Temat:
ATENDE
Dzięki za analizę. Trochę brakuje informacji, ze certyfikaty to 3.1mln zł kary i odpadło 1mln zł marży, ze względu na rezygnacje zamawiającego z kontraktu, co oznacza że gdyby nie to Atende miałoby prawdopodobnie najlepszy II kw i najlepsze 1H na poziomie zysku netto w historii firmy, w dodatku bez Sputnika, AS i Medici. Brakuje też porównania wyników, oczyszczonych z kontrybucji Atende Software w okresie porównawczym, gdzie widać że Atende software dorzucało 20ml zł do przychodu, a teraz bez tej spółki przychód jest tylko 6mln zł mniejszy, więc widoczny progres na porownywalnych aktywach. Szkoda też, że nie pochyliłeś się nad wzrostem przychodu Atende SA. WIem, że to analiza sprawozdania, ale myślę że bardzo ważną informacją są istotne zmiany w zarządzie, pokoleniowa wymiana twórcy i głównego akcjonariusza firmy, na młodą krew z międzynarodowych korporacji finansowych i przesunięcie nietykalnych dotąd członków zarządu poza zarząd, czyli bliżej frontu z pełną odpowiedzialnością przed zarządem.
|
Temat:
ATENDE
Trzeci kwartał będzie zdominowany przez brak świadectw bezpieczeństwa, które niedawno odzyskali. Myślę, że mało reprezentatywny kwartał dla spółki
|
Wielkie dzięki za wykonanie za mnie pracy. Czy nie powinno być tak, że spółka używa kredytu w rachunku bieżącym, wskazuje dodatnie przepływy z działalności finansowej i jednocześnie powiększa stan gotówki o te środki? Czy z kredytem w rachunku bieżącym jest jakoś inaczej?
|
str 45 tego raportu, nie wiem jak wstawić jpega, 3 strony dalej niż to co wstawiłeś.
|
Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak od strony technicznej wygląda ujemny stan gotówki w kasie. Np. spółka Alumetal w ujęciu skonsolidowanym cały czas ma ujemny stan gotówki. Co to znaczy? W jaki sposób to funkcjonuje?
|
Część, Szukałem odpowiedzi na to pytanie, jednak nigdzie nie potrafiłem odnaleźć przemawiającego do mnie wytłumaczenia. Chodzi o pozycje: zmiana stanu produktów oraz koszt wytworzenia świadczeń na własne potrzeby, Przykładem raport Dekpol za IIIkw. str 14 dostępny tutaj: www.bankier.pl/static/att/emit...zmiana stanu produktów 96,155mln zł czy to znaczy, że wybudowali np. budynki, za roboty zapłacili, ale budynków jeszcze nie sprzedali i wciągają je do kosztów, a w przyszłości będą źródłem przychodu, który już został opłacony? i druga pozycja: koszt wytworzenia świadczeń na własne potrzeby, tym razem porównawczo za IIIkw. nar.2019 (w tym samym raporcie): -44,331mln zł (ze znakiem minus) czy to znaczy , że sprzedali np. budynki za które wcześniej już zapłacili, jest za nie przychód, ale koszty zostały wcześniej poniesione? Jednocześnie na stronie 6 tego raportu widać, że zapasy spadły o 120mln zł. Czy zmiana stanu produktów nie powinna wpływać na zapasy, wybaczcie jeśli gadam bzdury, ale rachunkowość to dla mnie fizyka kwantowa
|