Też dostałem dzisiaj. 50% z czegoś to lepiej niż nic... Ale Preventum to spólka założona 1,5 msc temu, bez historii , nie wiadomo kto to jest: www.krs-online.com.pl/kancelar...Więc może niech ta spółka w poście w tym wątku coś o sobie napisze: motywacja, szanse na odzyskanie wierzytelności, skąd niby chcą ściągnąć tą kasę, doświadczenie w ściąganiu takich należności itp
|
|
Panowie, czy ktoś wie na czym sprawa stanęła? co się aktualnie dzieje w sprawie? Wie ktoś może jak można się pozbyć papierów milmexu z rachunku?
|
|
@0846132579 możesz napisać co się w tej sprawie dzieje? bo jak sam zauważyłeś, media jakoś o tym nie piszą więc skąd ludzie mają coś wiedzieć. NI ie wiem skąd Ty masz informację, ale może trochę się nimi z nami podzielił.
Przy okazji, to wiadomo coś co z tym pozwem zbiorowym o którym na jesień była mowa?
|
|
czyli nie ma co liczyć na jakiekolwiek działanie ze strony administratora zastawu.. coś możesz więcej o nim napisać?
|
|
CZy ktos wie czy ta kancelaria w ogóle cos robi w sprawie sprzedaży tych częstotliwości?
|
|
Kontaktował się. Z listy adresów D.W wygląda że do sporej liczby osób dotarł.
orientuje się ktoś jak wygląda obecnie sytuacja z zastawem? czy administrator czyni jakiekolwiek kroki w celu spieniężenia częstotliwości?
|
|
sprawa raczej bardzo źle wygląda...ciekawe czy w ogóle jakis chętny będzie na te częstotliwości..
ktoś się może orientuje jakie obowiązki/odpowiedzialność spoczywa na Administratorze jeżeli nie uda mu się spieniężyć zastawu? czy są jakieś ramy czasowe na takie działanie?
|
|
|
|
Cytat:Z tego wynika, że za chwilkę to administrator zastawu będzie musiał ogłosić upadłość ?! Nie bardzo mam wiedzę w tym temacie, ale w ten sposób jak to przedstawia Milmex to by wyglądało jakby cała odpowiedzialność spadała na administartora zastawu...ale coś mi się wydaję że to nie może być takie proste - przecież co druga spółka emitująca obligacje mogłaby robic takie przekręty i zostawiać administartora z długami... Może ktoś obeznany w temacie się wypowie i rozjaśni przynajmniej trochę sytuację..
|
|
Cytat:...Tym samym jedynym zobowiązanym pozostał właściciel przedmiotów zastawów rejestrowych... czyli milmex pozbył się problemu? to wszytskie te serie były zabezpieczone na tych samych częstotliwościach? ciekawe czy w ogóle ktoś te częstotliwości kupi..
|
|
Cytat:... a raport wszyscy przeczytali wg. daty w harmonogramie ... i pewnie wykup też będzie według harmonogramu czyli 9 lipca. o jakim raporcie piszesz?
|
|
no i utknęło w martwym punkcie. żadnych informacji, nie wiadomo co się dzieje, czy spółka upada czy dalej ciągnie tą chorą sytuację
|
|
Dostałem odpowiedź z UKE. Niestety niewiele wnosząca do sprawy. w skrócie: Milmex wezwany do wyjaśnień sytuacji tłumaczył się że został odcięty od ówczesnych dostawców i w z związku z ograniczoną płynnością finansową nie spłacał kredytów za urządzenia. Zobowiązał się do nie naliczania opłat w od klientów w czasie braku dostępu do internetu i możliwości rozwiązania wcześniejszego umowy bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Milmex poinformował o podjętych krokach w celu poprawy sytuacji, umowie z nowym dostawcą, zakupie potrzebnego do tego sprzętu itd. Ponadto UKE 31 stycznia 2014 skierowało do prokuratury zawiadomienie o możliwym popełnieniu przestępstwa z art 286 par 1 kk - do tej pory prokuratura nie przekazała UKE żadnych informacji o podjętych działaniach i decyzjach.
