Dzień dobry,
szef poprosił mnie, abym zrobiła analizę finansową firmy za ostatnich kilka lat. Konkretniej to chodzi o przeprowadzenie analizy wskaźnikowej, wyciągnięcie wniosków, odpowiednia interpretacja wyników i zaproponowanie rozwiązań mogących poprawić sytuację finansową firmy - czyli inaczej mówiąc skąd wziąć dodatkowe środki pieniężne na rozwój działalności. Szef jest bardzo rzeczowy, myśli racjonalnie i dba o swoją firmę, dlatego wszelkie moje propozycje muszą być konkretne.
Przeprowadziłam już analizę wskaźnikową, to znaczy wyliczyłam podstawowe wskaźniki finansowe i częściowo je zinterpretowałam, natomiast mam problem z odniesieniem ich do branży (średniej w branży lub innego przedsiębiorstwa z branży o podobnej wielkości). Problem wynika z tego, że nie wiem gdzie szukać takich danych. Próbowałam coś znaleźć w GUSie, bez powodzenia. Może ktoś się orientuje czy w ogóle są zbierane dane dla branż typu wskaźnik po wskaźniku, tak jak to jest w analizie finansowej. Czyli np. płynność bieżąca dla branży, płynność szyba dla branży, itd. Nie jestem specjalnie przekonana czego szukam, nigdy takich danych nie widziałam, aczkolwiek podobno gdzieś są. Branża grzewczo-wodno-kanalizacyjno-sanitarna, firma sprzedaje,instaluje i serwisuje kotły, piece, kolektory, pompy ciepła, grzejniki itp. Nie wiem czy taka ze mnie ciamajda, czy po prostu nie ma takich danych, a może szukam nie tam gdzie powinnam. Proszę o pomoc, wskazówki gdzie szukać i jak szukać takich informacji.
Z góry dziękuję za pomoc, Klaudia
|