PARTNER SERWISU
whefiphw
studentPL

studentPL

Ostatnie 10 wpisów
mkk napisał(a):
studentPL napisał(a):

Miało być 5-5,5 wave

A to niby dlaczego? Spółka idzie w trendzie wzrostowym i właśnie się odbija od linii trendu. Przeczucie, bo nic innego nie może, mówi mi, że odbicie niekoniecznie będzie potężne - i nie wiem, czy nowy wierzchołek będzie większy od tego z 22.10, ale skromny cel w okolicach ośmiu złotych jest bardzo realny...

A poza tym to spółka jest całkiem beeee.... :) Płynność prawie jak na NC - 16 transakcji od rana do 14.11. Mizeria straszna. Ja się boję takich spółek.

Hmmm, czy Ty nie pomyliłeś forum? To jest forum O2O, a nie WBK. Think
A mogłbyś pokazać to odbicie od linii trendu? Mnie w żaden sposób nic takiego nie wychodzi, ale chętnie się czegoś nowego dowiem i nauczę.

Co mizerii to pełna zgoda -- siedzę w dwóch innych podobnych spółkach. Ale 3 inne dają trochę zarobić.

studentPL napisał(a):
topol2 napisał(a):
Myślę, że podstawowe wsparcie to 6.70.
Raczej nie jest to 6 zł. A może wsparciem jest strefa 6,70-6,00?

Wiesz, wygląda na to, że 6,6. A te odbicia w górę i w dół można "zlikwidować" filtrem. Think

Jednak dalej w kolejce jest 6-6.2, a dalej zobaczymy... Niektórzy mówią, że 5-5,0.

Miało być 5-5,5 wave

topol2 napisał(a):
Myślę, że podstawowe wsparcie to 6.70.
Raczej nie jest to 6 zł. A może wsparciem jest strefa 6,70-6,00?

Wiesz, wygląda na to, że 6,6. A te odbicia w górę i w dół można "zlikwidować" filtrem. Think

Jednak dalej w kolejce jest 6-6.2, a dalej zobaczymy... Niektórzy mówią, że 5-5,0.

andy_dufresne napisał(a):

Zgoda, że papier chodzi w trendach - obecnie obowiązuje spadkowy, ale trudno to nazwać - patrząc choćby na obroty, zdecydowanie mniejsze na spadkach - za "regularną wyprzedaż".

Po roku czujnej obserwacji i czekaniu na pozytywne informacje akcje mogą kosztować tyle co przed krachem, czyli 12-17 PLN bo te informacje będą już po prostu w cenie. Na marginesie porównajcie poziom przychodów spółki: w szczycie hossy, w dołku bessy i zapowiadanych obecnie.

Oprócz dobrych informacji są na świecie też i złe. Wyglada mi na to, że proponujesz ignorować złe i akceptować tylko dobre. Po roku czujnej obserwacji moze być znowu 2-3.

Obroty mniejsze - fakt, ale na wykresie to ładnie widać: w dół i w dół... Do dzisiaj spadło o 30% z maksymalnej ceny z 22.10.2009. W "trendach" to porusza się raczej Pekao (kilka sesji do góry, kilka w dół), tutaj mamy jak na razie jazdę w dół. d'oh!

Nie zgadzam się, z tym co piszecie powyżej o MCI i O2O. W portfelu MCI to dojrzała inwestycja i stąd wyjście, zresztą zapowiadane od dawna. Pakiet puścili zarówno po 5,70, jak i 7,20, więc równie dobrze za chwilę mogą sprzedawać resztówkę za 8, 9 czy 10 PLN i nie sądzę, by 5,70 była "manną z nieba" ;) Inna sprawa, że sam liczyłem, że MCI będzie miało jakiś pomysł na O2O, a nie będzie puszczać po trochę akcji różnym inwestorom instytucjonalnym.

MCI miało przed sprzedażą tych dwóch pakietów ok. 1940 tysięcy akcji. Te pakiety to ok. 23% tej liczby. Jasno widać, że chcą wychodzić bez ogladania się na nic.

Nie wiem jak to ocenić. Z jedej strony MCI okazał się ostatnio jako dość nieudoly investor VC, a z drugiej daje pewną stabilizację. Czy wejście kilku małych inwestorów wpłynie pozytywnie czy negatywnie? Kto powiedział, że oni nie zaczną wkrótce wychodzić? Wtedy trzeba uważać, żeby nie być ostatnim do gaszenia światła.

Zespół sekretarek generujący obecnie 55 mln przychodów rocznie? Chętnie zatrudnię kilka ;)

Może z tymi sekretarkami to przesada, ale i te 55 milionów z smsów daja tylko od 1-2% marży, reszta idzie do klienta. Na obecną wycenę te przychody powinny być pewnie 2x większe.

Nie zgadzam się, z tym co piszecie powyżej o MCI i O2O. W portfelu MCI to dojrzała inwestycja i stąd wyjście, zresztą zapowiadane od dawna. Pakiet puścili zarówno po 5,70, jak i 7,20, więc równie dobrze za chwilę mogą sprzedawać resztówkę za 8, 9 czy 10 PLN i nie sądzę, by 5,70 była "manną z nieba" ;) Inna sprawa, że sam liczyłem, że MCI będzie miało jakiś pomysł na O2O, a nie będzie puszczać po trochę akcji różnym inwestorom instytucjonalnym.

Zgoda, że papier chodzi w trendach - obecnie obowiązuje spadkowy, ale trudno to nazwać - patrząc choćby na obroty, zdecydowanie mniejsze na spadkach - za "regularną wyprzedaż".

Po roku czujnej obserwacji i czekaniu na pozytywne informacje akcje mogą kosztować tyle co przed krachem, czyli 12-17 PLN bo te informacje będą już po prostu w cenie. Na marginesie porównajcie poziom przychodów spółki: w szczycie hossy, w dołku bessy i zapowiadanych obecnie.

Moim zdaniem obecnie należy kupować. Następna fala wzrostowa - jak dla mnie może być nawet za kilka-kilkanaście miesięcy, choć sądzę, że wcześniej - winna wynieść kurs na poziom co najmniej 12. I tyle.

Nie neguję tu wpadek typu ATS, bo to nie podlega dyskusji, ale ja mam więcej tolerancji dla błędów popełnianych w prowadzonym biznesie. Gdyby nie one, to nie mielibyście okazji - pewnie zmarnowanej - kupna tych akcji po 2-3 PLN ;)

ATS to bardzo duża wpadka. Wydali 13 milionów, teraz zrobiło się 4 miliony (przedtem nie mogili sobie poradzić i teraz też - chyba, że MCI kupi). Ale wg mnie nawet i to nie jest najgorsze. Najgorsze jest to, że zarząd mówi tylko o fajnych rzeczach. Te gorsze próbuje ukryć i jakoś pogmatwać, żeby nikt nie zrozumiał o co chodzi. Czy zarząd i rada nadzorcza nie wiedzieli o spadku wartości ATS wcześniej? Dlaczego nie poinformowali inwestorów o utracie wartości ATS o kilka milionów jeszcze na koniec roku? Po co te kombinacje z MCI i te dyskusje z audytorem?

Rozumiem wpadki i przyznanie się do błędu (choć niesamowicie kosztownego), ale najgorsze jest to, że ja nie mam zaufania do tego zarządu, MCI i rady nadzorczej. Ty masz? Potrafisz to wytłumaczyć?

Może za pół roku będzie po 12 może i nie. Nie uważam, ze trzeba kupować. Nadal jest za drogo w stosunku do fundamentów. Na szczęście są też inne spółki.

studentPL napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Można tylko powiedzieć "Pewnie oni wiedząc to co wiedzą, a są bliżej i wiedzą więcej, i wkładając w to swoje pieniądze, lepiej przewidują wzrost wartości niż ktoś z zewnątrz."
Z gruba porównując do K2I:

O2O
Kapitalizacja 46,29 mln zł
Wartość księgowa 10,95 mln zł
Zysk operacyjny -2,03 mln zł
Przychody 37,74 mln zł
Zysk netto -2,62 mln zł

K2I
Kapitalizacja 18,27 mln zł
Wartość księgowa 14,06 mln zł
Zysk operacyjny 1,53 mln zł
Przychody 43,33 mln zł
Zysk netto 1,47 mln zł

Jeżeli te biznesy są podobne, to na poziomie przychodów K2I jest notowane za 42 gr na złotówkę przychodów. Gdyby przyjąć to za średni wskaźnik dla branży, to przychody O2O powinny wzrosnąć do 90 mln zł rocznie aby utrzymać obecną cenę (kapitalizację). Czyli 22 mln kwartalnie. Za III kwartał było 21,3 mln. Czyli z tego punktu widzenia jest nieźle.

Co do kupców to masz wg mnie 100% racji. To pewnie była strona "zaprzyjaźniona" z O2O lub MCI, która miała dostęp do informacji, których my nie mamy szans poznać. Jakaś mała firma, butique inwestycyjny, np. pasowałby tu Dexus (znamy go z Mobitrastu).

Co do porównania O2O i K2I to niestety nie takie proste. Większość przychodów O2O to przychody z smsów, co dość dobrze opisał Bronek (no cóż, dużo pisze, ale jest w tym trochę ciekawych informacji). W K2I też przychody są "zanieczyszczone", ale inaczej. Najlepiej byłoby porównywac marże obu firm...

Czy naprawdę takie ważne są przychody smsowe? Wolałbym inne przychody, bo wydają się zdrowsze. Kiedyś Travelplanet księgowało podobnie jak teraz O2O – sprzedali wycieczkę za 1000 złotych i całość szło w przychody, a jednocześnie w koszty wpisywali, powiedzmy, 920 złotych. Później zaprzestali tego i w przychody wpisywali tylko właściwy przychód, czyli 80 złotych. Niby żadna różnica, ale przychody im spadły z miesiąca na miesiąc tragicznie! W smsach podobno marże są o wiele niższe – słyszałem, ze jakiś duży gracz miał tylko 0,25% marży!

Teraz mamy info o 60 mln przychodu, a ile z tego jest marży? Jeśli 1%, czyli 600 tys. przez 2 lata? A jeśli mniej? Od tego trzeba odjąć jeszcze koszty realizacji. Czy to taki miodzio? Podobne umowy już były i z TVP i z RZ i co? I nic.

Istnieje jeszcze jedna możliwość, która nie powinna mieć miejsca, a jednak... Może po prostu znaleźli "jelenia". Shame on you

WatchDog napisał(a):
Można tylko powiedzieć "Pewnie oni wiedząc to co wiedzą, a są bliżej i wiedzą więcej, i wkładając w to swoje pieniądze, lepiej przewidują wzrost wartości niż ktoś z zewnątrz."
Z gruba porównując do K2I:

O2O
Kapitalizacja 46,29 mln zł
Wartość księgowa 10,95 mln zł
Zysk operacyjny -2,03 mln zł
Przychody 37,74 mln zł
Zysk netto -2,62 mln zł

K2I
Kapitalizacja 18,27 mln zł
Wartość księgowa 14,06 mln zł
Zysk operacyjny 1,53 mln zł
Przychody 43,33 mln zł
Zysk netto 1,47 mln zł

Jeżeli te biznesy są podobne, to na poziomie przychodów K2I jest notowane za 42 gr na złotówkę przychodów. Gdyby przyjąć to za średni wskaźnik dla branży, to przychody O2O powinny wzrosnąć do 90 mln zł rocznie aby utrzymać obecną cenę (kapitalizację). Czyli 22 mln kwartalnie. Za III kwartał było 21,3 mln. Czyli z tego punktu widzenia jest nieźle.

Co do kupców to masz wg mnie 100% racji. To pewnie była strona "zaprzyjaźniona" z O2O lub MCI, która miała dostęp do informacji, których my nie mamy szans poznać. Jakaś mała firma, butique inwestycyjny, np. pasowałby tu Dexus (znamy go z Mobitrastu).

Co do porównania O2O i K2I to niestety nie takie proste. Większość przychodów O2O to przychody z smsów, co dość dobrze opisał Bronek (no cóż, dużo pisze, ale jest w tym trochę ciekawych informacji). W K2I też przychody są "zanieczyszczone", ale inaczej. Najlepiej byłoby porównywac marże obu firm...

Czy naprawdę takie ważne są przychody smsowe? Wolałbym inne przychody, bo wydają się zdrowsze. Kiedyś Travelplanet księgowało podobnie jak teraz O2O – sprzedali wycieczkę za 1000 złotych i całość szło w przychody, a jednocześnie w koszty wpisywali, powiedzmy, 920 złotych. Później zaprzestali tego i w przychody wpisywali tylko właściwy przychód, czyli 80 złotych. Niby żadna różnica, ale przychody im spadły z miesiąca na miesiąc tragicznie! W smsach podobno marże są o wiele niższe – słyszałem, ze jakiś duży gracz miał tylko 0,25% marży!

