PARTNER SERWISU
tyhpqgsz
TdF

TdF

Ostatnie 10 wpisów
Co do obrotów to bliscy sa już wyróżniania Zachodu i kraju. Co do podatku, dziś premierowa wspomniała, ze jednak mial poprawić konkurencyjność polskiego biznesu a nie go pogorszyć. Wierzę, ze nie bedą musieli płacić i kurs wystrzeli.

""ekipa" z oponeo wykiwała akcjonariuszy mniejszościowych marketeo, teraz widocznie próbowali wykiwac akcjonariuszy przejętej spółki ale tutaj chyba bedzie problem." na Twoim miejscu byłbym ostrożny w takich osądach. Myślę, że ktoś może się czuć urażony i problem gotowy.

Odnosząc się do cen opon w sklepach internetowych, chciałbym się podzielić z Wami swoją opinia: otóż zawsze lub dość często można znaleźć sklep internetowy sprzedający taniej niż Oponeo. Pytanie co kształtuje jego cenę? Chęć sprzedaży po każdej cenie? Przyciągnięcie klienta? Na rynku jest tak wiele brandow opon, ze trudno być we wszystkim najlepszy. Mogę się założyć,ze gdyby porównać ofertę tego taniego sklepu z Wrocławia w 10 ty ach opon vs 10 typów ze sklepu Oponeo to już nie wypadlby tak dobrze. I tu leży siła Oponeo. Inne sklepy mogą konkurować z Oponeo w pojedynczych rozmiarach i małej ofercie (często 100 szt opon) sprzedawanych na malutkiej marzy. Nie maja natomiast szans, gdy idzie o calosciowa ofertę. Prawdopodobnie gdyby musiały oba użyć 1/10 klientów Oponeo to zabrakloby im opon po 1 tygodniu. Druga o wiele trudniejsza sprawa pojawia się podczas towarowania w opony przed sezonem. Czy mając na uwadze, ze istnieje ok 100 popularnych typ rozmiarów opon które pokrywają 60% potrzeb udałoby się Wam zatowarowac magazyn na 500 000 szt - wydatek ponad 100 mln zł, dodam, ze Oponeo realizuje ok 96%średni rocznych zamówień. O tym, ze małe serwisy gonią Oponeo jest twierdzeniem mocno na wyrost. Wg mnie rynek w Polsce jest już zamiecony i tylko jakieś katastrofalne zarządzanie Oponeo mogłoby to zmienić. Chętnie odpowiem na Wasze inne wątpliwości, gdyż interesuje się bardzo ta branża, pisząc do rożnych gazet.

patrząc jednak na aurę - pierwszy kw 2011 nie sprzyjał firmie. Wczesniej informowali, ze nie ma juz opon zimowych, a skoro mróz trzymał do końca marca to nie mieli zbyt wiele szans na sprzedaż opon. Z drugiej strony wiele towarów robi się coraz droższych - głównie pochodne ropy naftowej. Nagły wzrost cen surowca przekłada się na ceny opon a to wszystko przenoszone jest na klineta detalicznego. Źle to wróży wszystkim spółkom. Kończąc optymistycznie, dla tej spółki kluczowy jest ostatni kwartał, gdzie obroty równe sa niemal obrotom w 3 poprzednich kwartałach razem wziętych, a zysk jest 2 większy od pozostałych.

Komunikat pozytywny. Pamiętajmy, iż w akcjonariacie Oponeo jest wiele funduszy TFI oraz OFE. Skoro komunikat został opublikowany uważam, iż było to konsultowane również z tymi graczami. Co za tym idzie, uznają oni przejęcie za właściwe. Dedukując dalej firma Marketeo jest dobrą spółką - z perspektywy oponeo - rozwojową. A skoro pozostawią 20% na New Connect to jest to ukłon w 2 strony. I strona to akcjonariusze mniejszościowi - i tu powinniście wszyscy przyznać iż władze Oponeo zadziałały fair hello1 II strona to fakt, iż pozostałe 20% wpływa na wycenę 80% pakietu będącego w rękach Oponeo. Wyobraźcie sobie, że marketeo wzrośnie o 1zł. Wtedy oponeo zyskuje ponad 6mln zł. ot co.

dziś mocno zapakowałem w GR. Liczę, ze zobaczymy poziomy ponad 10zł. Uwielbiam ich markę, jednak stwierdzam, iż w wielu sklepach brakuje pełnej kolekcji. MOże przydałoby się położyć w każdym sklepie katalogi produktów, tak aby możliwe było przesłanie produktów pomiędzy sklepami. Myślę, sobie nawet, że można by było zamieścić folder wzorem sprzedawców felg aluminiowych do samochodów, aby można było zapoznać się z pełną ofertą. No coż, ja osobiście w firmę wierzę. Osobiście nie podoba mi się pan Wojas w akcjonariacie, ale coż wspólników sie nie wybiera - czasem. pzdr

http://www.rotopino.pl - czy ktoś to widział? Adres narzedzia.pl

No cóż, wyniki super, ale ze spółką coś nie tak. Może za mała płynność, a może giełda NC jest do kitu. Swoją drogą ciekaw jestem, które spółki z NC wykażą 1mln zł zysku netto - dla wielu to chyba marzenie o podróży w kosmos. Na GPW znam wiele spółek, które wykazują podobne wyniki a kapitalizację mają 5-10x wyższą.

hej Pop, Twoje hipotezy oraz wnioski, które wyciągasz z w/w wymienionych spółek są doprawdy imponujące i godne pochwały. Rzadko odnajduje tak merytoryczne wypowiedzi nt. spółek. Pozwolę sobie wygłoszenie mojej opinii na poruszony przez Ciebie temat. Otóż co się tyczy sprawy sprzedaży pakietów przez insiderów również zauważyłem, iż w przypadku wielu spółek po sprzedaży pakietów ceny akcji rosną. Nie uważam wcale, tak jak to niektórzy donoszą na forach, że dzieję się wtedy coś złego ze spółką i insider robi nam psikusa. Uważam, że pakiety te są kupowane przez fundusze (Nfi, ofe), które przed wydaniem kilku mln zł długo obserwowali spółkę i wydaje im się słuszne inwestowanie w nią. Przy tak małej spółce jak Oponeo, kupienie 100-200 tys akcji z rynku powoduje gwałtowny wzrost ceny - a nie oto chodzi funduszom (zwłaszcza na początku inwestycji). Wg mnie właściciele firmy są wręcz atakowani telefonami od zarządzających funduszami, aby ci sprzedali im papiery.
Ad przejęcia Marketeo - zgadzam się z Tobą w 100% - uważam, iż właściciele mają spory dylemat - nie wszyscy chcą, aby Marketeo zostało przejęte (ma spory potencjał do wzrostu - zwłaszcza, gdy jest tak małą spółką o kapitalizacji 14mln zł). I na odwrót, nie wszyscy akcjonariusze Oponeo cieszą się na przejęcie.
Trudna jest rola prezesa :-) Pozdrawiam i życzę utrzymanie wysokiego poziomu.

Myśle, że fundusz się spółką zainteresowały i to dobry znak dla wszystkich. Przecież detal nie dzwoni do firmy i nie skupuje od nich pakietów, prawda. Z tego co mi wiadomo, fundusze i ofe nie skupują z rynku setek tysięcy akcji tak małych spółek jak Oponeo (zwłaszcza gdy rosną).

w sumie to dobrze zrobił - kupił drożej z rynku, a sprzedał taniej w pakiecie. No altruizm czysty, a Wy tu narzekacie. Gdyby kupił po 12 a sprzedał po 14 to też byście narzekali, że Was wykorzystuje.

Witam akcjonariuszy,
Mam zapytanie do osób z kręgu spółki "dlaczego warto zainwestować w Taxus i jaka jest ich godziwa wartość?" Rozumiem. ze spółka spada, gdyż realizują swoje zyski inwestorzy, założyciele (10 gr).
2 pyt - spółka zadebiutowała po 3 latach zwlekania, pytanie czemu? I jak zmieniła się wartość portfela przez okres tych 3 lat?

bardzo dużo - to daje chyba 143mln w ciągu roku

pop napisał(a):

blisko - przejdź na pierwszą zakładkę traffic stat:
www.alexa.com/siteinfo/oponeo.... - i zakładka niżej zasięg - REACH

Wpisz oponeo.pl i na dole w polu porównaj wpisz narzedzia.pl - pokaże się wykres dla narzedzia

III kw nie ma dla firmy znaczenia - koszty firmy są tak duże, że rzadko udaje się je pokryć sprzedażą (lipiec, sierpień, wrzesień - nie wymienia się opon ani letnich, ani zimowych). IV kw jest najważniejszy i to on będzie decydował o dalszym zachowaniu się kursu

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 lutego 2016 21:05:28
Liczba wpisów: 19
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,263 sek.

brrioyfi
nnixxlbj
wijpqnfx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nzolasev
gmwjstck
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat