Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a): aha - a tak uważasz bo Ci wyszło z tarota czy z fusów? Wg VGAchartz, który pozostałe produkty CIGames precyzyjnie ocenił sprzedaż, w tej chwili Sniper 2 na wszystkie 3 platformy ledwo przebiło 0,3 mln sztuk a nie 1 milion.
Jesteś pewny tych danych? Ja pamiętam wypowiedzi prezesa z maja w których deklarował sprzedaż ok. 500 tys. dla klientów końcowych klikW sprawozdaniu półrocznym jest mowa o 1,3 mln sprzedanych kopiach, napisałem wiadomość do spółki o wyjaśnienie słów "sprzedała się" jednak nie raczyli odpowiedzieć. Zakładam w takim razie, że chodziło o dystrybutorów. (str 19. sprawozdanie zarządu z działalności...) @ anty_teresa w zasadzie mogli rozliczyć, gdyż premiera miała miejsce jedynie na pc w wersji elektornicznej. "Gra na Xbox 360 zadebiutuje 18 października, a na PlayStation 3 pięć dni później - jak informuje CI Games na swoim facebooku Alien Rage." link Do tego dochodzi jeszcze sprzedaż pudełkowa w pl - nie widać dokładnej daty.
|
|
Temat:
CIGAMES
mrk napisał(a):Ale jesteś pewien, że tu będzie ta pudełkowa premiera? Z tego co ja wyczytałem to gra miała się ukazać tylko w wersji elektronicznej Wstępnie wersja pudełkowa miała iść tylko do pl, być może premiera elektroniczna miała na celu pozyskanie dystrybutora w innych krajach, na razie cicho na ten temat. @Scarry W pełni się zgadzam, że w tej branży rentowność to za mało.
|
|
Temat:
CIGAMES
Ok, w takim razie licząc na szybko potrzeba jakieś 250-350 tys. sprzedanych kopii (w zależności od marży), aby projekt stał się rentowny. Dużo, mało ? niech każdy odpowie sam... należy jednak wziąć pod uwagę, że sprzedaż pudełkowa w okresach świątecznych trochę podniesie statystyki ( przynajmniej tak rozumiem strategię marketingu CI aby rozdzielać premierę pudełkową i elektroniczną)
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a):żeby zarobić na niej muszą mieć najpierw na pokrycie kosztów produkcji - a te przy AR to było 10 mln (+ kolejne miliony bieżący marketing i nowe wersje AR)... Czy mógłbyś podać źródło informacji na temat poniesionych kosztów produkcji? Swoją drogą wg mnie rynek wycenia, że AR będzie sprzedawało się w wersji pudełkowej podobnie albo i gorzej jak w elektronicznej, ale póki nie znamy ilości sprzedanych kopii to nie ma co spekulować. Nie wiem czy dobrym pomysłem było rozdzielanie premiery pudełkowej i elektronicznej, gdyż wyniki nie są do końca obiektywne za ten okres.
|
|
Temat:
CIGAMES
Faktycznie, myślałem że z automatu to przełączą na platformie. Dzięki
|
|
Temat:
CIGAMES
Widzieliście dziś na swoich platformach obrót akcjami CI? ja zarówno na swoim smartfonie jak i komputerze nie widziałem żadnych notowań, a według mojeinwestycje.interia.pl/gie/... jakiś obrót był... na stronie stockwatch też widać wczorajszy kurs hmmm?
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a):łatwo wprowadzić w błąd, nie? Drugi raz puszczasz niezweryfikowaną wiadomość publicznie, ale przynajmniej teraz skorygowałeś info.
Nie wiem czemu ma służyć ten komentarz. Fakt, sam zostałem wprowadzony w błąd i informacja ta mogła wprowadzić innych, ale nie obwiniaj mnie za to, że na stronie zamieszczony jest obraz z którego definitywnie wynika, iż CI wykorzystuję daną powierzchnię. Chciałem dowiedzieć się czy ktoś znalazł zdjęcia w sieci tego co jest w środku, aby zobaczyć efekt marketingowy CI. Od tego chyba jest forum, aby takie informacje weryfikować?
|
|
Temat:
CIGAMES
Jednak ta powierzchnia nie należy wyłącznie do CI. Profil spółki na stronie gamescom wprowadza trochę w błąd, jeżeli wejdziemy Exhibition Halls : Hala 4, Piętro 2 to można zauważyć, że na tym polu znajduje się profil jeszcze 28 innych producentów. Jednym słowem: spółka nie zaszalała z dzierżawą powierzchni na targach.
ps. piszę post pod postem, ponieważ znów nie mogę edytować wiadomości.
|
|
Temat:
CIGAMES
Spójrzcie jaką powierzchnię zarezerwowało CI na gamescom. Nasuwa mi się pytanie jak ta powierzchnia została zagospodarowana przez dział marketingu. Ma ktoś jakieś zdjęcia?
|
|
Temat:
CIGAMES
rybeusz napisał(a):Mateo520 napisał(a):(...) z logicznego punktu widzenia nie widzę sensu kupować przez spółkę głosów botów (fikcyjne konta - bo właśnie takie oferowane są w sprzedaży), gdyż to prowadzi donikąd. Pieniądze te można przeznaczyć na reklamę na tym portalu w sposób zgodny z prawem. Poza tym na prawdę ktoś myśli że spółka notowana na GPW będzie "bawić się" w takie rzeczy?! Mateo520, zauważ że w swoim poście nigdzie nie napisałem, że CI kupił sobie fanów.... Rybeusz, rzeczywiście może nadinterpretowałem Twoją odpowiedź, aczkolwiek była ona dosyć subiektywna. Widzisz może jestem naiwny, ale uważam, że spółki powinny działać w sposób rzetelny, zgodny z prawem i tak też złożyłem w tym wypadku. To co napisałeś pokazuje, że dane te również obarczone są pewnym ryzykiem. Mało tego, dodam również, że kupować głosy wcale nie musi spółka, a może to robić zwykły akcjonariusz chcący „wypromować?” spółkę. Nie wiem czy ktoś z Was prowadzi swój fanpage, jeżeli tak to wiecie, że jest tam opcja „promuj stronę”. Za kwotę 16-64zł za dzień można stworzyć przykładową reklamę, która jest wyświetlana dla konkretnej grupy docelowej np. wg lokalizacji, płci, wieku, zainteresowań itp. i co najważniejsze, jest przedstawiana dla prawdziwych użytkowników których „lajk” może działać jak „efekt domina”. (Nazwy portalu nie podaję, gdyż jeszcze ktoś to odbierze jako formę „naganiania” tegoż portalu). I teraz odpowiedzmy sobie, czy będąc osobą odpowiedzialną za promocję strony korzystalibyśmy z opcji kupna głosów botów czy kierowalibyśmy ją do prawdziwych konsumentów? (o ile w ogóle któraś z form jest wykorzystywana). Przykłady które zaprezentowałeś wcale nie udowadniają winy działu promocji danych firm. Czy firma narażałaby swój wizerunek kupując głosy od nieznanego pochodzenia kontrahenta ? Wystarczy screen maila takiego zlecenia i działa to jako antyreklama, a nic takiego do sieci nie wpłynęło. To jedynie domniemania „dziennikarzy?”, chociaż w pewien sposób pokazują, że coś takiego może mieć miejsce. Argument wykorzystywany w przypadku nc+ i play odnoszący się do like-ów z innych krajów w ogóle nie można porównać z międzynarodowym profilem działalności tej spółki. Wystarczy sprawdzić, że profil czołowych firmy w tej branży, takich jak : Gameloft www.socialbakers.com/facebook-... i Rockstar Game www.socialbakers.com/facebook-... ma zróżnicowaną pod względem fanów strukturę pochodzenia. Dlatego uważam, że dopóki domniemana wina nie zostanie udowodniona, należy powstrzymać się z głoszeniem teorii spiskowych. Poza tym wysłałem zapytanie do spółki czy korzysta z jakiś form promocji danego fanpage-u, jak dostanę odpowiedź to na pewno się podzielę.
|
|
Temat:
CIGAMES
To ja proponuję przeczytać mój wpis raz jeszcze tym razem ze zrozumieniem. Ja nikogo nie "naganiam" cokolwiek to znaczy, tylko "zaproponowałem zwrócenie uwagi" na fanpage gry "Alien Rage" (nie wiem po co mieszasz w to grę Sniper 2 - wpisz pełną nazwę gry Sniper Ghost Warrior 2 i zobacz jaki fanpage wyskoczy pierwszy - bardziej rozdrabniając "co użytkownik szukający tej gry zobaczy na samym początku").
Każdy może odebrać to w innym sposób. Jedni, tak jak użytkownik "rybeusz" może uznać to jako kupownie głosów i rodzaj reklamy. Inni uznają to za informację nic nie nieznaczącą, a jeszcze inni zaczną się przyglądać. Tak jak napisałem na początku, obiektywny ruch będzie dopiero po targach gamescom 2013. Jest to dość niekonwencjonalna metoda, ale w pewien sposób wyprzedzająca rynek.
Defacto, to że rośnie liczba fanów wcale nie jest informacją mówiącą o sukcesie gry. Wiąże się z tym chociaż takie ryzyko, że główną grupą docelową tego fanpage-u są osoby w wieku 13-17. Zbyt agresywna okładka lub ewentualne ograniczenia wiekowe mogą zniechęcić opiekunów tej grupy docelowej do zakupu.
Tobie użytkowniku "Scarry" proponuję przeczytać regulamin strony Stockwatch.pl z szczególnym uwzględnieniem pkt 4.e. Złamałeś go dwukrotnie tylko w tym wątku, a to już od jakości forum zależy czy będą tego jakieś konsekwencję.
Przepraszam za podwójny post, ale poprzedniego nie mogłem edytować.
|
|
Temat:
CIGAMES
Przepraszam osoby czytająca ten wątek za offtopa, ale czy na tym forum obrażanie innych użytkowników jest na porządku dziennym, że nie reagują moderatorzy? Kod:mod: prośba o merytoryczne ustosunkowanie się i nie przenoszenie sporu rzeczowego na grunt osobisty
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry po co te nerwy i oszczerstwa? Patrząc po Twoich postach nie trzeba być bystrzakiem żeby zobaczyć, że jesteś pesymistycznie nastawiony do tej spółki, ale nie musisz w każdym poście o tym wspominać. To Ty wprowadzasz ludzi w błąd, link który podałeś jest do fanpage Sniper 1 założony w marcu 2010 roku. Link do Sniper 2 TUTAJJa nikogo nie namawiałem, wręcz przeciwnie każdy interpretuję te dane jak chcę. Szczerze powiedziawszy, gdy zobaczyłem z jakim impetem wzrasta liczka like-ów i osób która o tym mówi, też pierwsze co mi przyszło do głowy, że ktoś mógł kupić te "like". Ale z logicznego punktu widzenia nie widzę sensu kupować przez spółkę głosów botów (fikcyjne konta - bo właśnie takie oferowane są w sprzedaży), gdyż to prowadzi donikąd. Pieniądze te można przeznaczyć na reklamę na tym portalu w sposób zgodny z prawem. Poza tym na prawdę ktoś myśli że spółka notowana na GPW będzie "bawić się" w takie rzeczy?! Jako ciekawostka profil Alien Rage w dniu 31 lipca 2013 miał 4 561 lików, a na chwilę obecną 21 346.
|
|
Temat:
CIGAMES
Proponuję zwrócić uwagę na ruch w sieci na temat najnowszego dzieła CI. Miesiąc przed premierą fanpage gry "Alien Rage" ma większą popularność niż "Sniper 2" przez cały okres. Czyżby gra trafiła w gusta konsumentów? To się okaże po 21 sierpnia.
|
|
Temat:
KGHM
Zgadza się, ostatni dzień notowań z prawem do dywidendy to środa 11.07.2012. Cena to 28,34 za akcję, z tym że 17,00 zł za akcję wypłacanych jest 20.08.2012, a 11,34zł za akcję wypłacanych jest 16.11.2012.
|
|