PARTNER SERWISU
fkrirupd
Zarkan

Zarkan

Ostatnie 10 wpisów
Szooler widzę że ktoś również podobnie myśli jak i Ja.

@Piotrch

Chcesz konkretne argumenty? 0 problemów rozwiązanych a ciągle na horyzoncie pojawiają nowe. Patrząc czasem na wykresy mam wrażenie jakby wzrosty były na siłę. Możliwe że się mylimy ale póki co nie wierzę w nową hosse.

Totalny absurd. Bogatsze kraje od nas dają mniej. Osobiście pokazałbym figę a nie dał kasę której nam też brakuje

Onochi 7,6$ to była cena brutto jaką otrzymywał Kub-gas gdy KOV kupował udziały. Obecnie według tego co otrzymaliśmy jest 11$ ale od tego trzeba odjąć podatek.

Dziękuje Panie Korczak za odpowiedź. Mam jeszcze małe pytanie co do kolejnych odwiertów na ukrainie. Jak Pan powiedział obecnie oczekujemy na zmianę koncesji poszukiwawczej na wydobywczą. Czyli może się zdarzyć że po zmianie może nastąpić gwałtowny wzrost produkcji gazu po pomyślnych badaniach odwiertów? Z góry przepraszam jeżeli na moje pytanie była już odpowiedź.

Naprawdę trzeba złożyć gratulacje za świetnie złożoną prezentacje która mimo wszystko daje wiele odpowiedzi. Jednak zastanawia mnie jedno. Ile obecnie KUB-GAS otrzymuje za 1000 stop sześciennych gazu? Jest tam jedynie podane na czas zakupu udziału przez KOV.

@Up

Zapominasz o jeszcze jedynm. Połowę musi kupić Sam Kulczyk jeżeli chce utrzymać pakiet większościowy.

Ciekawa teoria, pytanie tylko czy prawdopodobna. Chociaż taki rajd jest naprawdę czymś niezwykłym.

Nie tylko Ty, Nie tylko Ty. Ale z pytaniem jest dlaczego wyrwała tak do góry.

I dość szybko odrabia. A było tak dobrze.

www.gpw.pl/akcje_i_pda_notowan...

Właśnie dość mało ejst z zakresu 0-1%

V3nom wbrew pozorą większość kopalni działa dość doskonale bez żadnych subsydia rządowego. Oprócz tych do których pięknie dobiera się "holding" zabierając zyski tylko a gdy trzeba inwestować to nie ma kasy nagle na nic kasy gdyż wszystko zabrał holding.

Jakoś nie jestem tak optymistycznie nastawiony do tego jak niektórzy. Poczekamy, zobaczymy co tak naprawdę z tego wyniknie. Gdyż chciałbym zauważyć że póki co nic nie jest pewne ani nic się nie zmieniło.

No właśnie to ostatnio jest zaskakujące. Im gorsze wiadomości, tym większy wzrost.

A skąd ta euforia?

Stąd?

Nie wiem z czym masz problem. Mnie ich strona uruchamia się bezproblemowo. Z tym że sporo dali flasha.

Emisja L

Nie przesądzaj dnia przed zachodem. Pamiętaj że obecnie na giełdach mamy dużą zmienność.

@Kamilek nie jestem aż tak przekonany jak Ty. Ty widzisz tylko możliwość wzrostów a ja uważam że po weekendzie naprawdę trudno powiedzieć czego się spodziewać gdyż może dalej spadać jak i rosnąć, wszystko zależy co się stanie przez weekend

Nawet jeżeli będzie pomoc dla grecji to jak dla mnie uruchomi to jedno wielkie domino. Już w kolejce po pomoc czekają kolejne kraje np. Włochy i Hiszpania.

Taki mała dygresja na temat włoskich obligacji

Faktycznie dość pozytywna wiadomość ale trochę mi się nie chce mimo wszystko w nią uwierzyć gdyż trochę dziwne że kraj pozbywa się o tak kasy zbieranej skrupulatnie przez N lat zwłaszcza że ich banki nie są uwikłane w greckie obligacji ani ich kraj nie nie ma wspólnej waluty euro. Mimo wszystko za parę dni wszystko się wyjaśni co i jak.

A według BZWBK ta formacja nie miała mieć zasięg do 2230?

Możliwe że macie racje w pewnym zakresie gdyż jako osoba młoda poruszam się bardziej wśród ludzi młodych czyli tak mniej więcej po studiach którzy najczęściej uważają że wolą oszczędzić na coś niż brać na kredyt. W niektórych sprawach ludzie młodsi od pokolenia starszego zmienili całkowicie swoją mentalność. Możliwe iż wynika to wychowaniu w czasach kiedy każdy się pocieszał słowami "jakoś to będzie".

Trochę przesadzasz siekoo. Niewątpliwie istnieje grupa w polsce która żyje permamentnie na kredycie jednak jest to bardzo nie liczny odsetek ludzi + Ci co żyją z dnia na dzień.

Nie ma w tym ani krzty logiki. Na futach wygląda to co najmniej jakby w USA kwitła hossa w najlepsze.

No właśnie dlatego nie bardzo mi pasowało że mogą trzymać informacje o nigeri. Sądzę że ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła i może dopiero zapaść 6 listopada albo w tych okolicach.

@v3nom

I o to mi chodzi. A wiesz z ludźmi jest trochę jak z psem. Jak ich tak nauczysz żyć to tak będzie jeszcze długo. Niestety osobiście widzę to po znajomych żyjących na zielonej wyspie z całą rodziną.
Nie mogę nie powiedzieć że niektóry mechanizmy są tam dobre ale pod warunkiem gdyby mieli nad nią jakąś kontrole. Gdyż mogą skończyć jak Grecy. I znów wszyscy będą grekami.
A jeśli mowa o zieleni to na futures znów zielono w całej okazalości.

@V3nom

To że poziom życia w irlandi jest wysoki to jest całkowicie niezaprzeczalne. Jednak jakim kosztem. Niektórzy bezrobotni siedzą po N lat na zasiłku i nie opłaca im się iść do pracy gdyż mając dzieci dostają więcej niż w pracy oraz do tego państwo opłaca im mieszkanie. A to wszystko negatywnie odbija się na całym państwie i nie są do odsobnione przypadki. Ta "zielona wyspa" nie potrwa już długo co widać po ich długu.

@Jordan

Zaznaczasz że to nie Polska pożyczyła pieniądze Greką to prawda. Jednak banki które pożyczyły poprzez zakup obligacji spodziewając się problemów finansowych mogą wycofywać swój kapitał zainwestowany na polskiej giełdzie.
Dodatkowo unia może zmniejszyć dotacja dla krajów rozwijających się takim jakim jest Polska, gdyż musi ona ją wpompować w ratowanie greków itp. Dodatkowo trzeba liczyć się że kilka innych krajów może mieć podobne problemy.

A co do spadków na poszczególnych spółkach, to jaką spółkę masz na przykład na myśli?

Pod wpływem tylu negatywnych informacji uważasz że nie trzeba było się spodziewać takiego spadku??
A jeżeli tak to pod co teraz rośniemy? Tak naprawdę sytuacja nic się nie zmieniła. Politycy nie wiedzą co robić oprócz dalszego zadłużania.

Dlatego ktoś to Scarry doskonale opisał że obecnie to wygląda niczym crash-test jakiegoś smarta. Najpierw rozpędzić wszystko w górę, pozbyć się akcji a potem mogą trupy wylatywać.

No i odpowiedział szczerze. Ci co mają wolną kasę to tylko czekają na kryzys. Może potrwa on powiedzmy rok ale po roku zacznie rosnąć i np da się zarobić powiedzmy 500-600%(przykładowa liczba).

Wystarczyłoby zbić cenę ropy. Od niej dużo zależy. Ale że uda się zbić ceny surowców do tych z początków 2009 to w to nie wierzę.

Scarry nie ma co ukrywać że obecnie zalecana jest ostrożność na całej giełdzie ale czy podobne sprawdzanie gruntu nie raz odbywało się na większych spółkach typu KGHM?

Ciekawe jak będzie z ściągalnością tego podatku, jak mają problemy żeby normalny ludzie zapłacili.

Co do nacjonalizacji złóż nie byłym tego takiego pewien. Bardziej stawiałbym na rozwój państwowych firm wydobywczych / chętniejsze kupowanie gazu od firm prywatnych.

Zastanawia mnie jedno. Skąd taka euforia ze znów widzę na zielono?

k201244 napisał(a):
male wtracenie.
gdzies w tym watku, jakies milion stron temu, gdy zaczelo sie dziac zle, pojawil sie link do stronki, gdzie na zywo byl pokazywany wykres dax. ktos poratuje??

Chodzi Ci o to?

Zastanawia mnie jaka będzie decyzja. Osobiście byłbym przeciw dalszemu pompowaniu kasy w grecje dopóki nie uporządkują swojego burdelu tam.

Zieleni mi się dziś znów w oczach.

Ciekawe czy jutro też się utrzyma taka euforia czy nie. Póki co jak dla mnie nie klaruje się żaden konkretny kierunek.

Też tak uważałem ale powoli mam wątpliwości czy to jednak nie bessa. A co do kghm to w tym roku naprawdę nieźle Sobie radzi.

doncarlos napisał(a):
Frog to nie jest takie proste, jak Ci się wydaje.. Grecję powinno się puścić z torbami, ale Włochy i Hiszpanię powinno się w jakiś sposób wspomóc.. w przeciwnym wypadku możemy kupować waluty po 6-8 zł..

Być może rozwiązaniem była by rezygnacja z €€€€.. ale imo €€€€ to jest bardzo praktyczna rzecz..

Dlaczego uważasz że grecja powinna upaść a włochy i hiszpania nie? Przecież to są dokładnie takie same bankruty. Zobacz ze włochy gdy usłyszały o pomocy już powolutku zmniejszają ile chcą oszczędzić a nawet pojawiają się głosy aby nie było żadnych oszczędności.

Jednak z tego co wiem wiele firm wypowiadało się że zanim wrócą do poprzedniego wydobycia to minie około 15 mc. Póki co to firmy wracają aby oszacować straty. Dodatkowo obecne embargo na syrie też wcale nie pomaga. Oprócz tego zużycie ropy wciąż rośnie, zamiast maleć.

Ale prawda jest taka że tylko czas pokaże kto miał racje.

@Scarry

Co do samej branży to masz racje. Jest to mocno ryzykowna branża, jednak weź pod uwagę na mocne zróżnicowane koncesje kova co dla mnie w pewien sposób trochę obniża stopień ryzyka.
Nie twierdzę ze nie masz racji że takie samo prawdopodobieństwo jest to że spółka znajdzie, uruchomi czy faktycznie jej już nie będzie za 3 lata. Ale z drugiej strony można to powiedzieć o wielu spółkach (daleko nie trzeba szukać Techmex). To ryzyko towarzyszy nam przy każdej inwestycji na giełdzie. Nie zależnie czy kupimy kov, kghm czy inną spółkę. Zgadzamy się albo na to ryzyko albo trzymamy w skarpecie (lub w banku z obligacjami greckimi).

Co do samej dywidendy dlatego zaznaczyłem że gra pod "ewentualną" dywidendę. Pomimo objęciu embargo np syri to rozpoczęcia wydobycia ma się odbyć w 2015 czyli kawałek a sądzę że tyle nie wytrzymają gdy zacznie rosnąć cena ropy jak szalona.

@BAGIK

Niestety na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Chyba każdy chciałby wiedzieć jak będą wyglądać kolejne dni na giełdach światowych. Dla mnie bardziej podstawowym pytaniem byłoby czy chcesz zarobić na sprzedaży akcji czy grasz pod ewentualne przyszły dywidendy. Jeżeli pod to 2 to osobiście wole się tak nie stresować tym tylko spokojnie czekać na rozwój sytuacji.

Osobiście cały czas twierdze że kov jest perspektywiczny. Lecz te perspektywy to dopiero za 3 lata jak dla mnie (bo póki co nie patrzę na nigerie). Dodatkowo w porównaniu do petrola zobacz w jakim % kto jest akcjonariuszem a w jakim na kov. KI 47,61%, Krauze 8,57%. Jest różnica?

Piszesz że póki co na kovie jest potworny dół. A gdzie obecnie nie jest? Na której spółce?

To dość oczywiste że zapłacił klient. Ale to oni ponieśli koszty czyli ze zarobków ze sprzedaży musieli odjąć koszty tworzenia opakowania/tłoczenia itp.

Mathu ale Ty chcesz tych spadków :P. Widać że bez akcji.

Też twierdziłem że to się zawali ale jeszcze nie teraz. Kiedy są dokładnie wybory?

Mathu nigdy nie mów nigdy. Doskonale wiesz że giełda jest nieobliczalna. Ja niewierze że to bessa z jednego powodu. Za daleko od euforii panuje podczas schyłka hossy, co wcale nie oznacza ze za rok, pół, a może 2 lata te problemy z zadłużeniem itp nie powrócą w zdwojonej sile spadków.

To prawda Scarry że nie zaskoczył. Ale ile tak naprawdę wiedzieliśmy o tym dokładnie jak będzie? Mówisz ze wszystko musi mieć swoje uzasadnienie. A inne spółki pod co rosną? Bo tutaj po prostu dzisiejszy dzień skończyliśmy na 0.

W sumie jednak po raporcie nie stało się nic ciekawego. Wzrosty minimalne czyli żadne.

Zastanawiam się skąd takie nagle spadki. Wydarzyło się coś??

To ciesz się. Ja wczoraj znów zaryzykowałem i weszłem w papierek :P.

I to jest najdziwniejsze. Ale trzeba pamiętać że nie ma stałego wzorca.

Czasem mam wrażenie że rozprawa będzie się ciągła latami. Znów termin za kolejne 2 mc.

Najgorsze jest to że dobre plotki/fakty rzadko są dyskontowane na giełdzie, a mała plotka potrafi spowodować największe zamieszanie. Gdy 2 agencje pozostawiły AAA to było 0 reakcji, gdy 1 agencja obniżyła do AA+ to każdy widzi co się dzieje.

Wiesz każdy by chciał taką gwarancje bo połowa by tak zrobiła, ale wiadomo że w tej branży nie ma nic pewnego a zwłaszcza w takich krajach. Żeby zarobić to trzeba zaryzykować.

Patrząc po rysunkach sam rurociąg od ropy znajduje się w nie tak dalekiej odległości od odwiertu.

Trochę dziwie się z tym wydobyciem dopiero w roku 2015. Wydawałoby mi się że pierwsze odwierty powinny być o wiele wcześniej zwłaszcza że mają być już rozpoczęte w 3Q 2011.

Według tej prezentacji wydobycie przewidują na 2015 rok. Dobrze zrozumiałem?

@rabbit

Wybacz, trochę źle się wyraziłem i nie dokończyłem myśli . Napisałem że uważam ukraine za niewielki sukces, ale to że obecnie potrafi się sama sfinansować powoduję że zmienia to dla mnie postać rzeczy i staje się dużym sukcesem.

Nie śledzę KOV od początku jego istnienia i szczerze przyznam że zaskoczyłeś mówiąc że zaczynali tam od zera. A co do samego zwrotu inwestycji dlatego sam uważam że lepiej nastawić się na inwestycje długoterminową a może się być miło zaskoczonym.

Rabbit może i póki co to marzenia. Dlatego mówię że w przyszłości dywidenda może nas zaskakiwać, a wydobywając ropę(póki co odległe marzenie) to tym bardziej szybciej to nastąpi. Chce dlatego przypomnieć że na obecną chwile jeżeli zostanie podpisana umowa w nigeri to tam już jest wydobycie czyli od ręki pieniążki będą lecieć. Niewielkie bo niewielkie ale :)

Uważam że ukraina to niewielki sukces, ale jeżeli jest w stanie sama się finansować to już całkiem zmienia postać rzeczy.

A w nigerii jest już niewielkie wydobycie. Czas pokaże ale myślę że za parę lat nie będziemy mogli narzekać.

Myślę że wielu zmieni zdanie np przy dywidendzie 50 gr przy cenie akcji 1,70. Chociaż poczekamy a rynek to zwerfikuje. Osobiście tutaj nastawiam się na długoterminowe trzymanie a nie na zarobku ze sprzedaży akcji.

Mnie osobiście takie dryfowanie wcale nie przeszkadza. Z jednego prostego powodu. Przy obecnej wycenie akcji, jeżeli pojawi się pierwszy zysk netto to ludzie oszaleją na punkcie akcji. + tak samo jak zaczną wydobywać ropę. Mimo wszystko trzeba pamiętać że zyski z wydobycia ropy są bardzo wysokie więc ewentualne dywidendy też będą przyjemne dla oka :)

To przesunięcie limitu dałoby coś gdyby nie to że potem zaczyna się przepychanka pomiędzy republikanami a demokratami co robić. Bo każdy chce uchwycić swoją część medialnego tortu zamiast tak naprawdę działać.

Tak naprawdę zadłużenie najbardziej wzrosło za kadencje Busha i Obamy. Co jest temu winne prawdopodobnie? Wydatki na wojnę jakie prowadzą.

Marhabal 2 sierpnia kończy im się możliwość obsługi długu. Wiec to niewiele czasu. Chociaż jakby na to nie patrzeć oszczędzać już zaczęli np. poprzez zakończenie programu lotów w kosmos. Chociaż twoja wersja też jest mocno prawdopodobna w różnych wariantach. Mimo wszystko niemożna lekceważyć każdej możliwości, nawet niewypłacalności.

Naprawdę sądzisz Frog że ewentualna niewypłacalność USA może nie spowodować bessy? Niby mają czas do 2 sierpnia na podjęcie decyzji, ale wraz ze zbliżaniem się terminu/wiadomości że nie potrafią się ze Sobą porozumieć może spowodować coraz większe spadki z sesji na sesje. Zobaczymy jak zareaguje rynek w poniedziałek, ale póki co nie ma co się przejmować i obserwować rynek oraz cieszyć się weekendem

Wiadomo że jest taka możliwość. To nie kopanie w ogródku, tylko poszukiwanie ropy a w takim przypadku nie wiadomo na jakie podłoże trafisz.

Piotrch tylko jest jeden problem. Ty i powiedzmy 10% ludzi doczytało całość o co chodziło w tej sprzedaży, a pozostała 90% robi panikę ponieważ "zarząd sprzedaje akcje czyli my też musimy sprzedawać".

Zawiodłem się trochę na ngs szczerze mówiąc. Taki niski free float zniechęca do kupowania ich akcji. Chociaż ile osób tak naprawdę ma poniżej 5% to tego nigdy się nie dowiemy, ale jedno jest pewne bez jakiegoś potężniejszego akcjonariatu będzie trudno wejść na wyższe poziomy, no chyba że gra osiągnie sukces czego jej życzę.

Czy ja wiem. Skyrim 54$ więc witcher nie tak tanio. Zobacz że mimo wszystko to jest w okolicach 170 zł. Pewnie dla optimusa tyle samo co na pc zarobku + kasa dla MS + marża. Ale to tylko czysta spekulacja z mojej strony więc nie ma co się tym wyliczeniem kierować.

Frog mówisz ze zaniżanie na fixie to tylko jakiś fan. A nie sądzisz że takie zaniżanie może ma na celu maksymalne obniżenie ceny aby tanio odkupić? Mimo wszystko jeżeli cena spada to i ludzie zmieniają swoją sprzedaż/kupno. Ludzie mają tendencje do zapominania np tego że przez 99% dnia było na "+", ważne jest to że ktoś na koniec dnia sprzedał na "-"

Wiesz trudno nam dokładnie zweryfikować jak obecnie wygląda płyność optimusa. Popraw jeżeli się mylę ale obecne raporty finansowe były bez działalności dystrybucyjnej + gog a to mogło wiele zmienić.

Cóż jeżeli okaże się to czymś więcej niż tylko straszakiem a i oskarżenia okażą się bezpodstawne to wtedy dla namaco będzie niczym we własne kolano. Wtedy oprócz wypłaty doszłoby odsetki a może i jakieś odszkodowanie. Ale cóż nie ma co dywagować bez szerszych informacji, tylko czekać na wyjaśnienie sprawy.

Co do roszczeń namaco to o ile pamiętam w komunikacie było podane iż z namaco została zawarta umowa na dystrybucje W2 na PC przez okres 4 lat. Więc wydaje mi się że to grożenie pozwem jest po prostu najzwyklejszym straszakiem.

Zwróciłeś uwagę na ciekawą rzecz piotrch czy kasa to jest z regionu/kraju czy jakaś rata za całość sprzedaży ale zapewnię nigdy tego się nie dowiemy.

Pokaż mi więc grę w której sprzedaż rośnie wraz z kolejnymi tygodniami. Dodatkowo jeżeli twierdzisz ze najwięcej sprzedanych gier na polskim rynku czyli 100 tyś nie jest już niewątpliwym drobnym sukcesem to nie wiem jak Ty oceniasz spółkę. Bo z tego co rozumiem oceniasz spółkę po wskaźniku C/WK i tyle. Jeżeli tak oceniać spółki z tego sektoru to tak naprawdę każda jest przewartościowana minimum razy 10 i nie tylko w Polsce. Popatrz na optimusa a na inne spółki a możesz się przekonać że względem nich optimus jest tanią spółką. Dodatkowo rozumiem że dla Ciebie wiarygodną informacja o sprzedaży jest informacja z neta które są przeważnie jak zauważyłem brane z vgchartz co jest dla mnie kompletną bzdurą.

@arbeco

Które informacje o sprzedaży masz namyśli które "nie nastrajają do optymizmu"??

@Piotrch

Dziękuje Piotrch za tak obszerne sprawozdanie. Czytając to, pewnie nie jeden nabiera sił aby przetrwać ten trudny okres. Jednakże co giełda nam przyniesie to się zobaczy ;).

Gdzie pojawiły się słowa że "nie potrafią". Jedynie co było powiedziane e docelowo gra ma być na wszystkie platformy no i to co wyrwało się prezesowi podczas wywiadu an E3 że PS3 nie jest oficjalnie potwierdzony.

Zauważ że to nie tylko an City interaktive. Może mają urlop?? To też ludzie i potrzebują czasem odpoczynku chyba że są w wyższym stadium rozwoju i odżywiają się promieniami z monitora jak roślinki :)

Mimo wszystko sprzedaż na PS3 nie wydaje się dla mnie optymistyczna niestety w porównaniu do xbox360 nawet jeżeli popatrzymy tylko na europe.

@zaq11

Piszesz że ktoś sprzedawał. Możliwe ale nie widziałem w żadnym dniu aby leciał na sprzedaż jakiś większy pakiet a jedynie co jakiś czas podbieranie dlatego nie zgodzę się z twoim przekonaniem.

Jednakże osobiście wole patrzeć przez pryzmat zachowania innych tego typu spółek. Przykładowo city interaktive po premierze snipera. Najpierw olbrzymi wzrost, po premierze gry spadek z 31 do 23, długa stagnacja a następnie po raporcie znów olbrzymie wybicie.

Sądzę że podobnie może i tutaj nastąpić, jednakże niezaprzeczalnie musimy cały czas obserwować sytuacje na całym świecie. Nie ma szans aby i u nas mocno nie odbijały się problemy USA i Grecji. Jest to cena niestety jaką płacimy za globalizacje.

Wybaczcie jeżeli było ale przez parę dni mnie nie było ale 20 czerwca BZWBK wydał rekomendacja dla optimusa TRZYMAJ 7.70.

Czyżby szaleństwo zakupów przed wejściem do wig40?

Capital One Advisers napisał(a):
Zarkan napisał(a):
No właśnie bardzo duża. Jakie największe mogą wchodzić spółki na NC?

Nie ma formalnych ograniczeń w tym zakresie.

Dziękuje za odpowiedź.

"Zysk netto Polskiego Gazu wzrósł w 2010 roku do 3 mln zł z ok. 380 tys. zł rok wcześniej, a przychody do 330 mln zł z 250 mln zł przed rokiem. 97 proc. obecnych udziałów w Polskim Gazie należy do Petrochemical Holding GmbH z Wiednia, a 3 proc. do BNC Holland B.V. z Amsterdamu."

Odnośnik

Prawdopodobnie zostaną zmienione wszystkie cutscenki pomiędzy grą. Zobacz że filmiki do W2 na PC nie tworzył Bagiński a na xboxa już tak.

A co do reszty wolę póki co nie wypowiadać się gdyż nie mam częstego kontaktu z grami na konsole aby mówić o jakimś porównaniu.

Na obecną chwilę też się martwię wyglądem grafiki. Mimo wszystko chce zauważyć parę spraw. Że sam prezes jak dobrze pamiętam mówił że głównym zadaniem pokazu na E3 było pokazanie iż silnik przez nich stworzony jest w stanie chodzić na wielu platformach. Dodatkowo chce też przytoczyć ich wypowiedzi. "Rok temu pokazano tą samo scenę i mnie nie zachwyciła" ale zaraz po nich następują słowa "Ale gra jest zajebista".Zobacz że ich zdania są mocno poróżnione. Poza tym nie bez powodu przedstawienie gry nie odbywało dla ogólnodostępnej publiczności.

Chłopaki mają parę miesięcy. Mimo wszystko nie muszą tworzyć od 0 gry a tylko przystosować. Ale dobra nie prorokujmy. Zobaczymy podczas premiery.

Ja Sobie ogólnie nie mogę wyobrazić grania na konsoli. Ale cóż kwestia przyzwyczajenia. Zobacz jednak że wiele zagranicznych serwisów stwierdziło że na PC to i tak lepiej im się gra na padzie niż na myszka + klawiatura gdyż cała gra była tak tworzona aby sterowanie było bez problemu przeniesione. Ale czas pokażę czy faktycznie tak będzie.

1.Te wyniki były już z samego rana więc gdyby były brane na poważnie, to by było widać w piątek.
2. Wiemy doskonale że wyniki te są mało wiarygodne gdyż w 1 tygodniu z oficjalnych źródeł wiemy o 400+ tyś
3. Większość zachodu to krainy miodem i konsolami płynące, więc dopiero W2 na konsole coś tam zdziała

No cóż 6 mln to było podane oficjalnie więc :).

Czy ja wiem czy niemożliwy. Jeżeli połowa ze sprzedanych egzemplarzy to będzie wersja cyfrowa to bez problemowo. Z steam maja 90% a z gog 100% więc :)??

A co idzie za tym że nie mamy oficjalnych wyników ze sprzedaży, nie możemy obliczyć zarobków firmy. Co prawda ostatnie dni na akcjach optimusa są dość nerwowe, ale zbliża się szybkimi krokami E3 a potem rewizja gpw.

No właśnie bardzo duża. Jakie największe mogą wchodzić spółki na NC?

Te wartości z vgchartz są mocno nieoszacowane jeżeli wiemy że w 1 tygodniu sprzedało się 400+ tyś egzemplarzy a tam mamy 212 tyś. Dodatkowo teraz na sprzedaż w ameryce może trochę wpłynąć to iż Obama ma W2.

Pod koniec roku? Ja zrozumiałem że w ciągu 3 mc ale może źle zrozumiałem bo mój angielski nie jest idealny ;)

400+ tyś akcji w 1 tydzień sprzedaży. Szkoda że są co jakiś czas mikro wcięcia.

Nie, optimsu nie przywiduje dywidendy o ile mi wiadomo. I dobrze :). Niech przeznaczą na rozwój firmy a nie na akcjonariuszy.

Nie mówię że sprzedaż na poziomie 1 mln nie robi wrażenia ale co do ich rentowności mam wiele zastrzeżeń. Mówisz że ubisoft ponosi ogromne koszty nowych projektów. Ok. Tu prawda. Ale tak jak zauważyłem już wcześniej mają niewielką rentowność co można zauważyć również w poprzednich latach. Ostatnie 2 lata przynosiły ciągle stratę, co spowodowało właśnie tak olbrzymia obniżkę cen ich akcji. Dlatego trudno porównywać te 2 firmy. Bo z jednej strony mamy firmę rozwiniętą ale która przestała być dochodowa a w drugiej firmę rozwijającą się stojącą dopiero przed wpływami które znacznie przewyszą wydatki.

Jako że temat jest bardziej o optimusie niż ubisoft, można zwrócić uwagę na to że optimus ponosił w ostatnich latach też dość ogromne koszty które nie tylko zaowocowały powstaniem W2 ale również powstanie własnego autorskiego silnika który tworzy postawę pod inne rpg.

Zapewne Panowie nie próbowali wejrzeć w głąb tego co dzieje się w ubisoft. Np tego że ubisoft jest ostatnio po dość dużej obniżce cen. Albo tego że pomimo tak dobrych sprzedaży i wysokich zysków operacyjnych to ich zyski netto są albo dość niskie albo nawet na minusie z powodu kosztów jakie wydają na utrzymanie swoich fili/pracowników/reklamy. Dlatego carlito zanim zaczniesz cytować kogoś wypowiedzi radzę też wczytać się w sprawozdania finansowe firm. Przykład? Za tamten rok strata w wysokości 52 mln euro.

@mały edit

Dodatkowo nasz rynek zapewne wycena dodatkowe parę innych rzeczy. Na przykład to że optimus tworzy gry za niewielkie pieniądze choć światowej klasy a nie potrzebuje budżetu niczym na budowę statku kosmicznego.

Zastanawiam się czy CDPROJEKT nie powinien zrobić reklamy z hasłem "Obama ma już swojego wiedźmina, a Ty?". Taka reklama jest nam potrzebna na świecie. Niestety wiele produktów naszych jest nieznanych a często przewyższają resztę rynku.

Scarry wiesz, za pewne doskonale zdają Sobie sprawę że ominięcie zabezpieczenia dla niektórych było szybsze niż uruchomienie ich serwerów, a tylko irytowały czasem. Dodatkowo wersja elektroniczna od początku nie miała DRM

Przeniesienie na xbox360 jest wielokrotnie łatwiejsze niż na PS3. Dlatego wydaje mi się że przeniesienie na niego będzie kwestią tygodni. Znając życie po prostu zmniejsza detale itp i tak powstanie wersja na konsole. Ale cóż, poczekamy i zobaczymy. Chociaż termin na Q2 wydaje się mało realny ale nie wiadomo jakie niespodzianki mają dla nas na najbliższe tygodnie.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 28 kwietnia 2012 15:02:48
Liczba wpisów: 145
[0,03% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,519 sek.

hjqamoxk
owvsvhbe
rvqiglen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ycpwbxhd
otgvwnqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat