Witam wszystkich !
Trochę popolemizuję:
Jerry_le_Krach napisał(a):
W Europie Zachodniej i USA płatna telewizja to umierający biznes.
Mocno powiedziane - patrząc na rynek jednak to chyba nie jest prawda. Wystarczy popatrzeć na USA - płatne tv mają się tam dobrze i żadne Apple ich nie wykosiło. Zresztą np. kanałów informacyjnych czy wydarzeń sportowych nie da się oglądać inaczej niż na żywo.
Zacytuję jedno zdanie z raportu: "W latach 2005–2009 składana roczna stopa wzrostu (CAGR) abonentów płatnej telewizji satelitarnej wyniosła 41%, podczas gdy w tym samym okresie dla telewizji kablowej wyniosła odpowiednio 2%". To dużo mówi. Zresztą pole do wzrostów jest bo u nas jest mniejsze nasycenie tv płatną niż na Zachodzie.
Jerry_le_Krach napisał(a):Powody dla których biznes CPolsatu jest bardzo ryzykowny:
1. Filmy można ściągnąć za parę groszy (legalnie - w sklepie Appla po 2EUR).
Tak tylko do tego trzeba szybkiego internetu - na razie w Polsce z tym marnie. Wyróżniają się tu tv kablowe które faktycznie dają szybkiego neta (np. UPC).
Jerry_le_Krach napisał(a):2. Zostaje tylko sport, /.../
CPolsat musiałby wykupić wszystko, żeby przejąć klientów sportowych, a na to się nie zanosi. No i szkoda kasy. Za duże koszty.
CPS nie musi niczego wykupować - to Polsat albo inna tv wykupuje prawa do transmisji a CPS tylko transmituje.
Jerry_le_Krach napisał(a):3. VOD. Taka jest przyszłość tego rynku. Jeżeli lubię Ligę Mistrzów, /.../
VOD w przypadku sportu na żywo ? Tego nawet w itunes nie ma.
Jerry_le_Krach napisał(a):4. Ogromna konkurencja. Na tym rynku po prostu nie ma tyle miejsca dla Cyfry+, TVNu, CPolsatu, kablówek,Telekomunikacji, TVP, VODów, no i Appla w przyszłości. Najprawdopodniejsze wyjście to wojna cenowa o klienta + fuzje. Ale odbije się to negatywnie na wyniku finansowym.
Zgadzam się, że tyle miejsca nie ma. Akurat CPS jest tutaj w doskonałej pozycji jako największa platforma cyfrowa.
Jerry_le_Krach napisał(a):Teraz intenet to 20MB na sekundę.
Gdzie ? Bo na pewno nie w całej Polsce. Nie wszyscy mają kablówkę z takim netem do dyspozycji.
Jerry_le_Krach napisał(a):5. Rynek telekomunikacyjny to w skrócie, ogromne inwestycje i niepewne zyski. To samo co w punkcie 4. TP, Era, Plus, Play, Sferia, Centernet?. Tego jest już po prostu za dużo./.../
Całkowicie się zgadzam. Chociaż P4 nie jest tutaj dobrym porównaniem bowiem CPS nie buduje stacji zatem tego się tak prosto odnieść nie da.
CPS władował się w bezsensowny biznes jakim jest MVNO, na której notuje straty i raczej nic nie wskazuje żeby zamieniły się one w zyski. Generalnie nasycenie telefonią komórkowa jest w Polsce duże. CPS miał stratę operacyjną z tego tytułu na ponad 44 mln.
Nie wiem dlaczego zarząd uważa, że musi oferować 3 usługi; zapomnieli że mają zarabiać pieniądze a one się w tym wypadku biorą z abonamentu tv. Lepiej się postarać o zwiększenie liczby abonentów Pakietu Familijnego (głównego źródła dochodów) i spróbować przejąć jakąś kablówkę.
Kompletnym nieporozumieniem jest wejście w neta radiowego - szybkość 21 MB/s [jaka jest wymieniana w raporcie] to jest tylko teoretyczna możliwość, która w praktyce nie występuje. Zresztą wystarczy sobie wejść na jakieś forum i zobaczyć opinie na temat radiówki ze Sferii. Solorz bierze teraz gotówkę z CPSu żeby inwestować w Sferię i Areo2. Nie wiem czy to jest aby najlepszy pomysł. Światową tendencją jest oferowanie coraz to szybszych łącz, a tutaj radiówka na chwilę obecną zdecydowanie przegrywa z kablem. Miałem zresztą do czynienia z netem radiowym (akurat nie ze Sferii ale to niczego nei zmienia) i mam złe wspomnienia.
Internet miałby sens w przypadku przejęcia tv kablowej - inwestujemy w sprzęt i oferujemy szybkie łącza - tak jak to robi taki UPC.
CPS nie powinien starać się zostać kolejnym ISP bo tepsy nie dogoni, tylko zrobić to co mu się na razie udaje przez satelitę: zaoferować rozrywkę [filmy, seriale, muzykę] tylko że przez neta - taki polski itunes, byłby pierwszy i zgarnąłby rynek. Eh... się rozmarzyłem.
Jerry_le_Krach napisał(a):Wysmarowałem paszkwila na Cyfrowy Polsat z pobudek patriotycznych.
Źle do tego podchodzisz: to jest biznes, nic osobistego