Temat:
AVIAAML
|
|
Temat:
AVIAAML
Jest jeszcze brane pod uwagę wezwanie przez głównych udziałowców i trzymanie kursu w tym celu dla określenia ceny, tylko że w tym przypadku nie miało by sensu tworzenie wpisów o spółce jak ten: aviaam.com/en/news/view/aviaam... i ten (spółki siostrzanej, robiącej razem usługę komplementarną, AAL - leasing, ASG - MRO, tj naprawy i przeglady) www.atn.aero/article.pl?id=632...Czyli raczej ktos tu na chama trzyma kurs, któryś z OFErm, co pokazała wczorajsza sesja.
|
|
Temat:
AVIAAML
Tak, skład akcjonariatu ma tu znaczenie, imho szczególnie jeden fund tu miesza, jako przykład podam uwalenie kursu w lutym z 6zł na 4,50zł i sprzedaż 5% akcji w ciągu kilku sekund w kilku zleceniach. Przypuszczalnie miało to związek z planami dotyczącymi likwidacji OFE, więc akcje poszły w odpowiednie ręce, by to one zarobiły a nie przyszli emeryci. Teraz kurs znów balansuje, jest trzymany wokół 6zł, tak więc ci co wtedy kupili w umówionej transakcji są już do przodu. Ja liczę na to, że ten opór na 6zł wkrótce pęknie, że kurs zostanie przez fundy spuszczony ze smyczy, gdyż systematycznie pojawiają się informacje o dostawach kolejnych samolotów do Aerofłotu. Jako powód niskiej wyceny spółki przez giełdę (C/Z 3,7) podawane są powody że spółka zagraniczna, informacje i raporty nie po polsku, itd. Gdyby to był powód to by znaczyło, że inwestorzy są niepiśmienni ... Zgadza się, informacji po polsku brakuje, ale kto jest zainteresowany, to znajdzie nie rzadziej niż raz na 2 tygodnie nowe informacje po litewsku, rosyjsku, angielsku, nawet chińsku, tak że te informacje na bieżąco są, czy to na koncie spółki na twiterze, czy na zagranicznych portalach branżowych, czy na stronach Aerofłotu i partnera chińskiego, czy na portalach spottersów. Tutaj a320archive.com/?q=Aeroflot&am... są np. podawane aktualne dane dostarczonych samolotów (dostarczone na razie 5 samolotów). Tutaj widać, że kolejne 3 są w trakcie dostarczania, odbywają loty próbne www.planespotters.net/airline/...Czyli już mamy informacje nt 8 samolotów z pierwszej puli (są jeszcze dwie), której harmonogram dostaw wygląda tak: dla modelu Airbus A320: VP-BFA (7561) luty 2017 VP-BFE (7593) marzec 2017 VP-BFG (7646) kwiecień 2017 VP-BFH (7653) kwiecień 2017 dla modelu Airbus A321: VP-BFF (7645) kwiecień 2017 VP-BFK (7667) maj 2017 VP-BFQ (7678) maj 2017 VP-BFX (7749) czerwiec 2017 Tak że dla mnie jest niezrozumiała tak niska wycena spółki przez rynek. Do obecnie leasingowanych 16 samolotów doszło kolejne 5, 1 jest przygotowywany, kolejne 11 czeka zgodnie z harmonogram na swoją kolej na dostarczenie do października. Czyli w stosunku do roku ubiegłego, w tym roku nastąpi podwojenie leasingowanej floty i podwojenie zysków z działalności podstawowej z 40-50 mln zysku powtarzalnego na 80-100 mln. Nie liczę zdarzeń jednorazowych w postaci sprzedaży samolotów. Spółka niedługo ma zarabiać powtarzalnego zysku 80-100 mln, a przez rynek jest wyceniana na tą chwilę tylko na 250 mln.
|
|
Temat:
AVIAAML
na temat modelu finansowania była dyskusja we wcześniejszych wpisach
|
|
Temat:
AVIAAML
Spółka obecnie leasinguje 16 samolotów, 2 tygodnie temu ruszyły dostawy kolejnych samolotów do Aerofłotu w ramach umowy podpisanej w tamtym roku, tzn. do jesieni liczba leasingowanych samolotów się podwoi. Tymczasem kurs jest niższy niż 2-4 lata temu, gdy spółka osiągała takie same wyniki jak obecnie. Spółka obecnie zarabia (nie licząc zdarzeń jednorazowych w postaci sprzedaży szykowanego samolotu) ok. 40 mln zł rocznie, z leasingu dla Aerofłoty zarobi (51% udziałów w JV z chińczykami) najmniej drugie 40 mln zł. Tymczasem MV wynosi 250 mln zł, C/WK 0,45, C/Z 3,5 i ktoś zasypuje z ukrytego każdy popyt jaki się pojawi.
Na czym polega problem tej spółki, że wyceniana jest tak nisko?
|
|
Temat:
AVIAAML
Porównanie aktualnych P/E Avii i innych firm leasingujących samoloty
AerCap 7,66 Air Lease 11,08 Air Castle 12,39 FLY Leasing 10,78 CALC 12,37 BOC Aviation 9,35
AviaAM Leasing 3,70
|
|
Temat:
AVIAAML
Jeszcze słowo odnosnie analizy Antyteresy z 17 lutego.
Porównanie do roku 2015 ma tą wadę, że był to najsłabszy rok w ciagu pięciu lat. Rok 2015 był słabszy ze względu na kryzys w Rosji z której spółka ma ok. 1/3 przychodów. W 2015 spółka zarobiła 12 mln USD. W latach 2012-2014, starszych danych nie mam, spólka corocznie zarabiała po 19,6 mln USD, 27,8 mln USD i 22,3 mln USD odpowiednio. Tak że średni zysk z ostatnich 5 lat wyniósł ~2o mln USD, tj. 80 mln zł, więc taki powtarzalny zysk coroczny lepiej przyjmować za odniesienie.
|
|
Temat:
AVIAAML
Cost of debt funding (%) wg raportu banku DBS z Singapuru z 10 lutego 2017 r. dla konkretnych leasingodawców wynosi: AerCap 3,7% Air Lease 3,7% Air Castle 5,2% FLY Leasing 5,4% CALC 4,10% BOCA 2,00% Najniższe finansowanie ma BOCA, który jest chińskim leasingodawcą, podobnie jak CALC. Raport jest tutaj: www.dbs.com/aics/pdfController...
|
|
Temat:
AVIAAML
Możliwe jest też koszty finansowania były rzędu 2,5% z uwagi na to, że połowa chińskiej Avii należy do chińskiej spółki państwowej. AviaAM Leasing daje wiedzę, a chiński partner tanie finansowanie. Jest argument za tym żeby chiński udziałowiec państwowy nie przepłacał na kredycie od państwowego banku chińskiego. Dla CHRL zysk i tak będzie podwójny bo raz z kredytu i drugi raz z długoletniego leasingu.
|
|
Temat:
AVIAAML
AviaAM Financial Leasing China discuss financing 16 new aircraft with China Development Bank www.youtube.com/watch?v=Hb7I9Z...Spotkałem sie z opinią, że oprocentowanie takiego kredytu bedzie 2x wieksze niż oprocentowanie amerykańskich obligacji, czyli w sumie 5%
|
|
Prośba do Szutnika o opracowanie analizy EEX, spojrzenie z większego zakresu czasowego. Pamiętam Twoje analizy z 2013 r. i rozrysowane wtedy widły Andrewsa. Działały do bólu ...
Druga prośba dot. opracowania analizy dla PBG. Czytałem i te analizy, szkoda że zwątpiłeś w papier w analizie napisanej w samym dołku.
|
|
Temat:
PBKM
rafsty, ludzie, np ja :) szukają odpowiedzi czy warto sie zapisać żeby przekazać akcje w następne ręce pierwszego dnia notowań wizje zostawmy wizjonerom
|
|
|
|
anty_teresa napisał(a):Na razie nie widać żadnej oznaki tego, że popyt może wzrosnąć. Ceny ropy są na minimach, a liczba wiertni na podstawowych formacjach łupkowych w USA stale spada:  kliknij, aby powiększyćWe wcześniejszych wpisach linkowałem także do wypowiedzi Prezesów spółek. Dziś raportuje po sesji Schlumberger, to będzie wiadomo więcej. Liczba wiertni spada, ale produkcja ropy nie spada: ycharts.com/indicators/us_crud...Stało się tak dlatego, że nastąpił rozwój technologii. Eko / indygo spóźnili sie kilka lat. Podobnie może być jesli chodzi o branżę metalurgiczną: "For application in investment casting, Liu demonstrated how Spheresand could reduce costs by about 40%, shorten the production cycle, and improve production efficiency from 8 to 1-2 days, enhance recyclability of shell materials, reduce waste emissions, and be flexible on design and improve casting yield." imformed.com/foundry-minerals-...
|
|
jasny napisał(a):www.aegon.pl/Strona-glowna/Eme... Wycena na dzień 31.12.2015 eex to 12,61 zł / akcje Wycena aktywów eex poz 69 - 16.616.965 zł wychodzi, że Aegon posiada 1.317.760 akcji. I proszę sobie sprawdzić ile było w listopadzie na stronie ekoexportu. Na stronie EEX, czy na stooq, podawane są nieaktualne dane, tzn. Eko podaje takie dane o jakich dostał oficjalne zawiadomienie. Lepsze są infa podawane przez Aegona - to które podajesz, ale i wczesniejsze: www.aegon.pl/Documents/aegon-p...Wg tych danych Aegon miał na koniec 2014 roku 1 327 393 akcji Rok temu i obecnie jest pod progiem, choć obecnie ma 10k mniej.
|
|
Temat:
INDYGO
Sprzedaż proppantów do szczelinowania to jest plan A. Sprzedaż dla LZMO, która ma 1/3 udziałów w Balticu, to nie plan B, nie C, to cos jak przekładanie pieniedzy z lewej kieszeni do prawej, no i ilości raczej nie bedą takie jak w planie A, widząc obecne wyniki LZMO.
Dioxx - masz rację, nie doczytałem.
Przejrzyj fora, zobacz jaki od roku PR robiony jest wokół Eko.
Brak surowca? Po uruchomieniu Astany, to raczej nadmiar towaru bedzie problemem. Szara m. kiedyś była deficytem, teraz nie ma jej kto brać, muszą schodzic z marży. Czasy sie zmieniły. Nie problem wyprodukować, tylko sprzedać.
|
|
Temat:
INDYGO
Jakież skrajnie przeciwstawne postrzeganie dwóch spółek, ale to chyba zależy od punktu siedzenia.
A przecież BCI i EEX to spółki aspirujace do tej samej branży (kłopoty branży uderzają w nie w podobny sposób), są na podobnym etapie rozwoju, z podobnymi problemami w budowie zakładów (przy czym EEX buduje zakład tysiące kilometrów od domu, a BCI pod nosem, a mimo to ma kłopoty już nawet nie z dokończeniem budowy, tylko z rozpoczęciem).
Produkt BCI można wykorzystać tylko w jeden sposób, a zastosowania produktu EEX są różnorodne, choć bez zbudowania Astany i bez znalezienia odbiorcy na towar do oil&gas bardzo bardzo mocno ograniczone jeśli chodzi o ilość. Wdrożenie technologii uwalniania gazu za pomocą dwutlenku wegla (dwie pieczenie przy jednym ogniu) nad którą pracują polscy naukowcy (nie pamietam nazwisk) spowoduje, że produkt BCI stanie sie bezużyteczny.
Ripley, piszesz że 3,13 za BCI to wycena konserwatywna. Ja takie wyceny i prognozy konserwatywne czytałem nt. EEX i co wyszło to widać.
Jeśli chodzi o "szemrane towarzystwo" to patrząc na jazdy windą jakie sie odbywają na obu papierach, śmiem twierdzić, że na BCI to towarzystwo wcale jest nie mniej aktywne (patrz poniedziałek +16% i wtorek -22%)
Żeby nie było: trzymam kciuki za obie spółki.
|
|
Nowe widły Andrewsa?
|
|
Szutnik napisał(a):Miałem chwilkę czasu i pobawiłem się wykresem EEX - wnioski wrzucam poniżej, bo naprawdę interesujące: 1. Wczorajszy (17.09.2013) szczyt na EEX intraday wyniósł 52,90 zł. 2. Dno z początku obecnej fali wzrostowej (31.08.2012) to 10,60 zł. 3. Zróbmy krótkie obliczenia: 52,9-10,6 = 42,3 zł. Wiem - większości z Was nie zapaliła się lampka w głowie na tę liczbę tak jak mi, więc wyjaśniam: przestawmy przecinek o jedno miejsce w lewo i jest 4,23 a stąd już bardzo blisko do 4,236 czyli sześcianu z 1,618 4. Zobaczmy dalej: Od 31.08.12 do 17.09.13 minęło uwaga...382 dni kalendarzowe  ! Jeśli i ta liczba nikomu nic nie mówi, to niech weźmie podniesie do kwadratu bazowy współczynnik Fibonacci'ego (0,618) i podniesie do kwadratu Zaczynacie już to widzieć? Tak właśnie działa rynek! Fundamenty fundamentami, a Fraktal rynkowy porusza się właśnie tak!5 Teraz już tylko formalność czyli podzielenie 42,3 przez 382. Dwie liczby, związane z Fibonaccim powinny dać 3 związaną i rzeczywiście dały 42,3 / 382 = 0,1107. I znowu sztuczka z przecinkiem, tym razem przesuwam o 2 miejsca w prawo, by dostać 11,07 co jest niemal równe 11,09 czyli 4,236 x 2,618. Czyż Rynek nie jest czasami zachwycająco piękny??? Wnioski:- dzisiejsze zachowanie EEX jest usprawiedliwione - najprawdopodobniej wczoraj, 17.09.13 mieliśmy koniec fali wzrostowej, zaczętej 31.08.2012 i przeszliśmy do korekty. Starałem się znaleźć jakieś inne proporcje do innych ruchów - nie udało się. To pozwala przypuszczać, że szczyt z 17.09 nie jest końcem ruchu w górę na EEX a jedynie końcem 382 dniowej fali wzrostowej i po korekcie, która może być dłuższa czasowo, niż się to większości dziś wydaje (0,146 x 382 to aż 55 dni - korekta płaska na EEX może trwać tyle, jeśli nie dłużej!), EEX przynajmniej raz zaatakuje wczorajszy szczyt, a być może go pobije. Witam, Gdy czytałem powyższy wpis, nie sądziłem - i chyba mało kto tak myslał - że spadki mogą trwać aż tak długo. Teraz zdaje się, że sytuacja w firmie zacznie powoli sie klarować jeśli chodzi o uruchomienie zakładu w Astanie. Kurs też zaczyna czuć twardszy grunt pod nogami. Czy można już mówić o zakończeniu trendu spadkowego, czy 21.01.2015 wystąpił jakis istotny wezeł czasowy, co "mówi" fraktal?
|
|
|
|
"Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 4.11.2014r. podjął decyzję o rozpoczęciu rozruchu linii technologicznej do pozyskiwania mikrosfery w Astanie w trybie sterowania ręcznego. Zgodnie z ustaleniami dokonanymi z elektrownią rozpoczęcie rozruchu linii w tym trybie nastąpi w dniu 4 listopada 2014r." www.bankier.pl/wiadomosc/EKO-E...
|
|
Witam, Idąc tym tokiem, to można powiedzieć, że info jest znane od ponad 2 lat, ale mniejsza o to.
04.11.2014 r. było rozpoczęcie rozruchu linii technologicznej do pozyskiwania mikrosfery w Astanie w trybie sterowania ręcznego.
08.12.2014 r. zostały ukończone prace związane z rozruchem i zrealizowaniem dodatkowych zaleceń projektantów dotyczących linii technologicznej w zakładzie stacjonarnym w Astanie i nastąpiło uruchomienie linii technologicznej
21.01.2014 r. rozpoczęło się pozyskiwanie mikrosfery białej w trybie ciągłym
Niuanse, ale jednak robią różnicę.
|
|