Teraz mamy info o 60 mln przychodu, a ile z tego jest marży? Jeśli 1%, czyli 600 tys. przez 2 lata? A jeśli mniej? Od tego trzeba odjąć jeszcze koszty realizacji. Czy to taki miodzio? Podobne umowy już były i z TVP i z RZ i co? I nic.

karpecik napisał(a):
Piszesz i piszesz już z kilka dni sam do siebie. Wszystko firma robi źle. Nic ci się nie podoba. Ale jakoś kupujący mają w nosie twoje teksty bo popyt cały czas jest, nawet po tak dynamicznych wzrostach w ostatnich miesiącach. Jeżeli ci się wydaje, że znajdziesz związek pomiędzy wiedzą o firmie a jej kursem na GPW to jesteś w błędzie. Na szmacianych spółkach zarabia się krocie, a stabilne i mocne fundamentalnie ale koszmarnie "nudne" gnioty z GPW pozostaną gniotami, na któtych zarabia się baaaardzo rzadko i niewiele.

Ja jestem zadowolony z kursu i mam nadzieję na więcej.

Z tym popytem to raczej średnio... Największy przy spadkach... wave Dancing Angel

ELEMEL napisał(a):
studentPL napisał(a):

Tak, widzę. Jeśli 2 rozwiazanie to opór jest gdzieś koło 7. Masz rację - kilka najbliższych sesji pokaże (dzisiaj liznęło 7,02). Wielkie dzięki! salute

Czy chodziło Ci wsparcie na 7 ?

Oczywiście: wsparcie! Dzięki za poprawkę!

mkk napisał(a):
studentPL napisał(a):

Można prosić o nową prognozę AT? Mnie niestety wychodzi spadek do min. 6.20 (formacja zamknęła się kilka dni temu). Inaczej nie chce.

Tia... podobnie to widzę, choć możliwe jest i nieco inny scenariusz :)

1. Możliwy nawet nieco mocniejszy spadek do równych sześciu złotych - kto chce niech narysuje linię po świecach z 28 kwietnia i 2 września. Ale trwający od końca kwietnia wyraźniejszy trend wzrostowy powinien się utrzymać. I wtedy wyjście do poziomu nieco ponad 10 zł jest jak najbardziej realne.

2. Możliwe, choć moim zdaniem wyraźnie mniej od powyższego scenariusza, jest również szybsze wybicie. Być może tworzy się właśnie szybszy trend wzrostowy, który możemy narysować po cieniach świec z 2 września i 17 listopada. Ale to wymaga potwierdzenia.Kilka najbliższych sesji prawdę nam powie :)

Tak, widzę. Jeśli 2 rozwiazanie to opór jest gdzieś koło 7. Masz rację - kilka najbliższych sesji pokaże (dzisiaj liznęło 7,02). Wielkie dzięki! salute

A może to miał być ironiczny tytuł, ten z tymi zyskami większymi 72x? thumbright

Bronek, chyba dużo popłynąłeś. wave Jak masz jakieś akcje to stary sprzedawaj i kupuj inne, bo nic już chyba z tego nie będzie. Think

Z forum Bankiera, ciekawe info od Dabrawy...
www.bankier.pl/forum/temat_re-...

Re: ONE2ONE - OBROTYAutor | dabrowa [195.114.160.*] 2009-11-12 13:23 Zobacz wątki dotyczące One-2-One
Zobacz profil One-2-One .
Wyszedlem z tego waloru na 8.3 (swoje zarobione, i tyle w temacie).
Obserwuje jednak dokladnie co sie dzieje z tym papierem oraz
z towarzystwem MCI (dla mnei sprawa jest jasna, kto tu jest 'regulatorem' kursu).
Poki co potwierdza sie to co 'slyszalem na miescie' - nie bedzie spektakularnych
osiagniec w 4q (no chyba ze powstanie nowego serwisu spolecznosciowego dla
lubiacych artykuly ciastkarscie to jakies spektakluarne osiagniecie jest),
ATS kupiony za 4mln450tys USD ma byc sprzedany za 4 mln PLN, pozatym
Polacy z Lagardere (Eurozet) poszukuja aktywnie konkurencyjnych/alternatywnych
dostawcow uslug z segmentu w jakim dziala O2O, inne spolki z portfela
jakie sa umieszczone w skonsolidowanym (np. madeinmobile,
multiscreen, streemo.pl, comtica, ifusion) to jakies nieudolnie prowadzone
popierdolki generujace nonstop strate majaca negatywny wplyw na wynik.
Ja wiec obstawiam spadek do 5,5-5,0 w przeciagu 1 miesiaca (i nie spowodowany
tym ze hossa sie konczy/skonczyla), ale wiadomo spekula swoje wyrwie jeszcze na
tym papierze.

Mardog napisał(a):
I. Moje analizy:
a) Techniczna:

kliknij, aby powiększyć

b) Fundamentalna:
Przy wykorzystaniu analizy fundamentalnej w portalu WatchDog (w kształcie kropek) w 3 ostatnich miesiącach nie widzę żadnej zielonej kropki tylko same żółte więc prawdopodobieństwo mówi mi że niedługo się pojawi zielona i to zaskoczy wszystkich.
Wtedy analiza fundamentalna będzie równie mocna jak techniczna.

II. Podsumowanie:
W przeciągu 1-2miesięcy kurs pójdzie w górę 12zł - 10zł na akcję.

Copyright © MarDog

POZDROOO

Teraz sytuacja się całkowicie zmieniła! Było - minęło.

Można prosić o nową prognozę AT? Mnie niestety wychodzi spadek do min. 6.20 (formacja zamknęła się kilka dni temu). Inaczej nie chce.

Nie wyobrażam sobie, żeby taki duży klient, jak Zetka, nawet wobec formalnej niemożliwości odzyskania należności (choć nie wiem, na jakiej podstawie taki zwrot miałby być niemożliwy), nie odzyskał takich pieniędzy w inny sposób (np. w formie upustu, rabatu itp.), negocjując z pozycji siły.

Duże obroty w One2One skończyły sie gdzie w połowie poprzedniego roku i wtedy pewnie Zetka zakończyła współpracę z One2One (czyli około rok temu).

Trudno powiedzieć na jakich zasadach byla rozliczana wspołpraca. Nie ma tego chyba nigdzie w raportach (choć może nie doczytałem thumbright ). Mogło to być na zasadzie rozliczenia poszczególnych konkursów albo co jakiś okres, np. co miesiac. W tym biznesie pieniądze "idą" inaczej niż w normalnie (widziałem kiedyś prezentację). Kasa za SMS idzie od klienta do operatora, a nie do Zetki, np. 1 zł za każdy + VAT. Dalej, na podstawie zestawienia operatora (?) integrator, czyli One2One wystawia fakturę operatorowi np. 55 groszy za SMS (u operatora zostaje 45 gr). Dalej, One2One przekazuje rozliczenie Zetce, która na podstawie przedstawionego rozliczenia wystawia fakturę One2One, np. na kwotę 50 gr za SMS. Każdy w tym łańcuchu zostawia sobie jakąś działkę (do operatora trafia 1 zł, który zostawia sobie 45 gr i przekazuje resztę do One2One, do One2One trafia 55 gr, który zostawia sobie 5 gr i przekazuje resztę do Zetki, do Zetki trafia 50 gr i zostawia sobie wszystko).

Niewykluczone, że było dużo akcji, dodatkowo jakieś opóźnienia w płatnościach, a może okres urlopowy (wiemy jak to jest Dancing ) i bałagan w księgowości i Zetka gdzieś "zagubiła" jakieś rozliczenie z One2One. Angel Być może, że nie wystawili faktury, a ma dość duży udział. Zetka pewnie nie rozliczyła jakiegos konkursu i kasa została w One2One. W każdym razie to dośc dziwne. Łatwo to sprawdzą.

Ktoś na forum w Bankierze pisał, że jeśli Zetka dostała rozliczenie i nie wystawiła faktury przez rok to traci prawo do tej kasy.

Racja, że Zetka może jakoś wymusić zwrot tej kasy, ale czy oni o tym wiedzą? Think

sir_skiner napisał(a):
podobno jakies nierozliczone transakcje z radiem Zet, ale to na forum bankiera wyczytalem, wiec...
www.bankier.pl/forum/temat_o2o...

Zabawne, wygląda na to, że prognoza będzie zrealizowana dzięki Radio Zet - w 80% jeśli chodzi o przychody, i w jakiś 70% jeśli chodzi o zysk operacyjny. Angel

Przychody pewnie i powtarzalne, jeśli nadal będzie współpraca z Radiem Zet, ale zyski nie sądzę... blackeye

Widzę, że zmieniono ranking ostro w dół. Dlaczego wartość księgowa to tylko 10 mln zł?

Taka jest teraz nowa struktura kapitalowa O2O (wg sprawozdan skonsolidowanych). Cala suma bilansowa to prawie 32 m zl, a w tym 10,8 m zl to kapitaly (rok temu to 21,2 m zl), a reszta to zobowiazania (pozyczki i handlowe) - ok. 21 m zl. Dosc mocno zlewarowani (1:2), wskazniki plynnosci tez wygladaja zalosnie... Wartosc ksiegowa to Aktywa minus Zobowiazania, czyli de facto kapitaly (10,8 m zl).

karpecik napisał(a):
Od kilku tygodni akcje są kupowane w dość jednostajny sposób. Obrót w granicach min. 30 tys. sztuk dziennie. POstępowanie kupującego jest następujące: zakupy do godz. 11, potem cisza i zakupy po 15. Dlaczego? Rano robi się wzrost kilka% potem spadek lub nie i na koniec dnia osiągnięcie najwyższej lub prawie najwyższej ceny dziennej. Przyczyna? KNF analizuje spółki o dużym dziennym skoku pod koniec dnia, ale jeżeli zaczynamy dzień wzrostem i takim kończymy to w zasadzie nie ma podstaw do podglądania się przez KNF.
Teraz pytanie: dlaczego akcje są skupowane po tak słabym raporcie za 1 kw - 1 milion straty operacyjnej!!
Odpowiedzi:
1. będzie lepiej poprzez umowy: z ZET i TVP,
2. sprzedadzą wreszcie udziały jak pisze andy i co sama spółka zapowiada,
3. ruszy potem skup akcji,
4. MCI sprzeda komuś swój pakiet (IG), a to sie jakoś przełoży na o2o,
5. wchodzi jakiś fundusz lub inny akcjonariusz z pieniędzmi.
6. inne: akcje skupuje ktoś w porozumieniu z o2o, następnie nastąpi punkt 2 i 3, a o2o odkupi w pakiecie te akcje taniej niż na giełdzie bo jak będa informacje o p. 2 i 3 to kurs z pewnością sporo wzrośnie
Jak ktoś ma jakieś zdanie to niech pisze...

Teraz juz wiemy kto kupowal. Ja jednak nadal nie rozumiem po co, ale i tak jest dobrze...

ad. 1. przegladalem stare komunikaty i info PR --- caly czas to samo, a zyskow nie bylo, a jak byly to ze sprzedazy aktywow; teraz tez w nie nie wierze
ad. 2. komu moga sprzedac udzialy w MT i ATS? o ATS juz pisal audytor w ostatnim raporcie; MT to wydmuszka. Kupic moze tylko MCI lub pdmiot powiazany ---- wtedy mozna bedzie ukryc prawdziwa wartosc. Nikt normalny nie dokona zakupu ATS po 13 mln --- widac, ze MCI nawet sie nie spieszy, bo od podania tego info minelo juz troche czasu i nic.
ad. 3. Moim zdaniem teraz nie ruszy ---- moze symbolicznie (choc przy tej plynnosci moze i to pomoze); w spolce nie ma pieniedzy ---- ona go nigdy w swojej historii nie porodukowala z dzialalnosci operacyjnej, a tylko ze sprzedazy kapitalow.
ad.4. MCI juz dawno by sprzedało swoj pakiet, ale pewnie i prezes chce wyjsc, wiec albo wszyscy albo nikt...
ad. 5. fundusz nie wejdzie, bo za drogo i bez perspektyw na zyski operacyjne (wlasciwie nigdy ich nie mieli), bo jakies jednorazowe wplywy ze sprzedazy udzialow to beda; jesli ATS zostanie sprzedane ponizej wartosci 13m to bedzie musiala byc wykazana strata; MT to niewiadoma ---- cos z tego bedzie, ale dzis nie jest dobry czas na sprzedaż innowacyjnych spolek ---- za 2 lata MT moze byc wiecej warty, ale dzis trzeba bedzie sprzedac z duzym dyskontem. Akcjonariusz wszedl, ale wyglada na to, ze bez pieniedzy.
ad. 6. kto wie....

Moim zdaniem spolka dlugoterminowo nie ma perspektyw: sa tam Ci sami ludzie od lat, wiec nic sie nie stanie i teraz. Na wartosc spolki sklada sie O2O/CT/MJ, czyli dzialalnosc operacyjna (czyli raczej marnie) plus wartosc udzialow w ATS i MT (sporo zawyzone wartosci) - ile to jest warte? Niezaleznie od mojej negatywnej analizy fundamentalnej krotkoterminowo i technicznie jest dobrze: wzrost jest papierowy (glowny powod to niska plynnosc), ale jest i trzeba na tym korzystac --- pytanie tylko dokad dojdzie kurs i kiedy. Zabawy roznej masci inwestorow moga sprzyjac wahaniom - i chwala im za to, choc ryzyko jest duze, gdy widzi sie sytuacje na calej gieldzie.

Skąd zaczerpnąłeś informacje, że MCI kupuje 20% ATS?

raport roczny (skonsolidowany) s 40:

Cytat:
Planowana sprzeda) 20% udzia!ów ATS
Zarz!d One–2–One S.A. o#wiadcza, %e jest w procesie sprzeda%y 20% udzia!ów ATS do
MCI.PrivateVentures FIZ. Warto#$ transakcji b"dzie wynosi$ 2 600 000 PLN. Jednocze#nie nowy
udzia!owiec ma wzmocni$ nadzór w!a#cicielski nad spó!k! oraz wypracowa$ now! strategi" dla spó!ki
ATS. Na dzie& 30 kwietnia br. ustalono wszelkie warunki biznesowe oraz zosta!y wynegocjowane
najwa%niejsze punkty umowy sprzeda%y. Obecnie odbywa si" praca redakcyjna nad umow!
sprzeda%y. Zarz!d One–2–One zak!ada podpisanie umowy w przeci!gu 2-4 tygodni od daty
sprawozdania finansowego.
Podwy)szenie kapita!u w MobiTrust S.A.
W kwietniu 2009 r. dosz!a do skutku emisja 930 tys. nowych akcji MobiTrust S.A. co stanowi!o
zwi"kszenie o oko!o 16% w stosunku do poprzedniego stanu kapita!u. Wszystkie akcje zosta!y pokryte
gotówk!. Spó!ka stowarzyszona z Emitentem pozyska!a z tego tytu!u nieca!e 2 mln PLN. 'rodki te
zostan! przeznaczone na dalszy rozwój produktów i us!ug oferowanych przez MobiTrust a tak%e na
sp!acenie zobowi!za& MobiTrust z tytu!u zaci!gni"tych po%yczek.

No, ale to trochę dziwne, jesłi powiążesz to z tym, co audytor pisze...

w raporcie rocznym:
Podwy)szenie kapita!u w MobiTrust S.A.
W kwietniu 2009 r. dosz!a do skutku emisja 930 tys. nowych akcji MobiTrust S.A. co stanowi!o
zwi"kszenie o oko!o 16% w stosunku do poprzedniego stanu kapita!u. Wszystkie akcje zosta!y pokryte
gotówk!. Spó!ka stowarzyszona z Emitentem pozyska!a z tego tytu!u nieca!e 2 mln PLN. 'rodki te
zostan! przeznaczone na dalszy rozwój produktów i us!ug oferowanych przez MobiTrust a tak%e na
sp!acenie zobowi!za& MobiTrust z tytu!u zaci!gni"tych po%yczek.

wcześniej była mowa o 10m, więc po tej emisji, wartość jest 12m za cały Mobitrust. O2O ma po tym podwyższeniu niecałe 35,86% (raport kwartalny), wcześniej mieli 41,57%. Coś się nie składa - przy tej wartości powinni mieć mniej. Może były jakieś inne zmiany w strukturze, o których nie doczytałem.

Tak czy inaczej wg tych wartości wartość udziałów w Mobitrust to około 4,3-4.5.

Swoja droga co ten Mobitrust robi z tym podpisem elektroniczym, ze jest tyle wart?

bulluk napisał(a):
studentPL napisał(a):

Nejman mówi: "Umieścimy w nim praktycznie wszystkie nasze oszczędności...", a później "Mamy dużą awersję do ryzyka...".

Pierwsza oświadczenie to bardzo dobra wiadomość dla TC i inwestorów MCI, ale drugie oświadczenie, w połączeniu z tym pierwszym, może budzić wątpiwości. Nie wiem jakie są zapisy umowy pomiędzy MCI a Nejmanami, ale spółka z MCI to przedsięwzięcie biznesowe, które może pójść lepiej lub gorzej, niezależnie od dobrych chęci Nejmanów (np. słaby kanał dystrybucji, etc.). Dywersyfikowanie swoich wszystkich oszczędności w ramach jednego funduszu mimo wszystko nie idzie w parze z zasadą "Don't Put All Your Eggs In One Basket" i nie wskazuje na dużą awersję do ryzyka...

"Fundusz inwestował będzie w akcje polskie i zagraniczne, instrumenty pochodne, rynku pieniężnego, depozyty, a także w certyfikaty innych funduszy. Cecha wyróżniająca: fundusz będzie stosował krótką sprzedaż i zajmował zarówno krótką, jak długą pozycję na instrumentach pochodnych. Polityka inwestycyjna pozwala na lokowanie w każdą kategorię od 0 do 100 proc. aktywów. "

Czyli umieszcza wszystkie swoje pieniadze, ale fundusz bedzie inwestowal w najrozniejsze instrumenty finansowe, co raczej sugeruje spora dywersyfikacje i probe kontrolowania ryzyka...

tak, masz rację - w ramach funduszu będzie duż dywersyfikacja, ale ja i tak nie włożyłbym wszystkich swoich oszczędności do takiego wehikułu, czułbym się bezpieczniej trzymając coś na boku (wiem, że zapisy pewni zabraniają im prywatnych inwestycji, ale moze coś w formie "trust fund"), bo kto wie jak się potoczy współpraca z TC. chyba jestem zbyt konserwatywny i ostrożny...

To co sprzedają, wynika z przyjętej nowej strategii opisanej w komentarzu do raportu i wcześniejszych zapowiedzi (sprzedają czeską spółkę ATS, portal Streemo i inne mniejsze oraz wychodzą z Mobitrusta poprzez New Connect). ATS sami kupowali zdaje się za 19 mln zł w szczycie koniunktury, wartość Mobitrust jest niewiadomą, ale wcześniej były zapowiedzi o emisji wartej 10 mln zł, więc zastanawia mnie, skąd się wzięło te 17 mln zł aktywów przeznaczonych do zbycia i jak je wycenili. Czy to są wartości prognozowane, np. planowane wpływy ze sprzedaży?

Wg mnie chodzi o planowane wpływy ze sprzedaży aktywów, o których pisali w raporcie, czyli ich wartość "rynkową", czyli tyle ile za nie dostaną. Na stronie 23 raportu rocznego jednostkowego (nie skonsolidowanego!) jest wartość bilansowa spółek na sprzedaż:

Advanced Telecom Services s.r.o. 12 901
Mobicert Sp. z o.o. 26
Streemo Sp. z o.o. 573
MobiTrust S.A. 950
Razem 14 450

Różnica to około 2.5m, przy założeniu, że uda im się sprzedac wszystko, co mają po wartości bilansowej i cos zarobią ponad tą wartość...

Jest oczywiście kilka "ale":

1. ATS - audytor w swoim raporcie pisał o tym, ze wartość ATS jest zawyżona, ale z drugiej strony MCI kupuje 20% wg ceny 13m (z raportu rocznego), a kto kupi pozostałe 80%?

2. Mobitrust - w raporcie jest coś o zakończeniu emisji akcji (ktoś wie coś więcej?) - więc coś się dzieje

3. o pozostałych spółkach (cenie rynkowej) nic chyba nie piszą

klon napisał(a):
Nejmanowie i MCI tworzą fundusz

www.pb.pl/2/a/2009/05/20/Nejma...

Nejman mówi: "Umieścimy w nim praktycznie wszystkie nasze oszczędności...", a później "Mamy dużą awersję do ryzyka...".

Pierwsza oświadczenie to bardzo dobra wiadomość dla TC i inwestorów MCI, ale drugie oświadczenie, w połączeniu z tym pierwszym, może budzić wątpiwości. Nie wiem jakie są zapisy umowy pomiędzy MCI a Nejmanami, ale spółka z MCI to przedsięwzięcie biznesowe, które może pójść lepiej lub gorzej, niezależnie od dobrych chęci Nejmanów (np. słaby kanał dystrybucji, etc.). Dywersyfikowanie swoich wszystkich oszczędności w ramach jednego funduszu mimo wszystko nie idzie w parze z zasadą "Don't Put All Your Eggs In One Basket" i nie wskazuje na dużą awersję do ryzyka...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 września 2010 11:40:14
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,461 sek.

unulpqgv
wrtykegr
dicvfiwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kioxwjee
pjybazet
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat