Solorza interesowały wybrane częstotliwości, a zależny od Midasa CenterNet posiadał już częstotliwość 1800MHz więc nie rozumiem wątku z tworzeniem "CenterNetów". Z tego co się orientuję każda zmiana odnośnie częstotliwości wymaga zgody UKE (fuzja nie wymaga). Więc Taurus o co kamman?

Dotychczasowi operatorzy komórkowi nie mogą pominąć technologi LTE w swoich planach rozwoju. I widocznie nie chcą ponosić kosztów samodzielnie. Z punktu widzenia akcjonariuszy Midasa, korzystne byłoby gdyby kupowali od tylko nas. Ale przecież każdy operator telefonii posiada w swojej ofercie usługę UMTS, która jest kompatybilna z HSPA/LTE (potrzebne wspomniana wcześniej głowica radiowa i upgrade softu).
Tu masz na WIKI linki do stron z mapkami zasięgów:
Zasięg sieci UMTS w PolsceCo do cen częstotliwości. Aero2 zapłaciło za dzierżawę pasma 2,6GHz do końca 2023 roku 20 milionów. Przy czym to był niezbyt popularny przetarg, ze względu na konieczność świadczenia usług darmowego internetu.
Cytat:Zgodnie z podjętymi w ramach przetargu zobowiązaniami, Aero2 Sp. z o.o. jest zobowiązana do:
(...)
6. Uiszczenia jednorazowej opłaty za dokonanie rezerwacji częstotliwości w wysokości zadeklarowanej w ofercie złożonej w konkursie, tj. w wysokości 20 mln zł w terminie 14 dni, licząc od dnia doręczenia niniejszej decyzji, na rachunek bankowy Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?p...Bo ja wiem czy zgarnęli wisienkę? Być może największa wisienka jest dopiero do zgarnięcia

Dzisiaj natrafiłem na komunikat:
Cytat:Częstotliwości z zakresu 800 MHz kluczowe dla Aero 2
Warszawa, 08.10.2010 (ISB) - Częstotliwości z zakresu 800 MHz, na które Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) chce rozpisać przetarg w I połowie przyszłego roku, mają kluczowe znaczenie dla Aero 2 i spółek z którymi współpracuje, wynika z wypowiedzi prezesa Adama Kuriańskiego.
"Potrzeba nam częstotliwości pokryciowych, takich jak 800 MHz" - powiedział Kuriański na konferencji zorganizowanej przez Polską Izbę Informatyki i Telekomunikacji (PIIiT). UKE planuje ogłosić przetarg równocześnie na częstotliwości z zakresu 2,6 GHz i 800 MHz. Przy czym urząd informował też w czerwcu, że wykorzystanie pasma 2,6 GHz będzie możliwe bezpośrednio po zakończeniu przetargu. Natomiast zakres 800 MHz jest zajmowany przez wojsko i nie ma pewności, kiedy zostanie przekazany na potrzeby cywilne.
Kuriański wyjaśnił, że częstotliwości 800 MHz lepiej nadają się na potrzeby budowania zasięgu a 2,6 GHz to częstotliwości "objętościowe", które pozwolą wyłącznie na poprawę przepływności w dużych miastach.
(...)
wyborcza.biz/biznes/1,100969,8...Taurus, weź teraz zerknij na grafikę zasięgów z poprzedniej strony. Ponad dwukrotna przebitka na zasięgu od 1800MHz. Myślę, że to może być dopiero wisienka, określana jako "cenna osiemsetka"

Jednak z innego źródła wiem, że jej efektywne wykorzystanie będzie możliwe dopiero po zwolnieniu przez wojsko, co w praktyce może zająć 2-3 lat.
PS. Verizon w USA odpalił LTE na częstotliwości 700MHz.
Klika się i sprzedaje ;-)