Temat:
MIDAS
Cytat:Zarząd Spółki informuje, że przedsięwzięcie, które ma być sfinansowane ze środków pozyskanych z emisji Obligacji, nie zostało określone. Podoba mi się to. Potrzebujemy max 600 baniek ale jeszcze nie wiemy na co  Przepraszam max 200 beniek. Takie tam drobniaki
|
|
Temat:
MIDAS
Też odnoszę wrażenie że próbują tymi artykułami które tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskuji podpić kurs i uratowac przed spadkiem poniżej 1 zł.
|
|
Temat:
MIDAS
Artykuł z parkietu -Wywiad z prezezemCytat:- W kwestii objęcia akcji NFI Midas spotkaliśmy się z kilkudziesięcioma instytucjami. Na tę chwilę ich zainteresowanie projektem jest duże, ale jak przełoży się na ich zaangażowanie w spółkę – to dopiero się okaże. Fundusze mogą wejść do akcjonariatu na kilka sposobów: kupując akcje dziś i uzyskując prawo poboru, próbując wejść poprzez zapis wynikający z posiadania jednej akcji lub nabyć prawa poboru, gdy trafią do obrotu – powiedział w rozmowie z nami Wojciech Pytel, prezes NFI Midas.
|
|
Temat:
GANT
Cytat:buldi: "Gant sprzedał za 12 baniek sieć kantorów". Kantory sprzedał za 1mln ,a 11 dostał jako dywidendę
|
|
Temat:
MIDAS
agmar111 napisał(a): Ze względów podatkowych Solo może wykazać największe zyski na Cyprze, Nikozji itd. Dla Midasa (mimo, że ma częstotliwości i jest niezbędny w tym interesie) mogą pozostać ochłapy. Co o tym sądzicie. Z tego co pamiętam ostatnimi czasy została zlikwidowana możliwość unikania podatków przez firmy zarejestrowane na cyprze. Nie pamiętam szczegółów ale cypr już nie jest rajem podatkowym
|
|
Temat:
MIDAS
Nowe częstotliwość dopiero w 2013 rokuCyt.: "— Spodziewam się, że zaczniemy w 2013-2014 roku. Ogłoszenie przetargu szybko, bez odpowiedniego przygotowania, może sprawić, że zainteresują się nim tylko podmioty marginalne na rynku albo zasiedziali operatorzy. Trzeba stworzyć takie warunki, żeby różni gracze mogli przemyśleć udział w postępowaniu — mówi Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE)." Tak więc przez jakiś czas CP nie będzie miał konkurencji z nowymi pasmami które można wykorzystać do LTE.
|
|
Temat:
MIDAS
Informacja o ofercie LTE w CPCytat:Zgodnie z informacjami portalu gsmonline.pl 30 sierpnia Cyfrowy Polsat rozpocznie oferowanie Internetu LTE i HSPA+ jako Oferty Uniwersalnej. Zastąpi ona dotychczasową ofertę na Internet w Cyfrowym Polsacie. Podstawowe założenia nowej Oferty Uniwersalnej LTE/HSPA+: - 200 MB dostępne w ramach abonamentu (jak dotychczas) - 4 pakiety danych: 25 GB, 10 GB, 5 GB, 3 GB (promocje: Multioferta, Internet dla Każdego) - umowy na 12 lub 24 miesiące (Internet dla Studenta, Internet dla Każdego) - w promocji Internet dla Studenta pakiet 5 GB danych - pakiet 50 GB danych co miesiąc do wykorzystania w godzinach 0:00 - 8:00 („Darmowe Noce”) dla osób z wykupionym jednym z 4 pakietów danych - cena 1 MB danych w godzinach 8:00 - 0:00 tylko 0,02 zł, bez względu na posiadany pakiet danych - kontrola kosztów Limit Internet (wartości: 0 zł, 10 zł, 25 zł, 50 zł, 100 zł) i Limit+ - promocja Internet na Próbę. Być może dziś się dowiemy jakiś szczegółów dotyczących komercyjnej oferty LTE w cyfrowym polsacie. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
GANT
Powiem szczerze że troszkę mnie rozbawił ten artykuł. Główny akcjonariusz straszy pozostałych inwestorów że jak nie skończą sprzedawać i nie zaczna kupować akcji jego firmy to on zrobi to za nich. Pytanie czy zależy mu na kursie czy zależy mu na rozwoju firmy? Wypowiadanie się w ten sposób wogóle mija się z celem bo chyba jeśli chciałby skupić akcje to powinien cieszyć się że są tanie ,a nie nagabywać na zwyżkę kursu. Taka wypowiedź że jak wy nie kupicie to my to zrobimy to troszkę jak zaklianie przyszłości. Żeby nie było że naganiam na sprzedaż. Uważam że ganta warto kupować po tej cenine ale wypowiedź Pana Antkowiaka jest według mnie odrobinę żenująca.
|
|
Temat:
GANT
|
|
Temat:
GANT
Zauważyliście jak dziś Gant się dobrze trzyma Czyżby realizowano skup akcji własnych? Nie sądze że rynek tak trzyma kurs.
|
|
Temat:
MIDAS
Ważnym aspektem jest że Solo przy każdej okazji mówi o budowaniu szybkiego internetu poprzez Aero2 czyli poniekąd przez Midasa. Podczas wczorajszego wywiadu podkreślał że Polkomtel zdecydowanie przyspieszy budowe infrastruktury ponieważ będą mogli wykorzystać od Polkomtela. Jak podkreślał już nie tylko bedą budować nowe stacje bazowe ale w dużej mierze wykorzystają już isteniejące Polkomtela.
Teraz mamy pewność że Midas zacznie przynosić zyski szybciej aniżeli by się to działo bez udziału PLUSA. Tylko patrzyć jak zaczną wchodzić w Midasa więksi inwestorzy.
Tak jak napisał broker ja również wolę powolne i stabilne wzrosty zamias spekuły.
|
|
Temat:
MIDAS
linkPAP: WSA oddalił skargi na przyznanie rezerwacji częstotliwości 900 MHz dla P4 i Aero2
|
|
Cyt: "Głównym celem obligacji serii B jest restrukturyzacja zadłuŜenia Emitenta poprzez wykup obligacji serii A, które stanowią obecnie zobowiązania krótkoterminowe w wysokości 7,26 mln zł. Pozostałe środki przeznaczone zostaną na ukończenie inwestycji w zakład produkcji granulatu gumowego oraz zasilenie środków obrotowych, których poziom musi wzrosnąć w związku z rozpoczęciem w najbliŜszych dniach produkcji granulatu." emisja na 10 mln z czego 7 na spłatę zadłużenia a reszta na dokończenie inwestycji i zwiększenie płynności. Chłopaki dostali zadyszki
|
|
Temat:
MIDAS
Specjalista30 napisał(a):Jeżeli Moby i Centek będą mogły instalować na masztach Polkomtela to czy potrzebują zezwoleń na kolejne nadajniki. Dla przypomnienia dodam, że aktualnie UKE wydało zezwolenie na ok. 700 stacji, z czego 500 już stoi. Polkomtel ma ok 14000 nadajników . Czy bazując na infrastrukturze Plusa Moby i Centek muszą uzyskać oddzielne zgody. Najprawdopodobniej Tak, gdyż nadajniki będą pracować na innych częstotliwościach. Moby i Centek otrzymali częstotliwość do zagospodarowania i według mnie nie muszą uzyskiwać zgody z UKE na instalowanie osprzętu na już stojących nadajnikach. Pytanie czy np. Polkomtel na swój koszt dołoży cały osprzęt i użyczy do midasowi (oczywiście za odpowiednią kasę). Wtedy Midas na sprzęcie PLUSA świadczyłby usługi telekomunikcyjne na pasmach które posiada centek i moby. Nie zapominajmy że Centernet i Mobyland nadal maja prawo do użytkowania częstotliwości więc brakuje im tylko zasięgu, a ten posiadają nadajniki PLUSA. Sprawa w UKE może się jeszcze ciągnąć a oni w tym czasie będą spokojnie sprzedawali LTE.
|
|
Temat:
MIDAS
Więc co Panowie? Nadajniki mamy z Polkomtela, częstotliwości z Midasa ,najwyższy czas zacząć zarabiać kasę na LTE
|
|
Temat:
REMEDIS
Nie zapominajmy że ta emisja obligacji wcale nie bedzie taka łatwa. Chcią ściągnąć z rynku 200 mln a mają firmę z kapitalizacją 50 mln. Emisja ma być przeprowadzona do końca 2012 więc nie wiemy tak naprawdę czy zrobia to w tym roku czy w przyszłym czy może wogóle. Na razie to są plany ,wizje, chęci ale co i kiedy z nich wyjdzie... zobaczymy. Spółka z dużym potencjałem ale nie jestem pewny co do tego czy w krótkim terminie poszybuje w górę jak sobie niektórzy życzą
|
|
Temat:
MIDAS
Infrastukturę pewnie bedzie można wykożystać. Pozostaje pytanie ile to będzie kosztowało. Jak się domyślam Polkomtel nie zrobi tego za darmo. Niewątpliwie efektem współpracy będzie przyspieszenie w pokryciu dostępem LTE większości kraju.
|
|
Temat:
MIDAS
Cyt. z Parkietu: "..Celem transakcji – jak wszystkich ruchów Solorza-Żaka z ostatnich dwóch lat– jest zebranie środków na inwestycje w telekomunikację. – Pieniądze będą przeznaczone potencjalnie m.in. na rozbudowę infrastruktury i sieci LTE – powiedział „Parkietowi” Solorz-Żak. .."
Myslę że jest to dość pozytywne info dla posiadaczy Midasa.
|
|
Temat:
MIDAS
Portal telepolis.pl tez nie może się zdecydować co pisać.
W jednym artykule piszą że transakcja przejęcie PLUSA może potrwać jeszcze 4 tygodnie ,a Solo już szykuje kasę sprzedając CP. W następnym artykule już piszą że kasa ze sprzedaży CP nie idzie na PLUSA tylko na rozbudowę LTE.
|
|
Temat:
MIDAS
mnie osobiście zdziwił fakt że informacja o unieważnieniu przetargu wypłynęła dziś na jakimś śmiesznym portalu (telepolis) ,a dopiero po kilku godzinach na stronie UKE.
Skoro decyzja została podjęta wczoraj to już wczoraj powinno być podwieszone info na stronie UKE ,a tym bardziej spółka powinna o tym poinformować na swoich stronach.
Relacje inwestorskie to jedna wielka porażka w tej firmie.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
GANT
anty_teresa napisał(a): 1. Zakładająca wysiedlenie obecnych mieszkańców, w nieznanym czasie, a więc w o nieznanym okresie dyskontowania przyszłej wartości. (Tego wymaga podejście porównawcze, bo na rynku osiedla z mieszkańcami nie są przedmiotem handlu. Obawiam się, że ostatnia cena transakcyjna dotyczy tego co kupił GANT. Pozostaje więc w tym wypadku dostosować nieruchomość gdzie będą transakcje)
2. Na podstawie AKTUALNYCH przepływów pieniężnych.
Ja stawiam, że ... nie, nie jednak 2
Tak zapewne zrobił IMPX Nie sztuka jest kupić nieruchomość wycenioną na 17 mln i sprzedać za 18 mln. Sztuką jest kupić za 17 doprowadzic do porządku, uregulować płatności ,zwiększyć dochodowośc i sprzedać za 60 mln albo i lepiej.
|
|
Temat:
GANT
Ja nie powiedziem że Banki stoją otworem przed deweloperami. Wręcz przeciwnie i dlatego uważam mogę sie zgodić z decyzją o wstymaniu skupu akcji powniewaz wolne środki były im bardziej potrzebne aniżeli kiedykolwiek wcześniej.
Tak dCF są powszechnie stosowane ale nie można kierować się tylko wycena dCF jak widać sobie upodobałeś. Na ile byś wycenił nieruchomość jeśli nie generowała by żadnych dodatnich przepływów. Na zero? A może wyliczyłbyś wartość likwidacyją? A może rynkową. Tylko jaka to jest wartośc rykowa skoro jeden chce zanią dać 1 zł a inny 10 zł bo widzi w niej potencjał.
Cały czas zmierzam do tego że gant sobie lepiej poradzi z ta nieruchomości i dlatego może przyjąć jej wartośc znacznie wyżej aniżeli zrobił to IMPX który nie miał pojecia o zarządzaniu nieruchomościami.
|
|
Sprawdziłem przy kolejnym wpisie. Nie mam przycisku edytuj nawet zaraz po zapisaniu wiadomości.
|
|
Temat:
GANT
anty_teresa napisał(a):Gant upoważnił zarząd w połowie 2008 roku do nabycia 2 milionów akcji, na co przeznaczył 80 milionów!!! Po roku akcji było skupionych 12 tyśięcy... Dlaczego? Czy kurs tak poszybował, że nie było to opłacalne? Patrząc na wykres chyba nie To czemu nie skupili tych akcji i po co był komunikat? Zostawię to już bez komentarza... Wartość godziwa nieruchomości inwestycyjnej to zdyskontowane przyszłe przepływy pieniężne. Do momentu jak są tam ludzie nie mogą tego przenieść do zapasów i potem sprzedać. W czerwcu 2008 akcje kosztowały ok 32 zł i byliśmy w przedsionku kryzysu który u nas tak naprades się zaczynał. Rynek nieruchomości się załamał , banki nie chciały finansować deweloperów wszystko co było zwiazane z budownictwem miało czerwone alerty i nikt nie chiała tego dotykać. Kurs zjechał do 9 zł w pół roku więc musieliby być idiotami żeby skupowac po 32 zł w momencie kiedy rynek zorientował sie co tak naprawdę się dzieje. Zapewne w czerwcu jeszcze nikt w u nich nie zakładał takiego scenarisza dla deweloperów. Oni sami pewnie wtedy uważali cene 32 zł za atrakcyją patrząc na cenę 90 zł pół roku wcześniej. To że zamierzali skupić akcje ale tego nie zrobili jest dla mnie jak najbardziej trafną decyzją. Nadal bedę się upierał że wycena na poziomie 60 mln jest odpowiednia. Myślę że Gant szybko zwiększy ściągalnośc od mieszkańców i generowane przepływy bedą znacznie wyższe. Jak bys określił wartość godziwą samochodu prezesa? Też po zdyskontowanych przepływach pieniężnych? Myślę że mamy odmienne zdanie na temat tej nieruchomości i ani ja nie przekonam ciebie że 62 mln jest ok ani Ty nie przekonasz mnie że 17 mln jest ok.
|
|
Nie wiedzałem że jest to możliwe jedynie przez 20 min. Dzięki za info.
|
|
NIe mogę edytować własnych postów na forum. Czy to błąd u mnie czy może nie wiem jak to zrobić?
|
|
Temat:
GANT
Każdy rozsądny inwestor widzi że gant ma stratę na działalności operacyjnej ,a to że mają zysk z powodu przeszacowania nieruchomości nie jest żadnym argumentem in plus. Uważam jedynie że ów nieruchomośc jest tyle dobrze wyceniona jeśli się nią dorze zajmą. Niepotrzebnie jedynie robili tak szybko przeszacowanie. Choć z drugiej strony w księgach ma być ujęta wartośc godziwa ,a czy 1200 zł za mkw to nie jest wartośc godziwa. Biorąc pod uwagę lokalizację , nie mówię tu o możliwości generowaniu przepływów przez tę inwestycję , a jedynie o wartości przy ewentulnej sprzedaży poszczególnych lokali, jest to dla mnie jak najbardziej uzasadniona wartośc. Zakładając że rynek jest efektywny kurs już ujmuje te stratę i przeszacowanie. Teraz zadajmy sobie pytanie czy większe jest prawdopodobieństwo że zaczną się pojawiać pozytywne informacje które podniosą kurs czy negatywne które go zdołują? Nie zapominajmy również że planują skup akji i przeznaczą na to 20 mln co zapewne odbije się pozytywnie na kursie patrząc jakie są aktualnie obroty. Zarządowi tak naprawdę nie zależy aktualnie na tym aby kurs był wysoki bo przecież lepiej wydać 20 baniek na akcjie za 12 zł aniżeli za 20 zł. Wracając jeszcze do tych Twoich butelek. 1000zł za butelkę to trochę Cię poniosło z wyceną. Jeśli natomiast wygrzebałbyś ze smietnika te 10000 butelek wymył i wpóścił do nich jakieś świerze morskie powietrze to pewnie po 5 zł za sztukę byś dostał. Może i sam bym kupił
|
|
Temat:
GANT
Teresa coś się tak czepił tego SM DOM? Jeśli rzeczywiście mają 3 mln przychodu z 41 tys mkw to daje 6 zł za mkw miesięcznie. Tyle to się płaci przy mieszkaniu własnościowym. Uważam że mieszkańcy wcześniej czy później będą postawieni przed wyborem albo zakup przy cenie powiedzmy 3 tys za metr (w promocji) albo wyższy czynsz.
Mając taki przychód z nieruchomości wcale mnie nie dziwi że IMPX się ucieszył jak dostał 17 baniek.
Niemniej nadal uważam że Gant na tej inwestycji sporo zarobi. Oczywiście nie będzie to pół roku po zakupie ale w dłuższej perspektywie.
Nie naganiam na Gant i sam go nie posiadam. Pamiętam jednak że taki kurs to był jak jeszcze tkwiliśmy w kryzysie i nikt nie wiedział co będzie dalej. Teraz wszyscy jeszcze tę branżę omijają dalekim łukiem i to właśnie jest najlepszy czas na inwestycję, oczywiście długoterminową.
|
|
Temat:
BUDIMEX
Jeśli kurs byłby obcinany o wartość dywidenty to powiedz po kiego grzyba ktowkolwiek kupowałby akcje pod dywidendę.
|
|
Temat:
BUDIMEX
zgadza sie. zapomniałem o tych 3 dniach księgowania
|
|
Temat:
BUDIMEX
Coś się wam panowie pomyliło bo przecież Budimex ogłosił dniem dywidenty 06-06-2011
|
|
Temat:
GANT
anty teresa napisał(a): Cena rynkowa to 17milionów złotych, bo tyle zapłacił GNT za mieszkania IPX, a księgowa to prawie 60... Bardzo zbliżone nie?
Jeżeli uważasz że 1440 zł za metr kwadratowy w aglomeracji katowickiej to dużo to gratuluję. Pokaż mi takie mieszkania ,a chętnie kupię. Impex biorąc pod uwagę że sprzedali 41 tys metrów kwadratowych powierzchni użytkowej za 17 mln ( 414 zł za metr) zrobili interes życia. Impex nie potrafił sobie poradzić z ta nieruchomoścą ,a że w ksiegach ich wartość wynosiła 7 baniek to i tak są 10 mln do przodu Nie zdziwiłbym się jakbym się jak gant wyremontuje te bloki następnie podniesie czynsz a tych którzy nie będą płacić wypierdzieli. Wtedy bedzie sprzedawał te mieszkania po 4-5 tys za metr.
|
|
Temat:
GANT
[quote] Nie... Dla mnie najważniejsza jest metoda DCF, bo tylko ta, dobrze zrobiona pozwala wiarygodnie wycenić spółkę. Wskaźniki są tylko jakąś ułomną formą. Problem w tym, że DCFa bardzo ciężko sporządzić, tzn takiego, w którym założenia będą bardzo prawdopodobne. Wskaźnikami można manipulować, to raz. Dwa, że należy porównywać je dla takich samych spółek, tzn z tej samej branży i stosujących te same zasady rachunkowości. POza tym wskaźniki nie oddadzą tego jak się w firmie dba o koszty i jak dobry jest zarząd. Wierzę, że jeśli zarząd jest dobry i spółka dba o koszty to wcześniej czy później da zarobić. W Gancie tego nie ma. [quote]
Tutaj się odrobinę nie zgodzę. Analiza DCF jest równie ułomna jak analiza wskaźnikowa. DCF też można manipulować. Przy DCF wiele części składowych jak zapewne wiesz je założeniami przyszłości. A przewidzieć przyszłość i na tych przewidywaniach określać wartość firmy też jest karkołomnym wyzwaniem. To fakt że wskaźniki są mniej lub bardziej ułomne ale nie kończą się na c/wk.
Uważam że analiza wskaźnikowa jest równie ważna jak DCF i należy obie metody wykorzystywać łącznie.
Co do wartości księgowej to nieruchomości nie potaniały o 50% w przeciągu ostatnich kilku lat. Tak więc wartość księgowa Ganta zapewne jest zbliżona do jej rzeczywistej wartości. Warto zwrócić uwagę iż czasami wartość księgowa jest mniejsza od wartości rynkowej danych zasobów majątku firmy.
Reasumując spółka rzeczywiście nie wygląda za różowo ale to właśnie na takich spółkach które wychodzą z kłopotów zarabia się najwięcej. Podstawowe pytanie brzmi czy już jesteśmy na dnie. Ja uważam że jesteśmy już bardzo blisko dna lub nawet od wczoraj mamy je za sobą.
|
|
Temat:
MIDAS
linkz ostatnie jepeszy wynika że indywidualne zaproszenie na te 6 baniek dostała firma powiązana z Solo
|
|
Temat:
MIDAS
slesin77 napisał(a):bucik1986 napisał(a):1 czerwca 2011 r. Rozpoczęcie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie subskrypcja uzupełniająca czy mogę rozumieć ten zapis tak: jeśli nie zapisałem się i nie sprzedałem PP to będę mógł zrobić to 1 czerwca ?? Ja bym to inaczej interpretował. PP które miałeś juz przepadły z zarząd emitenta może zaprosić np Solo do zakupu akcji które nie zostały ojęte w ramach wykonania PP. Tak więc Ci którzy mieli PP i z nich nie skorzystali nie maja już szans na akcje serii C.
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus80 napisał(a):Czy ktos liczyl w jakikolwiek sposob ile potrzeba stacji bazowych aby zasiegiem pokryc obszar calego kraju w LTE ??
Inne pytanie ile to Midas mial stacji postawic pierwotnie do konca tego roku 2000 ???
dla przypomnienia link www.forbes.pl/investor/gpw/art...do kończa czerwca mają mieć 600 stacji a od lipca uruchomić system. jeśli dotrzymają terminów to już w lipcu zaczną zarabiać na LTE pozwoleń mają na 800 nadajników więc jeszcze będą mogli 200 postawić. Solorz wyraznie powiedział że Polkomtel będzie świadczył usługi LTE poprzez centernet i mobyland ,a nie poprzez samodzielne wykupywanie częstotliwości. Będąc pośrednio poprzez spółki cypryjskie udziałowcem mobylandu i centernetu konkurowałby sam ze sobą gdyby walczył o nowe koncesje z ramienia Polkomtela którego zapewne kupi. Myślę że to właśnie on ma największe szanse na zakup PLUSA.
|
|
Temat:
MONNARI
czy ktoś ma pomysł na wytłumaczenie dlaczego zmieniono 233 tys akcji imiennych na akcje na okaziciela?
|
|
Temat:
POLREST
Zastanawiam się czy ludzie kupujący ten papier liczy na odrodzenie firmy. Ostatnie info jest gorsze od informacji o upadłości. W tej firmie nie ma nawet kasy na opłacenie syndyka ,a ludzie kupują udziały w takim śmieciu
|
|
Temat:
GANT
Aktualnie trwa paniczna wyprzedaż papiera ale moim zdaniem jest to dobry moment do zakupów. Ostatnie informacje oznaczaja jedynie przesunięcie się w czasie osiągnietych wynkiów. Spółka jest od roku w trendzie spadkowym ,jej akcje kosztują tyle co dwa lata temu kiedy nawet nie wiedzieliśmy jak cały "kryzys" się zakończy. Firma realizuje swój program inwestycyjny. Z czasem będzie się zwiększał popyt na nieruchomości więc zakładam że w dłuższej perspektywie będzie można zrealizowac klikadziesiąt procent zysku z inwestycji w akcje GANTA. Aktualnie nie posiadam tego waloru ale jutro wybiorę się na zakupy.
|
|
Temat:
TECHMEX
kolokwialny napisał(a):Opinia biegłego nie jest jawna.Została ona już pewnie złożona do sądu gdzie odbędzie się rozprawa o zamianę upadłości likwidacyjnej, w układową! Do sądu zostały również złożone nowe dowody w sprawie, jak i listy intencyjne od potencjalnych inwestorów... Sąd nie ma stricte określonych ''widełek'' terminu rozprawy.I może ją wyznaczyć, kiedy zdecyduje że są już złożone wszystkie dowody wnoszące do sprawy,oraz każda ze stron przedstawiła,co miała do przedstawienia... Powiem szczerze że liczyłem po ostatnich info. Na zachowanie kursu,lustrzanie do zachowania na Monnari.Czyli spekulacyjny wzrost 100-200% Lecz jak widać spółka jest znacznie zdrowsza,gdyż spekuła tu nie zagląda Przed chwilą zakończyła sie rozmowa z panią prezes w TVN CNBC w której stwierdziła że w tym tygodniu kończy się okres 45 dni które ma rewident i liczy na rozstrzygnięcie w sądzie w przyszłym tygodniu.
|
|
Temat:
TECHMEX
spekuła zagląda wszedzie :-) przecież był wzrost z 0,8 na 2 zł w ostatnim czasie nawet bez znaczących informacji. ktoś to skupował i była to pewnie osoba która wiedziała o rozmowach i wykorzystał inforamcje poufną żeby trosze zarobić. zastanawiam się tylko kiedy sąd ogłosi decyzje czy podtrzymuje upadłośc czy przychyla się do możliwości zawarcia ukadu. Czy to będzie okres 1 miesiąca czy pół roku.
|
|
Temat:
TECHMEX
Czy ktoś się orientuje kiedy rewident ma wydać swoją opinie. Z tego co wyczytałem ma on na to 45 dni. Sąd podjął decyzje o wydanie opini przez rewidenta w dniu 17 sierpnia więc termin 45 dniu juz dawno minął.
|
|
Temat:
TECHMEX
|
|
Temat:
MONNARI
mrk napisał(a):pociechap no i co z tego że będą trzymać? Dług to 140 mln, 35% zostaje zamienione na akcji po 2,4 zł. Wychodzi więc na to że przybędzie ok 20 mln nowych akcji, do tej pory było ok 13 mln. Teraz zastanów się, monnari w szczycie hossy chodziło po 40 zł chociaż nawiasem mówiąc to było nawet jak na jej wyniki za 2007 rok dość dużo. Myślę że była warta wtedy powiedzmy 25 zł przy 13 mln akcji, czyli 330 mln. Przy nowej liczbie akcji (33 mln) to daje cenę 10 zł ale to było w czasie hossy i przy 17 mln zysku za 2007. Więc ile może być warte teraz przy stracie i ujemnych przepływach? Była gra pod układ i euforia teraz przyjdzie kalkulacja rzeczywistości i spadek, a później kiszonka, ale to oczywiście tylko moje zdanie może być różnie.
edit. Zeby nie było że skazuję tę spółkę na porażkę. Myślę że monnari wygrzebie się z tych tarapatów i zacznie generować zysk, w końcu to gazela biznesu poprzedniej hossy, tylko trzeba pamietać patrząc na wykres historyczny o prawie trzykrotnym rozwodnieniu kapitału Dług został zredukowany o 65% a pozostałe 35% zamieniono na akcje więc obecnie spółka praktycznie została oddłużona i jest w 100% zdrowym podmiotem po przeprowadzonej restrukturyzacji i po nabytych doświadczeniach będzie z całą pewnością jedną z najlepiej zarządzanych ryzykiem biznesowym firm GPW. Kolejną rzeczą jest poszukiwanie dużego inwestora którym prawdopodobnie bedzie pan Cacek (były właściciel Dominet banku)o którym oficjalnie nie mówiono z wiadomych przyczyn. Jeszcze jedną pozytywną informacją będzie kolejny raport (15 listopada) w ktorym już nie bedzą ujęte odpisy na wierzytelności sporne o wartości 34mln :-) ja już sporo zarobilem na tej spółce ale jeszcze chwilę poczekam zanim zaczne się jej pozbywać z portfela
|
|
Temat:
MONNARI
danek197 napisał(a):zapytam pod co kurs byl ciagniety w gore ?? jak nie po uklad pod co teraz bedzie ciagniety dalej ??? pod mln nowch nadrukowanych akcji ?? zapewne zrobia jakas podbitke na DT mozna zagrac.... Monnari ma zgodę na układ KSA Puls Biznesu, pb.pl,29.09.2010 17:47 Czytaj komentarze (2) Zgromadzenie wierzycieli przegłosowało układ w odzieżowej spółce znajdującej się w stanie upadłości. Postanowienie o wejściu układu w Monnari w życie ma do 13 października wydać łódzki sąd. Giełdowa spółka jest winna wierzycielom około 140 mln zł, z czego około połowę – bankom. Propozycje układowe zakładały zredukowanie jej zadłużenia (przynajmniej w odniesieniu do części podmiotów) o 65 proc. i konwersję pozostałej kwoty na akcje. Inwestorzy już od kilku tygodni wyraźnie liczyli na pozytywne rozstrzygnięcia w spółce. W ostatnich dniach akcje zyskiwały na wartości nawet kilkanaście procent dziennie to teraz czekac po ile akcyjki dostana....myslisz ze beda placic 5 zl za akcje ;) ?? jeszcze wczoraj na spólka była skazana na likwidację a dziś juz wiadomo że przetrwa. jeśli więc uważasz ze spółka która uciekła spod noża jest mniej warta niż ta którą skazano na śmierć to wielki szacun dla Ciebie niemniej ja mam odmienne zdanie nawet biorąc pod uwagę dodrukowanie akcji. nie zakładam z góry że wierzyciele po otrzymaniu akcji za wierzytelność, rzucą wszystko na rynek i kurs będzie spadał. uważam wręcz przeciwnie tzn. że je potrzymają by mieć solidną stopę zwrotu
|
|
Temat:
MONNARI
|
|
Temat:
CIGAMES
Uważam iż wzrost rzędu 1600% w pół roku to jest niesamowity wynik i należy się pogodzić z faktem że kurs nie będzie rósł w nieskończoność. Kapitalizacja rzędu 400mln to i tak duża górka. Nie zapominajcie że prezes kilka miesięcy temu powiedział że spodziewa sie kursu na poziomie 20 zł. Teraz oczywiście już o innych liczbach ale tak jak wszyscy jest w euforii ponieważ jego majątek wzrósł 16 krotnie i tak jak inni napalił się na więcej.
Oczywiście nie twierdzę że nie może jeszcze wzrosnąć ale według mnie bardziej prawdopodobne jest ustabilizowanie się kursu w okolicy 25 zł.
|
|
Temat:
POLREST
czy ktoś doszukał się inforamcji dalczego POLREST tak idzie do góry. Według syndyka i Prezesa w spółce nic się nie dzieje ,a ktoś ją skupuje. Jakis chytry plan??
|
|
Temat:
MONNARI
technik napisał(a):Mitia napisał(a):Trend jest, a dane zdyskontowane Teraz obserwować, by przebiło 3,30 bo podwójny szczyt się robi Ja 3,30 zł bagatelizuję. "Podwójny" silny opór miałem między 3,15 a 3,20 zł. Kolejny widzę dopiero na 4,30 zł. Pp walczył z Pd na mniej więcej 3,15-3,20 zł i dziś ostatecznie wygrał. Czekam złotówkę wyżej. Dane... Wg mnie nie są zdyskontowane. Z układem na dwoje..., choć logika podpowiada mi pozytywne rozwiązanie. Inwestor/fuzja... Temat w żaden sposób niewidoczny w kursie; gdyby się zmaterializował powiedzenie sky is the limit nabrałoby faktycznie sensu. 3,2 zostało przebite dość łatwo. 4,3 jak najbardziej w zasięgu ale już w przyszłym tygodniu.
|
|
Temat:
TECHMEX
teraz to wiadomo czemu kurs ostanio spadał pomimo informacji że będzie jutro (17 sierpnia) rozpatrywana w sądzie sprawa zażalenia na upadłość
|
|
Temat:
MONNARI
|
|
Temat:
TECHMEX
Nie wiem jak wy ale do mnie przemawiają następujące fakty;
-Prezes Studencki nie żyje, -Wawrzenia odpowiedzialny za finanse zrezygnował z funkcji, -brak kierownictwa, -brak środków na bieżacą działalność, -firma pozbyła się większości pracowników, -nie prowadzi działalności operacyjnej, -spółka zależna SCOR (chyba najbardziej wartościowa w Techmexie) też już nie prowadzi działalności.
Nie wiem czy sąd bedzie miał podstawy do zmiany upadości skoro w Techmexie już nic sie nie dzieje.
|
|
Temat:
GANT
Kamil napisał(a): kliknij, aby powiększyćTabelka sporządzona w oparciu o filtr wiadomości na SW. Linków trochę dużo więc sobie daruję. Pomyliłem się o 4 mieszkania, do czerwca sprzedali 278 mieszkań. Chyba nie warto się pluć o tak drobną pomyłkę. Na dzień w którym pisałem posta sytuacja nie wyglądała ciekawie. Kto mógł się spodziewać że podwoją sprzedaż miesiąc do miesiąca? Wciąż nie wierzę w zupełną realizację prognoz, ale nawet jeśli wykonają te prognozy w 80% to spółka jest niedowartościowana. Dużo zależy od tego jaki zysk uda im się na tych m zrobić. Raport półroczny pod koniec sierpnia pokaże jaki naprawdę był pierwszy kwartał, bo częśc zysków nie mogła być zaksięgowana. Jeśli 2Q to zrekompensuje to jest git. Póki co trzymam i czekam na walkę o 26zł (3 podejście?) Pozdr dla cierpliwych ;) Myślę że tym razem 26 zł jest jaknajbardziej osiągalne choćby ze względu na formacje odwróconej głowy z ramionami. Oczywiście zakładajac że na nastroje się nie popsują zbyt diametralnie.
|
|