Czyli generalnie nic nowego się nie dowiedzieliśmy.
|
|
ja napisałem, czekamy na odpowiedź
|
|
z tym PARP to troche przesada, jakby nie patrzeć to rozdają pieniądze publiczne, nawet jesli w większosci pochodzące z UE - do dalej pieniadze publiczne i wszystko co jest zwiazane ztymi pieniedzmi powinno byc jawne
|
|
przynajmniej nie ściemniają że lada chwila będzie działać.
W styczniu/lutym była już mowa o kontrolach z UKE i PARP i jakoś cicho...tyle czasu taka kontrola trwa? czy wynik nie jest przeznaczony do publicznej wiadpomości czy o co chodzi?
|
|
No jakieś jaja sobie robią...biuletyn korporacyjny rozsyłają z jakimiś głupotami, ani słowa o sytuacji spółki, podjętych działaniach, wykupie obligacji, wypłacie zaległych wynagrodzeń..
|
|
ale chyba za domenę zapłacili bo strona netmaksa znowu zaczęła działać, nie wiem od kiedy przywrócili, dzisiaj zauważyłem że działa
|
|
Prawie miesiąc "restrukturyzacji" i żadnych inforamcji, zero kontaktu, nic... A jak z internetem? coś się zmieniło, przywrócili cokolwiek poza wspomnianym wcześniej Zamościem?
|
|
Pytanie do obeznanych w temacie: czy jeżeli ten izraelski fundusz został udziałowcem to czy nie powinno być jakiegoś wpisu w KRS? Jeżeli tak to ile czasu ma spółka na dokonaie takiego wpisu?
|
|
no i gdzie ten niezwłoczny kontakt z wierzycielami??
|
|
@myszowaty5a Dzięki za wyjaśnienia, widzę że masz sporą wiedzę w tym temacie. Jeżeli tak jak mówisz faktycznie był to wniosek o upadłość to czy nie powinna być na ten temat informacja w Internetowym Monitorze Sądowym i Gospodarczym? bo przed chwilą sprawdzałem i nie ma tam takij informacji na temat Milmexu.
|
|
@myszowaty5a jesteś pewny czy to co przywołałeś to w wyniku wniosku o upadłość a nie np jakiegoś postępowania o zapłatę?
@peterpz pytanie które zadałeś tyczy sie też i Ciebie bo chyba nie złożyłeś takowego wniosku?
|
|
Od 7go miała się zacząć restrukturyzacja, mamy 9, żadnej informacji czy coś się zaczęło, jaki jest plan i założenia procesu, nic...Bo zakładam, że skoro rozmowy z Cameronem toczyły się już od dosyć długiego czasu to chyba jakiś plan powstał a nie dopiero teraz będą powstawać. Jak traktować jakiekolwiek działania firmy za wiarygodne skoro komunikacja na lini spółka wierzyciele wszelkiego typu jest taka jak każdy widzi...
|
|
Podpisali w końcu tą umowę z Cameronem? ktoś coś wie? Z tego ich maila na święta niby tak wychodziło, ale żadnego info w postaci raportu na ten temat nie było...
|
|
Z obligacjami to trochę potrwa, zgodnie z ustawą o obligacjach: Cytat:Art. 37a. Roszczenia wynikające z obligacji przedawniają się z upływem 10 lat.
|
|
No to mamy nowy komunikat na stronie netmaksu. Wg niego 25% nadajników już działa a pozostałe mają zacząć działać w ciągu najbliższych 14 dni..
Czy ktoś może potwierdzić te 25%? czy komuś zaczął działać internet?
|
|
Jestem w szoku, że tam jeszcze ktoś odbiera telefony..
Nie sądzicie, że coś długo trwa agonia tej spółki...w sensie jeżeli ma paść to czy zarządowi w jakiś spopsób jest na rękę żeby to długo trwało? Biorąc pod uwagę że przynajmniej prezes spółki z.o.o (tak mi się wydaje ale nie jestem pewny) odpowiada swoim majątkiem jeżeli nie zgłosił wniosku o upadłość w odpowiednim momencie - bardziej obeznani w temacie poprawcie mnie. Jak był jakiś majątek do upłynnienia to już by go w spółce pewnie nie było - więc czemu zarząd jeszcze nie zgłosił wniosku? Nie zrozumcie mnie źle, w żadnym wypadku nie bronie spółki, zasatnawia mnie tylko dlaczego dalej to ciągną, jaki mają w tym interes?
