PARTNER SERWISU
irqhlmxs
Leszek58

Leszek58

Ostatnie 10 wpisów
Proszę o konkrety?........, konkrety są następujące.

Ze spółką Orzeł Biały współpracuję od 15 lat, jestem jednym z ważniejszych dostawców surowca dla spółki. Posiadam własną sieć zbiórki zużytych akumulatorów.Za dostarczony towar dostaję najwyższe ceny.
Odnosząc cenę którą dostaję za zużyty akumulator, do ceny ołowiu na giełdzie w Londynie wyrażoną w złotówkach, łatwo jest mi określić zyskowność operacyjna na przerobie tego surowca.
Po uruchomieniu w ostatnich latach nowej linii, efektywność odzysku jest bardzo powtarzalna.

Zmiany które ostatnio nastąpiły na rynku recyklingu zużytych akumulatorów, są bardzo korzystne
dla spółki, może bowiem dyktować ceny skupu surowca, co ma zasadniczy wpływ na rentowność firmy.
Zmiany te to:

- pozyskanie kluczowego dostawcy surowca firmy konkurencyjnej spółki ,, Baterpol "
- wycofanie się ze zbiórki producenta akumulatorów firmy Varta ( swego czasu bardzo podnieśli ceny skupu )
- zaniechanie recyklingu przez producenta akumulatorów firmę Loksa z Myszkowa.

Aktualnie spółka bardzo elastycznie zmienia ceny skupu, dostosowując je do cen ołowiu w Londynie i aktualnego kursu dolara.
Wszystkie te czynniki powodują, że przyszłość spółki Orzeł Biały rysuje się w bardzo jasnych kolorach.

Ps. dodam, że na rynku giełdowym obecny jestem od momentu debiutu spółek:Wawel, Krosno, Tonsil i Próchnik

Nawiązuje do mojego wpisu z dn. 17.03
Po ogłoszeniu w dn.08.03 przedłużenia zapisów na akcje spółki w wezwaniu do dn. 20.04, można było mieć przypuszczenia, że spółka w wyników manewrów księgowych pokaże na słabe wyniki za 4 kwartał, aby wezwanie mogło dojść do skutku.
Tak też się stało.
Ale co ciekawe, moje odliczenia odnośnie marży operacyjnej za 1 kwartał 2017 to jest lekko ponad 20%. Myślę, że w wynikach za 1 kwartał 2017 nie będą mieli już potrzeby manipulowania.
To jaki pokażą wynik za 1 kwartał?- według mnie powinien być kosmiczny.

Myk księgowy w postaci odpisów za 2016 r. nie zadziałał, cena stabilna - żegnaj wezwanie.
Któryś z funduszy skupuje i z całą pewnością wie ci robi

Małe sprostowanie, chodzi oczywiście o 4 kwartał 2016 r, wynik ma być podany 5.04.2017. Pozdrawiam

Szacuje marżę operacyjną za 3 kwartał 2016r w wysokości około 15% a więc trzykrotnie wyższą niż średnio w całym 2015r. Spółka przejęła kluczowego dostawcę konkurencji ( Baterpol Sp.zoo ) i dyktuje warunki na rynku. O słuszności moich wyliczeń przekonamy się już niedługo 5.14 ogłoszeniu wyników.
Jeśli moje wyliczenia okażą się słuszne, podam marżę operacyjną za 1 kwartał 2017.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 3 stycznia 2018 22:35:44
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

puayltyw
koqammbn
tcseefss
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qonvmera
wgktiftw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat