Temat:
CAPITEA
no tak, tylko pytanie: czy opłaci się wystąpić o przedterminowy wykup obligacji we wtorek, 8 maja (od tego dnia mogę to zrobić) ? czy mogę coś stracić na takiej decyzji w stosunku do tego, gdybym tylko spokojnie czekał na rozwój wydarzeń.
Sąd ma oficjalnie czas na podjęcie decyzji do środy(?) 9 maja o przyspieszonym postępowaniu układowym, czy tak? i czy taka decyzja działa wstecz czy od daty 9 maja? (czy liczy się data złożenia wniosku przez Getback, tj 2 maja?)
nie chciałbym stracić czegoś z powodu wniosku o przedterminowy wykup, jeśli decyzja sądu będzie pozytywna o przyspieszonym postępowaniu układowym - i np. wobec tego wszystkie zgłoszone obligacje do tej pory do wykupu 'przepadają' lub coś w tym stylu - i że zajmujemy się negocjacjami / spłatami tylko wobec tych, które nie zostały zgłoszone do wykupu. może tak w ogóle być? że te obligacje zgłoszone przed decyzją sądu zostaną zupełnie pominięte 'skasowane'?
|
|
Temat:
CAPITEA
Bardzo proszę o rzetelną radę. W obliczu złożenia przez Getback wniosku do sądu o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego - czy rozsądne jest złożenie wniosku o przedterminowy wykup obligacji (nabywam prawo do takiego wniosku w najbliższy wtorek z powodu niezapłacenia przez spółkę odsetek od obligacji)
dopiero co przed chwilą przeczytałem coś takiego na money.pl: "GetBack wszelkimi sposobami próbuje uniknąć regulowania swoich zobowiązań. W tym celu spółka złożyła w sądzie wniosek o "przyspieszone postępowanie układowe". To nic innego, jak dawna upadłość. O ile sędziowie przychylą się do wniosku, spółka zgodnie z prawem będzie mogła uniknąć m.in. wykupu obligacji. Tym samym inwestorzy bezpowrotnie stracą około 91,6 mln zł – tyle warte są 24 serie obligacji łącznie z niezapłaconymi odsetkami."
?
|
|
Temat:
CAPITEA
a taka kwestia - czy można gdziekolwiek sprawdzić czy obligacje które mi zostały sprzedane przez mojego 'doradce' w banku są faktycznie inaczej oprocentowane (wyżej) niż 6% o których ja wiem i ktorę to odsetki dostaję? bo jeśli moje obligacje mają faktycznie oprocentowanie np. 8% (9%, 10%?) to byłaby to dla mnie wystarczająca informacja by nie być w ogóle nimi zainteresowanym ze względu na ryzyko. a tak to nie mogłem sobie zdawać sprawy z ryzyka jakie podejmuję. i to już pachnie wprowadzaniem ewidentnym w błąd, takich ludzi jak ja może być masa. być może można dochodzić swoich praw w pozwie zbiorowym przed sądem wówczas?
|
|
Przepraszam, to jest seria PQ, termin wykupu 10 czerwca 2019 roku
|
|
Posiadam obligacje zakupione w ofercie prywatnej serii PZ1 z terminem wykupu czerwiec 2019.czy powinienem się martwić o ten termin? Czy mogę takie obligacje sprzedać przed terminem? Oprocentowane 6% brutto
|
|
Temat:
CAPITEA
jakie jest ryzyko że nie wykupią obligacji (czerwiec 2019)? co wtedy z sytuacją obligatariuszy? stracą wszystkie środki?
|
|