|
|
hm..z banera na głównej stronie netmaksu zniknęła informacja że do końca marca powinno zostać przywrócone działanie internetu..jeszcze wczoraj lub przedwczoraj taka informacja tam była.
|
|
|
|
nic, cisza...brak informacji z jakichkolwiek źródeł
|
|
|
|
peterpz: u mnie (ing) dalej są widoczne na rachunku
|
|
Dzięki za relacje. Była coś mowa o pracownikach? Pozwalniali ich? Wypłacili zalegle wynagrodzenia?
|
|
ktoś ma może informację co się działo wczoraj na spotkaniu? jakie decyzje zapadły?
|
|
czy ktoś wie czy w końcu zapłacili odsetki od obligacji o których mowa była w zeszłym tygodniu?
|
|
Ktoś coś wie? Umowa z funduszem pospisana czy nie? Może wniosek o upadłość już poszedł? Cokolwiek...
|
|
Zkaładka FAQ na stronie milmexu zosatła założona też tylko dla picu..nie pojawiła się żadna informacja na niej. We wrześniu-październiku spółka tłumaczyła się opóźnieniami w dodacji, mamy połowę grudnia i tych dotacji ciągle nie ma? nawet jak były jakieś braki formalne to 3,5 msc chyba powinno wystarczyć na ich uzupełnienie...
Myślał ktoś już może o postępowaniu upominawczym?
|
|
Dostałem odpowiedź od KNF odnośnie wymagania przez Milmex świadectwa(w sumie już w tej kwestii się wyjaśniło ale fajnie że w końcu odpisali, przynajmniej wiadomo, że głos nawet takich drobnch inwestorów nie idzie w próżnię). Cytat:
"Odnosząc się do wyżej przywołanej treści raportu nr 33/2013, DRK wskazuje, iż postanowienia 118 Szczegółowych Zasad Działania Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych (dalej SzZD KDPW), na które powołuje się Spółka, odnoszą się do wykupu obligacji na żądanie obigatariuszy, który ma nastąpić za pośrednictwem Krajowego Depozytu Papierów Wartoścowych S.A. (dalej KDPW S.A), przed denim zapadalności obligacji. W kosekwencji, w przypadku wykupu obligacji oznaczonych PLMLMSK00030, jako że są to obligacje, których termin wykupu już zapadł, przywołane przez Spółkę postanowienia nie mają zastosowania. Do wykupu obligacji innego niż wykup przedterminowy stosuje się bowiem zasady określone w 117 SzZD KDPW.
Dodatkowo należy wskazać, iż w każdym przypadku, w którym ustalenie osób uprawnionych następuje na podstawie stanu wynikjącego z zapisów na rachunkach papierów wartośćiowych oraz na rachunkach zbiorczych w dniu ustalenia prawa do wykupu, nie istnieje potrzeba legitymowania się przez osoby uprawnione jakimikolwiek dokumentami potwierdzającymoi ich uprawnienia do otrzymania tego świadczenia.
Z uwagi na powyższe, DRK informuje, iż Spółka została poinstruowana o koniecznośći odpowiedniego sprostowania treśći raporu bieżżacego nr 33/2013 z dnia 20 listopada 2013 r."
|
|
08... ja wrócisz do wypowiedzi zgred'a z 3 grudnia g 17 to jest tam cytat z maila z KDPW:
"W dniu 28 listopada br. wystąpiliśmy do Spółki z prośbą o sprostowanie informacji zamieszczonej w raporcie bieżącym nr 33/2012 z dnia 20 listopada br"
więc może o to chodziło.
|
|
brak nowych informacji...spółka nie odpisuje na maile, nie publikuje raportów. Ktoś coś wie?
|
|
mam takie pytanie: chciałem uzyskać świadectwo depozytowe z biura maklerskiego w celu dosłania do sądu, obsługa biura zapytała mnie do kiedy ma być blokada na obligach których ma tyczyć świadectwo?
do sądu trzeba wysyłać świadectwo czy może być zaświadczenie o stanie obligacji na rachunku?
Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
Po ostatnim raporcie pisałem maila do kdpw i knf odnośnie wymagania przez milmex świadectwa...odpowiedzi na maile nie dostałem, ale może się zainteresowali spółką..
|
|
ktoś ma jakieś informacje? dzieje się coś w sprawie?
|
|
Ja wysłałem wczoraj maila w tej sprawie do kdpw i knf, ale póki co nie mam żadnej odpowiedzi. Jeżeli taką dostanę to napiszę na forum. Niech każdy próbuje, jak zobaczą że większa liczba osób jest tym zainteresowana to może dadzą odpowiedź.
|
|
cisza...
|
|
Do 20go już całkiem blisko....Zobaczymy co wymyślą.. Dla mnie fundusz może być i z księżyca- żebym tylko odzysakł swoje pieniądze.
|
|
|
|
|
|
możesz sie podzielić tymi informacjami? bo nie widziałem żadnego raportu milmexu na ten temat..
|
|
może mają już wszystko gdzieś i czekają na syndyka..
|
|
Wiemy, że przedsatwiciele Milmexu są obecni na tym forum - więc nie uchylajcie się od odpowiedzi, co z informacją która miała byc podana w ciągu 20 dni? jaka jest aktualna sytuacja sprawy wykupu obligacji?
Jak możecie się dziwić zdenerwowaniu inwestorów skoro traktujecie ich w ten sposób..... Nie dotrzymujecie wyznaczonych przez siebie terminów, brak jest bieżących informacji o sprawie. W takiej sytuacji nie macie prawa zrzucać winy za przeciągająćy się proces zdobywania finansowania na inwestorów, którzy - słusznie zresztą - wyrażają się negatywnie o spółce, której wiarygodność pikuje w dół z każdym dniem.
|
|
Informacji jak nie było tak nie ma....czekamy
|
|
Nic, ja nie dostałem żadnej odpowiedzi na maila z danymi.
|
|
Czy ktoś dostał jakąś informację zwrotną po wysłaniu danych do spółki?
|
|
ja również wysłałem bez świadectwa, napisałem że jeżeli chccą świadectwo to niech mi przeleją pieniądze potrzebne do uzyskania takiego świadectwa w porzeciwnym wypadku mogę im wysłać screenshota z platformy transakcyjnej
|
|
w sumie to racja, oni powinni placic za te świadectwa, jak nie to niech się zadowolą screenshotem z platformy transakcyjnej
|
|
na jaki dzień powinno być wystawione świadectwo depozytowe?
|
|
Czy ktoś zamierza wysyłać swoje dane do spółki?
|
|
"wzmacnianej publicznie okazywaną przez obligatariuszy nerwowością oraz czasami artykułowanymi roszczeniami..."
Spółka jest winna od ponad 1,5 msc pieniądze obligatariuszom, kręci co do terminu wykupu i się jeszcze dziwią że ludzie są z tego powodu nerwowi co wpływa na wydłużenie czasu uzyskania finansowania - śmiech na sali.
Trzeba chyba powoli myśleć o przedsądowym wezwaniu do zapłaty wierzytelności i jak to nie pomoże zgłosić sprawę do sądu..
|
|
Trochę tych pytań się już nazbierało. Prosimy o odpowiedź.
|
|
Na jaką datę ma być to świadectwo? na dzień wystawienia świadectwa? na dzień zapadlności obligacji? na "nieprzekraczalny" termin 15.10.2013?
|
|
Jaka konkretnie data to jest: "do końca miesiąca rozliczeniowego bieżącego roku"?
Co jest powodem nie otrzymania pieniędzy z dotacji?
Dlaczego w ciągu 1,5 miesiąca spółka nie była w stanie zorganizować alternatywnego finansowania dla wykupu obligacji?
|
|
Panie Mateuszu Zaród, prosimy o wyjaśnienie porusznych kwestii.
|
|
Potencjalna sytuacja: inwestorzy się zgadzają na rolowanie. Wiarygodność spółki w tym momencie jest kiepska więc podejrzewam, że większość osób zaraz po uznaniu na rachunku maklerskim obligacji nowej serii zechciało by je sprzedać - czyli cena ostro w dół...średnio ciekawa perspektywa, bo sprzedaż raczej z dużą stratą. Jak są tacy cwani to niech zaproponują rolowanie na zasadach na każdą obligacje trefnej serii dwie z nowej, oczywiście o takim samym nominale.
I niech wyjaśnia co oznacza ten ich dziwny termin "do końca..."
|
|