Moje dane się nie zmieniły.
|
|
Dostałem pismo z sądu że moje "pieniądze" z "układu" trafia na sądowy depozyt. Dostał ktoś coś podobnego?
|
|
Super, ktoś kto nic nie ukradł, tylko sprzedał spółkę, jak najdrożej co jest logiczne siedzi, a ktoś kto ukradł 2,5 mld złotych i stworzył piramidę jest bezkarny... Masakra.
|
|
Nie wiem kto jest hamulcowym, widzimy że nikogo afera finansowa za ponad 3 mld zlotych nie interesuje. Może dlatego, że nie okradziono państwa, tylko obywateli...
|
|
Co więcej jeszcze pod koniec 2017 roku Morawiecki był właścicielem sporej ilości akcji BZ WBK, które sprzedał z niezłym zyskiem jak bank pozbył się długów...
|
|
Nawet grosza nie dostaniemy... To zbyt wysoko sięga skoro drugą co do wielkości aferą finansową w Polsce żadne służby nawet nie chcą się zająć a żaden polityk nawet palcem nie kiwnął by cokolwiek zrobić.
|
|
Problem polega na tym, że niby wszyscy byliśmy zabezpieczeni... Nawet akt notarialny dostałem i nic z tego nie wynika, bo było zrobione tak by nikt z tego nic nie odzyskał... Obawiam się, że nic już nie zobaczymy;(
|
|
Czy po tym wszystkim sędzia nadal uważa, że RW reprezentowała obligatariuszy indywidualnych? Czy ta farsa jest całkowicie zgodna z prawem?
|
|
Mi wpadła w ręce najnowsza książka Tomasza Piątka. Jest krótki rozdział o Getbacku. Bardzo ciekawe powiązania autor w rozdziale wysnuwa. Natomiast jeśli faktycznie jest jak w książce piszą, powyższy post leonka że to mafia nie jest wyssany z palca. I to nie byle jaka mafia... Pewnie dlatego wszystko się dzieje bezkarnie....
|
|
Stowarzyszenie OSOG napisał(a):Chciałbym w swoim i Waszym imieniu prosić o powołanie na Kapelana naszego Stowarzyszenia OSOG czyli rodzin poszkodowanych na rynku finansowym ks Marcina .
Jest naszym Duchem Opatrzności i Nadzieja .
Jak jego codzienne zmagania w RW o Nas napawa nas dumą.
Jego bezpardonowa walka z Mafia Finansową budzi u nas respekt i szacunek.
Przy opieszałości decydentów Zorganizowana Przestępczość na Rynku Finansowy rozwija się do gigantycznej ośmiornicy , która wkrótce będzie zagrażać samemu Państwu.
To nasza nadzieja.
Liczymy ze wkrótce przyłączą się do nas inne grupy poszkodowanych i okradzionych z całej Polski
Ten to post to na serio?
|
|
Fajne prawo w Polsce. Trzeba będzie spółkę zakładać - mniejsze podatki i jak się okazuje zero odpowiedzialności. Tylko trzeba figuranta na prezesa:D
|
|
bukos4 napisał(a): chodzi o to, że ani ustawa pr. restr. ani regulamin RW nie przewiduja sankcji dla przewodniczacego za niewykonywanie swoich obowiazkow. przypomnijmy ze wg prawa musi zwolac RW na tydzien od wniosku, a takze co najmniej raz na 2 miesiace. ale on tego nie robi, a prawo nie przewiduje co sie dzieje jesli on tego nie robi. pomoc moglby sedzia komisarz albo kurator. na biezaco informujemy sedziego o sytuacji, pisma tworzymy we wspolpracy z zaprzyjaznionymi prawnikami.
dlaczego kurator nie sklada wniosku o odwolanie? mysle ze dlatego ze barczynski wzial udzial w wyborach i glosowalo na niego 10 osob (kilka funduszy i rodzina) co dalo mu 85 mln; podejrzewam, ze wnioski o jego odwolanie zlozylo ok. 80 mln., to jest 5 mln na plusie, co caly czas daje mu trzecie miejsce (przed czwartym kandydatem - Bryska)
Jeśli chodzi o tego Bryskę - wpolityce.pl/m/polityka/122424... - to chyba kolejny chybiony albo podstawiony kandydat...
|
|
Stowarzyszenie OSOG napisał(a):Wczoraj była pierwsza rozprawa ws GetBack w Łodzi z powództwa cywilnego . Przytaczamy relację świadka obecnego na sali rozpraw. Okradziony przeciw Andrzejowi Gasidło. Oto sytuacja z początku: Banksterka o wyglądzie zbliżonym do asystentek pana Glapińskiego, której postawione są już zarzuty, jest w roli świadka. Sąd pyta: - Wiek świadka? Ona: - 39 lat. Sąd: - Wykształcenie świadka? Ona odpowiada: - Brak. Sąd pyta: - Zawód? Ona odpowiada: - Brak. Na sali rozlega się śmiech. Sąd pyta: - Zajmowane stanowisko? - Ona odpowiada: Dyrektor sprzedaży GB. Powtórny śmiech na sali. Trzymajmy kciuki za naszego Kolegę z Łodzi. Ze strony bandytów nie było nikogo, nas było prawie 20 osób. Faktycznie zawrotna kariera od sprzedawcy w Praktikerze, poprzez jakiegoś kasjera, następnie krupiera w kasynie i prosto do Banku Millenium... Liczyć chociaż musiała umieć, inaczej fuchy w kasynie by nie dostała;)
|
|
Ech... Po prostu mamy najwyraźniej dwie grupy interesów a my jesteśmy nikim i nikogo nie interesuje czy cokolwiek odzyskamy - tak to wygląda dla mnie na tę chwilę...
|
|
Tak wszyscy na forum są Radkami.... To się robi bez sensu. Ktoś się odniesie do zarzutów w artykule?
Jeśli faktycznie było tak, że Pan Olaf był właścicielem, czy udziałowcem spółki, która chciała skupić portfele Gbk i Barczyński o tym wiedział to trochę zmienia tło wydarzeń, które miały miejsce na ZW... Potwierdza to wersje RB, który twierdził, że grupka osób chce za bezcen przejąć władzę w spółce...
Nie zmienia oczywiście zatajania faktów zmiany propozycji układowych, tego że RB pobiera teraz pensję z naszych pieniędzy, ale wygląda to zupełnie inaczej...
|
|
W sensei pośrednik pozwał Getback?
|
|
Dziękujemy za przypomnienie, to tylko potwierdza jakim trzeba być dwulicowym (tu dopiszcie sobie sami epitet). Przykre to...
|
|
To już inna sprawa i całkowita zgoda.
|
|
Pogromca napisał(a): Radzę uważać z krytykowaniem pani Maupy_w_ niebieskim i omnibusa R.Barczyńskiego.Nasz kolega leonek7 napisał parę słów o w/w i w kilka sekund później jego konto za karę zostało zablokowane na miesiąc.Specjalnie się tym nie przejął.Uznał to za dobrą monetę,bo jeśli blokują tzn,że ,,prawda w oczy kole'' Tak ,że o w/w należy pisać jak o zmarłych ..Dobrze albo wcale''. Wiele osób krytykowało RB i jakoś wysypu banow w tym watku nie ma... Bardziej chodziło o sposób tej krytyki...
|
|
Ja mam tylko nadzieję, że ktoś życzliwy szczerze mu podziękuje za to wszystko co dla obligatariuszy indywidualnych zrobił...
|
|
W wywiadzie dla Prakietu nie chwalił się tą działalnością....
|
|
Faktycznie usunęli ogólnodostępne adresy spółek... Masakra...
A RB jako przewodniczący RN i jednocześnie RW będzie sabotował działania RW na ile może... Przecież płacą mu za bycie przewodniczącym Rady Nadzorczej Getback a nie Rady Wierzycieli...
|
|
Wszyscy wiemy, że się nie spełni, spłacą zabezpieczonych, będą pobierać jak długo się da pensje, łącznie z pensją dla RB i tyle... My nie doczekamy nawet pierwszej raty pewnie.
A Twój post wyżej tylko to potwierdza.
|
|
Ta, tylko że jak widać w tym świecie żadne zasady nie obowiązują, a my tu jesteśmy z przypadku... Jeśli Abris go od początku wynajął to doradził im genialnie... A że po drodze oszukał, manipulował i okłamał kilku obligatariuszy indywidualnych to raczej żadnej spółki nie zainteresuje.. Aczkolwiek co ja tam wiem...
|
|
Maupa_w_niebieskim napisał(a):Jak już się co niektórym na wspomnienia zbiera to może warto od razu przypomnieć też kto konkretnie był podpisany pod tymi 65%. A co do RW to przypominam, że jednym z kandydatów ( o którym pisano, że może być 'czarnym koniem' ) był Kondzio. Każdy mógł do RW startować. Więc o co te żale? A tutaj interesująca rzecz do posłuchania (plik audio po lewej stronie) www.polskieradio.pl/130/6718/A... Żale mamy o to, że bylismy przed ZW zwodzeni i oszukiwani przez osobę, której zaufaliśmy wybierając ją do RW... Nikt nie ma wątpliwości, że działania RB były podyktowane obietnicą dobrze płatnej posadki, którą otrzymał. Teraz rozumiesz o co? Obecny zarząd, który dzień przed ZW "zapomina" o wycofaniu się największego inwestora i zmienia propozycje układowe w ostatniej chwili bez informowania o tym wierzycieli, to też bez wątpienia szczyt uczciwości;) Serio, nie odzyskamy nawet grosza i pora stracić nadzieję, faktycznie zbędne bicie piany jest już niepotrzebne...
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):Złe emocje nie są dobrym doradcą. Lepszy układ niż upadłość i żal czasu wyjaśniać to kolejny raz. Zawsze trudno się pogodzić ze stratą, ale ona wydarzyła się już w kwietniu 2018 r. Teraz należy zrealizować układ, który jest i tak w wielu miejscach ambitny Chyba trzeba podesłać ten cytat sędziemu, gdyż biorąc pod uwagę wcześniejsze wprowadzające oblitariuszy w błąd i sarkastyczne wypowiedzi cytowanego wyżej, można domniemywać, że układ jest niewykonalny...
|
|
Może jak wyrzucimy osobę działającą w interesie swoim i zarządu GB to sąd zauważy co tu się odjaniepawliło...
Ponawiam pytanie nt. OSOG czy można jakoś dołączyć do Stowarzyszenia czy działacie na rzecz wszystkich Obligatariuszy nawet niezrzeszonych?
|
|
Czy to nowe Stowarzyszenie już działa? Można jakoś przystąpić do niego?
Z każdym dniem brniemy coraz głębiej, jeśli już nie sięgnęliśmy dna....
|
|
Serio?
Nie widzisz sprzeczności w działaniach na rzecz obligatariuszy i pracy dla spółki, która była nam winna pieniądze?
Skończcie już wstydu oszczędźcie. Wypada przynajmniej mieć odwagę cywilną i się przyznać, że pod pretekstem ochrony interesów obligatariuszy w RW działało się na ich szkodę i we własnym interesie...
|
|
Co więcej pamiętajmy, że zgodnie z ostatnim ustaleniami na ZW nasz wybraniec będzie dostawał 10 k miesięcznie za zasiadanie w RN, więc będzie mu zależeć by ten cyrk trwał jak najdłużej...
|
|
jenes napisał(a):Walne Zgromadzenie przeniosło formalną siedzibę spółki z Wrocławia do Warszawy. Zmieniło też zasady wynagradzania członków rady nadzorczej. Zamiast stawek indywidualnych uchwalono kwotę 10 tys. zł brutto miesięcznie dla każdego z członków rady. Przewodniczący rady i przewodniczący komitetów rady mają te stawki podwojone. Prawnik Abrisu, głównego udziałowca, poinformował, że tak jak dotychczas „wedle jego wiedzy” reprezentanci Abrisu w nadzorze zrzekną się wynagrodzenia (ciekawe, czy na pewno). Nie doszło do samego głosowania nad składem rady, czyli nadal nie ma tam nikogo, kto nadzorowałby działalność zarządu pod kątem możliwości spłaty wierzycieli. Walne zostało przerwane do 5 kwietnia.
Czyli " nasz" przedstawiciel odzyska zainwestowane pieniądze... To gratuluje. Jakby chciał się podzielić jedną wypłatą za głos to będzie miło...
|
|
basik napisał(a):Proszę o informacje, do kogo napisać o klauzulę wykonalności 777 Ja też chętnie się dołączę do pytania, proszę o info na priv. Nie pogardzę też jakąś instrukcją jak złożyć wniosek do prokuratury. Dziękuję.
|
|
Ja nabyłem bezpośrednio w Getback...
|
|
Niestety, teraz jak zostaliśmy drugi raz oszukani, to na pewno o zaufanie nie będzie łatwo... Z drugiej już chyba nic nie mamy nie do stracenia...
|
|
Wszyscy sa pokrzywdzeni.... Szkoda tylko, że te wszystkie pokrzwdzone firmy i fundusze zapominają, że jest jeszcze 10 tys pokrzywdzonych drobnych oszukanych zwykłych ludzi...
|
|
Co ztego dla nas wynika, bo ja nie jestem biegły w te rzeczy...
|
|
Czy my w ogóle poza naciskami na polityków mamy jakiś wpływ na odzyskanie naszych pieniędzy? Czy możemy cokolwiek zrobić?
|
|
W czym zawiniły te firmy, bo z komunikatu to nie wynika... Nie miały pozowolenia na oferowanie obligacji?
|
|
Czyli ciągle osoby takie jak ja, które kupiły bezpośrednio w Getback są w czarnej ... .
|
|
Przecież to jakiś skandal jest... Nasza pomoc " państwa" działa...
|
|
|
|
Nie wierzę, że to napiszę, ale jak dzięki tej interwencji odzyskamy jakieś pieniądze to PiS zyska wyborce... Szkoda tylko, że na list nikt nie raczył odpowiedzie nawet...
|
|
|
|
bukos4 napisał(a):Spotkanie z p. Prezesem JK umowione. Przedstawie mu nasza sytuacje. Mam swoja wizje. Jesli sa jakies madre propozycje o co chcielibysmy prosic to piszcie... Trzymamy kciuki.
|
|
Teoretycznie, skoro walą im takie kary to powinni utworzyć z tych pieniędzy jakiś fundusz dla poszkodowanych... Natomiast biorąc pod uwagę, że żaden z polityków nie dotknął tematu mimo naszych listów to chyba nie mamy na co liczyć...
|
|
To jest w koncu super informacja. UOKiK potwierdzi nasze domysły to będzie podstawa do pozwów spółki. Czy układ zamyka taką możliwość?
|
|
Czyli jeszcze udają, że działają, przejadając pieniadze na bezpodstawne wezwania. Jak ktoś jeszcze ich zaskarży za nieudolną windykację to już w ogóle... Mają też podładkę, że się starali ale nie wyszło. www.funduszsprawiedliwosci.gov... - może tu się zgłosimy;)?
|
|
bukos4 napisał(a):NerfMe napisał(a):Ktoś wie kiedy sąd ogłosi czy zatwierdził układ? sedzia byl na L4 a teraz bedzie na urlopie Po prostu no comment... Dzięki za odpowiedź.
|
|
Ktoś wie kiedy sąd ogłosi czy zatwierdził układ?
|
|
jenes napisał(a):anvil napisał(a):Przyznam szczerze, że ja już także się pogubiłem. Nie jestem codziennie na forum i mam trochę daleko do Polski ale wpadł mi do głowy pomysł, może głupi, spróbować zainteresować media np. typu "interwencja" i przedstawić ten cały mafijny scenariusz jaki się rozegrał od początku a w szczególności w ostatnich tygodniach. Możliwe, że ktoś z Nas ma pewne dojścia do mediów. Choć pewnie już by ktoś na to wcześniej wpadł. Próbowano, niestety najbardziej zainteresowane są media niszowe: radio Wnet, a nawet Radio Maryja. Dla mainstreamowych to już nie jest nowy/atrakcyjny temat :-( Wbrew pozorom, dla dużej części elektoratu obecnej władzy i samego rządu Radio Maryja jest bardzo opiniotwórczym medium, więc - warto!
|
|
bukos4 napisał(a): pan jeszcze nie widzial krzyczacych osob...ale jak pan tak bedzie dalej postepowal to mysle ze pan zobaczy.... wylaczonych bylo 141 tylko dlatego ze nas oszukiwaliscie a ochlap informacji rzuciliscie w dniu ZW. gdybyscie powiedzieli prawde wyniki wygladalyby inaczej. ludzie ktorzy maja duzy nominal obligacji wiedza o co chodzi, interesuja sie. w tych 10.000 osob jest wiele babc nie wiedzacych co to obligacja, ale one maja maly nominal. z tych 141 osob niech obecnych byla polowa, czyli 70 osob czyli 0,7%. ale przeciw ukladowi glosowalo 14% nominału. wystarczyloby kolejnych 180 osob i uklad moglby nie przejsc...takze niech pan nie bedzie taki cwany, bo gdybyscie byli uczciwi to uklad by nie przeszedl, tylko dlatego ze zatailiscie prawde to wam sie udalo
Idąc za przykładem naszego wybrańca powtarzam co powyżej - może pan Radek w to uwierzy, bo w swoje wpisy chyba powinien przestać...
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/Wierzyciele, w zdecydowanej większości, poparli w głosowaniu układ. Takie są zasady PPU. 2/ Do tych, którzy piszą o UOKiK i zaniedbaniach RW to zwracam uwagę, że RW oraz Spółką nie są uprawnieni do występowania do UOKiK z takim wnioskiem - takie prawo mają tylko wierzyciele/ obligatariusze 3/ Może któryś z wierzycieli-prawników wskaże, czy mając wiedzę o planowanej konwersji wystąpił z wnioskiem do UOKiK
Największe kłamstwo PPU... Teraz można pisać, że "wierzyciele poparli PU zarządu" tylko nikt nie napisze, że wczesniej zostali oszukani, przez przedstawiciela RW oraz kuratora. Nikt nie napisze, że ze wszystkich propozycji układowych została tylko jedna - zarządu. Zarzadu, któremu "umknęło" że na tydzień przed ZW wycofał się jedyny inwestor... Ja rozumiem, że pierwsze propozycje mogły być oderwane od rzeczywistości - my tego się nigdy nie dowiemy - ale naprawdę Pan wierzy w co pisze? Naprawdę wg Pana głosowanie nad układem było przeprowadzone uczciwie? Pan myśli, że wiedząc, że będzie głosowany taki układ na ZW nie przyjechało by więcej osób?
|
|
Wszystko wskazuje na to, że ani w październiku, ani teraz nikt nie miał i nie ma zamiaru nic nam zapłacić... W zasadzie to oddać pożyczonych pieniędzy...
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ Spółka założyła kwotę 100m zł 2/ Kwota nominalna szacunku roszczeń została przemnożona przez prawdopodobieństwo ich odzyskania pomniejszone o koszty postępowań 3/ Niestety, aby zmniejszyć ryzyko zaskarżenia układu, musieliśmy zrezygnować z mechanizmy cash-sweep; odzyskanie większej kwoty będzie dawała możliwość zmiany układu
Naprawdę - humor ciągle dopisuje. Przecież to nawet nielogiczne jest. Łaskawa spółka "zmniejsza ryzyko zaskarżenia ukladu" poprzez wpis pozbawiający obligatariuszy większych spłat z układu? Śmiech na sali...
|
|
Vox napisał(a):Gdyby Pan RB mial uczciwe intencje, ta rozmowa mialaby miejsce przed 22.01.2019r. Szczególnie biorąc pod uwagę drastyczną zmianę poglądów i propozycji.
RW wystapila by zawczasu o zgode UOKIK, lub też wyjaśniła dlaczego konwersja jest dla nas niekorzystna....
Teraz to bicie piany... i "damage control"... tylko ze damage zrobiony przez RB jest beyound control I to jest wszystko w temacie...
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a): Szanowny Panie "Borecki" 1/ od podawania danych w spółce z GPW są raporty ESPI, a nie wypowiedzi osób z RW; warto byłoby już to pamiętać; RW ma większość, o ile nie wszystkie dane 2/ myślę, że próby obrażania mojej osoby są kontrproduktywne - preferuję siłę argumentu, a nie argument siły 3/ tak przy okazji, "grupa krzykaczy" na ZW po paru agresywnych zachowaniach zaczęła działać na swoją niekorzyść i wyraźnie było widać, że NS oraz Sędzia, zaczęli dostrzegać ich prawdziwe oblicze (tzn. nie te wyreżyserowane, czy odczytane z kartki przygotowane przed ZW), ale agresywne i bez planu dla Spółki poza "dajcie nam ją przejąć" we własnym interesie (może 20-30 osób) a nie 9000 poszkodowanych 4/ dodatkowo zaczęli się sami sprzeczać: - czy konwersja ma faktycznie sens - czy może dać gr. 1a 3% konwersję - ktoś krzyknął że chce 75% konwersji - itd. co dodatkowo wywarło kiepskie wrażenie
A co mieli zrobić jak zostali podstępnie oszukani, niespodziewaną zmianą warunków układu? Przygotowani byli na co innego, więc zagubienie przez zatajenie informacji przez spólkę do ostatniej chwili jest normalne. Szkoda że sąd nie zastanowił się dlaczego obligatariusze nie wiedzieli co zrobić... Sam NS chyba byl jeszcze bardziej zagubiony... Śmiech na sali... Szkoda słów w ogóle, dyskusja na zasadzie " wy nic nie wiecie, gdybyście wiedzieli to..." jest bez sensu. Ciekawe tylko czemu członkowie, którzy zrezygnowali z zasiadania w RW, mając tę samą wiedzę byli innego zdania...
|
|
Właśnie, ktoś może się wypowiedzieć? Nie wyszliśmy spod kurateli, bo kurator zapewniał, że będzie głosował za propozycją RW i że jest wystarczająca ilość chętnych na konwersję. Z waszych realcji wynika, że osoby obecne na ZW wystarczyłyby do zmiany zarządu przy konwersji.
Żadne z tych zapewnień nie zostało spełnione, jak to wygląda?
|
|
Tak jak głosowaliśmy na zdrajcę, mieliśmy jasno zdefiniowane co trzeba zrobić. Ktoś mądry musi ustalić co trzeba napisać, by osoby takie jak ja - nie znające się na prawie ani finansach, dostały prostą instrukcję i działamy... Nic już nie mamy do stracenia...
|
|
Pierniczenie, z tych 86 proc ponad 50 pewnie ma kurator, który można powiedzieć nas okłamał.
Gdyby od razu zapowiedział, że będzie głosował za propozycjami spółki i zarządu to kto wie jaka by była sytuacja. A tak najpierw kurator zapewniał, że będzie głosował za propozycjami RW - do dziś nie wiem gdzie się podziały te propozycje - a tymczasem zagłosował na szkodę obligatariuszy indywidualnych.
|
|
To ladne rzeczy muszą być jeszcze na tych taśmach, skoro taki numer robią...
Powodzenia obecnym na ZW!!!
|
|
omicron napisał(a):Co w tych listach jest nieprawdziwe/niesłuszne? Nie znam się, jak mówiłem, i dla mnie te apele wyglądały sensownie. Proszę o wskazanie. Możemy napisać i rozpowszechnić lepsze. Niestety, i premier, i JK ignorują je i wszystkie poprzednie listy. Czytałeś te listy? Przecież tam jest mowa o pomocy spółce, a my jesteśmy tylko argumentem... Gdyby ten zarząd dostał pomoc Państwa po podpisanym zdradliwym układzie - to nam nic by od tego nie przybyło. Tak samo jak nie przybyło po zejściu banków z zabezpieczeń. Przypominam prośby RB by pisać listy do banków, które częściowo zeszły z zabezpieczeń. Dzięki temu mają dodatkowe 60 mln do przepalenia, starczy na kolejne miesiące pensji zarządu, a my mamy dalej ZERO. Te listy to chyba tylko pozory jakichkolwiek działań i to sporo spóźnione.
|
|
Ciągle ciekawi mnie czy RB był podstawiony od poczatku czy dopiero potem go Abris przekupił....
|
|
Okradziona napisał(a):A do Kaczyńskiego i Morawieckiego wysyłacie maile czy listy polecone? Ja wysylałem listownie. Zero odzewu poza Petru...
|
|
Maupa_w_niebieskim napisał(a):Vox napisał(a):Tak... Wiedzieli wczesniej lecz zatajali informacje o Hoist... to jest sprawa do prokuratury.... Depozyt Hoista nie wplynal na konto sądu. został pokazany kwit od "notariusza" Teraz Spolka przyznala ze odda te 30 mln Hoistowi
tu jest tyle wątków kryminalnych... materiału na pozwy itd... że zużyje kolejnych 20 lat życia...
Czyżby nikt z obecnych na ZW nie zauważył że na wczorajszym ZW była obecna przedstawicielka Prokuratury Regionalnej z Warszawy? To powinna wszcząć śledztwo z urzędu, z tego co piszecie z conajmniej kilku powodów...
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):1/ Dobrze, że układ został przegłosowany - to zmniejsza ryzyko upadłości i utraty całości środków 2/ Układ możemy zmienić tuż po jego zatwierdzeniu 3/ Źle, że głosowane były propozycje Spółki - w nich wierzytelność wobec Waterfall ma poziom spłat taki jak nasz, zamiast 10% jak w PU RW; niestety zmniejsza to nasz poziom spłat o ~0,8 p.p 4/ RW będzie wnioskować, aby w przypadku udzielenie zgody na sprzedaż aktywów, środki te zostały zdeponowane na wyodrębnionym rachunku zastrzeżonym w celu ich gromadzenia na przyszłą spłatę wierzycieli, a tylko w niezbędnym stopniu były przeznaczane na "bieżące funkcjonowanie Spółki 5/ Poprosiłem Spółkę o umieszczenie w zakładce RW strony http://www.getbacksa.pl pisemnego uzasadnienia odstąpienia od konwersji - już w nim wskazywaliśmy m.in. na problem zgody UOKiK związany z wybiórczą konwersją; tam też można się zapoznać z PU RW; zwracam uwagę, że nasze PU, z uwagi na mechanizm cash-sweep nie zawierają roszczeń w ogólnym % spłat; chcąc odnieść je do PU Spółki wynosiłyby 27% (brak wydatków m.in. na system IT o którym mówił prezes Dąbrowski, brak wydatku PCC z konwersji oraz inna kwalifikacji Waterfall) 6/ Dla realizacji układu konieczna jest sprzedaż aktywów - Spółka na bieżąco nie będzie wstanie regulować rat układowych tylko z opłaty serwisowej; alternatywą jest umarzanie certyfikatów, ale efekt ekonomiczny jest co do zasady tożsamy; próba "odbudowy" operacji byłaby wyłącznie "przepaleniem" gotówki, zamiast spłaty części naszych obligacji; dlatego RW, mając pełen dostęp do danych Spółki, nie będzie tego rekomendować 7/ RW (poza M. Wójcikiem) jednoznacznie stała na stanowisku, że nie będzie popierać przejęcia Spółki przez wąską grupę wierzycieli dysponującą ułamkiem wierzytelności (przy 25% konwersji oznaczałoby to przejęcie Spółki z aktywami 1,1, mld zł przez np. konwersję 50 mln zł bezwartościowych obligacji); nasze podejście było następujące - albo konwersja dla wszystkich w równej skali, albo jej brak; nie wyraziliśmy więc zgody na "ciche" przejęcie Spółki, które było konsekwencją rezygnacji kuratora z konwersji w grupie 1a 8/ Wyjaśniając - ja w oświadczeniu dla NS nie przystąpiłem do konwersji Widać, że niektórym humor dopisuje. Nie wiem jak inaczej niż ironicznie można pisać brednie o zakupie systemu informatycznego dla spółki, której jedynym celem jest upadłość i wyprzedaż majątku.
|
|
Visit68 napisał(a):Okradziona napisał(a):Dlaczego nie złożymy wniosku o natychmiastowe odwołanie Barczynskiego? Dzisiaj widzialem ze pietkiewicz z abrisu czyta to forum To raczej logiczne. Pewnie się jeszcze cieszy, że jej co miesiąc płacą z pieniędzy okradzionych ludzi. Fajnie nie?
|
|
Coś można zrobić z nadzorcą sądowym? Kto go wyznacza? Czy do sprawowania kontroli nad układem też bedzie tak przygotowany jak dziś? Nie miał własnych propozycji układowych to jest farsa i kłamstwo. Czemu sędzia na to nie zareagował? Ja tu nic nie rozumiem, przecież na logikę jest to przekręt...
|
|
Czyli spiskowe teorie się sprawdziły, dziękujęmy panu Radosławowi i mamy nadzieję, że za nasze głosy chociaż podzieli się z nami premią od Abrisu.
W zasadzie to przegraliśmy oddając swoje głosy na podstawioną osobę.
|
|
Masz racje, przeciez tylko nadzorca moze teraz skladać propozycję.
Swoją drogą jest super przygotowany do sprawy, może konwersja, ale w sumie to nie wiem czy to zgodne z prawem w sumie to chyba nie... Czeski film.
|
|
omicron napisał(a):Adam Torchała z SW: Cytat:Warto dodać, że wierzyciele #getback podpisują oświadczenia o konwersji, której skali im nie podano i co do której są wątpliwości prawne. Samą propozycję układu, której częścią jest dobrowolna konwersja, wierzyciele poznali przed chwilą. Krótko mówiąc nie wygląda to zbyt poważnie Klasyczny Getback Z tego wpisu wynika, że wysokość konwersji jest nieznana, mam rozumieć, że o jej wysokości zdecyduje zarząd?
|
|
"Mariusz Wójcik z Rady Wierzycieli: W przypadku długotrwałej wyprzedaży aktywów przepalimy wszystko co jest w tej spółce. Stoicie państwo przed wyborem między cholerą, a dżumą. Konwersja jest natomiast do tego, aby dopilnować układu. Próbowałem zablokować uchwałę RW w sprawie odejścia od konwersji. Niestety to się nie udało. Rada Wierzycieli nie reprezentuje dziś wierzycieli. Składam rezygnację z zasiadania w Radzie Wierzycieli."
Wychodzi na to, że to od początku była zmowa, a my zostaliśmy zmanipulowani i oszukani... Tyle w temacie. Druga osoba, jakby trochę z zewnątrz rezygnuje, więc coś tu jest na rzeczy... Do tego NS się zgadza z propozycją spółki. Kpina, żart. Zero. Dziękuję. Przynajmniej mamy spokój.
|
|
Tak to wygląda. Skoro prezes i szef RW mówią o piramidzie to nie rozumiem czemu jeszcze nie w są w prokuraturze? Czemu nie powiedzą, że to było zorganizowane przestępstwo, pieniadze muszą zostać zabezpieczone dla poszkodowanych a spółka zlikwidowana... Przecież tu się nie da inaczej.
I jak zwykle... 10 proc. wie jak funkcjonuje GB... A skad mamy wiedzieć, wszystko jest przecież tajne.
|
|
Poprzednim zarządem też powinna się zająć prokuratura... Tu powinno być natychmiastowe zabezpieczenie majątku i wielowątkowe śledztwo, a nie żaden układ...
Jakie są propozycje ukladowe NS?
|
|
"Trwa dyskusja na temat pozwów cywilnych. GetBack przyznaje, że nie złożył żadnego takiego pozwu, twierdząc, że wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami sądowymi. Prawnicy obecni na sali twierdzą, że można byłoby uzyskać zwolnienie z tych kosztów. GetBack zagoniony do narożnika."
Śmiech na sali. Tyle zobaczymy z "fraudów". Kurator miał 100 proc. racji. Z tym zarządem pieniadze zobaczymy jak świnia niebo...
|
|
Nie wiem już czy cokolwiek to zmieni, ale tu trzeba dla zasady to odrzucić, bo to jest smiech na sali. Mam nadzieję, że sędzia wypunktuje kłamstwa prezesa, bo odroczenie głosowania miało być z korzyścią dla nas. Można tak bezkarnie okłamywać sąd?
|
|
Jak pisałem jak mam odzyskać 25 proc w osiem lat to równie dobrze spółka może upaść i mam nadzieję że tak jutro ten koszmar się skończy, ja już nie mam złudzeń. Bez pomocy państwa, prokuratury nic nie wskóramy.
|
|
__Tomasz__ napisał(a):To co wygląda że nikt konwersji nie bierze? Jeszcze się okaże że akcje będą tu najbardziej wartościowe. GB umorzy sobie z 80-90% długu, Abris dalej będzie miał władzę... odzyska kasę z fraudów, wyprowadzi ją sobie standardowymi metodami (doradztwo / kancelarie / usługi / pensje / bonusy na mikołaja itd. / fałszowanie danych a my pieniądze zobaczymy jak świnia niebo. !!!! Z 10.000 poszkodowanych na ZW jest zarejestrowanych 141 z czego kilka fundów !!!! Chyba nie zasługujemy żeby mieć pieniądze bo straciliśmy to 3 miliardy z hakiem i nic z tym nie robimy. Już widzę jak te pozwy z IB będą wyglądały. Większość osób od początku nie chciała żadnej konwersji, więc nie rozumiem, czemu niby nie zasługujemy na zwrot uczciwie zarobionych pieniędzy. Cieszy aktywność RW przytoczona w powyższym artykule, pytanie czy ktokolwiek będzie zainteresowany pomocą... W ogóle można głosować nad jakimkolwiek układem jeśli wobec spółki jest prowadzone śledztwo? Co jeśli się okaże, że "zgodzimy" się na układ a sąd uzna, że to był od początku przekręt?
|
|
A najgorszy jest brak informacji ze źródła, czyli RW. Tak jak ostatnio cała nasza wiedza opiera się na domysłach i dwóch czatach, z których popłynęły dwie skrajne infirmacje.
Niestety w świetle obecnych zdarzeń i milczenia RW wygląda to na celową dezinformację - zorganizujemy chat, ale dalej zostaniecie bez informacji...
|
|
omicron napisał(a):Dzięki za linka. Skandal. To jest dramat. Dla tych, którzy nie słyszeli: - mówi chyba p. Wójcik - kurator zagłosuje za spłatą ok. 20% - wg p. Wójcika nawet te 20% może do nas nie trafić, tylko przepaść jak cała reszta pieniędzy gdzieś wokół Gbk - RW nie ma dostępu do projektu umowy sprzedaży i pozna go dopiero po tym, jak umowa zostanie zawarta. Szczerze liczyłem, że odzyskamy chociaż 1/3 pieniędzy w sensownym czasie. Wygląda na to, że nic nie odzyskamy i nic nie możemy z tym zrobić. Kurator zagłosuje, sąd przyklepie, zarząd zrobi, co chce, nie licząc się z nikim. Nie jest tak, że RW musi wyrazić zgodę na sprzedaż znaczących aktywów? Jak w takim układzie moga poznać umowę dopiero po jej zawarciu?
|
|
Heh, mówiłem że wysyłanie listów do banków nam nic nie da, po prostu spółka przeżarła więcej kasy...
Jeśli jakaś mądra głowa jest w stanie wymyśleć co można zrobić w tej sytuacji to się przyłączam... Bo to chyba idzie szybo w kierunku zera... Ja niestety się na tym nie znam, pierwsza poważna inwestycja i wtopa...
|
|
Visit68 napisał(a):Dziś spotkania RW we Wroclawiu i Warszawie. Pan Barczyński proponuje dla Abris warian konwersji ich pozyczki na akcje. Zgadzacie sie? Dodatkowo proponuje w najbliższym głosowaniu układu w wariancie inwestorskim , a to chyba jedyny możliwy , o konwersji na akcje. Dziwne to jego działanie .... . Dodatkowo chce zeby to Abris za 7 mln od niezabezpieczonych obligatariuszy zajmował sie odzyskaniem kasy z fraudów . Konwersja pożyczki od Abris dla Getbacku na akcje brzmi bardzo sensownie i to jest bardzo dobry pomysl. Dzielenie się natomiast pieniędzmi z obecnym właścicielem, którego zarząd wg kuratora nie gwarantuje dotrzymania warunków układu jest absurdem...
|
|
Czyli jest jak ostatnio... Do dzisiaj nie mamy żadnych informacji nt. odzysków poprzez dywidendę. Pozostaje wierzyć kuratorowi, że ewentualne odzyski będą wypłacone poprzez ewentualną zmianę układu a nie poprzez ewentualną dywidendę jak twierdził Pan Radosław... Za dużo tych ewentualnych możliwości...
Życzę wszystkim pokrzywdzonym by odzyskali cokolwiek... Ja z tego wszystkiego wnioskuję, że zostałem wkręcony w coś czego nie rozumiem i że nic nie odzyskam...
|
|
AsGBK napisał(a):Przygotowaliśmy kolejne listy, zostało tylko dwóch opornych. Cytat:Według informacji rynkowych, z licznej grupy banków i TFI będących wierzycielami GetBack, tylko dwa podmioty, BGŻ BNP Paribas oraz polski oddział Haitong Bank, odmawiają zgody na częściowe umorzenie wierzytelności wobec GetBack SA w restrukturyzacji. prnews.pl/obligatariusze-getba...www.pb.pl/obligatariusze-getba... Czapki z głów dla autorów odpowiedzi do prezesa BGŻ!
|
|
Jakby tak skutecznie udowadniali nierynkowe transakcje bankom, jak Osieckiemu to myślę, że te kwoty byłyby znacznie wyższe. Banki są pewnie nie do ruszenia, a większosc naszych pieniędzy tam właśnie poszła...
|
|
Ale dalej nie mamy informacji po co nam te akcje, gdybyśmy chcieli wyższą konwersję. Jeśli nie kupilem obligacji od pośrednika to po co mi te papiery?
Chyba, że te iluzoryczne odzyski, które miały być wypłacane poprzez dywidendę, ale temat chyba umarł, biorąc pod uwagę brak jakichkolwiek informacji w tej sprawie...
|
|
kris1986 napisał(a):Panie Radku, może jakieś informacje co się dzieje w naszej sprawie i RW? Minęło 8 miesięcy a my NIC tak naprawdę nie wiemy? Pan jako nasz reprezentant chyba może nam trochę sprawę rozjaśnić.
Przyłączam się do pytania, szczególnie chcielibyśmy wiedzieć jak to będzie z ewentualnym podziałem odzysków, bo tu mamy rozbieżność zdań między p. Radosławem a kuratorem.
|
|
omicron napisał(a):Godusławski podał na tt, że Piotr B wyszedł na wolność (w więzieniu został tylko Kąkolewski?), prokuratura zabezpieczyła już ok 230 mln. mobile.twitter.com/BGoduslawsk... Gdyby jeszcze te pieniądzę trafiły w jakiś sposób do poszkodowanych to naprawdę coś by mogło z tego być... A tak to chyba nic nam po tym.
|
|
Komentarze ludzi pod artykułem, dają wskazówkę dlaczego każda partia ma to gdzieś...
|
|
Cytat: Tak jak napisał kurator, jeśli odzyski z fraudów będą rozdzielane poprzez zmianę układu, to osoby, które wybiorą większą konwersję wejdą do układu tylko 10% swoich wierzytelności, bo w 90 % będą zaspokojone (24% gotówka + 66% konwersja). W przypadku zmiany układu osoby z wyższą konwersją mogą być poszkodowane (jeśli te 10% wierzytelności nie wystarczy, bo spółce uda się odzyskać więcej), z kolei osoby, które wybiorą 3% konwersji stracą jeśli wypłata odbędzie się za pomocą dywidendy. Podział środków z fraudów powinien być zatem proporcjonalny co do zainwestowanych kwot, a nie uzależniony od tego jaką konwersję ktoś wybierze. Gdzieś w rozmowie padła kwestia wypłaty odzysków w ewentualnej dywidendzie i kurator wykluczył taką możliwość. Pan Radosław też już w tej kwestii zamilkł, więc generalnie możemy sobie losować czy się opłaca wyłączać spod opieki kuratora czy nie.
|
|
Po przeczytaniu czata nie rozumiem decyzji kuratora. Jasno napisał, jak zauważyliście, że zarządowi nie zależy na dalszej działalności, podaje informacje, że GBK przynosi z każdym miesiącem straty i jednocześnie jest za wariantem operacyjnym.
Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem wypowiedź nt. udziału w ewentualnych odzyskach. Z wypowiedzi kuratora wynika, że nie będzie możliwości wypłaty w postaci dywidendy i że pełna konwersja oznacza pełne zaspokojenie...
|
|
Dzisiaj dostałem list od Getback, z wartością obligacji i uświadomieniem, że "prawdopodobnie nie będziemy w stanie odzyskać wszystkich środków zainwestowanych w obligacje". Napisane jest też, że sprawę bada KNF, UOKiK i toczy się postępowanie w prokuraturze.
Jednocześnie zachęcają do śledzenia strony kuratora i postępowania układowego....
Dziś też przyszła pierwsza i na razie jedyna odpowiedź na list otwarty z biura poselskiego Ryszarda Petru. W odpowiedzi napisali, że Pan Poseł zrobił wszystko by wyjaśnić aferę KNF... Świetnie:D
|
|
Cytat:Być może część obligatariuszy lub akcjonariuszy GetBacku będzie próbowała dochodzić roszczeń od audytora, bo opierali swoje decyzje inwestycyjne na nieprawdziwych informacjach. - Jeśli audytor nie miał wobec nich zastrzeżeń, a okazałoby się, że były nierzetelne, to odpowiedzialność ponosi przede wszystkim spółka. Gdyby jednak okazało się, że nie dołożył należytej staranności podczas badania lub przeglądu sprawozdania, to również on mógłby ponosić odpowiedzialność. To jednak bardzo złożone zagadnienie i dziś brak jest przesłanek uzasadniających twierdzenie niedołożenia przez audytora wymaganej od niego staranności – mówił Leszek Kieliszewski, prawnik w kancelarii Legality. Brak przesłanek? Serio?
|
|
Pomysł w tym artykule o oddaniu zysków z działalności takiej piramidy jest super. Pytanie tylko jak to u nas można zorganizować i czy w ogóle te pieniądze utopione w portfelach są do odzyskania. To tak naprawdę banki by musiały oddać spółce nadpłacone pieniądze, osoby których obligacje zostały wykupione musiałyby oddać odsetki... Trochę utopia... Ale kto wie...
|
|
Rozumiem powagę sytuacji, jak chyba każdy z poszkodowanych, natomiast taka propozycja jest chyba nierealna. Potrzeba by było osoby, której naprawdę zależy na tym by jak najwięcej poszkodowanych odzyskało jak najwięcej pieniędzy.
Tymczasem czas upływa, a pieniędzy w Getbaxk ubywa...
Bardzo fajny artykuł o tym jak to było w USA w przypadku Madoffa. Może oodesłać tym politykom taki pomysł?
|
|
Nie znam się na prawie, ale mimo całej tej akcji mam nadzieję, że jednak nie jest tak, że państwo może sobie ot tak przejąc prywatną spółkę za złotówkę... Oby...
|
|
MA napisał(a):Nie będzie przymusu - zob. pkt. 8.9 - 8.11 propozycji układowych. Zgodnie z KSH (art. 328) masz roszczenie o wydanie akcji - dopóki się nie zgłosisz będą czekały w spółce. Czyli teoretycznie wystarczy się nie zgłosić po akcje... Tylko dla sądu może to wyglądać na niechęć odzyskania większej ilości pieniędzy... Tak źle, tak niedobrze. Dziękuję za wyjaśnienie.
|
|
Ja jestem ciekaw jak twórcy układu zamierzają przymusić ludzi do posiadania rachunku maklerskiego. To nie jest obowiazkowy produkt bankowy, więc moim zdaniem ewentualny układ nie powinien nic takiego wymuszać. A skoro tak to jak będzie wyglądała dystrybucja akcji...
|
|
Ale co w tym dobrego? Co z tego dla nas, poszkodowanych i oszukanych?
|
|
|
|
Nikogo taka argumentacja nie przekonuje, bo tak rozdrobnieni akcjonariusze w żaden sposó nie są w stanie sprawować żadnej kontroli nad spółką. Argumentem, który mnie przekonywał jest wypłata ewentualnej dywidendy z ewentualnych odzysków. Natomiast pytanie czy tak będzie, nie wiemy. Czy bez należytej kontroli będą jakieś odzyski, raczej też nie. Więc z każdej strony źle to wygląda.
|
|