PARTNER SERWISU
tjfdzwfa
sisqo9

sisqo9

Ostatnie 10 wpisów
Przy analizie spółki nie kierowałem się wynikami historycznymi (chociaż w Q3 pokazali pierwszy zysk kwartalny). Okres sprawozdawczy jest za krótki, żeby coś z niego wywnioskować.

Przekonało mnie to, że zarząd dokapitalizował w pierwszym półroczu spółkę na ok. 8 mln PLN i ten kapitał pracuje (mają pakiet wierzytelności na ok. 10,5 mln PLN, w tym 2 mln PLN z wrześniowej emisji). Rentowność pakietów wierzytelności szpitalnych wynosi ok. 18%, a średni okres ściągalności jest poniżej roku. Istotne jest to, że np. długi szpitalne przechodzą na organ założycielski takiego podmiotu w momencie likwidacji.

Podsumowując zgadzam się z tym, że spółka oferuje adekwatny kupon do ryzyka. Seria wrześniowa to 10,8%.

Dodam jeszcze, że udało mi się objąć pakiet obligacji w ostatniej emisji serii D, a jutro powinny wpłynąć pierwsze odsetki. Z tego co pamiętam realizują program emisji obligacji na 24 mln zł.
Świadczą usługi finansowe dla szpitali, dostawców towarów i usług dla szpitali, uczelni medycznych i JST. Zajmują się też restrukturyzacją zobowiązań i wparciem bieżącej działalności dla tych podmiotów,

Spółka działa w wymagającej branży, jednak ryzyko inwestycji oceniłem jako niewielkie. Prognozy finansowe, też oceniam jako realne. Ważne, że płynność jest na odpowiednim poziomie.
Poza tym osoby zarządzające mają ciekawe doświadczenie. Byli założycielami MW Trade, który został sprzedany do Getinu. Więc myślę, że warto wziąć spółkę pod uwagę.

Wszystko wskazuje na to, że wnet pojawią się na Catalyst. Z mojej analizy wynika, że spółka jest ciekawa i ma spory potencjał biznesowy. Osoby zarządzające również mają ciekawe doświadczenie.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 28 grudnia 2013 21:13:38
Liczba wpisów: 3
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

cfhmvgvc
ccjkhoyo
zzbxbrme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibhlcufk
btrblpgm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat