Raport o którym pisałem pokazuje transakcje per transakcja sprzedaży przywiązując do niej operację kupna przy założeniu metody FIFO (jedna transakcja sprzedaży może być powiązana z częścią jednej operacji kupna, jedną operacją kupna lub wieloma operacjami kupna). Co masz na myśli pisząc skuteczność? Stopę zwrotu? Jeżeli tak to jak ją liczysz? Myfund.pl w zamkniętych inwestycjach, tak jak pisałem, liczy ją jako stosunek zysku do kosztu jego uzyskania. Gdy podasz zakres dat to zysk i koszt będą policzone tylko dla operacji zamkniętych w podanym zakresie dat. Co dla Ciebie znaczy "początkowy SL"? Czy raport z zamkniętymi pozycjami ale z rozbiciem na operacje kupna, które już zostały zamknięte zaadresowała by twoją potrzebę? Co do importu - tu jest wszystko opisane: myfund.pl/index.php?raport=pom...Pozdrawiam, Damian
|
|
cyzo napisał(a):Cześć,
Pytanie do osób korzystających z myfunda i podobnych. Jak wklepujecie do takiego myfunda zlecenia, które zostały zrealizowane w kilku transzach? Przykładowo zlecenie zakupu 100 szt. XXX z limitem ceny 20 został zrealizowane nastepująco: 50 szt. x 19,95 30 szt. x 19,98 20 szt. x 18,50
Wklepujecie każdą transakcję osobno, czy wbijacie jedną transakcję 100 szt. po uśrednionej cenie 19,97? Ja dotychczas wbijałem każdą osobno, i teraz przyszło mi zrobić podsumowanie za cały rok...i kupa. Każdą transakcję mam posiekaną na odpowiednie pakiety, każda z inną stopą zwrotu i generalnie wychodzą bzdury. Najlepszy przykład to PXM, gdzie maiłem łącznie 3 transakcje o prawie identycznej wielkości, jedna z sykiem +88%, druga -5% i trzecia -2% i łączną stope zwrotu pkazuje +24% :) Cześć, Stopa zwrotu z zamkniętych inwestycjach jest liczona jako stosunek zysku/straty za wybrany okres do kosztu jego uzyskania czyli sumy wartości kupna (koszt uwzględnia zapłacone prowizje). Więcej szczegółów (w rozbiciu na poszczególne operacje sprzedaży) znajdziesz w menu->Portfel->Zamknięte inwestycje->Szczegóły Co do wpisywania transakcji to zawsze lepiej podawać rzeczywiste transakcje czyli pojedyncze (można zaimportować). Pozdrawiam, Damian
|
|
cyzo napisał(a): 3. Brak amerykańskiej wersji "myfund". Za pewne takowa istnieje, tylko jeszcze nie znalazłem - pewnie źle szukałem. Co prawda można to w excellu prowadzić, ale z softem zawsze łatwiej.
Cześć, W myfund możesz dodawać akcje giełd NYSE i NASDAQ :) Możesz taki portfel prowadzić i w USD i w przeliczeniu na PLN. Pozdrawiam, Damian
|
|
Cześć, Wojetek napisał(a):Poprawiłem pierwszą wersję, bo Telestrada źle się liczyła Dodaj Telestradę z nazwą "TELESTR" a nie "TELESTRDA". "TELESTRDA" to stara nazwa na GPW, dla której nie ma już dodawanych aktualnych wycen. Pozdrawiam, Damian
|
|