Cashmere napisał(a):tomhead napisał(a):Ogólnie to wszystkie projekty dość wolno idą. Oczekiwałem, że W1Remake będzie wchodził w fazę pre-produkcji skoro W4 jest w produkcji, a jest nadal w pracach koncepcyjnych. Sirius pre-produkcja, ale mam wrażenie że jakoś ten projekt nie ekscytuje zbyt wielu osób. Obstawiałem W4 w 2026, a W1R w 2027 ale w takim tempie prac W1R chyba okolice 2030 roku. W4 chyba 2027 już powinien się wydarzyć bo 1mld złotych zysku nie wyczarują - plan 2023-2026 2mld, a 2024-2027 3 mld - stąd ten 1 mld. A i tak ciekawe skąd wezmą ponad 1mld w 2025&2026. Interesująca jest informacja dotycząca niezapowiedzianego projektu z FT - stopka w slajdzie 9 w prezentacji wynikowej: www.cdprojekt.com/pl/wp-conten...Znów chyba jakaś mobilka będzie szykowana ze względu na współprace z Scopely. Czyli wychodzi na to, że kolejność premier odnośnie Wiedźmina to będzie W4, Sirius, Remake W1. Dużo wcześniej wydawało mi się, że może remake będzie pierwszy ale już widać, że nie. Wygląda na to, że wszystko idzie w stronę realizacji programu motywacyjnego mimo braku premiery W4 w 2026... Oby shorty wreszcie zrezygnowały. Czy ktoś może coś doczytał o współpracy ze Scopley i tym niezapowiedziany projektem z Fools Theory? Czy będzie jakaś dywidenda? jednoznacznie od samego początku była mowa że Remake będzie później. Mówili o tym wielokrotnie. "Intencją zarządu jest rekomendowanie Walnemu Zgromadzeniu wypłat dywidendy w wysokości 25 proc. zysku netto spółki za dany rok obrotowy lub wyższej"
|
|
Dix22 napisał(a):Sinner napisał(a):"Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co otrzymujesz" Warren Buffet
Panowie, właśnie dokładnie dzięki temu, o czym dyskutujecie przez ostatnie 2 strony forum, giełda się kręci. Proponuję porobić screenshoty i zweryfikować za 2–4 lata, kto dobrze trafił, obstawiając w ślepo, a kto źle trafił, obstawiając w ślepo.
Bo chyba żaden z Was nie ma wątpliwości, że to, co tu uprawiacie, to czysta spekulacja. Obecność na giełdzie to zawsze jest spekulacja. Kupujesz tanio, oczekujesz, że wzrośnie i sprzedasz drożej ew. zgarniesz dywidendę. Jeśli nie chcesz spekulować, to masz inne produkty jak lokaty bankowe czy obligacje amerykańskie. Ja nie kupuję ani nie sprzedaję akcji na ślepo. Wskazuję tylko na zagrożenia, szanse i możliwości na podstawie swojego doświadczenia. Piszę, że moja wewnętrzna wartość. Ale to nie znaczy, że nie wyobrażam sobie CDR na poziomie 500 zł, bo w pewnych warunkach kurs akcji mógłby tam powędrować, natomiast prawdopodobieństwo oceniam na bardzo niskie. Natomiast prawdopodobieństwo zejścia na 120 zł przed premierą oceniam na umiarkowane. Jedni to będą nazywać spekulacją, inni własnymi szacunkami. Każdy podejmuje decyzję sam, w różnym horyzoncie czasowym, każdy ma inny akceptowalny próg ryzyka. Czy aktualna cena jest atrakcyjna - możliwe? Czy kurs urośnie w ciągu roku - możliwe, czy spadnie - również możliwe. Jedna kwestia, która kluczowa jest w przypadku CDR - to w mojej ocenie jedna z niewielu spółek na naszym parkiecie, która ma prawo być wyceniana wyżej - ze względu na dwa potężne IP, wiele możliwości ich monetyzacji, rozpoznawalność na świecie, markę. Nie dogadacie się porównując TEN, CDR czy inne spółki.
|
|
Temat:
TSGAMES
zxr napisał(a):Hmmmmmm.... Nie wygląda to dobrze jeśli chodzi o kurs... Niby coraz lepiej w firmie a nowe minima jedni powiedzą, że zaraz wypadną jakieś "trupy z szafy" inni że to okazja i czas akumulacji - każdy musi poszukać odpowiedzi sam. Na pewno dla jeszcze bardzo wielu inwestorów "zranionych" za czasów starego zarządu ta spółka jest przekreślona i może upłynąć sporo czasu zanim zaufanie zostanie odbudowane.
|
|
Temat:
TSGAMES
valdi5 napisał(a):Panowie, czy możemy pokusić się o pierwsze oceny dochodowości Trophy Hunter? Wiem, że to początek ale śledzicie widzę dokladnie raporty i płatności. Popatrzyłem na sensor i widzę, że są już na calkiem fajnym poziomie a przecież gra jest jeszcze cslkowicie pusta. Dzięki za opinie. całkowicie pusta - to nie jest do końca prawda - podczas ostatniej konferencji wynikowej zadałem pytanie odnośnie tego tytułu - sugerując właśnie, że się w nim nic nie dzieje - CEO odpowiedział (ja tak to zrozumiałem), że TH ma kilka poziomów (bodaj 3/4) i na każdym z nich gra ma większy bądź mniejszy stopień rozbudowania/dostępu do funkcji i śledzą oni jak wpływa powolne dodawanie funkcjonalności a jak jak szybsza rozbudowa opcji - więc możliwe jest że zarówno jak jak i Ty mamy zupełnie inne możliwości gry w TH zainstalowanej na naszych telefonach.
|
|
Może zamiast Płotki jakiś skuter będzie:D Pełna zgoda, że wszystkich nie da się zadowolić. Rano jak obejrzałem trailer na komórce na szybko czułem wielki niedosyt, teraz na spokojne oglądam kolejny raz i jest świetnie (mogę być nieobiektywny jako posiadacz akcji i fan ksiązek/słuchowisk uniwersum Wiedżmina)
Ta dynamika, muzyka podczas walki - coś niesamowitego - ale nauczyłem się, że w inwestowaniu moje odczucia nie mają znaczenia. Dziś duży wolumen więc walka trwa. Ja budowałem pozycję ~110 USD wtedy uważałem, że było tanio - teraz trzeba zbudować jakiś model i spróbować oszacować kilka wariantów.
Dziś dostaliśmy 6 min gdzie jeszcze jakiś czas temu zastanawialiśmy się kiedy jakieś "okruchy dostaniemy"
|
|
właśnie zrobiłem to samo (tylko na mniejszym TV) ścieżka dźwiękowa podczas walki wgniata w fotel
|
|
z technikami tak już jest - każdy może zobaczyć co innego. Nie żebym się czepiał AT bo to samo wiąże się z AF - każdy może mieć inne założenia.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Bartas_Gda napisał(a): Za listopad pokazywało 200 plus 100 a nie tak jak piszesz 100 plus 100
Na 100% nie. Pokazywało 100 100. Zaktualizowali w okolicach 6-7 grudnia na 200 200. Śledzę cały rynek gamingu mobilnego bardzo skrupulatnie i wiem co piszę. ;) Ogólnie obecnie sentyment do gamingu gier AA/AAA bardzo negatywny. Co prawda sentyment do gamingu mobilnego moim zdaniem trochę odchodzi od tego. Niektóre spółki z gamingu mobilnego od sierpnia dosyć dobrze sobie radzą na giełdzie, tak jakby widać chęć do zakończenia konsolidacji. Zwłaszcza, że to jednak rynek gamingu mobilnego ma zdecydowanie większy udział w USA niż gier na PC/konsole. No i potencjalna dynamika wzrostu będzie o wiele wyższa - cytuję ostatni raport Newzoo. zapisuję dane TEN z sensor codziennie, na początku każdego miesiąca wynotowuje dane za cały poprzedni miesiąc i mam zapisane 300k - więc nie wiem z czego wynika różnica.100/100 nie mogło pokazać jak było tak w październiku a gra poprawiła pozycje w rankingach. Mniejsza o to widać progres i to najważniejsze.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):[quote=valdi5]
Ostatnio pisałem, że Sensor Tower źle zlicza płatności. Pokazywali: 100.000$ Google Play (Android) 100.000$ App Store (iOS) =200.000$
Zaktualizowali po kilku dniach teraz w grudniu i pokazują 200.000$ Google Play (Android) 200.000$ App Store (iOS) =400.000$
Widać, że muszą skalibrować swoje systemy, bo różnica była bardzo duża już we wcześniejszych miesiącach między tym co spółka pokazywała w komuniktach ESPI, a tym co pokazywał Sensor Tower. Za listopad pokazywało 200 plus 100 a nie tak jak piszesz 100 plus 100 Zgodnie z konferencja wynikową nad nowy projektem Rortos trwają co jedyne prace koncepcyjne - więc tam droga jest jeszcze długa. Natomiast w TH zaczęła się zgodnie z zapowiedzą monetyzacja.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Reklamy mają marginalne znaczenie raczej? w przypadku TEN bardzo małe, ale wspomniane zaokrąglenia już robią różnicę
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Czy ktoś z Was liczył płatności, które są podawane przez platformę analityczną Sensor Tower vs Komunikat ESPI podawany przez spółkę?
Jest duży rozjazd - zwłaszcza przy nowych grach, nawet jeśli odliczy się prowizję 30% dla Apple/Google na korzyść spółki. To znaczy, Sensor podaje 200 tys. USD dla WoH miesięcznie, a rzeczywiste płatności są 2x tyle (wg komunikatu ESPI)
To jest duża zmiana, bo przecież dużo osób to obserwuje. Nie podejrzewam, ze to celowe zaniżanie płatności, aby "ogłupić akcjonariat", ale to świadczy, że ST i ich mechanizm jest po prostu błędny i może wprowadzać w błąd. są dwie kwestie (pierwsza na 70% bo piszę z głowy) 1) sensor podaje przychody bez reklam 2) przychody są zaokrąglane - podczas konferencji za 2Q podawali dane większe niż na sensor - pytałem o to i CFO mówiła, że w miesiącu X WoH wygenerował ponad 100k USD ale zaraportowane przez sensor jest 100k, jakby było 160k to zaokrągli do 200k i tak to 1kk. Tak więc jeżeli sensor pokazuje 200k to może być to moim zdaniem zakres 151k-249k. Za listopada już podali?
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Link już nie działa. Ogólnie bardzo dobrze wygląda obecnie Wings of Heroes - awans na 499 miejsce w grossingu (all games). Hunting Clash również świetnie - 250 pozycja w grossingu (all games). To w połączeniu z drogim dolarem przyczyni się do rekordowego IV kwartału patrząc na ostatnie 2 lata. Czekamy na Trophy Huntera, natomaist prezes zapowiedział, że jego KPI są o wiele lepsze niż KPI Hunting Clasha z początku developmentu (gracz jest dłużej zaangażowany w rozgrywkę). Wczorajsza świeca - tzw. objęcie hossy dobrze rokuje na przyszłą wycenę TEN. faktycznie nie działa - jest zamieniony - investopolis.pl/ten-square-gam...odnośnie TH w ciągu 2 tygodni planują wprowadzić testy monetyzacyjne.
|
|
Temat:
TSGAMES
|
|
Temat:
TSGAMES
dojt napisał(a):Bartas_Gda napisał(a):Dix22 napisał(a):[quote=Bartas_Gda]
Stan gotówki w kasie Ten Square Games w III kwartale zwiększył się o 26 417 999 (26,5 mln zł). Mają już ok. 121,4 mln zł gotówki. Sądzę, że część pójdzie na dywidendę, a druga część na zapowiadane akwizycje. Co sądzicie? zadałem pytanie odnośnie M&A na dzisiejszej konferencji wynikowej. Ale nie wiem czy akwizycje można określić jako zapowiadane - mówili, że się rozglądają. W zasadzie to mowili, ze byli zainteresowani jednym podmiotem ale zrezygnowali. A rozgladaja sie to tak ogolnie - "jestesmy zawsze tam , gdzie cos dzieje" :D Slabe sa te konferencje co kwartal. Zero konkretow, prezes mowi bez przekonania. a ja mam zupełnie inne zdanie - realizują rzeczy o których mówią, prezes widać że ma pomysł i działają sukcesywnie. Jakich szczegółów oczekujesz - ich wiążą ograniczenia - nie mogą podać prognoz, nie mogą mówić o M&A - taki są zasady.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):[quote=Bartas_Gda]
Stan gotówki w kasie Ten Square Games w III kwartale zwiększył się o 26 417 999 (26,5 mln zł). Mają już ok. 121,4 mln zł gotówki. Sądzę, że część pójdzie na dywidendę, a druga część na zapowiadane akwizycje. Co sądzicie? zadałem pytanie odnośnie M&A na dzisiejszej konferencji wynikowej. Ale nie wiem czy akwizycje można określić jako zapowiadane - mówili, że się rozglądają.
|
|
Temat:
TSGAMES
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Bartas_Gda napisał(a):Dix22 napisał(a):Wyniki jeśli chodzi o EBITDA wg mnie bardzo dobre.
Zysk netto zmniejszony, ale po analizie sprawozdania - przychód w wys. 8,5 mln zł przesunięty na kolejny kwartał. Ciekawe. Gotówka w kasie zwiększyła się prawidłowo o niemalże 30 mln zł... przychód w wys. 8,5 mln zł przesunięty na kolejny kwartał. Ciekawe - można jaśniej? Spójrz na sprawozdanie. Str 21. -2 093 391 -6 234 054 to mylisz pojęcia - to są przychody odroczone w czasie - a nie przesunięte na kolejny kwartał - to co innego
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Wyniki jeśli chodzi o EBITDA wg mnie bardzo dobre.
Zysk netto zmniejszony, ale po analizie sprawozdania - przychód w wys. 8,5 mln zł przesunięty na kolejny kwartał. Ciekawe. Gotówka w kasie zwiększyła się prawidłowo o niemalże 30 mln zł... przychód w wys. 8,5 mln zł przesunięty na kolejny kwartał. Ciekawe - można jaśniej?
|
|
Temat:
TSGAMES
zaznacz na początku, że posiadam akcje spółki. Widzę pozytywne działania zarządu i liczę/zakładam rozwój spółki - wzrost przychodów/zysków.
Czynnik wzrostu jak to ująłeś? Na razie WoH stanowi mały procent przychodów a dwa kluczowe tytuły w ostatnim miesiącu znacząco spadły w rankingach - szczególnie słabo wyglądał HC - który, wg słów prezesa miał największy potencjał wzrostu w najbliższym czasie. MAU spadło znacząco dla tytułu po rekordowych poziomach pokazanych na ostatniej konferencji.
Czy odnośnie WoH podawali szacowaną wielkość rynku - tak jaki robili to kiedyś wprowadzając HC. W WoH często zdarza się gra z botami - wtedy nie ma ona sensu bo nie odnoszą oni obrażeń i zawsze nasza rozgrywka jest przegrana.
Skasowali FM pisząc, że kontynuują prace nad dwoma pozostałymi projektami - ale jakimi jak nowa gra od Rortos miała ruszyć na początku 2024 - więc zostaje tylko TH. Zastanawia też wysoki koszt odpisu związany z skasowanie FM - bo przecież przy tytule pracować miał 2-3 osoby
Co do WoH mam obawy o wielkość docelowego rynku, na razie wzrosty są stabilne ale patrząc na to jak rosły FC i HC na początku swojej drogi to WoH rośnie bardzo powoli.
Jeszcze odnośnie WoH za 3Q24 " Kwota 5,6 mln zł (5,5 proc.) odnosi się do płatności Wings of Heroes." to ponad 5 a nie 6 mln
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Myślę, że wpisy dotyczące własnych transakcji nie są zgodne z regulaminem tego forum. Do tego nie jest to forum o uczuciach innych użytkowników, ale o spółce.
Nie jest moim zdaniem możliwe, żeby przy takiej sprzedaży gry zrealizować PM, chyba że Altres i Botin okażą się wielkimi sukcesami.
EOT. no widzisz - to poziom dyskusji z Tobą od kiedy pamiętam. Podlinkowałem Ci wywiad, podałem czas w którym prezes mówi, że sprzedaż jest sprzedaż idzie zgodnie z planem i są ze sprzedaży zadowoleni. Ty tymczasem po pierwsze napisałeś, że wywiadzie dla parkietu powiedział co innego. Kończę tą jałową dyskusję z kimś kto zawsze ma racje. Powodzenia
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Kłamstwo powtarzane n-razy nie staje się prawdą. Pisałem to już przy okazji podkreślania we wszystkich mediach wielkiego sukcesu FP2 bo gra "zwróciła" się po 2 dniach.
Czekamy na Alters i Botin, jeśli te projekty nie wypalą to jak dla mnie spółka będzie miała duże problemy. przeczytaj wyżej co napisałeś: " Powiedział, że gra sprzedaje się zgodnie z założeniami i są z tego zadowoleni. A w poprzednim wywiadzie dla parkietu mówił, że pewnie nie zrealizują PM bo jednak sprzedaż nie jest taka jaką zakładali..." Jesteś fanem, śledzisz uważnie spółkę a sam rozmijasz się z prawdą. W Twoich wpisach czuć straszną gorycz. Również jestem zdania, że strategia spółki nie przynosi oczekiwanych efektów i wymaga zmiany. Jak pisałem prze premierą FP2 że oczekiwania są za duże do wyceny to rzucaliście się jakbym Was obrażał. Sam sprzedałem akcje trzymane ponad 4 lata przed premierą.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Nigdy nie byłem fanatykiem, obecnie raczej realistą. Zreszta każdy widzi jak jest, a ich nieudolny PR tego nie zmieni. rozumiem - nie będziemy tego roztrząsać. To teraz realnie możesz zobaczyć że powiedział to samo w wywiadzie dla parkietu.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Myślisz, że założyli, że FP2 sprzeda się gorzej niż FP1? Ciekawy pogląd. Widzę, że teraz z fanatyka w jedną stronę przestawiłeś się w drugą. To nie mój pogląd a słowa prezesa 13:30 www.youtube.com/watch?v=kQcMRk...
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Powiedział, że gra sprzedaje się zgodnie z założeniami i są z tego zadowoleni. A w poprzednim wywiadzie dla parkietu mówił, że pewnie nie zrealizują PM bo jednak sprzedaż nie jest taka jaką zakładali... Z tego co pamiętam w wywiadzie dla parkietu również powiedział, że sprzedaż jest zgodna z ich oczekiwaniami i założeniami. Ew brak realizacji PM wynikać miał z przesunięcia premier gier.
|
|
Temat:
TSGAMES
aircanada15 napisał(a):Z tego, co czytałem, Google będzie odwoływał się od tej decyzji. Poza tym ma 8 miesięcy na wprowadzenie wymaganych zmian w życie. Warto też wspomnieć, że eksperci branżowi przewidują minimalny efekt wspomnianego wyroku na amerykański rynek mobile. Przede wszystkim ze względu na przyzwyczajenia konsumentów. Poza tym, to IOS ma tam dominującą pozycję. Możesz przywołać tych ekspertów? w zależności od tytułów udział USA na android w przychodach TEN wynosi od 40-70% czyli bardzo dużo. Dwa główne tytuły są w sklepie TEN i generują blisko 20% przychodów i rosną czyli jak widać zmiana przyzwyczajeń (jak można zapłacić mniej) jest bardzo szybka.
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Jak się uwzględni spadek wyceny dolara, to przychody zaczęły wreszcie rosnąć. Informacja pocieszająca - rynek jest w takim miejscu, że może się skończyć małą euforią na poniedziałkowej sesji. A z czego ta euforia ma wynikać? Oczywiście dane odbieram pozytywnie, ale bądźmy szczerzy - 4% Q/Q
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a):Baks teraz kluczowe jest jak się wywiną z tego bałaganu z Fp2.Drogi są dwie ,albo udają że tematu nie ma i wydają dlc i poprawiają błędy techniczne, albo wydają darmowe dlc w którym zmienia się rozgrywka dla fanów fp1. Co do Altersów obawiam się niedopracowania i mało rozgrywki FP2 miałby też dopracowany no i mamy co mamy
Co do p8 to nie wiadomo że będzie istniał skoro co innego robią a co innego mówią.Juz raz próbowali go skasować Dla mnie stery powinien przejąć poprzedni prezes.Moze nie był wylewny ale dowoził temat
Według mnie dlc do FP2 powinno być więcej niż 3 żeby podtrzymywać sprzedaż.
Kluczowe jest co oni zrobią do końca roku ,ewentualnie lutego. Przecież to już określili i CEO mówił o tym podczas ostatniego wywiadu dla parkietu - droga dla FP2 została wybrana świadomie i komunikowana i nie mają zamiaru z niech schodzić i zmieniać coś pod FP1. Prace nad poprawkami technicznymi trwają wciąż, przy większych pojawią się pach'e - w mojej ocenie DLC musi dołożyć kontent i zakładam, że taka będzie droga. Co do Alters - może naiwnie liczę, że to nie kwestia dopracowania, a złego otoczenia jakie pojawiło się wokół 11B po premierze FP2, dużo rozsądniej jest wypuścić grę już czyszcząc FP2 i ew uwzględniać poprawki techniczne w the Alters niż wypuszczać w obecnej sytuację kolejną grę - która jak się okazuje rośnie do miana bardzo ważnego dla spółki tytułu.
|
|
Temat:
11BIT
.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Gdybyś uważnie przeczytał moje ostatnie posty, to byś wiedział, że mój stosunek do spółki, a szczególnie do działalności wydawniczej był ostatnio bardzo negatywny. wracając do wywiadu - co miał powiedzieć odnośnie programu motywacyjnego - że go nie spełnią?  "~jego wykonanie utrudnia, i ryzyko rośnie ale nadal wierzymy, że może się udać [...] choć jak mówię utrudnia się jego sytuacja" widać w nim zmęczenie i niepewność, tonowanie nastroju.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Świetny wywiad Prezesa, spokojny i merytoryczny. Podał także kilka danych o grze, powiedział o DLC i planach na przyszłość. Spółka podtrzymuje założenia z PM i będzie się starała je wykonać. Odniósł się także do wydawnictwa. Wywiad oceniam pozytywnie. a czy Ty oceniłeś negatywnie jakiś wywiad CEO? Zasadniczo nie powiedział nic istotnego. Nie wiem co miał na myśli odnośnie okrągłej liczby sprzedanych kopii - uważam że jest to 400k, przy 500k mielibyśmy na pewno komunikat w obecnej sytuacji. Konwersja WL na poziomie 13% wydaje mi się bardzo niskim wskaźnikiem - czy ktoś ma dane jak to wyglądało w innych tytułach? Zwroty na poziomie 10% to ok. Poprawę ocen w ostatnich dniach widzi każdy więc tutaj bez odkrywania Ameryki.
|
|
Temat:
11BIT
MrMac napisał(a): Niemniej, licząc 7,74 mln z tytułu sprzedaży oraz np. 10 mln USD za gamepass'a, dawałoby to ponad 65 mln zł, czyli zwrot kosztów produkcji.
DM BDM zakładał 5 mln USD w GP
|
|
Temat:
11BIT
Utnapisztim napisał(a):Dix22 napisał(a):Frostpunk 1 nie jest longsellerem. Longsellerem może być Fishing Clash od Ten Square Games, czyli tytuł, który po 6 latach nadal przynosi wymierne pieniądze, wpływając znacząco na sytuację tamtej spółki. Zresztą - patrząc na skumulowany zysk 11BIT od 2018 do 2022 to było to tylko 148 mln zł. W tym czasie TEN wygenerował 458 mln zł zysku, wypłacając każdego roku dywidendę. Frostpunk1 po prostu umarł śmiercią naturalną - gra sprzedawana na promocjach w okolicy 15 zł nie poprawi znacząco finansów.
Właśnie zerknąłem na wynik TEN za zeszły rok: całe 3,5 mln zysku operacyjnego, 15 mln netto, przy przychodach 436 mln - cokolwiek słaba ta rentowność, nic dziwnego że pominąłeś ten rok. Porównanie skumulowanych zysków obu spółek cokolwiek absurdalne jeśli porównać wielkość nakładów na obie gry: FP1 kosztował z marketingiem 12,5 mln PLN ( koszt dodatków w kolejnych latach), nakłady na marketing FC liczyć można w setkach milionów. W najlepszym wynikowo 2020r. TEN miał 3,5-4 mld kapitalizacji, wycena 11b nie zbliżyła się nawet do połowy rekordowej wyceny TEN, a skoro tak to proporcjonalnie do wyceny nie oczekiwałbym w danym czasie podobnej wielkości zysków co TEN tylko właśnie gdzieś na poziomie ok. 1/3. to zerknij na CFO
|
|
Temat:
11BIT
Vox napisał(a):to że gamepass skanibalizuje w części peak/sprzedaż było oczywiste... nie można zjeść ciastka i mieć ciastka. oceny można poprawić paczem.
zobaczymy jak to się skończy. To ile w tego GP w końcu oni dostali? Czytam szacunki DM BDM gdzie piszą o 5 mln USD ~20 mln PLN a budżet gry szacowany jest na 65 mln
|
|
Temat:
TSGAMES
dojt napisał(a):Takie chwilowe skoki to najczesciej poklosie jakiegos updatu albo zwiekszonych nakladow na reklame. Ja patrze tylko na top grossing w zasadzie. Ilosc sciagniec nie przeklada sie zawsze na wieksza monetyzacje. MAU w 2Q24 wyniosło 2,9 mln i był to najwyższy poziom od 3Q21 - więc jeżeli aktualnie tytuł jeszcze urozmaicenie rozgrywki, dodanie min trybu arena przynosi zamierzony efekt - poziom MAU 2,9 mln dla FC mieliśmy 1Q20 - tuż przed lockdown związanym z pandemią a w 2Q20 aż 6,9 mln
|
|
Temat:
TSGAMES
007 napisał(a): Trzeba jednak wziąć pod uwagę że do końca przyszłego roku z tej kwoty odejdzie jeszcze ern-out związany z zakupem Rortos’a.
w 1H24 płatność z tytułu Earn-Out wyniosła blisko 11 mln (vs 4 mln w 1H23) - jest rozpoznana w działalności inwestycyjnej
|
|
Temat:
XTB
CSharpBeginner napisał(a):Cytat:13.08.2024, Warszawa (PAP) - XTB zamraża projekt wdrożenia obligacji do swojej oferty, ale zostawia sobie otwartą ścieżkę do dodania tego produktu w przyszłości, w przypadku ewentualnej rewizji celów biznesowych - poinformowała spółka w komunikacie. Jak podano, w ramach rewizji priorytetów produktowych w kontekście przyjętych celów strategicznych, XTB rozpoczyna prace przygotowawcze nad dwoma nowymi produktami, które z punktu widzenia spółki są strategiczne w ujęciu długoterminowym. XTB podtrzymało plan produktowy na 2024 rok w pozostałym zakresie, czyli wdrożenia produktów emerytalnych (IKE w Polsce, ISA w Wielkiej Brytanii) oraz wirtualnego portfela z multiwalutową kartą.(PAP Biznes)
XTB zamraża plan wdrożenia obligacji do swojej ofertyI tyle z obligacji. zamrożenie nie oznacza, że ich nie będzie, jest też inne info "rozpoczęcie prac przygotowawczych nad dwoma nowymi produktami, które z punktu widzenia Spółki są strategiczne w ujęciu długoterminowym"
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Obecne odczyty z wszystkich gier (po 12 dniach sierpnia) dają podstawę prognozować, że w sierpniu 2024 spółka wygeneruje ok. 6 mln USD, czyli to będzie 50% większe płatności względem czerwca 2024.
Systemy monetyzacyjne w Fishing Clash i Hunting Clash poprawione na zwiększonej ilości graczy (3,5 mln graczy w Hunting Clash wzrost MAU w Fishing Clashu, natomiast to dopiero będzie wiadome w raporcie 26 sierpnia). Niespełna połowa miesiąca więc IMO ciężko prognozować na jej podstawie poziom przychodów
|
|
CSharpBeginner napisał(a):
Pokaż mi te wypowiedzi, gdzie wspominali, że mają grywalne elementy? Coś mi pachnie nadinterpretacją... W4 jeszcze nie jest w produkcji - plan spółki jest wystartowanie jej do końca roku, zatem skąd te niby grywalne elementy. Poproszę o link do tej wypowiedzi.
wrzucę link jak wrócę do domu - było to podczas oficjalnej konferencji CDR. Mam wynotowane w notatkach: Maciej Włodarkiewicz VP, Executive Producer: "Gdybyśmy teraz poszli dwa budynki obok do zespołu Polaris to moglibyśmy zobaczyć działającą grę na wszystkich platformach już teraz. Oczywiście proszę pamiętać, że Polaris znajduje się w zupełnie innej fazie produkcji niż Widmo Wolności, jest to wczesna preprodukcja więc to jeszcze inny etap" - było to w październiku zeszłego roku - ktoś ostatnio na forum linkował też tą konferencję. @CSharpBeginner tutaj miała właśnie pojawić się przewaga wprowadzenia agile - oczywiście czas zweryfikuje jak jest naprawdę.
|
|
baks napisał(a):asganis napisał(a):Spodziewacie się jakiegoś teasera W4 na gamesconie? biorąc pod uwagę, że na koniec czerwca prace cały czas znajdowały się w preprodukcji? jakoś nad wyraz dobrze CDP się ostatnio zachowuje na tle rynku. Nigdy nie byłem zwolennikiem teorii spiskowych ale wygląda jakby jakiś podmiot/podmioty zabierał/y się do wyciskania shortów a to by mógł być dobry event. Teaser najwcześniej wersja Alfa gdy będą grywalne fragmenty Po zmianie zarządzania projektami przy okazji omawiania korzyści z agile mówili już wtedy że mają grywalne fragmenty gry - więc jakby bardzo chcieli coś mogliby pokazać - ale w mojej ocenie podobnie jak w Twojej to za wcześnie.
|
|
Temat:
XTB
krewa napisał(a):Ależ ja nie używałem żadnych argumentów, tylko przytoczyłem same suche fakty, które wypierasz. Zakończę tą jałową. Miłego dnia
|
|
Temat:
XTB
krewa napisał(a):@mily66 tutaj nie wygrasz, bo emocjonalny związek z walorem powoduje, że fakty dzielą się na wygodne: Bartas_Gda napisał(a):Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%. i niewygodne: Bartas_Gda napisał(a):dawno nie widziałem tak głupiej argumentacji i to jeszcze ze strony takie osoby jak Ty. ale z czym chcesz wygrywać? Padły z mojej strony merytoryczne uzasadnienia. Oczywistym jest to, że każdy ma swój punkt widzenia i swoje spojrzenie zależne pewnie w dużym stopniu od tego czy akcje się posiada czy nie. Ja akcje posiadam od kilku lat i mam świadomość zagrożeń jakie nad spółką ciążą ale i szans jaki są przed nią. Ty natomiast jak śledzę forum od kilku lat zawsze masz swoje zdanie i masz rację - nawet gdy argumenty mówią co innego. Na rynku chodzi o to by zarabiać a nie mieć rację. Za jakiś czas będziemy mogli się odnieść do tego co napisaliśmy
|
|
Temat:
XTB
mily66 napisał(a):Ale poczekaj poczekaj, spójrz gdzie wykres byl rok temu? Giełda wycenia przyszlośc, spojrz gdzie byla cena rok temu, do tego od tego wyniku co teraz robia odejmij Hiszpanie, ktorej to brak bedzie widoczny dopiero w tym kwartale i porozmawiajmy wtedy o godziwej wycenie XTB. Przedzial 40-50 to na ten moment taka realna cena. słuchałeś wypowiedzi CEO odnośnie Hiszpanii? W 2023 roku ok. 15% przychodów na rynku hiszpańskim pochodziło od klientów pozyskanych w 2023 roku, a w 2023 ok. 85% pochodziło od klientów pozyskanych w latach poprzednich, to nie jest tak, że zmiany na rynku hiszpańskim z dnia na dzień spowodują znaczący spadek przychodów z tego rynku wydatki marketingowe na rynku hiszpańskim były znaczące, chcemy te środki wykorzystać na innych naszych rynkach, aby wprowadzone zmiany miały jak najmniejszy albo, żaden wpływ na liczbę pozyskanych klientów. Pojawi się lekki negatywny wpływ Hiszpanii ale będą nowe rynki. Skalowanie biznesu przekłada się i jest widoczne podczas pojawienia się zmienności.
|
|
Temat:
XTB
mily66 napisał(a):
Momencik, czym roznił sie 2q 2023 od 2q 2024 ? To mozemy porownywac, prawda i o to mi chodzi, jak ukladal sie zysk netto za 2q 2023 i 2q 2024 to daje chyba jakis obraz?
Daje i napisałem Ci ile wzrosły przychody i zyski Y/Y - jeżeli dynamiki 30% dla Ciebie to mało to cóż - nic nie poradzę.
|
|
Temat:
XTB
mily66 napisał(a):Mysciak napisał(a):mily66 napisał(a):To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba. Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r A no własnie, "jakby", "gdyby" a jak zmiennosci nei bedzie? Mowie o dynamice kw/kw. ze bardzo slaba, zobaczymy jak teraz bedzie kwartal do kwartalu i do 3q zle 2023, kazdy patrze na skumulowane dane, a ja mowie o trendzie jakie wyznaczaja kwartaly. Proponuję obejrzeć kilka konferencji wynikowych spółki, czy wywiadów z CEO - wielokrotnie wspomina, żeby dyskutować i rozpatrywać dłuższy okres czasu niż kwartał. W 2Q24 mieliśmy niską zmienność, pojawiła się ona w 3Q więc zobaczymy jakie będą wyniki. Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%. Jak dobrze wiesz są biznesy, które są cykliczne i takim biznesem jest XTB - wakacje to zmniejszony czas aktywności inwestorów i nakładów marketingowych - co za każdym razem jest powtarzane.
|
|
Temat:
XTB
krewa napisał(a):Trzymajmy się faktów. Spółka może i zarabia, ale kurs spadał. Nie było w tym nic klikbajtowego - W poniedziałek rano akcje XTB tanieją na słabym rynku o kilka procent.A mapa wygląda jak wygląda:  kliknij, aby powiększyć dawno nie widziałem tak głupiej argumentacji i to jeszcze ze strony takie osoby jak Ty. Czy widziałeś co wczoraj działo się na rynku?
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):Trwa skalowanie Wings of Heroes, obecnie pozycja 64 w kategorii grossing (game-simulator). Wg Sensor Tower płatności miesięczne przekroczyły 100 tys. USD.  kliknij, aby powiększyćJest wyraźna poprawa sprzedaży wszystkich produktów, przy drożejącym dolarze. 100k dla android i 100k dla iOS - razem 200k
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):
Bartas_Gda: Gwiazdy mam na myśli Wings of Heroes oraz Airline Commander - przebudowali kompletnie tą drugą grę i są dobre efekty już widoczne. A prototypy to Trophy Hunter i Fishing Next, który pewnie za niedługo wpuszczą do sklepu Google Play
Airline Commander - to chyba, źle patrzy - nie pomyliłeś z RFS?
|
|
Temat:
TSGAMES
Dix22 napisał(a):
2 skalujące się produkt (gwiazdy) i 2 prototypy (znaki zapytania) - patrząc z perspektywy macierzy BCG.
jakie produkty masz na myśli? Jako już długoterminowy inwestor uważnie śledzę wyniki i informacje odnośnie spółki. HC – dość ciekawa sytuacja odnośnie drugiego tytułu – skokowy wzrost MAU dzięki akcją marketingowym i współpracy z takimi markami jak Beretta. MAU wyniósł 3,5 mln czyli ponad dwukrotnie Y/Y - CEO mówił, że to właśnie teraz HC ma największe możliwości wzrostu, ale wymaga to od nich dużo pracy. Spadek przychodów w 1Q24 związany był z wprowadzeniem największej aktualizacji w grze i mniejszą ilością wydarzeń. Spółka pracuje teraz nad Live Ops celem monetyzacji większej bazy graczy WoH – tutaj możemy mówić o mały przełomie, znacząco wzrósł wskaźnik retencji. Pojawiło się wiele nowych funkcjonalnści w tym malowania samolotów, eskadry nowe samoloty czy mapy. W kwietniu wygenerowane przychody wyniosły 977k. CEO mówił, że zwiększyli by wydatki marketingowe, ale jeden z operatorów ma problemy: "jeden z większych partnerów ma duży problem z ich algorytmem przydzielania reklam, te reklamy to jest problem globalny i dotknął każdą spółkę, która wydaje na pozyskanie gracza pieniądze, gdyby nie to, to wydatki marketingowe byłyby kilkadziesiąt % wyższe”. Mam od kilku tygodni zainstalowaną grę i naprawdę wygląda to fajnie – jest jednak jeden duży problem – gra z botami – gdzie sporo jest błędów i spółka musi popracować nad zwiększenie MAU Gamesture – sprzedaż Hero Legacy odbyła się w systemie revenue share, tytuły spółki w ostatnim czasie wykazywały wzrosty i zarząd TEN liczy, że niedługo Gamesture stanie się rentowne. New game – spółka zapowiedziała w 2-3Q start testów dwóch nowych projektów jeden oparty o hunting drugi o fishing. Nad tytułami na razie pracują bardzo małe zespoły. Jeden już jest Trophy Hunter TSG Store – sklep nadal dobrze się rozwija i sprzedaż w nim odpowiadała w 1Q24 już za 12% przychodów spółki a w przypadku samego FC mowa już o poziomie 17%. Spółka zgodnie z zapowiedziami ma plan i apetyt na więcej
|
|
Skąd te 7-8 lat. CEO potwierdzał, że ten "beep" z perspektywy czasu był błędem i prace ruszyły dużo później
|
|
tgolik napisał(a):Tutaj Jest na 7 stronie informacja w formie diagramu, z której wynika, że na koniec 2021 roku 70 osób pracowało nad fazą koncepcyjną Polaris oraz na koniec 2022 roku było to już prawie 200 osób. A tutaj, na 7 stronie jest informacja o rozpoczęciu preprodukcji Polaris na początku 2022 roku oraz wzmianka o 4-5 letnim procesie prac nad podobnymi grami. Tutaj, na diagramie z 8 strony widać, że na koniec 2023 pracowało przy Polaris 350 osób (połowa 700-osobowego zespołu deweloperów). Spółka podawał w raportach liczbę deweloperów ~825
|
|
baks napisał(a):tgolik napisał(a):2027 - okropnie późno, 7 lat w produkcji, tak dużym zespołem? Czarny scenariusz. Już w 2021 roku pracowało 70 osób nad W4. Liczę 5-6 lat łącznie na cały proces produkcyjny. Czyli premiera koniec 2025, wiosna 2026. Z tego co pamiętam to do niedawna trwały prace koncepcyjne nad W4. Teraz pewnie już trwają bardziej zaawansowane prace. Jednak proces normalnej produkcji takiej gry to lekko licząc 4 lat. Możesz podać źródło?
|
|
Temat:
CDPROJEKT
To też nie prawda odnośnie CP2077 - padło pytanie na ostatnie konferencji odnośnie tych materiałów w 2014 - chodzi o ten film, który pokazali - zarząd odpowiedział, że nie było to przemyślane, chcieli wykorzystać promocję i zainteresowanie W3 i nie prowadzili wtedy żadnych prac nad projektem to była jedynie koncepcja. W4 jest w fazie preprodukcji i nie pokuszę się o prognozę za ile grę możemy zobaczyć.
|
|
kwestia spojrzenia - Twoje jest skrajnie pesymistyczne - przypomnę, że premiera CP2077 miała miejsce w grudniu 2020, pod koniec 2022 mieliśmy remake W3 - w okresie bez premier spółka zarabiała, sprzedawała i generowała cash - stąd dziwi spojrzenie że to co mają starczy "ledwo na Wieśka" - w międzyczasie będą dalej generowali przychody - pełna zgoda, że będą one z czasem spadały. Spółka ma dwa potężne IP - serial, współpraca z innym studiem - tego nie wiemy. Osobiście zakładam remake Wiedźmina szybciej niż W4. Wszystko opiera się na przyjętych założeniach. Piszesz o stratach za 1,5 roku - spójrz wstecz na raporty - od 2015 spółka kwartalnie zawsze wykazywała zysk - pomimo dużych przerw w premierach - czy to po DLC do W3 do CP2077 czy dalej. Poniekąd rozumiem Twoją argumentację - i dziękuję za jej przedstawienie, ale nie do końca ona do mnie trafia.
|
|
Wszyscy zapominają o remaku Widźmina - wiem, że tutaj nie ta skala, ale dobrze wykonany projekt (zespół ma kompetencje bo większość pracowników ma doświadczenie w CDR i samy mówili, że cieszą się na myśl o tym remake ) Uwzględniłbym ten remake w cyklu produkcyjnym i oczekiwaniu na W4 czy CP2
|
|
aircanada15 napisał(a):Lekka poprawka: ''Około 3/4 z pozostałej kwoty, czyli z 16,5 mln zł, przypada na preordery "Phantom Liberty"''. zgodnie z komentarzem BDM: "Około 3/4 z pozostałej kwoty (16,5 mln PLN), czyli 12,4 mln PLN, przypada na preordery "Phantom Liberty" z ostatnich 19 dni czerwca, czyli od rozpoczęcia kampanii preorder do końca raportowanego okresu, i odnosi się tylko do zamówień na PC."
|
|
tgolik napisał(a):Cyberpunk 2077 właśnie dorobił się oceny od graczy na STEAM: Bardzo pozytywna - średnia z ponad pół miliona ocen zebranych przez grę od premiery osiągnęła 80%. Średnia ocen z ostatnich 30 dni oscyluje wokół 86%. Jeśli rozszerzenie Widmo Wolności będzie udane, można liczyć w ciągu kilkunastu miesięcy na ocenę średnią za cały okres na poziomie 82-83% i ocenę za 30 dni na poziomie 90%. Wysoka ocena podstawki może skłonić wielu niezdecydowanych czy zawiedzionych do zakupu/powrotu do gry i zakupu nadchodzącego dodatku. moje zapiski na podstawie steamdb twitter.com/bart_smigielski/st...
|
|
Temat:
Incuvo
hal80 napisał(a):www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Czekamy na konkrety i potwierdzenie że podwykonwacą będzię Incuvo. Przydałoby się też żeby Incuvo otrzymało jakiś udział w zyskach z gry. patrząc na budżet IVO ew może być wykonawcą części zadania bo sami mają pełne ręce roboty
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Bardzo dobra decyzja patrząc na tegoroczne premiery. zakładasz, że decyzja odnośnie premiery jest uzależniona od kalendarza premier i znali oni już daty premier MK, Spider Man i innych wcześniej? - jestem przekonany, że gdyby tytuł był gotowy pojawiłby się w tym roku. Nikt nie wie, kiedy jakie gry będą miały premierę w 2024 - dziś podczas konferencji Xbox wiele tytułów podawało datę na 2024. Faktycznie wrzesień i październik są obłożone, ale listopada? We wspomnianym wrześniu i październiku nie widzę za bardzo tytułów korespondujących z FP2 Co do samego trailera - jestem nico rozczarowany - sam właściwy trailer trwa ~1 min z czego przez 15 sekund obserwujemy płatek śniegu:D Tutaj zakładam, że to przemyślany zabieg i będą odkrywać więcej kart z czasem.
|
|
|
|
CD Projekt ogłasza "Phantom Liberty Tour", międzynarodową trasę promującą DLC do "Cyberpunk" Pokazy gry mają odbyć się w Warszawie, Kolonii, Tokio, Seulu, Paryżu, Sao Paulo i Londynie. Więcej informacji w na ten temat spółka poda później. www.bankier.pl/wiadomosc/CD-Pr...
|
|
Blake83 napisał(a):
Credit Suisse? Zaraz, zaraz... a to nie jest ten bank, ktory ostatnio upadl? :)
Nie przywiazywalbym zbytniej wagi do analiz banku, ktory najwyrazniej nie byl w stanie dobrze przeanalizowac swojej wlasnej sytuacji, nie wspominajac o innych spolkach.
pięknie napisane. Kolega @Aticzek jakby próbował za wszelką cenę pokazać przewartościowanie spółki. Niemniej jak zwykle czas pokaże.
|
|
tgolik napisał(a):O, kolega bardzo pesymistyczny. W bieżącym roku przecież będzie duża premiera - CP: Widmo Wolności, której wpływ na sprzedaż Cyberpunka będzie z pewnością dużo większy niż wpływ CP: Edgerunners. A pamiętamy, że Edgerunners, połączony ze skupem akcji własnych, dał niezłego kopa kursowi jesienią 2022. Nie zmienia to faktu, że CDR przyzwyczaił nas już do rozczarowań i ewentualne wymazanie całotygodniowych wzrostów nie byłoby niczym dziwnym. Z tego co pamiętam mówili, że na Edgerunners praktycznie nie zarobili. Widmo Wolności powinno dać mocnego kopa sprzedażowego. W tej chwili mamy pewnie ok 24-25 mln sprzedanych kopii CP2077. Na YT Borys wspominał, że aby zacząć grać w rozszerzenie LP trzeba będzie mieć określony poziom czyli zagrać w podstawę. Osobiście szacuje, że rozszerzenie może mieć sprzedaż na poziomie 20-25% podstawki.
|
|
Aticzek napisał(a):Wynik jak na wycenę jest kompromitujący, ale tu się kupuje marzenia które imo nigdy się nie ziszczą, co nie przeszkadza żeby spółka urosła kolejne 100% Konsensus to kolejna kompromitacja, typowa zagrywka pod kupowanie balona, który już raz pękł. kompromitujący? Podaj liczby - przy tych danych za 1Q23 mam P/E TTM 30 - na horyzoncie istotne rozszerzenia w postaci widma wolności. Czy P/E na poziomie 30 to kompromitacja. Jestem pełen podziwu dla totalnej polaryzacji jaka ma miejsce na forum Najbardziej w oczy rzucają się docinki od @krewy który powinien być tutaj wzorem merytorycznej dyskusji a tak nie jest i po raz kolejny raz zwracam na to uwagę. Jak ktoś uważa że wyniki to kompromitacja i CDR to balon to czekam na merytoryczne argumenty. Marzenia kupuje się na takich spółkach jak no NCL @krewa nie mów mi tylko, że w przypadku inwestycji w takie spółki jak CDR oczekujesz dywidendy.
|
|
Okiem Deva mówi, że CDR wyda DLC LP i pracuje nad kolejną częścią Cyberpunka, która jest w bardzo wczesnej fazie rozwoju - była wcześniej mowa o kolejnej części CP? Pisali o Orion tak: "Gra z serii Cyberpunk, która będzie dalej rozwijać potencjał leżący w tym uniwersum. Za realizację projektu Orion odpowiedzialne będzie studio CD PROJEKT RED North America, w którego skład wchodzić będzie nowo utworzony podmiot w Bostonie wraz z istniejącym zespołem z Vancouver. "
|
|
tgolik napisał(a):Trzecia dywidenda z rzędu! To już prawie arystokrata. Wierzę, że w roku po premierze Polarisa spółka wprowadzi wreszcie politykę dywidendową. Myślę, że są już spokojni, że wystarczy pieniędzy (ten miliard co już mają i pół miliarda z 2023) na doprowadzenie do premiery Wiedźmina 4. Piękny YOC - gratulacje! "To już prawie arystokrata" - prawie robi wielką różnicę - arystokrata dywidendowy zwiększa Y/Y dywidendę nieprzerwanie >25 lat:)
|
|
Temat:
11BIT
Zarząd 11 bit studios S.A. (dalej Spółka ) informuje, że w dniu 18 kwietnia 2023 roku podjął uchwałę w sprawie zarekomendowania Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Spółki przeznaczenia całości zysku netto wypracowanego przez Spółkę w 2022 roku w wysokości 22 889 816 zł na kapitał zapasowy.https://ir.11bitstudios.com/raporty
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):Cytat:Chore jest negowanie sprzedaży przez Zarządy spółek. To tacy sami ludzie jak my. Nie, baks, to nie są tacy sami jak my. To są ludzie, którzy mogą przyznać sobie akcje w ramach PM i objąć je po znacznie niższej cenie. krewa kto by nie sprzedawał, niezależnie ile akcji, jak często by gra nie była przesuwana i jakby długo nie trwała jej produkcja to w przypadku 11B dla @baksa wszystko znajdzie racjonalne wytłumaczenie a tak na poważnie ja zawsze negatywnie traktuję sprzedaż akcji przez osoby powiązane ze spółką (każdą) tym bardzie CEO i byłego CEO. Taka sprzedaż oczywiście nie musi mieć żadnego przełożenia na kurs a tym bardziej na wyniki i wcale nie musi być zapowiedzą jakiś negatywnych następstw.
|
|
baks napisał(a):tgolik napisał(a):Ciekawe, czy rynek ma dość siły, żeby wymusić wykup akcji przez shorty? Szortami ja bym się nie przejmował. Są teraz za tydzień może ich nie być. Kiedyś pewnie znó powrócą. Sukces DLC na pewno będzie. Kluczowe jest to jaka będzie jakość dodatku. Jeśli wzbudzi zachwyt mogą znów powrócić rekomendacje powyżej 160zł. Pytanie tylko kiedy DLC i czy spółka wystarczająco popracowała nad jakością. Sporo być może ujawni chat. Czat za wiele nie ujawnił i zgadzam się z @tgolik to nie DLC:) na czacie potwierdzili "Tak – wczoraj potwierdziliśmy 2023." "Piotr Nielubowicz: Czujemy się komfortowo, by rozpocząć kampanię dodatku w czerwcu."
|
|
Zobaczyliśmy dobry raport powyżej oczekiwań rynkowych, mocno np od oczekiwań BOŚ.
Zabrakło dla mnie informacji o liczbie sprzedanych na koniec 2022 kopii - zakładam, że z komunikatem czekają do równych wartości ~25 mln.
Wyjaśnienie odpisu takiego jakiego można się spodziewać.
Za 3 miesiące startuje kampania marketingowa bardzo ważnego dla spółki dodatku.
Pomimo braku premiery spółka zanotowała rekordowy kwartał na poziomie przychodów i zysków od premiery CP2077 - przy obciążeniu wyników 34 mln odpisem.
Syriusz, to dla nas kompletnie nowy projekt w kontekście designu i produkcji. Zależy nam na rozwoju, ale czasem trzeba przedefiniować swoje pomysły. Syriusz zostanie stworzony wedle nowych ram. To była ciężka decyzja, ale wierzymy, że słuszna
Co do podwyżek pensji - jakiej byście oczekiwali pracując w jednej z najbardziej rozpoznawalnych polskich giełdowych marek na świecie przy ~17% inflacji w Polsce?
Zakładam, że jakich wyników by nie pokazali i co nie powiedzieli na spółkę będzie narzekanie - może i dobrze.
Mamy P/CFO ~28 P/E ~33
Czy dużo? To każdy musi odpowiedzieć sobie sam - patrząc na poziom sprzedaży CP2077 na steam oraz na konsolach - i niską bazę 1Q22 i szczególnie 2Q22 można założyć, że w najbliższych kwartałach wyniki będą poprawiane. Mamy też premierę 3 sezonu serialu Netflix. A w 4Q powinniśmy zobaczyć Widmo Wolności.
|
|
krewa napisał(a):Cytat:Jeśli powoedzą coś przełomowego to może być ciekawie. Nie liczyłbym na rezygnację i przekazanie sterów profesjonalistom zgłosiłem ten wpis na poziomie bankiera - do administratora - więc pewnie do Ciebie. Mógłbyś trzymać poziom Ja osobiście oczekuję kluczowej dla mnie informacji o liczbie sprzedanych kopii CP2077 na koniec 2022 lub na dzień publikacji raportu.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Bartas_Gda napisał(a): Też mamy coś narysować? pokolorować? Nikt nie dyskutuje z tym, że przed spółką najbliższe lata są bardzo ważne. Nikt nie dyskutuje z tym, że budżety i zespoły gier są większe. Nikt nie dyskutuje w końcu z tym, że 11B to bardzo dobra spółka. W tej chwili jest bardzo drogo i tutaj nie ma co dyskutować. Giełda jednak dyskontuje przyszłość i na tą wycenę trzeba patrzeć przez pryzmat przyszłych premier i cykli produkcyjnych. Spóła podała swoje szacunki na lata 2021-2025 Przychód 656 mln i zysk netto 328 mln Po wynikach na 3 lata wychodzi rocznie średnio 170 mln przychodu i 92 mln zysku netto co przy obecnej cenie daje P/E na poziomie nieco ponad 17 - tanio? super okazja?
Ryskować każdy może ale po narysowaniu czegoś nikt nie staje się grafikiem. Rysowanie wymaga zdolności a rysowanie wykresów dla spółek wymaga gruntownej wiedzy o AT, AF, Ciągi Fibonaciego itp. Czy uważasz, że znasz dość dobrze te tematy …. To chętnie poczytamy co masz do powiedzenia. Każdy z nas ma własne analizy. Ja np. mimo, że czytałem kilka pozycji z ww. zakresu nie poczuwam się do tego aby coś komuś sugerować własnymi wykresami bo sam nie jestem ich pewien. Pisanie w tak żartobliwy sposób pokazuje tylko, że masz wiedzę w tych tematach na poziomie 0 ta pokazują wypowiedzi. Proszę nie pogrążaj się w temacie o który nie masz pojęcia. Nasz wiedza opiera się w pewnym stopniu nie tylko na „kreskach” jak mówisz lecz także na licznych osobistych kontaktach z Zarządem a tego nie da się namalować. chyba masz jakiś problem - spójrz do czego odnosiła się moja wypowiedź a potem komentuj - widzisz tam AT?, AF?, Fibonaciego? - nie. Te personalne wycieczki możesz sobie wsadzić w buty. Nie Tobie oceniać w jakim temacie mam pojęcie a w jakim nie bo nic o mnie nie wiesz. Zawsze masz dużo do powiedzenia, wymądrzasz się i myślisz, że masz rację
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Spółka nie publikuje prognoz, założenia PM to nie prognoza wyników i nie wprowadzaj tu w błąd. Założenia poprzedniego PM były znacznie niższe niż realne wyniki osiągnięte przez spółkę. Tak masz rację - to założenia programu motywacyjnego a nie podane przez spółkę prognozy. Na jakiej podstawie zostały wykonane założenia do programu motywacyjnego? Skoro program motywacyjny jest Twoim zdaniem niedoszacowany to podaj swoje prognozy? Nie wiem jaki jest sens programu, który jest znacznie niższy od wyników osiąganych przez spółkę?
|
|
Temat:
11BIT
Też mamy coś narysować? pokolorować? Nikt nie dyskutuje z tym, że przed spółką najbliższe lata są bardzo ważne. Nikt nie dyskutuje z tym, że budżety i zespoły gier są większe. Nikt nie dyskutuje w końcu z tym, że 11B to bardzo dobra spółka. W tej chwili jest bardzo drogo i tutaj nie ma co dyskutować. Giełda jednak dyskontuje przyszłość i na tą wycenę trzeba patrzeć przez pryzmat przyszłych premier i cykli produkcyjnych. Spóła podała swoje szacunki na lata 2021-2025 Przychód 656 mln i zysk netto 328 mln Po wynikach na 3 lata wychodzi rocznie średnio 170 mln przychodu i 92 mln zysku netto co przy obecnej cenie daje P/E na poziomie nieco ponad 17 - tanio? super okazja? Dla mnie formą dyskusji są założenia, szacunki - zamiast podsyłania jakiś grafik proszę @topfacet podaj mi jakie masz założenia co do zysków na rok 2023 i rok 2024 i wtedy będziemy mogli dyskutować.
|
|
Temat:
XTB
Nikaja napisał(a):abcabc napisał(a):Ciekawa zmiana w tabeli opłat i prowizji: Opłata miesięczna w wysokości 10 EUR jest pobierana po spełnieniu dwóch warunków: a) brak otwarcia lub zamknięcia pozycji w ciągu ostatnich 365 dni;
Myślę że to zniechęci wielu mniej aktywnych klientów i klientów obracających głównie akcjami. Było to już wcześniej. potwierdzam, tak wyzerowałem sobie konto na którym miałem jakieś małe kwoty i o nich zapomniałem
|
|
Temat:
11BIT
Frey napisał(a): Podsumowując - spółka jest na plusie pomimo braku premier od kilku lat...Dwie premiery z wydawnictwa w tym roku - które już wydają się niemal pewne, zapewnią inwestorom emocje, które pozwolą w spokoju (choć to zależy w ogromnej mierze od otoczenia makro), doczekać do 2024 r...a tam FP2 z pewnością zobaczymy. Zresztą coś mi się wydaje, że FP2 wcale nie musi być pierwszą premierą jeśli chodzi o produkcje własne 11Bit.
wszystko ok, tylko jednak aktualnie spółka jest handlowana P/E 70, P/CFO~50 i P/FCF ~50 co zakłada znaczącą poprawę wyników w najbliższych kwartałach - taki impuls w mojej ocenie może dać FP2 lub the The Alters. Jako akcjonariusz uważam 11B za bardzo jakościową spółkę, oczekuje FP2 i pozostałych gier, ale aktualna wycena w świetle najbliższych potwierdzonych premier jest bardzo, ale to bardzo wymagająca.
|
|
Temat:
11BIT
czytam teraz o zmianie narracji i o tym, że premiera FP2 nie była zakładana na ten rok - czytając ostatnie wpisy zdecydowanie można odnieść inne wrażenie
"Dodam tylko, że zakładam także debiut FP2 w tym roku."
"Świetna wiadomość dająca szanse na premierę w tym roku"
"Może być ostra jazda z newsami."
"Moim zdaniem, tu gra będzie teraz pod nowe materiały z FP2"
"Jak przeczyta się cały artykuł to ma się wrażenie że debiut jednak w tym roku i strzelałbym w okolicach października - listopada."
tymczasem czytając raport wygląda na to, że premiera w tym roku jest wysoce wątpliwa - tak przynajmniej ja to odczytuję:
"Wiodącą pozycją były jednak nakłady na niezakończone prace rozwojowe, czyli wydatki na gry „Frostpunk 2”, „Projekt 8”, „The Alters”
"W dłuższej perspektywie o wynikach finansowych 11 bit studios S.A. będą decydowały premiery kolejnych tytułów własnych („Frostpunk 2”, „The Alters” oraz „Projekt 8”)"
"Zespoły stojące za każdym z tytułów liczą odpowiednio, ponad 70 osób, ok. 45 osób i blisko 50 osób i są systematycznie powiększane."
"Pełną parą prowadzone będą produkcje „Frostpunka 2”, „The Alters” i „Projektu 8” (nazwa kodowa) co wiązało się będzie z dodatkowym rekrutacjami "
|
|
imp-p napisał(a):wytłumaczcie mi bo albo coś ja nie kuma albo ten zarząd ..... Cytat:cytuje nowy komunikat pap
Walne zgromadzenie CD Projektu, zwołane na 18 kwietnia, zdecyduje m.in. o wprowadzeniu nowego programu motywacyjnego na lata 2023-27 oraz o umorzeniu akcji nabytych w zeszłym roku w ramach skupu akcji własnych - poinformował producent gier w komunikacie. Po co umarzać akcje nabyte za grube miliony jaki to ma sens spadnie liczba akcji tym samym wzrośnie EPS
|
|
Temat:
VOTUM
veve napisał(a):Sami widzicie że banki są w stanie szybko łyknąć potężne straty wynikające z ugód aby ustrzec się przed dużo większymi stratami wynikającymi z procesów sądowych. Zresztą macie już potwierdzenie moich tez w zachowaniu kursu. VOT spadł o 20% ze styczniowego 59. Stało się to podczas wzrostu sWIG80. Widać w tym zaniepokojenie rozpędzoną lawiną ugód bankowych. można prosić konkrety oraz źródło tych informacji?
|
|
Temat:
11BIT
aircanada15 napisał(a):tgolik, Bartas_Gda: mam rozumieć, że stawiacie tezę "rzut izometryczny jest przestarzały i się nie sprzedaje" ? :) ja odnosiłem się do tego, że będą mogli zacząć prace nad remake Widźmina. Co do rzutu izometrycznego się nie wypowiem bo nie mam tutaj żadnego zdania.
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):Rzut izometryczny, w nowym IP. Można spokojnie podzielić prognozy optymistów przez 10. Pozytyw jest taki, że FT w miarę szybko skończy tę grę i zabierze się za Wiedźmina Remake. o właśnie o tym samym pomyślałem:)
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Reko pojawią się nie tyle ze względu na wzrost kursu, ale z uwagi na nowe materiały o grach, co może prowadzić do zmian w prognozach sprzedaży i terminach premier wybranych produkcji. oj nie do końca się zgodzę - wiele rekomendacji może nie w gamdeve (chociaż i w gamdev również) podążało nie raz za kierunkiem kursu. Niemniej zgodzę się, że oczywiście, że w przypadku gamdev nowe materiały, zapowiedzi gier itd wpływają na ew rewizję również.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):eeee Krewa 786 zeta to chyba zbytni optymizm nawet duzi optymiści nie zakładali tego ... ale chyba niewielu byłoby rozczarowanych. Moim zdaniem maksymalny kurs chyba nie przebije w poniedziałek ostatnich rekomendacji (660). Ale może nie wiem wszystkiego. Czekajmy więc w spokoju i ciekawości. jak kurs idzie do góry to i rekomendację też - nie będę zaskoczony jak niebawem pojawi się jakaś nowa rekomendacja z ceną docelową 660+
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Wiem jakie są intencje spółki bo obserwuje Twittera pracowników działu PR spółki, którzy sami ten tekst z CDA podlinkowali ze stosownym komentarzem. ok, rozumiem - dziękuję za wyjaśnienie
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Są redakcje, które właściwie odczytały intencje spółki i przekaz nowego trailera: a tak poważnie - skąd Ty wiesz jakie są intencje spółki ? topfacet napisał(a): Nie czuję się członkiem żadnej grupy wzajemnej adoracji :)
Wszyscy których reakcji się spodziewałem po moim wpisie zareagowali andy_dufresense napisał(a): Argumenty o zakochanym w spółce akcjonariacie słyszę od lat. Nic one nie merytorycznie nie wnoszą do dyskusji.
Obserwuję Cię i szanuję Twoją osobą, ale dlaczego nie zostawiasz takich komentarzy przy okazji 10siątek wpisów w tym wątku, które również nic merytorycznego nie dodawały?  topfacet napisał(a): Odbiór obu trailerów na kanale 11BS bardzo pozytywny.
Zakładam, że zdecydowana większość obserwujących kanał to fani spółki więc czego się spodziewać? Nie chodzi o czepianie a o zachowanie zimnej głowy. Udanych gier i wzrostu ceny akcji życzę i sobie i Wam
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Wydaje mi się, że na siłę próbujesz udowodnić swoją tezę. Bardzo podobało mi się także porównanie opłacalności inwestycji w akcje spółki z obligacjami skarbowymi - chętnie zakupie takie obligacje, które w ciągu 10. lat dają ok. 6900% zwrotu z inwestycji.
A co do materiału CDA, to ten jest bardzo rzetelny. kurdę ja wiem, że razem z baksem i jeszcze kilkoma innymi użytkownikami tworzycie kółko wzajemnej adoracji w kwestii 11B, ale przecież Bergman pisze o przyszłości i wyraźnie to zaznacza, a nie o tym co już było: I co dalej, po premierze Invincible czy tam dużej produkcji od 11bit trzeba będzie czekać kolejne 6-8 lat ? Czyli przy dobrych wiatrach kolejna zbiórka plonów dopiero w 2031-2033 roku przy założeniu, że dobra koniunktura na gierki się utrzyma ? Jakiś kompletny absurd i już kupno obligacji na 6%-8% rocznie wydaje się pewniejszą inwestycją.
Oczywiście nikt nie broni Bergmanowi kupić obligacji a Tobie kolejnych akcji 11B - każdy ma wybór Czasami brakuje Wam trzeźwego spojrzenia i szczególnie czuć to w tym wątku, podobnie jak kiedyś w wątku CDR gdzie każde słowa krytyki przed 2020 roku były odbierane jako atak i totalną głupotę (i nie porównuję kapitalizacji, oczekiwań czy wyceny a jedynie zachowanie uczestników forum). Mam akcje 11B od dłuższego czasu, ale prawda jest taka że wycena jest wymagająca i dyskontuje już zakładaną przyszłą poprawę wyników, spółka ma problemy z P8 i kto wie kiedy grę zobaczymy, ten "trailer", który wczoraj pokazali IMO jest po prostu słaby.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Jak widać z podsumowania inwestycji funduszu norweskiego wynika, że wierzą w to, że 11bit ma największe szanse na wzrosty na naszej Giełdzie ciekawe czy to się potwierdzi. 11bit z największym procentowym udziałem w akcjonariacie. Cytat:Norweski megafundusz kupuje akcje wszędzie, tylko nie w Polsce Opublikowano: 2023-01-31 18:18:15 Daniel Paćkowski Polskie spółki w portfelu Norweskiego Państwowego Funduszu Emerytalnego Spółka Sektor 11 bit studios Gry Udział w akcjonariacie spółki na koniec 2021 r. 2,71 proc. Udział w akcjonariacie spółki na koniec 2022 r. 3,73 proc. www.stockwatch.pl/wiadomosci/n... z gamdevu widzę, że najwięcej w 2022 dokupili CDR co można odczytać jako upatrywanie największej cenowo okazji z segmentu
|
|
tgolik napisał(a):Ciekawa sprawa - akcjonariusze przegłosowali program motywacyjny ale nie zezwolili na emisję papierów koniecznych do realizacji PM. Cicho o tym, bo sprawa wygląda na wymagającą dłuższych negocjacji i kolejnych propozycji ze strony zarządu, które przekonałyby większość akcjonariuszy. Natomiast wrażenia z gry, jej odbiór w mediach i na forach, jej oceny czy pozycje na liście bestsellerów są to czynniki, które wpłyną tu i teraz na wynik sprzedaży w 4 kwartale. Fatalne przyjęcie serialu Rodowód krwi przez zagorzałych fanów i hejt w internecie skierowany przeciw tej produkcji a także brak nawiązań do postaci i wydarzeń znanych z uniwersum Sapkowskiego sprawia, że chyba serial nie wywoła wzrostu zainteresowania grą. Natomiast wpływ aktualizacji nextgenowej jest bardzo wyraźny w przypadku wersji na PS5 i zwiększył sprzedaż gry. W przypadku wersji PC-towej raczej widzimy tylko wzrost ilości graczy, przy miernym wzroście sprzedaży.
a może w konekście serialu - nie ważne jak mówią ważne że mówią - widziałem co najmniej kilka komentarzy mówiących aby nie marnować czasu na serial - zamiast tego zagrać w W3. Patrząc na wpływ nexgen i PC - mamy uspokojenie negatywnych ocen, hotfixy oba nico poprawiły - ale powiedzmy sobie, że nie za wiele - patrząc jednak po liczbę filmów na YT, liczbę graczy na steam to jest bardzo dobrze. Jestem niezwykle ciekawy wyników za 4Q bo oczekuje sporego pozytywnego zaskoczenia.
|
|
tgolik napisał(a):Sprawdź sobie u źródła. PSN, PS5 USAFiltr: Bestsellery. Obecnie 4 pozycja, w cenie 30 $ tam też sprawdzam - dla mnie tak wysoka pozycja to zdecydowanie pozytywne zaskoczenie
|
|
|
|
baks napisał(a):Bartas_Gda napisał(a): Dzisiejsze spadki - a premiera - w mojej ocenie powiązanie na pewno jest, ale przede wszystkim należy pamiętać ile funduszy gra na spadki - oni będą temat nakręcać bo na tym zarabiają. TTWO spada ponad 3%, EA prawie 3%.
Powinniśmy podchodzić realnie do tematu a nie popadać w skrajności w skrajność. Osobiście liczę na spadki - będzie okazja dokupić w długim terminie
Konsole działają dobrze i są bardzo wysoko oceniane
Powiedz, że spółka nie dała im argumentów i paliwa ... ? Przy takiej amatorszczyźnie to aż dziw, że ukrsowi udało się urosnąć niedawno o 100%. Przecież ta spółka chyba wręcz marzy aby fundy miały pożywkę do spekulacji ... oczywiście, że dała - i to też napisałem - byłbym ignorantem gdybym nie widział problemu i nie ma co dyskutować - wygląda to bardzo słabo - zwłaszcza w kontekście odbudowywania zaufania graczy i inwestorów po fatalnym stracie CP2077.
|
|
baks napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej. Najwyraźniej źle interpretujesz temat. Aktualizację nie wydano po to aby przepalić kasę tylko dlatego, że nadal ludzie oglądają serial i wciąż liczono na miliony nowych graczy. To miał być dodatkowy długi ogon sprzedażowy uzupełniający przychody z CP. Przypomnij sobie jak podniecaliście się nie tak dawno, że nex-gen da nowy potok kasy. jprd - co Ty wg piszesz? Przecież od początku nawet najwięksi entuzjaści pisali, że next gen nie będzie miało wielkiego wpływu na wyniki - z wiadomych względów. W mojej ocenie głownie chodzi o odświeżenie marki, budowanie powiązań z serialem i budowanie bazy graczy dla nowych tytułów z uniwersum. Jest problem o tutaj nie ma co dyskutować - należy zadać sobie pytanie czy i w jakim czasie są w stanie naprawić problemy z optymalizacją. Odnośnie rotacji teamu była mowa ostatnio u Tomka Jaroszka - tutaj % raczej standardowe, ale nakręcacie temat jakby tam 50% wymienili i zostali sami "studenci" Dzisiejsze spadki - a premiera - w mojej ocenie powiązanie na pewno jest, ale przede wszystkim należy pamiętać ile funduszy gra na spadki - oni będą temat nakręcać bo na tym zarabiają. TTWO spada ponad 3%, EA prawie 3%. Powinniśmy podchodzić realnie do tematu a nie popadać w skrajności w skrajność. Osobiście liczę na spadki - będzie okazja dokupić w długim terminie Konsole działają dobrze i są bardzo wysoko oceniane
|
|
Nie grałem w nową wersję - z tego co czytam problem jest wydajność i wysokie wymagania - tutaj testy z pure PC - > www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki... czy poza tym pojawiły się inne problemy?
|
|
Od premiery CP2077 staram się regularnie notować liczbę komentarzy i ocen na metacritic - jeżeli ktoś jest zainteresowany -> tutaj w pdf - dajcie znać czy da się pobrać i otworzyć megawrzuta.pl/download/3f54ae0...
|
|
bginvest napisał(a):Jeśli chodzi i seriale to Złoty Glob dla najlepszego aktora za tytułową postać w serialu "Luther".
Świat gamingu zakładam, że kojarzy go głównie z zagranej postaci Heimdalla w kinowych seriach "Thor" oraz "Avengers". Obie serie to kasowe hity. Obie serie tworzone przez Marvel Studios.
W ramach luźnej dywagacji, biorąc pod uwagę, że spółka zamierza sukcesywnie rozwijać projekty dot. filmów i seriali, może za kilka, kilkanaście miesięcy dowiemy się, że CP 2077 doczeka się wersji kinowej. Marvel Studios byłoby idealnym partnerem.
podsumowując spotkanie z zarządem na GPW Innovation Day napisałem: "Dwa razy padło stwierdzenie odnośnie serialu o współpracy telewizyjno-filmowej" padało pytanie literalnie o serial oni za każdym razem odpowiadali o współpracy telewizyjno-filmowej - NFLX wie, że marka CP2077 daje zarobić - kto wie o czym CDR i z kim rozmawia - a rozmawia bo o tym zarząd mówił.
|
|
Zaprzeczenie napisał(a):I kolejna gwiazda światowego kina w grze! Idris Elba. Dobrze to rozgrywają. czy ze mną jest coś nie tak - że nie znam wg aktora?
|
|
|
|
baks napisał(a):Bartas_Gda napisał(a): @baks przydałoby się abyś zjadł snickersa bo zaczynasz aktorzyć - Twoje wypowiedzi są bardzo pretensjonalne i naszpikowane niechęcią do spółki.
Zakładam, że inwestorzy i uczestnicy wątku są na tyle świadomi zagrożeń ale i szans jakie są przed spółką. Ewentualni zbytni optymiści np co do 4Q wśród których jestem ja zostaną zweryfikowani po raporcie rocznym.
Niewiele zrozumiałeś z wpisu. Jestem zdziwiony, że znów tak łatwo nakręcacie się planami spółki. Plany to jedno a realizacja to coś innego. Do tego oburzacie się jak ktoś śmie wspominać o innych spółkach - przecież to zniewaga Waszej spółki. Fanatyzm wyznaniowy w czystej postaci ... Gdzie w moich wpisach masz fanatyzm? - jakiej naszej spółki? mam wrażenie że inni potrafią normalnie dyskutować. Zejdź proszę na ziemie, dyskutujmy merytorycznie na liczbach racjonalnym podejściu. Na pewno przyda się spojrzenie na chłodno bo mając akcje łatwo ponieść się fantazji i na pewno zgodzę się, że łatwo o zbytni optymizm.
|
|
baks napisał(a): Chyba ktoś zabiera się za opiniowanie branży nie znając kompletnie jest realiów produkcyjnych. analityk pokrywający spółki ze sektora gamingowego (w rekomendacji zakłada 2026, 2025 podał w wywiadzie) - na pewno się nie zna, ale baks wie wszystko @baks przydałoby się abyś zjadł snickersa bo zaczynasz aktorzyć - Twoje wypowiedzi są bardzo pretensjonalne i naszpikowane niechęcią do spółki. Zakładam, że inwestorzy i uczestnicy wątku są na tyle świadomi zagrożeń ale i szans jakie są przed spółką. Ewentualni zbytni optymiści np co do 4Q wśród których jestem ja zostaną zweryfikowani po raporcie rocznym.
|
|
Kacper Koproń Trigon Domu Maklerskim udzieli wywiadu na początku grudnia dla Pulsu Biznesu
Oczekuje wzrostów całego sektora, nie mówi o wielkiej hossie w 2023 – segment do przeważania
CDR i zmiana trajektorii C2077 powinien wspierać segment
Gaming mobilny najgorsze ma za sobą
Ostrzega jednak przed hurra optymizmem
CDR
CDR zawsze był wyceniany drogo, raczej jest optymistą, perspektywa DLC, zagrywanie na S uważa za zły pomysł, wszystko co złe jest zdyskontowane
DLC publikacja 2Q22 zakłada 270 mln przychodów w 2023 – próba szukania analogii do krew i Wino z konwersją na poziomie 20% (wysoko) on zakłada nisko 10% nasycenia być może do dodatku baza wyniesie 25 mln, 25 USD pricesingu – 270 mln ostrożnie
Skrócenie okresu wydawniczego, przejście na model ~ubisoftowy
Dużej premiery spodziewa się w 2025 – Sirius
154 PLN – ile % w zmianie wyceny stanowi zmiana/poprawa sprzedaży CP2077 – aż 40%, a 60% to nowa strategia i oczekiwania co do nowych tytułów
co ciekawe konsensus Bloomeber zakładał na 3Q 180 mln przychodu i 50 mln zysku
|
|