PARTNER SERWISU
tdvibhgu
feniksZ popiołów

feniksZ popiołów

Ostatnie 10 wpisów
Data zwiększa szacowane przychody w IIQ. Przypominam, że już w 1Q na wyższej marży brutto( pozbywając się w handlu niskomarżowych produktów).
Cytat:
ABC Data osiągnęła szacunkowo 1,186 mld zł przychodów w II kwartale

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/new...

Moim zdaniem, strategia zarządu(wejście w produkty bardziej marżowe i budowa Market Place) zaczyna przynosić efekty.

Podejrzewam, że zmiana ta będzie trwała i dlatego spółka chce chwalić się prognozami miesięcznymi do 6 dnia roboczego kolejnego miesiąca za miesiąc ubiegły( przestała prognozować po wpadkach z rządów pana Biedrzyckiego)
www.abcdata.com.pl/files/repor...

bartekb125 napisał(a):
Moim zdaniem choć jak bardzo to kontrowersyjnie zabrzmi to to działania zarządu nic nie pomogą, gdy nie nadejdzie hossa i apetyt na ryzyko.

MCI jest funduszem, który z racji swojego modelu biznesowego TYPOWEGO dla funduszy charakteryzuje się duża betą, pewnie dochodzącą do 2. To rośnie jak na drożdżach kiedy jest hossa i spada mocno jak jest bessa. Ja tak rozumiem ten biznes i co więcej upatruje tutaj plusy, a nie minusy.

Teraz jest okazja kupić tanio wybitnie spółkę, którą pokazuje się z bardzo dobrej strony. Przecież gdy spółka poleci 400% do góry i się ją kupi już nie po dyskoncie to będzie się kupowało czy C/Wk=2, czyli już drogo, pewnie na górce :)) i potem nadejdzie bessa i będzie znowu po 0,5 to nikt tego nie będzie chciał.

Ta spółka bije WIG z lewa i z prawa
stooq.pl/q/?s=mci&d=201603...
Niech ktoś mi pokaże swoje wyniki inwestycyjne i powie, że pobił WIG w okresie np. 5 lat to będzie dobry wynik.

Dlatego moim zdaniem zalecam cierpliwość. Jestem młody mam czas, a MCI rośnie i rośnie.

PS. Przypominam, że około 70% funduszy różniej maści nie potrafi pobić benchmarku.

Tak było w przeszłości, kiedy PEM był w MCI. Teraz MCI to tylko worek aktywów i logiczne jest to że żadnych emisji akcji nie powinno być, bo całe zarządzanie jest w rękach PEM i to tam skupią się programy motywacyjne. Choć zgadzam się, ze bije na głowę. Jeśli zaczną płacić dywidendę to spółka będzie postrzegana zupełnie inaczej. Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo, o którym warto wiedzieć czyli obligacje zamienne serii G1 zapadające w marcu 2018r z możliwą konwersją na akcje w cenie 12zł w ostatnim możliwym terminie 01.2018. Tych nowych akcji jeśli by do tego doszło, może być 5,5mln to nie tak mało, zważywszy jaki NAV( wg mnie około 28-30zł, jeśli nie przyjdzie jakiś krach Think ) można prognozować na koniec 2017r.

exchange napisał(a):
Ta "niska" wycena jak to nazywasz może być spowodowana raczej tym, że mci jest nieciekawe ,ponieważ z jednej strony posiada spółki ,które samemu sobie można kupić na różnych giełdach , a z drugiej strony niepubliczne, których wartość ciężko realnie wycenić. Kupując przez mci musisz dodatkowo jeszcze opłacić pem .
Widziałem niedawno wypowiedź Czechowicza, który żalił się ,że rynek jakby nie widzi spółek niepublicznych w portfelu mci.Ja się inwestorom trochę nie dziwię, bo w analizy porównawcze czy nawet sporadycznie przez spółkę stosowane dcf raczej mało kto będzie ślepo wierzył.

Po części to prawda, tylko teraz zwróć uwagę po jakiej cenie zapłacisz kupując aktywa publiczne, czy po 0,5WK tak jak można kupić MCI?
Po za tym właśnie aktywa niepubliczne mają w historii MCI największą stopę zwrotu, bo giełda wycenia jak wycenia...
Cytat:
Myśląc o fintech, należy pamiętać, że to nie tylko zmiana technologiczna. Jest to przede wszystkim rewolucyjny sposób myślenia o usługach finansowych. Liczy się bezpieczeństwo i tempo, a przede wszystkim indywidualnie dopasowana oferta. Taka filozofia robienia biznesu jest dużym wyzwaniem dla skostniałych korporacji.

pulsinnowacji.pb.pl/4425111,24...
Jaka spółka z GPW ma już w fintechu sporo kapitału???
Azimo, Ecard, Mobilitek, iZettle. Tu będą potężne synergie moim zdaniem, a potem razem zostanie to sprzedane.
O GETT pisałem wcześniej, o kłopotach największej konkurencji czyli UBER-a więc powtarzać się nie będę.salute

exchange napisał(a):
Od 2,5 roku kurs mci znajduje się praktycznie w tym samym miejscu, mimo setek zarobionych milionów , dlatego ci co piszą o papierowych zyskach mają sporo racji.

Wg mnie przyczyna niskiego kursu i dyskonta lezy gdzie indziej niż w "papierowych" zyskach.A mianowicie niezrozumiałej strukturze MCI, drukowaniu akcji na potęgę, nierozumieniu potencjału branży internetowej na bananie ale i nie tylko, kiepskiej polityce informacyjnej spółki, PRE-IPO PEM itd, itd. A jeśli ktoś widzi przyczynę w papierowych zyskach czyli core biznes pokazuje swoje niezrozumienie MCI.
Powoli niektóre z tych przyczyn ustają, zarząd zaczął zdawać sobie sprawę z długotrwałego dyskonta i coś zaczął z tym problemem robić.
Core biznes obroni się sam tak jak w przypadku Feedo, Invii, Indesu, WP, Mall.cz, Daty, i innych salute

Teraz czekamy na webcast po wynikach i mapę dywidendy wypłacanej podobno w 2017r ( za 2016r), po wygaśnięciu ostatniej serii obligacji z konwenantami, które to uniemożliwiają. Czyli w lecie 2017 można będzie wypłacić pierwszą dywidendę, żeby krzykacze o papierowych zyskach stracili argumenty
thumbright

Done !!!
Cytat:
MCI wyszedł z inwestycji za ponad 200 mln zł. Fundusz zarobił na tym 1600 proc.
Fundusz MCI sprzedał za prawie 56 mln euro cały pakiet akcji Invia.cz – lidera na rynku turystycznym online w Czechach, na Słowacji i Węgrzech. W 2008 roku zapłacił za te udziały zaledwie 3,5 mln euro!

www.money.pl/gospodarka/wiadom...

Oraz co bardzo ważne w celu poprawy komunikacji z rynkiem, pierwszy raz konferencja nt wyjścia z inwestycji, zarobku na niej, itd, itd.
Cytat:
W związku z raportem bieżącym RB 13/2016, dotyczącym sprzedaży spółki Invia.cz, informujemy, że przedstawiciele zespołu inwestycyjnego odpowiedzialnego za transakcję, będą dostępni w czasie konferencji prasowej w poniedziałek 14 marca, godzina 9.00.

mci.pl/sprzedaz-calego-posiada...

Transmisja w linku poniżej:
http://gpwmedia.pl/pem/

Brawo MCI, brawo ja Dancing

Czechowicz king

Ok dzięki za linki, tego akurat nie wiedziałem, a jest to godne uwagi.
MCI też mało brakowało miałoby wtopę stulecia, a mianowicie PNI o który walczyło z Budimexem, jak to się skończyło wiadomo. Reszty drobnych startupów nawet nie wymieniam, bo sama definicja nazwy sugeruje, że to dopiero start firmy, poszukiwanie modelu biznesowego, a co z tego wyniknie nie wiadomo.
startup to takie binky a nikt nie zna przyszłości nawet swego ukochanego dziecka.

Co do FB ważne ile wynosi kurs obecnie i czy można było zarobić na tych papierach czy nie, gdy wielu pisało że nie da rady.wave

@Watchdog
dla równowagi wrzucę jak postrzegałeś IPO Facebooka, może być?
Cytat:
Wycena facebooka dziesięciokrotnie przewyższa mnożniki tradycyjnych firm i kilkukrotnie firm z nowej gospodarki. Bańka jak za najlepszych czasów, tym bardziej że firma tych pieniędzy nie potrzebuje.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/i...
Jak wygląda kurs obecnie, każdy może sobie sprawdzić sam i ocenić czy była to bańka w tamtym okresie, czy może jest dopiero teraz. Ile wzrosły przychody od czasu IPO, a o ile liczba użytkowników czy też zysk
Think

Ponieważ nie mogę już edytować ostatniego postu wrzucę tu:
Cytat:
Nie chcę opowiadać bzdur, że ktokolwiek w Polsce rozumie dokładnie te mechanizmy - mówi nam Bartek Gola o absurdalnie wysokiej wycenie Ubera

Cytat:
Przepraszam, ale powtórzę: Uber nie zarabia.

Przykład, który dajesz jest rzeczywiście przemawiający do wyobraźni, ale oni uważają, że Uber w przyszłości będzie wart dużo, dużo więcej, niż dzisiaj. Dam ci przykład. Pieter Thiel opowiadał jak około roku 2007 lub 2008 Yahoo przyszło do Facebooka, który miał wtedy 40 mln dol przychodu i powiedział: bierzemy za 1 mld dol. Thiel i inni inwestorzy chcieli sprzedać. Zuckerberg powiedział nie. Tamta wycena wtedy była absurdalnie wysoka, dziś jest zabawnie niska.

Cytat:
A w Polsce jak to wygląda?

Te wszystkie rozważania w żadnym stopniu nie dotyczą Polski, gdzie wyceny firm są śmiesznie niskie. U nas być może nieco zbyt wysoko bywają wyceniane rundy seedowe, natomiast firmy w miarę rozwinięte są wyceniane śmiesznie. Głównie ze względu na martwy rynek publiczny i zastraszająco małą liczbę IPO.

www.spidersweb.pl/2015/12/bart...
Widać jak daleko u nas w kraju jesteśmy z postrzeganiem tej branży i jak śmieszne są jej wyceny i tu MCI jest najlepszym przykładem. 3 portfelowe spółki= wycena całego MCI.

WatchDog napisał(a):
feniksZ popiołów napisał(a):
Przewoźnik Gett (GetTaxi) idzie na wojnę z Uberem i ma silne argumenty, żeby klienci korzystali z jego usług.

Wojna przynosi straty, a wojna biznesowa, straty finansowe. Chociaż Uber i bez tego nie umie zarabiać. Nie pierwsza to bańka, którą się zachwycali inwestorzy.
Wojna jest też kosztowna i ktoś będzie musiał za nią zapłacić. Widzę wielu ochotników.

Co do strat Ubera, każdy no może prawie każdy biznes internetowy w fazie szybkiego wzrostu przynosi straty, a dopiero po osiągnięciu docelowej skali zaczyna się pracę nad marżą.

Gett ma jeszcze jedną i to chyba nawet ważniejszą niż wyżej podane przewagę nad Uberem,a mianowicie współpracuje tylko z licencjonowanymi kierowcami nie narażajac się na strajki taksówkarzy których efektem często są ograniczenia nakładane przez narodowych regulatorów czyt. zakaz działalności.

Gett kontra Uber
Cytat:

Gett to godna konkurencja dla Ubera
Przewoźnik Gett (GetTaxi) idzie na wojnę z Uberem i ma silne argumenty, żeby klienci korzystali z jego usług.Jeśli wydaje Ci się, że Uber to świetne rozwiązanie na podróżowanie po mieście, to masz rację, dopóki nie pojawi się w mieście Gett – znany także jako GetTaxi. Przewoźnik świadczy swoje usługi w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraelu i Rosji. To tylko kwestia czasu, zanim pojawi się w innych krajach i miastach, w których jeździ Uber.

mobirank.pl/2016/02/28/gett-go...
Szykuje się też kolejna runda finansowania GETT, ciekawe czy MCI weźmie w niej udział.
Cytat:
"Gett Inc., a taxi-ordering application that competes with Uber Technologies Inc., is seeking to raise $300 million to $400 million in a private-funding round, according to people familiar to the matter."

www.bloomberg.com/news/article...
Dancing

Zgoda na połączenie Invii i Rockaway Capital
Cytat:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů Rockaway Capital SE a Invia.cz, a.s. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

www.uohs.cz/cs/hospodarska-sou...
Szczęśliwy finał tuż, tuż
king

Cytat:
I właśnie dlatego, że nie jest w stanie rosnąć w takim tempie mnożnik będzie (racjonalnie patrząc powinien być) niższy.

Dla jednych coś jest racjonalne a dla innych nie. To że ty nie widzisz tam perspektyw to nie znaczy że ich tam nie ma i że nikt inny ich nie widzi.
To tak jakby twierdzić że miasto takie jak Bangkok nie istniej bo ja tam nie byłem Shame on you
www.reuters.com/article/intern...
Cytat:
Feb 5 Polish tech venture fund MCI Management agreed to sell Eastern Europe's largest travel portal Invia to its Czech rival Rockaway Capital for 325 million zlotys ($82 million), newspaper Puls Biznesu reported on Friday.

The newspaper, which cited unnamed sources, said MCI would get 270 million zlotys for its 80-percent stake in Invia, with the transaction to be finalised before the end of the first quarter.

Rozumiem, że przytaczane przez ciebie 50% 2013/2014 to jest przyszłość?
Nie, Invia nie rośnie w takim samym tempie, ale też jest sporo większa i trudno byłoby rosnąć po 40% rok r/r.
Sam widzisz, że nie są w stanie rozwijać się po 50%, a czy będą w stanie utrzymać 40% wzrostu? Uważam, że nie.
objevit.cz/kupuje-rockaway-cap...

kliknij, aby powiększyć

Poczekamy jeszcze max dwa miesiące i sprawdzimy jaki mnożnik uzyska MCI, mam nadzieję, że nie czytają tego forum i przepłacą wave

Prognozowany Ebidta na 2015 to około 27-30mln Euro. Dwucyfrowy wskaźnik mnożnikowy czyli co najmniej x10 to byłoby około 270-300mln zł. Zobaczymy, zobaczymy.hello1

Przepraszam za pomyłkę, chodziło oczywiście o 27-30mln zł. Mój błąd, dopiero teraz zauważyłem, a poprawić już nie mogęLiar

Jeszcze jedno, rozumiem że drobni tacy jak ja mają mgliste, albo żadne pojęcie o perspektywach e-commerce ale że nawet analitycy nie dostrzegają pewnych rzeczy, to tego już nie rozumiem.
www.spidersweb.pl/2015/12/wirt...
Cytat:
Chodzi oczywiście o przejście z ekonomii kapitału fizycznego na gospodarkę dóbr niematerialnych.

Jesteśmy zapewne w pierwszym etapie tej zmiany, która wywróci do góry nogami 99 proc. biznesów, jakie znamy – online po prostu zmiecie większość fizycznych punktów sprzedaży z powierzchni ziemi.

I gdy czytam o tym, że WP kupuje Wakacje.pl za 84 mln zł, to widzę właśnie próbę przygotowania się do tej gigantycznej zmiany. I co ciekawe nie robi tego podmiot, który funkcjonuje dziś w ekonomii dóbr fizycznych, lecz zarządcy portalu – podmiotu wybitnie niematerialnego. To świetnie pokazuje, że nadchodzący potop rozumieją ci, którzy już na nowej arce Noego dawno zajęli swoje miejsca.

I można się z tym zgadzać lub nie, ja osobiście się z tym zgadzam bo widzę jak w moje życie wkracza on-line w niektórych dziedzinach wolniej w innych za to ekspresowo.king

Zaprawdę dowcip z mnożnikiem x100 jest bardzo, ale to bardzo śmieszny.thumbright
Mówisz i masz:
www.pb.pl/3772034,34350,esky.p...
Cytat:

To oznacza, że fundusz, który jest regionalnym graczem na rynku mezzanine, wycenił eSKY.pl na około 200 mln zł, czyli 17-krotność EBITDA. Sporo jak na biznes e-commerce. — Inwestor docenił naszą pozycję w regionie oraz działania w Ameryce Południowej — mówi Łukasz Kręski, współzałożyciel i szef rady nadzorczej eSKY.pl

www.wakacje.pl/centrum-prasowe...
Cytat:
Planujemy przychody na poziomie 35-37 mln zł, a wynik EBITDA - 8,5-9 mln zł., natomiast w 2016 r. chcemy przekroczyć 0,5 mld zł sprzedaży - zapowiada Piotr Siudak, prezes Zarządu Enovatis.

dlaprasy.wp.pl/pr/306269/wirtu...
Cytat:
Wirtualna Polska za 84 mln zł przejmuje wakacje.pl

Czyli wakacje.pl poszły po mnożniku x9/x10
teraz to już nie wiem, czy tych linków potrzebowałeś aby sprawdzić mnie czy faktycznie gdzieś ci umknęły.
Think

Prognozowany Ebidta na 2015 to około 27-30mln Euro. Dwucyfrowy wskaźnik mnożnikowy czyli co najmniej x10 to byłoby około 270-300mln zł. Zobaczymy, zobaczymy.hello1

Tak to prawda, z tym że mowa o spółce notowanej na Daxie a nie na bananie a i po drugie gdybym to napisał miesiąc temu, albo kilka dni po konferencji to i cena akcji do tych 6zł wyglądałaby ciut inaczejsalute

Czechowicz mówi o cenie 50 euro w średnim terminie za jedną akcję Windeln.de no to zobaczymy za 3 lata czy się mylił i jak bardzo

Piękny i dynamiczny rozwój Windeln.de którego akcje posiada MCI
s3-eu-west-1.amazonaws.com/win...

Żadnego wpływu na wyniki. Spółka już od jakiegoś czasu obsługiwała rynek niemiecki za pomocą spółki dominującej ABC DATA. To że ten model nie wypalił było już wiadome od czasu odwołania osób zarządzających tą spółką, chyba jakoś wczesną wiosną o ile dobrze pamiętam.

anty_teresa napisał(a):
Cytat:
Można mieć wątpliwości co do wycen składników portfela jednak historycznie MCI udowodniło, że wyceny tych spółek nie są zawyżone (ostatnie przykłady wyjść po wycenach z bilansu to WP i Windeln).

Pasuje tu także jak najbardziej Mall.cz i za chwilę Invia( pokaże jak to jest z wycenami).
@anty-teresa
Mam w takim razie prośbę czy mógłbyś wskazać choć jedne znaczące wyjście poniżej ceny jak znajdowała się w księgach? Bez różnicy czy to wyjście publiczne czy też nie.
Co do IRR to na stronie MCI podane jest jako spieniężone lub w części spieniężone ( od 8% do 500%)jakimiś częściami kapitału, a więc od nikłej trafiło się nawet 500% ale i też 9,01% czy 174,42%. Rozumiem, że te 23% to uśrednione od całości kapitału.

A nie dziwi Cię, że na przestrzeni 15 lat było tylko 25 wyjść? Nie jest to trochę mało skoro inwestuje się w startupy?

I żeby nie było. Nie twierdzę, że MCI to zła spółka i kombinuje w sprawozdaniach. Dyskusja zaczęła się od tego, że spółka jest "strasznie tania". Ona jest tania od wielu lat, a rynek rzadko kiedy do tego dopuszcza. Najczęściej są jakieś powody. I ja te potencjalne powody takiej a nie innej wyceny pokazuję - nietransparentna struktura. Z tego biorą się wszystkie niepewności. Te dotyczące np skonsolidowanego zadłużenia, przy czym mowa o konsolidacji wszystkich spółek łącznie z przedmiotami inwestycji.

Nie, nie dziwi mnie, bo widzę jak rośnie kapitał na inwestycje przez te lata, jak rozwija się internet i wszystko co z nim związane.Po za tym startupy to jakaś niewielka część inwestycji bardzo duże ryzyko, ale i potężne stopu zwrotu jeśli się trafi perełkę. Widzę, też do jakich inwestycji jest zapraszane MCI i tak sobie myślę, ze to nie jest przypadek. Może ty masz jakiś pomysł dlaczego MCI gra w lidze światowej?
Jak MCI może konsolidować spółki w których ma 5-10% pakiet akcji?Think

Odnośnie taniości czy jak 11bit była bardzo tania i nikt jej nie ruszał, to była to zła spółka, czy nie miała prawa do sukcesu, ktoś zarobił jak pojawił się sukces, a reszta? Reszta jest potrzebna jak pisałeś wcześniej, żeby im sprzedać akcje w pewnym momencie.

WatchDog napisał(a):
A jakie to były części portfela te okruszki które podajesz? Przecież to jest oczywiste, ze nie każda inwestycja będzie udana, będą też pudła, szczególnie na wczesnym etapie rozwoju spółek.

Ale mnie to ciekawi, bo może zmienię zdanie? Tak jak Ty, bo przed chwilą nie było dla Ciebie oczywiste, że jednak można na czymś stracić.
Otworzyłem sobie na przykład skład portfela podawany w styczniu 2007 r., z archiwalnej strony
http://www.mci.pl/31.php">web.archive.org/web/2007010915...://www.mci.pl/31.php

Więc naprawdę mnie ciekawi i liczę że pomożesz mi ustalić - bo pewnie wiesz - jaki był los inwestycji na przykład w:
Computer Communication Systems SA
Fin Skog Sp.z o.o.
Iplay.pl Sp. z o.o.
Technopolis Sp. zo.o.
Comtica Sp zo.o.
Clix Software Sp. z o.o.
DomZdrowia.pl Sp. z o.o.
Telecom Media Sp. z o.o.
Retail Info, s.r.o.
Grupa "LEW" Sp. z o.o.
Nostromo ICT s.r.o.
Web2 Sp. z o.o.

Nie wiem, nie było mnie wtedy na giełdzie. Domyślam się, raz że to każda z tych inwestycji to był niewielki % portfela, dwa, że startupy mają to do siebie, że tylko niewielka ich część rozwija skrzydła i osiąga pełnoletność, o kryzysie w 2008 to chyba słyszałeś.
Dlatego też spółka w startupy inwestuje jakąś część swojego portfela. Dla przykładu masz 100mln inwestujesz 5x2mln w startupy i 2x20mln w spółki będące w fazie wzrostu, nienotowane na rynku regulowanym, cechujące się wysoką oczekiwaną stopą zwrotu przy jednocześnie niższym stopniu ryzyka niż dla działalności early stage i 1X50mln w spółki średniej wielkości z branż: TMT, usług finansowych i dla biznesu, e-commerce, dystrybucji, BPO i infrastruktury, posiadające ugruntowaną pozycję rynkową lub będące wiodącymi podmiotami w danym obszarze działalności z Polski, Europy Środkowo-Wschodniej i Turcji. Inwestycje charakteryzują się większą stabilnością stopy zwrotu i obarczone są mniejszym ryzykiem inwestycyjnym w stosunku do inwestycji typu venture capital.

A jakie to były części portfela te okruszki które podajesz? Przecież to jest oczywiste, ze nie każda inwestycja będzie udana, będą też pudła, szczególnie na wczesnym etapie rozwoju spółek.
GetTaxi, Azimo, KupiVip, Auctionata tu będą strzały. Invia.cz pokaże już za chwilę jak konserwatywne są wyceny i jaki zwrot jest możliwy ( 3,5 mln euro wydane na zakup+ podwyższenia kapitału, razem około 39mln zł)

Cytat:
Można mieć wątpliwości co do wycen składników portfela jednak historycznie MCI udowodniło, że wyceny tych spółek nie są zawyżone (ostatnie przykłady wyjść po wycenach z bilansu to WP i Windeln).

Pasuje tu także jak najbardziej Mall.cz i za chwilę Invia( pokaże jak to jest z wycenami).
@anty-teresa
Mam w takim razie prośbę czy mógłbyś wskazać choć jedne znaczące wyjście poniżej ceny jak znajdowała się w księgach? Bez różnicy czy to wyjście publiczne czy też nie.
Co do IRR to na stronie MCI podane jest jako spieniężone lub w części spieniężone ( od 8% do 500%)jakimiś częściami kapitału, a więc od nikłej trafiło się nawet 500% ale i też 9,01% czy 174,42%. Rozumiem, że te 23% to uśrednione od całości kapitału.

No faktycznie szału nie ma. Nawet przy realizacji prognozy na 2015 jesteśmy na etapie 2013 i to z mniejszym zyskiem netto. Więc spółka przez dwa lata nie poprawiła zysku netto, pomimo zwiększenia obszaru działalności angry7

@konris
Bioton chciałem pokazać nie jak podobną spółke w sensie core biznes, ale w sensie popytu na akcje i jego braku. Jest więcej takich przykładów.
Co do Daty to chyba, wszyscy dystrybutorzy IT są niespecjalnie postrzegani ostatnio.
@anty_teresa
Ignorowana znaczy nierozumiana, niepokrywana przez BM wydajace dziwne rekomendacje na kupno dajmy na to Monnari bo im przybyło parę salonów. Choć ostatnio i to się zmienia bo pojawiły się dwa raporty i dwie rekomendacje w okolicach 20zł
Wybitna fundamentalnie znaczy o wysokim powtarzanym od wielu lat IRR, o niskim zadłuženiu i niedługo płacącej dywidendę.

Nasza gięłda jeszcze nie rozumie przez co nie wycenia odpowiednio e-commerców ale to się zmieni tak jak na całym świecie.
Porównanie MCI i Ganta szkoda czasu by to komentować.Anxious

Nie wiem dlaczego spółka jest ignorowana. Wierzę, że to się zmieni podobno spółki wybitnej fundamentalnie nie da się ignorować w nieskończoność. Sprawdzę to w praktyce.
Prezes Czechowicz na ostatnim webcaście mówił o zainteresowaniu inwestorów z zagranicy. Problemem jest znikoma płynność MCI. Dužo akcji w obrocie pewnie nie ma na to wychodzi. Konris spójrz jak długo był poniewierany Bioton, jak go ignorowano i co się dzieje...

Indes- pierwsza inwestycja MCI w Turcji znakomicie sobie radzi poprawia wyniki
Cytat:
Przychody spółki w II kwartale 2015 r. wzrosły o 99 proc. r/r do poziomu 774 mln tureckich lir (TRY), w tym samy okresie nastąpiła poprawa EBITDA o 138% r/r do kwoty 20,7 mln TRY, a zysk netto wyniósł 7,4 mln TRY, czyli o 84 proc. więcej w odniesieniu do analogicznego okresu ub. r.
, kurs 6TRY przekroczony http://www.bloomberg.com/quote/INDES:TI a ostatnie rekomendacje na 7,5TRY
Cytat:
W raporcie datowanym na 17 sierpnia dom maklerski Garanti Securities określił 12-miesięczna ceną docelową Index na poziomie 7,50 TRY, t.j. 34 proc. powyżej kursu giełdowego spółki z dnia publikacji oraz wydał rekomendacje OUTPERFORM,

mci.pl/turecki-indeks-bilgisay... Jakie są wyniki za 3q już za chwilę się dowiemy.Dancing

Dziwne stwierdzenie. Na stronie MCI ponad 20 całkowitych i częściowych wyjść ze średnim IRR 23% rocznie, a tu jedna Data powoduje powyższe stwierdzenie o problemie z wyjściem z inwestycjí.
Co do wyników ktoś kto sugeruje się wynikami kwartalnymi w przypadku funduszu, nie czuje bluesa. MCI to nie fabryka cukierków czy dywanów, że ma powtarzalne co kwartał wyniki. Tu najwažniejszy jest przyrost NAV na akcję i gotówkowe wyjścia. W1q2016 całkowite wyjscie z Invii bo już spółka urosła na tyle, że można ją sprzedać no i czas pokaże czy bedą kłopoty z wyjściem czy nie. A na jej miejsce kupiona już następna gdzie będzie možna przenieść doświadczenia nabyte w Invii. W dodatku współpraca z tureckim funduszem który to ma jeszcze lepsze IRR niż MCI jest więc od kogo się uczyć.
Cytat:
MCI Management S.A. („MCI”) z siedzibą w Warszawie, informuje, iż fundusz MCI.PrivateVentures Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z wyodrębnionym subfunduszem MCI.TechVentures 1.0, w którym MCI poprzez spółkę zależną na dzień 9 listopada 2015 roku posiada 66,49 % certyfikatów inwestycyjnych, nabył 59,75% akcji spółki Mika Tur Seyahat Acenteliği ve Turizm Anonim Şirketi (“Spółka”), właściciela portalu Tatilbudur.com, za kwotę około 10,97 mln EUR. W ramach inwestycji z lokalnym inwestorem finansowym, funduszem IS Private Equity, nabyte zostało 80 % akcji w kapitale zakładowym Spółki.

Spółka działająca w branży travel, założona została w 1997 roku przez braci Derya Bulent Kus i Timucin Kus. W 2010 roku na czele Spółki stanęły osoby związane z Hedef Group. Przychody Spółki generowane są przede wszystkim ze współpracy z hotelami, których ofertę sprzedaje Spółka. Spółka posiada dystrybucję poprzez kanały offline, jak i online. Sama strona internetowa Tatilbudur.com przyciąga ok. 20 milionów turystów rocznie. Spółka osiąga roczne przychody na poziomie 220 mln tureckich lir.
http://mci.pl/raport/rb-412015

Witam na forum.
Kosmiczne wyceny UBER-a a MCI posiada udział w bardzo szybko rosnącej (nawet 300% rocznie)konkurencjí czyli getTaxi.
Cytat:
Get Taxi posiada wszystkie zalety globalnego lidera Uber, ale pozbawiona jest jego wad. W przeciwieństwie do swojego konkurenta współpracuje tylko z licencjonowanymi kierowcami, co eliminuje istotne ryzyko tej działalności – dodał Maciej Kowalski.
mci.pl/grupa-pemanagers-inwest...

A oto wyceny UBER-a fortune.com/2015/10/21/uber-ip...
Cytat:
Uber’s apparent reluctance to go public might be due in part to the company’s ready access to cash from private investors. The on-demand car service has raised more than $5 billion total and has a valuation of over $50 billion

50miliardów$$$$ d'oh! i to w kilka lat działalnoścí.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 19 lipca 2016 18:57:59
Liczba wpisów: 34
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

kquekkzu
mwatthfc
eblceumq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kzdmywml
axzhnivy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat