qcdlwhwv
Advertisement
PARTNER SERWISU
quncdrso
Verbatino

Verbatino

Ostatnie 10 wpisów
Kolega krewa ma rację.
Od dłuższego czasu spółka bajeruje rynek i inwestorów supernewsami a finalnie nie padła jeszcze żadna konkretna informacja o produkcji czy zawartym kontrakcie.
Oczywiście można powiedzieć, że od zeszłorocznego debiutu jest całkiem niezły progres na kursie ale nie zmienia to faktu, że pierwotne plany spółki z komunikatów były troszkę inne...

Ten skok kursu był zaskakujący. Chyba ten menago bardzo szybko rozeslał info wśród znajomych o potencjale spółki ;) Bardzo dobrze...
Czekam z niecierpliwością na rozwój sytuacji i wprowadzenie technologii na rynek.

@konris Przemiał gotówki w spółce jest spory niemniej kompetencyjnie to jest tylko dystrybucja.
Wyniki są przyzwoite ale nie zachwycające - tak jak przedstawia to zarząd.
Pani prezes w jednym z wywiadów mówiła, że w zakresie rozwoju liczą na 5G i IoT. Niestety w początkowych etapach wchodzenia nowych technologii na rynek (takich jak np 5G) bardziej liczą się kompetencje wdrożeniowe aniżeli dostawa produktów w dobrej cenie. ABC Data jest daleko od dostarczania "wartości dodanej"...

Brak dywidendy nie jest niczym zaskakującym. Można było to przewidzieć już w czasie gdy zapadała decyzja o wirtualnym zabezpieczeniu 1,5mld złotych w FIZ - co zresztą tutaj opisywałem.
Tak zostali nakierowani decydenci i raczej w najbliższym okresie się to nie zmieni.
Niemniej nie można też generalizować, że brak dywidendy wpłynie znacząco na kurs. Spółka ma trochę gotówki i kilka sporych kontraktów do realizacji przy całkiem niezłych cenach...

Dobre wieści dla RAFAKO. Kontrakt w Indonezji ma szanse realizacji dzięki finansowaniu BGK.

raciborz.com.pl/2018/02/26/fin...

Dla niewtajemniczonych ludzi, którzy przypadkowo tutaj wpadli hiding
Cytat:
Raport bieżący nr 8/2018 28-02-2018 - 15:56
Informacja o wynikach przeprowadzonych testów na utratę wartości aktywów

Treść raportu:

Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. („Spółka”, „JSW”) informuje, że zakończone zostały analizy głównych przesłanek świadczących o możliwości utraty wartości bilansowej aktywów JSW, zgodnie z postanowieniami MSR 36 Utrata wartości aktywów.

Wyniki przeprowadzonych przez JSW testów wskazują na utratę wartości bilansowej aktywów trwałych w segmencie węgiel, tj. majątku kopalń węgla kamiennego „Knurów-Szczygłowice” oraz „Budryk” w łącznej wysokości 759,1 mln zł.

Dokonanie odpisu pomniejszy wynik operacyjny JSW oraz Grupy Kapitałowej, jednakże nie wpłynie na sytuację płynnościową. Ostateczna wartość odpisu zostanie przedstawiona odpowiednio w jednostkowym i skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym JSW i Grupy Kapitałowej JSW za 2017 rok.

Jednocześnie Spółka informuje o przeprowadzonym teście na utratę wartości bilansowej aktywów finansowych tj. akcji spółki JSW KOKS S.A.

Wyniki przeprowadzonych przez JSW testów wskazują na utratę wartości akcji JSW KOKS w wysokości 113,4 mln zł.

Dokonanie odpisu pomniejszy wynik operacyjny JSW, jednakże nie wpłynie na sytuację płynnościową Spółki. Ostateczna wartość odpisu zostanie przedstawiona w jednostkowym sprawozdaniu JSW za 2017 rok, bez wpływu na skonsolidowane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej JSW za 2017 rok.

Jednocześnie Spółka informuje, że prezentowane powyżej wartości mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie.

Cóż za odpowiedzialni menagerowie w tej JSW Pray Zabezpieczają cash jak tylko mogą...
Swoją drogą ciekawe ile zapłacili za te analizy bom

Ostatni raport dotyczący działalności operacyjnej nie napawa optymizmem.
Pomijając już kwestie "przepalania" 1,5mld zł na niepotrzebnym funduszu inwetycyjnym o którym była mowa kilka postów wyżej.

Cytat:
East Value Research wycenia akcje XTPL na 136,9 zł. Na zamknięciu piątkowej sesji akcje spółki kosztowały na NewConnect 63,6 zł.

Analitycy East Value Research prognozują, że w 2018 r. przychody XTPL wyniosą 1,09 mln zł, EBITDA -4,5 mln zł, EBIT -5,12 mln zł, a strata netto wyniesie 5,62 mln zł.

Źródło: Bankier.pl

obs napisał(a):
Nie wiem, czy zrozumiałem Twoje pytanie.
Umowa koncesyjna ogranicza możliwość wypłaty dywidendy przez Stalexport Autostrada Małopolska - informował o tym Stalexport. Stalexport otrzymał już to co mógł z SAM. Wypłacił część jako dywidendę, część wypłaci pewnie w 2018 r.
A reszta dopiero po spłacie opłaty koncesyjnej do Skarbu Państwa.

Nasza powyższa dyskusja dotyczyła tego, czy cały zysk w przyszłości pójdzie do akcjonariuszy czy część (niezależnie od formy prawnej) pójdzie do Skarbu Państwa.

Ja bym jednak oceniał, że kilka groszy mogą wypłacić.
Szczególnie mając na uwadze temat, który wynikł z zarządcą A2.

aircanada15 napisał(a):
U nas Early Access niepotrzebnie się mitologizuje. Na Steamie pojawiło się już sporo gier, które stały się hitami będąc w fazie wczesnego dostępu. Mijają lata i owe tytuły uzyskują status "gotowych", gdy mają już głowę przyprószoną siwizną. Takiemu "Dayz" stuknęły już 4 lata i 3,8 mln kopii, a wciąż pozostaje w EA. Microsoft ma program Game Preview w którym obecnie sprzedawany jest PUBG. Sony tymczasem podobno jest bardziej restrykcyjne i wymaga by gra była w bardziej zaawansowanym stadium w momencie premiery.
11Bit nie jest zainteresowane tego typu wydawnictwami i uszanujmy to (inna sprawa, że dominują tu gry multiplayer).

Verbatino: niszczysz system. Czego ty oczekujesz od raportu rocznego ? On nie ma prawie żadnego znaczenia. Czy ty na pewno wiesz na jakim forum jesteś, pytam z czystej troski :D

Czego oczekuję od raportu rocznego to nawet nie podejmuję się tłumaczyć, bo "mądre głowy" mnie tu zjedzą na śniadanie :) "Wróżenie z fusów" rządzi na forum ;)

Rekinek napisał(a):
Jaki cel ma zastanawianie się nad możliwym sukcesem sprzedażowym FP?binky No chyba większy niż analiza i czekanie na raport 2017. Co mnie posiadacza akcji na dzisiaj interesuje jak sobie poradzili w 3Q 2017?? Giełda to przyszłość a w przypadku 11Bit i kursu sukces bądź porażka FP to bardzo znacząca żeby nie powiedzieć fundamentalna informacja

Super hasło: "Giełda to przyszłość" cheers
Ja niestety jestem zdania, że w chwili obecnej dużo większy wpływ na kurs akcji mają fundamenty.
Gra Frostpunk jak dobrze pójdzie będzie opublikowana w marcu 2018 - bazuję na informacji z portalu gryonline, bo jak narazie 11bit nie raczył poinformować w oficjalnym komunikacie jaka będzie data premiery.
Do tego czasu producent ma jeszcze prawie kwartał finansowania produkcji i marketingu nowej gry z bieżących aktywów.

Zgadzam się z tobą rafsty.
W chwili obecnej zarząd spółki powinien ostro pracować nad deployem produktu na rynek a nie tylko świecić w mediach samplami.
Niestety Niemcy wyłożyli wcześniej kasę i teraz chcą szybciutko ogarnąć temat by mieli biznes w Frankfurcie.

W chwili obecnej nie pozostaje nic innego jak poczekać na raport roczny 2017 ponieważ brak jest jasnego przekazu jak zarząd spółki radzi sobie z bieżącymi aktywami.
Gdybanie na temat możliwej sprzedaży gry Frostpunk i ewentualnego sukcesu mija się z celem.

Kakarotto napisał(a):
mdd - to zależy czy stopa procentowa będzie stała czy zmienna?

Przypuszczam, że będzie to klasyczna zmienna stopa indeksowana inflacją. Nawet gdyby jakimś cudem ktoś wynegocjował wysoką stałą stopę to i tak ledwo odsetki pokryją prowizję dwóch TFI z konsorcjum.
Yield tak czy siak będzie bardzo niewielki.
Jak dla mnie to również ta inwestycja nie ma większego sensu. Pomijając oczywiście "wyczyszczone" konto przed akcjonariuszami, którzy chcieliby dostać przyzwoitą dywidendę. Jeśli JSW coś wypłaci to będą to ochłapy w zakresie 2-3%. W zakresie zarządczym takie posunięcie to nic innego jak piękne PRowe zagranie pt. "zabezpieczenie gotówki przed ciężkimi czasami".

W ostatnim raporcie bieżącym JSW zamieściło ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia - 18.01.2018 godz. 10:00 - wraz z projektami uchwał.
Interesująca jest uchwała dot. wyrażenia zgody na nabycie przez JSW certyfikatów inwestycyjnych serii A JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego - chodzi o całą emisję.
Kwota to 1,5mld złotych, czyli całkiem sporo.
W projekcie uchwały czytamy, że "przedmiotem działalności Funduszu będzie lokowanie środków pieniężnych zebranych w drodze niepublicznego proponowania nabycia Certyfikatów Inwestycyjnych w określone w Statucie papiery wartościowe, Instrumenty Rynku Pieniężnego oraz inne prawa majątkowe"
Uzasadnienie:
Biorąc pod uwagę skwantyfikowaną wysokość potencjalnych przyszłych potrzeb stabilizacyjnych JSW S.A. wynoszących ok. 1,5 mld PLN, JSW zamierza w ramach JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego przeznaczyć część posiadanej aktualnie nadwyżki środków pieniężnych na wsparcie GK JSW w okresach dekoniunktury na rynku węgla koksowego i koksu. Podstawowym celem utworzenia JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego jest zatem ograniczenie wpływu ryzyka zmienności cen produktów na utrzymanie ciągłości prowadzenia działalności operacyjnej i inwestycyjnej Spółki i Grupy Kapitałowej JSW poprzez zapewnienie płynności finansowej w okresach dekoniunktury. Mając na uwadze koncepcję biznesową Funduszu oraz podstawowy cel utworzenia Funduszu, Rada Nadzorcza Uchwałą nr 328/IX/17 z dnia 21.12.2017 r. pozytywnie zaopiniowała Wniosek Zarządu JSW S.A. do Walnego Zgromadzenia JSW S.A. o podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na nabycie certyfikatów inwestycyjnych emisji serii A JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego za sumę 1,5 mld PLN.

We wcześniejszych raportach oczywiście można było dowiedzieć się o takich planach JSW:
www.jsw.pl/relacje-inwestorski...

Szkoda, że nie opublikowano więcej informacji na temat samej umowy. Brak danych o kosztach związanych z jej realizacją.
W pierwszym komunikacie była mowa o zakupie obligacji skarbowych i papierów dłużnych niemniej "po drodze" nie zamieszczono żadnej konkretnej informacji o planowanej polityce inwestycyjnej. Nie przedstawiono również statutu o którym mowa w projekcie uchwały.
Brak konkretnych informacji z czego wynika kwota aż 1,5mld zł.

Szczerze wątpię by ktokolwiek zarządzał FIZ za free. W dodatku tu jest konsorcjum - obydwie firmy chcą zarobić. I niby z papierów dłużnych ma być taki zysk? Think
Już pominę fakt, że PGE TFI S.A. prowadzi działalność na polskim rynku kapitałowym dopiero od 18 lipca 2017 roku, a ALTUS TFI S.A. nie słynie z spektakularnych wyników + ich prowizje (w otwartych funduszach pieniężnych i dłużnych) wynoszą ok. 0,95-1,5% p.a.
Przy okazji to warto przypomnieć, że w dalszym ciągu brak też informacji z JSW w sprawie dywidendy.

Związkowcy dopięli swego to może i inwestorzy w końcu powinni przypomnieć zarządowi o dywidendzie.
W sierpniu bieżącego roku prezes przekonywał, że dopuszcza taką możliwość o ile drugie półrocze będzie OK.
Cytat:
Jeśli będzie możliwość [wypłaty dywidendy w 2018 r.] – jak najbardziej, jest to dopuszczalne, oczywiście, analizując sytuację w kolejnych sześciu miesiącach. Poddamy to pod dyskusję – powiedział Ozon podczas konferencji prasowej.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

Chyba jestem stary Think
Cytat:
czyżby I «partykuła wprowadzająca pytanie retoryczne, zaprzeczająca komunikowanej w nim treści lub podająca w wątpliwość to, co zostało powiedziane, np. Czyżby pani miała zamiar wyjechać?»

Źródło: SJP

Ciekawa interpretacja pytania o koniec korekty...Anxious

Witam,

Pytanko do moderacji:
Dlaczego mój post pod wątkiem spółki STALPROD został usunięty?
Zamieściłem post o treści
Cytat:
Czyżby koniec korekty po wynikach?
.
Który punkt regulaminu złamał ten wpis (www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...)
Think

Pozdrawiam

No! Czyli jednak ktoś pracuje w tym banku :)
Dziwne wydawało mi się, że można pożyczyć kasę za free na te 56 (czy ileś tam) dni, a bank na to nic.confused4
Jak to mawiał mój guru ze studiów: "Za darmo...to dzisiaj nawet w ryj nie dostaniesz ! "Shame on you joker

Wytłumaczcie to proszę jak koniowi...
Nie mam konta w mbanku więc nie wiem czym jest mtransfer.
Załóżmy, że mam konto w mbanku i biorę kartę kredytową. I ?

mathu napisał(a):
30zł - limit 20k zł. 5% z tego to 1000 zł.

I to nie jest przelew, tylko zapłata za usługę w Bluecash.

Zaciekawiła mnie kwestia "zapłaty za usługę"...
Czyli bluecash udostępnia opcję płacenia kartą, która w banku będzie widoczna jako płatność ?
Nie widzę takiej opcji na stronie ...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 czerwca 2021 00:07:22
Liczba wpisów: 24
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,266 sek.

obodlrdn
lplkqgtf
cnnufqos
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
buuiqmkr
mbocznjp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat