprawozdania wiemy, że dług netto wynosi 2,5 mln zł, czyli odejmujemy tę wartość od powyższych:
- k.w. wg EV/EBITDA = 31,646 mln zł
- k.w. wg EV/EBIT = 22,238 mln zł
- k.w. wg EV/S = 44,036 mln zł
Autor pozaokrąglał dziwnie niektóre wartości.
Widać to w tabeli 8, tam jeszcze pojawia się wycena wg P/E, tylko że nie wiadomo po co, bo albo EV albo P/E.
Niestety, najgorsze jest to, że jak by nie liczyć, średnia wychodzi inna niż te 33,546 mln zł.
Z samych EV jest to 32,647 mln zł. Jakoś nie chce wyjść inaczej.

Ta druga rzecz jest prosta, mediana P/E 8,5 * wartość zysku netto 2,5 daje 21,250 mln zł.

PaprykarZ
0
Wysłane: 26 września 2011 01:12:28
Dzięki wielkie! To jedno rzeczywiście nie było trudne, w sumie oba, ale tak jest jak są błędy w obliczeniach i wzory nie są podane.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dlaczego akurat wagę rzędu 40% dał autor wycenie DCF i skorygowanych aktywów netto, a tylko 20% dla implikowanej wartości porównawczej? Ma ktoś jakieś pomysły?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 września 2011 08:56:44
Miałbym taki argument:
Wartość aktywów czy przepływów jest wewnętrzna (niezależna od tego co się dzieje na giełdzie), wartość porównawcza jest zewnętrzna (oparta o wskaźniki rynku giełdowego, które mają dużą zmienność). Czy analizowana spółka jest na giełdzie? Jeśli nie, to ma sens że tylko w 1/5 opieramy jej wycenę o to co robią spekulanci, tym bardziej że baza jest z rynków zagranicznych. Jeśli tak, waga powinna być większa, no chyba że gramy konserwatywnie pod transakcję większościową, a nie codzienny obrót na marginesie free float'u.

Patrzę jeszcze na sprawozdania i coś mi się tu nie podoba.
Rentowność netto jest rozsądna, nawet niezła, 6%. Ale rentowność kapitałów własnych przekracza 40%. To ewenement, takich spółek jest tylko kilka (np. do niedawna Cyfrowy Polsat). Ale zadłużenie majątku przekracza 78%. Jest 4,5 mln zł kredytów i 2 mln zł gotówki. Kogoś kto tym zarządza kopnąłbym w tyłek, bo niepotrzebnie robi koszty odsetkowe -> aż milion złotych dzieli EBIT od zysku netto.
Okej, to pewnie tylko przykład z sufitu, ale warto wiedzieć.
Edytowany: 26 września 2011 09:00

PaprykarZ
0
Wysłane: 26 września 2011 11:34:35
Wyceniana spółka to Energopol-Południe, czyli notowana na gpw. Przyrównuję ją do spółek również notowanych na naszym rodzimym parkiecie. No to będę musiał się zastanowić nad podniesieniem wagi dla wyceny porówawczej.

PaprykarZ
0
Wysłane: 17 października 2011 23:50:33
Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego tutaj zadam pytanie. Poleci mi ktoś jakąś pozycję, w której znajdę w przyjemny sposób przedstawione informacje na temat wartości rezydualnej i jej determinant? Jak ktoś tutaj po krótce napisze to, też się nie obrażę :) Szczególnie interesują mnie te determinanty, bo ogólnie pojęcie wartości rezydualnej jest w wielu miejscach przedstawione, a z determinantami już gorzej.

PaprykarZ
0
Wysłane: 18 października 2011 11:51:54
Wydaje mi się, że jedną z determinant wartości rezydualnej jest okres czasu jaki został objęty prognozą wolnych przepływów pieniężnych. Im jest on dłuższy tym wartość rezydualna powinna maleć. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
Edytowany: 18 października 2011 11:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,163 sek.

pvaadodk
nvqykgsy
vsevgrzf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bgrlqrzr
eqoqtnhj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat