lrjockes
Advertisement
PARTNER SERWISU
jftdqlav
30 31 32 33 34
magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 15 listopada 2010 17:12:09 przy kursie: 13,40 zł
jest raporcik kwartalny i znowu kolejna spólka trochę mnie rozczarowala..
na poziomie zysku operacyjnego i na poziomie zysku netto

tylko 2,8 mln po 3 kwartałach, zwłaszcza ze po 2 kwartałach mieli 2,450 mln czyli teraz zarobili 350 tys zł.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 listopada 2010 17:16:54 przy kursie: 13,40 zł
No nie...Chłopie,co się z Tobą dzieje...!Już nie mam Oponeo,bo przerzuciłem kapitał na spółkę,która przejmują,ale nie mogę czytać bzdur...!
A kiedyż to w historii tej spółki był wyższy zysk netto i przychody w III kwartale...! Przeciez analitycy przewidywali zaledwie 150-180tys. zysku,a jest 340tys....! Rok temu mieli 500tys. STRATY...!
Edytowany: 15 listopada 2010 17:18

magnat
0
Wysłane: 15 listopada 2010 17:24:16 przy kursie: 13,40 zł
tak ale przy jakich przychodach. zakładałem znowu wiekszy zysk i tyle
Edytowany: 15 listopada 2010 17:36

TdF
TdF
0
Wpisów: 19
Wysłane: 16 listopada 2010 14:11:58 przy kursie: 13,05 zł
III kw nie ma dla firmy znaczenia - koszty firmy są tak duże, że rzadko udaje się je pokryć sprzedażą (lipiec, sierpień, wrzesień - nie wymienia się opon ani letnich, ani zimowych). IV kw jest najważniejszy i to on będzie decydował o dalszym zachowaniu się kursu

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 listopada 2010 16:13:26 przy kursie: 13,05 zł
Omówienie wyników kwartalnych Oponeo S.A. za III kwartał 2010r.

Okres letni to jeden z najsłabszych kwartałów w ciągu roku, co oczywiście związane jest z warunkami pogodowymi. W III kwartale tego roku przychody wzrosły o ponad 137%, w porównaniu do odpowiedniego kwartału roku poprzedniego. Co więcej, dynamika ta jest większa niż miało to miejsce w poprzednim kwartale, kiedy odnotowano wzrost sprzedaży o 71%. To bardzo dobrze rokuje przed najważniejszym kwartałem dla spółki.
W dużej mierze przyrost sprzedaży związany jest z przeprowadzoną w pierwszym półroczu akwizycją spółki Opony. Bardzo cieszy w sensie realizacji strategii spółki ogromny wzrost sprzedaży zagranicznej. Martwi w sensie narażenia wyniku na koszty różnic kursowych.

Wydaje się, że widać pierwsze efekty skali. Spółka zamawiając towary u swoich dostawców dostaje większe upusty, co objawia się większą rentownością zysku brutto na sprzedaży. Patrząc na długość cyklu rotacji zapasów można mieć zastrzeżenia do takiej tezy, ale zwracam uwagę, że zapasy na koniec poprzedniego kwartału stanowiły raptem 15 milionów. Zapasy na koniec czerwca były prawdopodobnie poczynione w II kwartale roku, jak można sądzić z wielkości sprzedaży. Na to wskazuje też wzrost rentowności w stosunku do poprzedniego roku o 5pp do poziomu 18%. Najlepszym kwartale zeszłego roku przy sprzedaży 38 milionów rentowność ta wyniosła 16%.

Widać też kolejny pozytyw. Koszty sprzedaży wzrosły o mniej niż 100%, poniżej wzrostu przychodów. To pozwala sądzić, że jakaś część kosztów jest stała i przy spodziewanym wzroście sprzedaży w IV kwartale wynik operacyjny wzrośnie bardziej niż przychody. Druga możliwość to zmniejszenie kosztów jednostkowych.

Koszty ogólnego zarządu się zwiększyły o 25%, ale poziom obciążenia nie jest tak bardzo istotny dla wyniku. Co prawda przejęto spółkę w międzyczasie, ale tak naprawdę rynek czyli domeny, więc aktywa nie są dobrym odnośnikiem. Na razie się nie czepiam.

Więcej niż normalnie zadziało się w pozostałej działalności operacyjnej. Niestety nie wiadomo dlaczego, bo pomimo not wszędzie jest to pozycja inne bez słowa komentarza. Można oczekiwać, że zaraportowano tutaj koszty dostosowania witryn do potrzeb spółki przejętego podmiotu.

Cash flow z działalności operacyjnej jest dodatni głównie z powodu większych zobowiązań spółki, czyli zmian w kapitale obrotowym. Przepływy operacyjne za cały rok są także dodatnie na kwoty wyższe od zysków i amortyzacji. Wyniki są więc zdrowe, a gotówka potrzebna do zwiększenia skali pochodzi głównie od dostawców. To bardzo dobre rozwiązanie. Lepiej obracać czyimiś pieniędzmi niż swoimi.

Przepływy z działalności inwestycyjnej są ujemne. Zakupiono jakieś środki trwałe co jest jak najbardziej zrozumiałe. Za ostatni 12 miesięcy to spore jak na spółkę kwoty, ale głównie z przejęcia spółki Opony.
Przepływy z działalności finansowej są ujemne na skutek spłaty kredytów i leasingu finansowego.

W bilansie widać przygotowania do IV kwartału, gdzie tradycyjnie są największy przychody spółki. Stan zapasów jest dwa razy większy niż przed rokiem. Oczywiście nie wiadomo jakie będą warunki pogodowe do końca roku, ale ewidentnie spółka się spodziewa znaczącego wzrostu przychodów, co oczywiście ma uzasadnienie w przejętym podmiocie. Zakupu zapasów spowodowały w III kwartale spowodowały wzrost zobowiązań handlowych.

Struktura bilansu jest niestety mniej zdrowa niż w roku ubiegłym, Drugi kwartał z rzędu pojawia się ujemny kapitał obrotowy. W przyszłym kwartale poznamy też pierwsze efekty przejęcia. To tu powinna zacząć być odrabiana premia jaką zapłacono za przejmowaną spółkę i pokazać prawdziwy sens ekonomiczny transakcji. Z ruchów w spółce widać, że nie powinno być źle, i oczekiwania są spore. Te widać także w dość wysokiej wycenie spółki.
stockwatch.pl/gpw/oponeo.pl,wy...

Za trzy miesiące okaże się czy premia rynkowa jest płacona zasadnie. Patrząc na wskaźniki rynek spodziewa się parokrotnej poprawy wyniku w najbliższej przyszłości

Powyższa treść przez 100 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

pop
pop
0
Wysłane: 16 listopada 2010 16:33:35 przy kursie: 13,05 zł
anty_teresa
Oczywiście jak zawsze pelen profesjonalizm,jedynie w jednym punkcie raczej nie masz racji:
Cytat:
Bardzo cieszy w sensie realizacji strategii spółki ogromny wzrost sprzedaży zagranicznej. Martwi w sensie narażenia wyniku na koszty różnic kursowych.

W interesie spółki jest cały czas jak najniższy kurs euro,gdyż ciągle w głównej mierze jest to importer...
P.S.
Może w takim razie również podejmiesz się anlizy spółki przejmowanej przez Oponeo,czyli Marketeo...?

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 listopada 2010 17:00:09 przy kursie: 13,05 zł
Inaczej
Marża jest narażona na kurs Euro. Bezwzględnie, tak. Tu oczywiście będzie pulsować osłabienie się EURO
Różnice kursowe, to już ciut inna sprawa. Więcej transakcji to więcej możliwych różnic.
Dla uproszczenia:
Kupiłem opony i od razu zapłaciłem. Mam towar. Planuję marże 10%. Wystawiam ją do sprzedaży. Kupno po 10 dniach. Mam swoją marżę na papierze.

Czekam jednak na płatność, ta przychodzi po tygodniu. Jeśli było to 100EUR i kurs zmienił się o 10%. To z mojej marży nic nie zostało. Księgowo mam 10% zysku na sprzedaży i w finansach 10% straty. Faktycznie na 0.

Zmianę kursu walutowego w jakiejś części da się przenieść na klienta, bo wszyscy na rynku kupują drożej. Różnic kursowych się nie da. Może czepnąłem się za bardzo.
Edytowany: 16 listopada 2010 18:57

loginmpmp
0
Wpisów: 4
Wysłane: 17 listopada 2010 21:15:04 przy kursie: 13,05 zł
Prezes zapowiadał zysk 10 mln w ciągu roku. Czy myślicie, że w IV kwartale są w stanie zarobić 7 mln? Byłby to wzrost zysku (kw/kw) o jakieś 180%.

pop
pop
0
Wysłane: 17 listopada 2010 21:27:12 przy kursie: 13,05 zł
Przesłuchaj wywiadu jeszcze raz...:-)
10 mln ma być w PRZYSZŁYM roku,a w tym mowił o "ewentualności pobicia rekordu z 2008",czyli 6mln...salute

loginmpmp
0
Wpisów: 4
Wysłane: 17 listopada 2010 21:53:10 przy kursie: 13,05 zł
Czyli zysk w IV q okolo 3 mln i spadek c/z z 29 na jedynie 27. Droga ta spółka.
Edytowany: 17 listopada 2010 22:00

pop
pop
0
Wysłane: 17 listopada 2010 22:23:59 przy kursie: 13,05 zł
Jeszcze za wcześnie oceniać,czy zarobią 3mln,czy może jest szansa na więcej,fakt faktem,że pogoda spółce przeszkadza,ale może trochę ten poziom zysku uda się przekroczyć,nie wiem.Trzeba pytać o to Prezesa jak będzie z nim wywiad w TVNCNBC.
W tej chwili Oponeo ma faktycznie te wskaźniki prawie 2-krotnie wyższe od innych spółek z e-commerce(Netmedia,Marketeo),ale z drugiej strony trzeba przyznać,że na chwilę obecną jest najbardziej popularna wśród inwestorów i stąd może taka wycena.Think
Edytowany: 17 listopada 2010 23:20

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 23 listopada 2010 13:19:44 przy kursie: 13,05 zł
Przed chwilą wrzuciłem podobny link na marketeo. Można tam zerknąć na szacunkową wartość domeny, jednak w przypadku oponeo zwróciłem uwagę na inny parametr.

bizinformacja.pl/www.oponeo.pl...

W zakładce odwiedzający można zaobserwować, że w ostatnich dniach wzrasta liczba odsłon, co pewnie związane jest ze zbliżającą się zimą i zmianą opon.

BTW; jak myslicie, czeka nas wystrzał wzorem innych lat, kiedy spadnie pierwszy śnieg??
Toż to może być już jutro?Think

magnat
0
Wysłane: 23 listopada 2010 17:51:58 przy kursie: 13,05 zł
pop napisał(a):
Jeszcze za wcześnie oceniać,czy zarobią 3mln,czy może jest szansa na więcej,fakt faktem,że pogoda spółce przeszkadza,ale może trochę ten poziom zysku uda się przekroczyć,nie wiem.Trzeba pytać o to Prezesa jak będzie z nim wywiad w TVNCNBC.
W tej chwili Oponeo ma faktycznie te wskaźniki prawie 2-krotnie wyższe od innych spółek z e-commerce(Netmedia,Marketeo),ale z drugiej strony trzeba przyznać,że na chwilę obecną jest najbardziej popularna wśród inwestorów i stąd może taka wycena.Think

sorry ale potencjał oponeo w porownaniu do marketeo jest zupelnie inny i duuuuzo wiekszy, chodzi tu o rodzaj produktu, skale działania itd. z netmedia tez ciezko to porównać. porównywac w tak prosty sposob czyli tylko wskaznikowo to mozna porywnawalne wielkościowo i produktowo podobne firmy...

a nie tak odmienne... wspolne to maja tylko to ze sprzedaja przez internet.

jestem akcjonariuszem zarówno oponeo jak i marketeo wiec nie ma to znaczenia dla mnie ale jednak nie moge sie zgodzić z takimi porównywaniami prostymi wskażnikowymi

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 2 grudnia 2010 18:35:09 przy kursie: 12,92 zł
Odnosząc się do poruszanych wcześniej wartośći domeny to:

ZAPAMIĘTAJCIE sobie, że domena typu oponeo, marketeo sama w sobie nie jest warta więcej niż kilkaset złotych, to jedynie neologizm stworzony na modłe ceneo i innych z grupy allegro.

Dolarman, skrypt przez Ciebie zalinkowany wycenia szacunkowo jedynie wartość serwisu, a raczej wartość ruchu domeny. Możecie spytać każdego domainera i wam potwierdzi moje słowa.

O wartości domen można mówić tylko i wyłącznie w przypadku domen generycznych jak inwestycje.pl, narzedzia.pl, one mają naturalny ruch i przez swoją unikalność są wiele warte.

W każdej chwili możecie sobie zarejestrować dziesiątki neologizmów z frazą opony lub dowolnie wybranym innym słówkiem.

Moja wypowiedź nie ma na celu urażenia kogoś, tylko po prostu jako domainera amatora kłuje mnie w oczy stwierdzenie o wyimaginowanej wartości domeny oponeo.pl

pop
pop
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 18:41:55 przy kursie: 12,92 zł
Domena może być warta tyle ,ile piszesz,ale sama marka "Oponeo",bądź "Narzedzia.pl" z pewnością już podlega innej wycenie.
Można też pytać ile kosztuje nazwa,np. "E.Wedel"...

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 2 grudnia 2010 18:54:25 przy kursie: 12,92 zł
zgadzam się z tym tylko po prostu pragne byscie nie stosowali słowa domena w takim kontekscie, bo naprawde to jest znacząca różnica pomiędzy domeną, a serwisem czy marką.

dolarman
0
Wysłane: 3 grudnia 2010 22:45:00 przy kursie: 13,26 zł
Pytanie do wyznawców świec japońskich;

Co widzicie patrząc na świece z 31 oraz 01 i 02 grudnia?? SW zinterpretował to jako "objęcie bessy" Think Nie uważam się za wielkiego specjalistę, ale dla mnie to książkowy przykład wieczornej gwiazdy doji. Niby obie formacje mają wydźwięk negatywny, ale warto wiedzieć na co naprawdę patrzymy. Co Wy widzicie??
Edytowany: 3 grudnia 2010 22:46

pop
pop
0
Wysłane: 3 grudnia 2010 23:04:50 przy kursie: 13,26 zł
Gdyby to było po dłuższym trendzie wzrostowym,to może wymowa tych świec byłaby negatywna,ale w trendzie bocznym-wg mnie-nie ma raczej tu nic niepokojącego...Think
Ale ciekawy jestem zdania v3nom,czy Teresy,co kilka głów,to nie jedna...salute
Edytowany: 3 grudnia 2010 23:05

dolarman
0
Wysłane: 3 grudnia 2010 23:11:07 przy kursie: 13,26 zł
pop

Ukształtowanie się formacji na świecach, jej wydźwięk a faktyczna zmiana trendu to dwa różne światy wave. Ja nie o tym, chodzi mi o samą formacjęThink
SW podaje, że skuteczność formacji w przypadku np. Oponeo to raptem 22%. Czyli sprawdza się jedna na pięć.Liar Ot, teraz myślę, że na OPN można zagrać wbrew świecowym formacją Anxious i w 80% przypadków zarobimy d'oh!

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 4 grudnia 2010 22:04:43 przy kursie: 13,26 zł
dolarman napisał(a):
Pytanie do wyznawców świec japońskich;

Co widzicie patrząc na świece z 31 oraz 01 i 02 grudnia?? SW zinterpretował to jako "objęcie bessy" Think Nie uważam się za wielkiego specjalistę, ale dla mnie to książkowy przykład wieczornej gwiazdy doji. Niby obie formacje mają wydźwięk negatywny, ale warto wiedzieć na co naprawdę patrzymy. Co Wy widzicie??

To nie jest gwiazda wieczorna. Definicja gwiazdy wieczornej wymusza aby środkowa świeca nie kontaktowała sie w żaden sposób ze swieca pierwszą i trzecią.

Z formacją objecia to jest tak, że im mniejsza świeca pierwsza tym lepiej a im wieksza w stosunku do niej swieca druga tym cała formacja "ważniejsza".
Tutaj korpus jest mały ale wąsy długie /takie można powiedzieć doji/. Sama jednak wymowa doji i czarnej po nim nastepującej jest negatywna.

Z trafnością to nie jest tak prosto. Formacje dają nam możliwośc postawienia jakiegoś wsparcia czy też oporu dla kursu. Skaner wylicza trafność po prostu zaliczając transakcje które miały zysk 2% w ciągu 5 dni. A przeciez kurs wcale wsparcia mógł nie pokonac i po zniżce po formacji mógł dalej rosnąc.
Nie pokazujemy także średniej straty/zysku. Jeżeli 20% trafnych da 300% zysku a 80% nietrafnych da 20% straty to już zmienia sie sytuacja.
Skaner nie był robiony pod trafność a pod to aby jak najwięcej formacji pokazać i dac wybór userowi czy wchodzi czy nie...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 4 grudnia 2010 22:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE OPONEO.PL

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

pknlgnhe
jcbwzalf
byfzljuy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oilpaget
fxxwynvp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat