PARTNER SERWISU
xzimwkqs
del-201502173

del-201502173

Ostatnie 10 wpisów
Jaki jest minimalny zapis?
Kiedy akcje zostana wpuszczone do obrotu?

"ale tam burza mózgów narazie..."

===

zaczynam sie bać co te "mózgi" wymyśla... ;)

DRIVER77 napisał(a):
Poszli mocno w stronę inwestorów aby przyciągnąć,a to niestety kosztuje.

To fakt. Pozyskanie klienta kosztuje - pozyskanie inwestora również.

Marka po swoich zawirowaniach, żeby uplasowac emisje (po przymusowych wykupach rok temu) musiała mocniej sie zaangażować, żeby odpracować ubytki w zaufaniu rynku. Kosztowało, ale sie opłaciło.
Myśle, ze do kolejnych emisji moze podejść z większym spokojem. Z Najtrudniejszym - z zaufaniem rynku - sobie poradzili. Jesli pozyskali finansowanie na rozwój - pozyskają je i póżniej.

A jest ponoc chętny na znak towarowy Polfy. Ciekawe czy to prawda czy blef... IMHO sam znak ma swoja wartosc - w sprawnych rekach jest w stanie udzwignąc spory biznes i sprzedaz. Nie bede komentowac dlaczego w tych rekach nie przyniosł, bo trzebaby jednego osła z drugim z nazwiska przedstawic... ALe to po prostu nieudolnosc grupy trzymającej biznes w swoich wszystkich lewych rękach...

Ok, luz.

Tylko zamiast skojarzen wole fakty. Jesli permanentnie ktoś robi/oferuje złe papiery - to jest to jakas informacja. Skojarzenia to zadna informacja - jedynie skuteczne odwrócenie uwagi...

Nie wszystkie obligacje sa czy musza byc oferowane przez domy maklerskie - wiec nie koncentrowałbym uwagi li tylko na nich.

Prawo pozwala każdej spółce emitowac obligacje - dobrej i złej. Oferujących papiery może byc równie dużo - bo emisje prywatne moga prowadzić sami emitenci.
Zas inwestorzy na Catalyst muszą - podobnie jak akcjonariusze na GPW - samodzielnie podejmowac decyzje na własne ryzyko. To chyba oczywiste jest na całym swiecie.

Inwestycje to zawsze jakis element ryzyka. Nie da sie swiata wyłożyc dywanem - trzeba wiec samemu założyc buty.

gj7 napisał(a):
Czy ktoś ma skojarzenia ... ?

Nie no...człowieku...chyba nie rozumiesz słowa pisanego....

To jest topik o podmiotach oferujacych kiepskie i trefne papiery, a nie topik o skojarzeniach....
Szanuj troche czas i uwage innych!
Jak masz cos do dodania to prosze o konkret, jesli bawisz sie w skojarzenia - to zapraszam do Familiady.

...od siebie dodam, że topik o tyle chybiony i nietrafiony, że właśnie słuzyc bedzie do obrzucania "podejrzeniami" i "skojarzeniami" kogokolwiek komu sie cos skojarzy...."Zawsze się coś przyklei"

Posłuze sie przykładem:
W ten sposób można obsmarować każdy sklep, który sprzedawał mięso z Constaru, że oferował kiepscizne...ale to nie wina sklepów, ze oferowały mięso wątpliwej jakosci - tylko Constaru, że produkował mięso w taki, a nie inny, jakikolwiek, ale lepszy sposób.

I dzieki analizie Constaru - nie ma go już na półkach, a sklepy istnieją...a nie odwrotnie.

Proponuje zamknąć wątek, który jak widze przez ostatnie miesiące nie wniósł niczego, a i wczesniej do niczego szczególnego sie nie przysłużył.

Driver77,

"2)Prognoze to można zobaczyć patrząc przez okno."
"2014 rok oraz 2015 to indcydentów nie liczy się na kilka szt tylko kilkadziesiąt szt."

Czy prognozę na 2015r. zobaczyłeś przez okno?
...bo jesli nie, to siejesz zamęt, nawet jesli się bedziesz tego wypierać.
[pijany tez sie zapiera, że nie pił...a złodziej, że to nie jego ręka ;) - nie bierz tego do siebie, chodzi o przykład]

W 2015 roku ma byc zdecydowanie mniej kłopotliwych sytuacji niz w poprzednim.
Czy to branżowe serwisy tak podają, czy choćby wynika to z danych (prognoz) GUS.

Co do jednego absolutna zgoda: każdej spółce należy się przyjrzeć i Marce jak najbradziej też.
Nie stawiałbym znaku równości między EKA a MRK - pierwsza szła na ilosć i masę, Marka idzie na jakość i odzyskanie pożyczonych środków (EKA odpisała i pusciła w straty, oddając wierzytelnosci do zewn. windykacji za ułamek wartosci. Marka uruchomiła własną windykację, gdzie niemal całość jest odzyskiwana.)

Ponadto nie ilość emisji ma znaczenie, ale właśnie zwrot kapitału i z kapitału - a tu Marka ma istotną przewagę.

Z prognoz na koniec roku (2,5mln zysku) w listopadzie mieli 2,7 mln. Oczywiscie to sie potwierdzi i zweryfikuje.
Jedna wtopa którą zaliczyli w 2013 w moich oczach ich nie skresla - od tamtego momentu wykonali ogromną pracę i zmianę jakościową.
Ponadto:
markasa.pl/10-raporty/283-rb-e...
...emisje akcji objęli Prezes i członek RN - innymi słowy - to oni włożyli własne srodki w ten biznes, a nie wyjęli poprzez np. pozyczki czy w inny sposob.

Dziś Marka jest IMHO jakosciowo lepszą spółką niż kiedys, i lepszą niz niejedna dziś.

Lepiej jednak jest zawsze pytać...
Ja pytałem, sprawdzałem, rozmawiałem nawet z prezesem ich konkurencji - i obraz z tego wyłania się generalnie pozytywny.

Jak do każdej spółki mam też pewne zastrzeżenia, ale w tym momencie uważam te kwestie "pod pełną kontrolą".

"A podejrzanych spółek na całym Catalyście jest więcej niż wiarygodnych."
---

Eee, to już jest sianie zamętu na oślep...
To sie ociera o paranoję.
Identyczne podejście stosuje skarbówka uważając, że niemal każdy podatnik jest przestępcą.
Niektórzy wszędzie widzą agentów...i teorie spiskowe.

Gdyby rzeczywiscie to co piszesz przystawało do rzeczywistosci - na Catalyscie mnożyłoby się od upadłosci,
tymczasem, jak spojrzec globalnie i historycznie - na grube setki wyemitowanych serii papierów o kompletnej klapie można mówić w kontekscie jakiejś niewielkiej ilości papierów...

Daleki jestem od bezkrytycznego i slepego podejscia do inwestycji w obligacje - ale równie daleko mi do wymyslania takich ogólników, jakoby wszystko wszędzie było podejrzane, a każde memorandum podszyte jest "wałkiem".

Spólka działa konsekwentnie od prawie 10 lat, zrestrukturyzowała sie i wyczysciła syfy w 2013 r, w tej chwili (rozmawiając z prezesem innej firmy z tej branży) to mocny gracz.

UOKiK dowala kary liderowi branży, a Marka po kontrolach wychodzi "bez zastrzeżeń".

Własciciele wsadzili w ten biznes po kilka grubych milionów. Nie po to, by to po 10 latach, gdy rynek i branża mocno rośnie - wywalić w kosmos coś, co solidnie zarabia.

Za 11 mies 2014 mają ponoc zyski netto grubo powyzej prognoz. Ciekawi mnie otwarcie sie na rolników. To ogromna niewykorzystana nisza. Może byc strzałem w dziesiątke.

To zdecydowanie brałbym Marke SA. Czysta sytuacja, ostatni czat z Prezesem wszystko wyjasnił.
Ekancelaria to ryzyko dla tych którzy szukaja mocnych wrazeń...
Ja omijam.

To może obniżenie kapitału własnego spółki zależnej od Echo ze 150 mln do 50 mln to też wyprowadzanie majątku?
Wiesz, ilość frajerów wchodzących w emisję nie uwiarygadnia jej w najmniejszym stopniu.
W Amber Gold również "inwestowało" kilkaset osób...

Nie wiem, czy rozumiesz ideę emisji obligacji przez dewelopera, ale z aktualnej sprzedazy mieszkan nie spłaci on obligacji. Pieniądze pożycza w określonym celu, z którego w ciągu paru lat ma mieć zwrot kapitału z zyskiem.
Bieżąca sprzedaż daje zwrot z poprzedniego finansowania.
Zatem Twoje obligacje będą musiały byc wypłacone z późniejszej działalnosci dewelopera.
Widze, ze sam masz swiadomosc, ze deweloperzy sie będą wykruszac, więc zaskakuje mnie Twój optymizm, że zarząd dewelopera zagwarantuje zyski i zwrot z kapitału niezależnie od rynku.

Powinienes tez wiedziec, ze Gant upadł nie z powodu wyprowadzania majątku (to juz było efektem upadania spółki) - Gant się przelewarował, przeholował z inwestycjami na górce. Poczytaj historie Ganta bo jest dostępna w sieci.
Wczesniej Gant bywał liderem sprzedaży a jego obligacje kupowały setki inwesto...frajerów wierzących, ze to solidny emitent z dobrym zarządem...

Ale kto dzis po bankructwie dużego dewelopera jakim był Gant jest jeszcze naiwnym frajerem, ze kupuje obligacje niezabezpieczone na 3 lata? Zdecydowanie wolałbym coś z jakiejś mocno aktualnie rozwijającej się branży, np. pożyczkowej/finansowej, bo to na najbliższe lata bardziej rentowny i pewny interes, niż klękający deweloperzy.
Invista coś ponoc szykuje.

Ciekawa emisja,
czy to jest ten Biomax?:
biznes.pap.pl/pl/news/listings...

DM Invista emituje spólkę wyodrębnioną z Polskiego Koncernu Naftowego - interesujące warunki ponoć.
Zna ktoś szczegóły?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 17 lutego 2015 21:13:51
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,280 sek.

ulnclgfx
ijmoouiz
mrxfaxyi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgiqjfly
tgjxagwa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat