Zaczyna robić się ciekawie: 1. widzimy zmasowaną akcję „cash collection” co moim zdaniem istotnie uwiarygodnia wizje Karkosika. Generalnie na dzisiaj to chyba najlepsza opcja bo kolejne emisje z PP będą coraz trudniejsze a opcja kredytowania nowych inwestycji zapewne czeka na końcu kolejki i być może zostanie wykorzystana w przyszłości jeśli wizje będą konsekwentnie realizowane (przynajmniej ja tak bym zrobił :). 2. Jeśli na dodatkową emisję decyduje się nowy „duży akcjonariusz” i będzie to przeprowadzone po emisji z PP to chyba korzystny sygnał bo ktoś z dostępem do informacji ocenił, że gra jest warta świeczki. Oczywiście pozostaje kwestia dyskonta ale tutaj nie spodziewałbym się żeby „po taniości” Karkosik pozwolił sobie rozwodnić udziały w Boryszewie. W najbliższym czasie spodziewałbym się małego popłochu i dezorientacji co powinno skutkować: 1. na pewno wzrostem wolumenu 2. prawdopodobnie początkowym uskokiem kursu (o ile emocje przed i po wynikach nie będą górą :) 3. docelowo konsekwentnym przepływem akcji w kierunku inwestorów wierzących w przyszłość Boryszewa
ciekawe czy chociaż jeden z punktów zmaterializuje :)
|
|
Witam, czy ktoś z mógłby się podzielić namiarem na dobrą kancelarię specjalizująca się w doradztwie podatkowym z zakresu inwestycji na rynkach kapitałowych?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Taurus80 napisał(a):dla mnie teraz opory to 4.85-4.93-4.96 i najwazniejszy 5.02 Jezeli przejdzie to zasieg pierwszy 5.25 pozniej 5.60 i ostatni 6.3-6.4 watpie aby to tego ostatniego doszlo :) A 5.25 po przebiciu 5.02 wydaje sie najbardziej prawdopodobny :) Jezeli nie przejdziemy to nie mam koncepcji jakos do PP ciezko sobie wyobrazic spadki ale kto wie jak sie nikt nie spodziewa wtedy wlasnie przychodzi kostucha :)
Oczywiscie obecnie sie zmagamy z bardzo waznym oporem na 4.78 Podchodząc do tematu stricte racjonalnie poziom 6.4 nie jest w obecnej sytuacji wielkim wyzwaniem. Nie przypominam sobie żeby na przełomie 2005/2006 Boryszew miał lepsze szanse rozwoju niż obecnie. IMHO pod względem perspewktyw dla spółki Boryszew mamy aktualnie ewidentny PRIME TIME. Na giełdzie kupuje się realizowanle wizje i na tej arenie Karkosik nie ma sobie równych w środkowej Europie. Nie zmienia to oczywiście faktu, że za kilka/kilkanaście miesięcy życie zweryfikuje efektywność tych inwestycji - w którą stronę - czas pokaże...
|
|
Temat:
BORYSZEW
bardzo wskazane byłoby szybkie domknięcie luki na 3,34, jest duża szansa, że się uda chociaz rozjuszony popyt nie za bardzo pozwala. na pełnym arkuszu zleceń widać, że komuś bardzo zależy, zeby na tych poziomach pomielić możliwie długo.
|
|
Temat:
BORYSZEW
na poziomie ~ 3,40 mamy gigantyczny opór ( bariera wejścia dla techników), jesli ten mur zostanie przebity przy przekonywującym obrocie (nie wolumenie) to proponowałbym zmienić myślenie z kategorii "za drogo /za tanio" na bardziej otwarte co do potencjału wzrostu.
|
|
unbelievable:
DZIENNIK GAZETA PRAWNA (...) Boryszew najprawdopodobniej skoryguje w górę prognozy wyników finansowych na ten rok. W ciągu tygodnia może też złożyć ofertę na kupno kolejnego po Maflow przedsiębiorstwa działającego na międzynarodowych rynkach. (s.A10) (...)
|
|
WatchDog napisał(a):[Walczyłem z materią analityczną] Na Monitorze spółki przed wprowadzeniem raportu była taka symulacja: C/WK = 0,51 C/ZO = 3,29 C/CP = 0,20 EV/EBITDA = 7,21 EV/EBIT = 11,15 EV/Przychody = 0,70
Natomiast po wprowadzeniu nowych danych, przeliczone wskaźniki kształtują się następująco: C/WK = 0,84 C/ZO = 5,23 C/P = 0,32 EV/EBITDA = 8,20 EV/EBIT = 12,62 EV/Przychody = 0,76
Nieznaczne zmiany ceny i wartości księgowej od ostatniej aktualizacji nie powinny rzutować tak istotną zmianą wskaźnika C/WK. Na jakich parametrach (założeniach) została ustalona poprzednia wartość C/WK ( 0,51) ? Mam też mały kłopot z interpretacją informacji w sekcji "informacje ogólne" dla Boryszewa, prezentacja graficzna nie odzwierciedla faktycznego udziału głównego Akcjonariusza.
|
|