0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
11 stycznia 2011 16:42:40
przy kursie: 4,16 zł
Nie wiem czy KNF nie przedstawia stanowiska wyłącznie do wiadomości spółki (wnioskując o uzupełnienia/poprawki). Trzeba zerknąć w ustawę  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 stycznia 2011 16:45
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2011 01:00:53
przy kursie: 4,16 zł
Zerknąłem w ustawę o ofercie publicznej. Wygląda na to, że dobrze pamiętałem: Cytat:Art. 31. 1. Decyzję w sprawie zatwierdzenia prospektu emisyjnego Komisja wydaje w ter- minie 10 dni roboczych od dnia złożenia wniosku, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. Decyzję w sprawie zatwierdzenia prospektu emisyjnego obejmującego papiery wartościowe emitenta, którego żadne z dotychczas wyemitowanych i objętych papierów wartościowych nie były przedmiotem oferty publicznej ani nie są do- puszczone do obrotu na rynku regulowanym, Komisja wydaje w terminie 20 dni roboczych od dnia złożenia wniosku. 3. Stroną postępowania wszczętego na wniosek o zatwierdzenie prospektu emisyj- nego może być wyłącznie emitent lub wprowadzający. Cytat:Art. 32. 1. W przypadku, gdy prospekt emisyjny nie czyni zadość wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, składana dokumentacja jest niekompletna lub konieczne jest uzyskanie dodatkowych informacji, Komisja może – w zakresie niezbędnym do zatwierdzenia prospektu emisyjnego lub stwierdzenia istnienia przesłanek podjęcia przez Komisję czynności, o których mowa w art. 16–18 – żądać uzu- pełnienia lub zmiany informacji zamieszczonych w prospekcie emisyjnym, przedstawienia innych dokumentów i informacji dotyczących sytuacji finanso- wej lub prawnej emitenta lub ich zamieszczenia w prospekcie emisyjnym, od: (...) 2. Żądanie, o którym mowa w ust. 1, Komisja przedkłada w terminie: 1) 10 dni roboczych od dnia złożenia dokumentacji – w przypadku, o którym mowa w art. 31 ust. 1; 2) 20 dni roboczych od dnia złożenia dokumentacji – w przypadku, o którym mowa w art. 31 ust. 2. 3. Komisja może żądać zamieszczenia w prospekcie emisyjnym dodatkowych in- formacji w zakresie i na warunkach określonych w art. 23 rozporządzenia 809/2004. 4. W przypadku zaistnienia sytuacji, o której mowa w ust. 1 lub 3, bieg terminów, o których mowa w art. 31, rozpoczyna się w dniu uzupełnienia dokumentacji lub dostarczenia wymaganych informacji. Czyli wniosek jest taki, że najprawdopodobniej zostali zobligowani do wprowadzenia poprawek. Widocznie ani spółka ani KNF nie mają obowiązku informowania o tym fakcie rynku (do potwierdzenia przez kogoś bardziej ogarniętego). Teoretycznie więc sam proces może się ciągnąć na zasadzie odbijania piłeczki. Natomiast samo odcięcie PP następuje z automatu na poziomie KDPW, bez względu na decyzję KNF. Następne posiedzenie komisji jest zaplanowane na 25 stycznia. Cytat:Na borku ktoś pisał ze KNF musi na 45 dni przed pp Przed PP-czym? Odcięciem czy notowaniem? Nie natrafiłem na taki zapis. Zresztą widzisz na przykładzie Cersanitu, że szybko się uwinęli. Jeżeli KNF zatwierdzi prospekt przed odcięciem, PP będą notowane trzy dni później, tak jak to się stało w przypadku Cersanitu. Prospekt musi być zatwierdzony zanim PP trafią do obrotu. PS. Cytat:Inwestorzy, którzy mogą być zainteresowani kupnem akcji operatora sieci Plus, otrzymali wstępne zaproszenia do wzięcia udziału w sprzedaży wszystkich akcji firmy. wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 12 stycznia 2011 01:42
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
12 stycznia 2011 09:11:36
przy kursie: 4,23 zł
Napisałeś, ze Następne posiedzenie komisji jest zaplanowane na 25 stycznia. Zobacz inne komunikaty knf o zatwierdzeniu prospektów. To nie odbywa sie na posiedzeniach. Akcept prospektu daje dyrektor pionu rynków czy cos takiego, poza terminami posiedzeń, wiec decyzja knf moze byc w dowolnym momencie.
Edytowany: 12 stycznia 2011 09:12
|
|
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2011 10:21:43
Dobrze wiedzieć, wrzuć jakieś przykłady dla pewności Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
12 stycznia 2011 10:36:26
Przyklad Boryszew oba zatwierdzenia prospektow bylu poza posiedzeniem a przynajmniej KNF podawal do publicznej wiadomosci w dniu w ktorym nie bylo posiedzen :)
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2011 10:41:18
Wierzę W takim razie czeka mnie jeszcze kolejna betonowa lektura: ustawy o nadzorze, jak mniemam Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
12 stycznia 2011 16:14:15
Chłopie, ty masz czas na to wszystko?
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2011 23:01:00
Oczywiście że nie mam, bo czasu zawsze jest za mało. Jednak jak chcesz być dobry, traktujesz giełdę serio, obracasz większą gotówą (albo wszystko na raz ;), to prawo powinieneś znać  Jak masz gdzieś streszczenia, coś w rodzaju skompilowanego 20-paro-stronicowego kompedium tylko z najważniejszymi ustawami, to wklejaj śmiało. Ja niczego takiego nie znalazłem, a faktycznie ułatwiło by życie. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 14:31:13
przy kursie: 4,14 zł
W dużym skrócie to oznacza, że nie będzie dostępu do LTE poza obszarami miejskimi. Operatorom zależy na cennej osiemsetce bo na te częstotliwości buduje się większe komórki - szczególnie na terenach wiejskich i małomiejskich (z racji małego natężenia ruchu). A właśnie tam Moby i Cyfrowy chcą dostarczać LTE - w miejscach gdzie ciężko o Internet szerokopasmowy. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 13 stycznia 2011 14:31
|
|
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 14:40:59
Info na dzien dzisiejszy kompletnie bez znaczenia, przeciez nikt nie zacznie od budowy LTE na terenach wiejskich bo to bedzie nieoplacalne, najpierw i tak wszyscy zaczna w miastach aby zyskac jak najwiecej abonentow, waznym jest aby wojsko jak najszybciej uwolnilo czestotliwosci mysle ze w pierwszym polroczu beda znane terminy a prztergi beda w drugiej polowie roku. Midas i tak w pierwszej kolejnosci bedzie pokrywal aglomeracje miejskie i to bedzie pasowalo polsatowi a przychody z tego tytulu beda zadowalajace i rosnace pod warunkiem ze cale to LTE to nie bedzie lipa i bedzie dzialalo bez zadnych problemow jako stacjonarka :) Polsat bedzie dawal jako dodatek do tv cyfrowej a jak wszyscy wiemy w kazdej aglomeracji miejskiej jest mnostwo domow jednorodzinnych ktore posiadaja cyfrowy polsat wiec baza klientow na start bedzie zadowalajaca.
Na dzien dzisiejszy nalezaloby sie zastanowic czy technicznie jest mozliwosc aby obecne telefony komurkowe kozystaly z 3G i LTE naraz w zaleznosci jaka stacje lapie, bo jezeli bedzie taka mozliwosc to odbiorcy hurtowi sie znajda bez problemu, jezeli nie to po co komu internet mobilny ktory nie dziala albo dziala tylko w 10 najwiekszych miastach ??
Wtedy przychody beda tylko dzieki polsatowi.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 15:00:41
Pop zmiłuj się Taurus, dla mnie jest neutralne / negatywne. Inwestycje na 2010 są zaklepane. Aero2 ma w planie pokryć 20mln Polaków, czyli aglomeracje + okolice, a do tego 1800 wystarczy. Zobaczymy czy MON uzasadni swoje stanowisko. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze na zmianę wojskowej infrastruktury. I nie ma pewności, że w II kwartale przetarg się odbędzie. A myślę, że w 2012 inwestycje powinny wyjść poza miasta. Taurus, jeśli telefon będzie obsługiwał LTE to sądzę, że bez problemu się przełączy w dół na HSPA / UMTS. Pytanie ile jest modeli z modem LTE w tej chwili na rynku? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 16:01:19
Pop oczywiscie ze nie mam ci za zle :) Wlasnie poczytalem o telefonach LTE i przyznam ze bardzo ciekawy rok sie zapowiada :) Mi najbardziej pasuje ten model, ma wszystko dodatkowo mozna laptopa podpiac pod WiFI Cytat:http://www.rp.pl/artykul/591462.htmlW ofercie LTE dla Verizona nie mogło zabraknąć HTC. Jego Thunderbolt wyróżnia się niezwykle mocnym procesorem, 1,2-gigahercowym, dwurdzeniowym czipem firmy Qualcomm. Obsługujący komunikację LTE/UMTS/HSDPA i HSUPA Smartfon może także pracować w trybie mobilnego hot spotu. W takiej opcji jezeli LTE bedzie chociazby w duzych aglomeracjach i ten telefon bedzie dostepny dodatkowo ktorys z operatorow komurkowych bedzie kupowal transfer w LTE od Midasa to bede jednym z pierwszych posiadaczy takiego cacka :) Tam gdzie bedzie LTE to bede w LTE a gdzie nie to bedzie HDSPA :) wiec posiadajac jedno urzadzenie bede zawsze mial dostep do sieci.
Edytowany: 13 stycznia 2011 16:04
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
13 stycznia 2011 19:47:25
Gdzieś w Internecie przeczytałem opinię (przepraszam za brak linka, to było jakiś czas temu), że MDS jest potrzebny Solorzowi tylko i wyłącznie dlatego, że posiada udziały w spółkach które są mu potrzebne do zbudowania swojej grupy telekomunikacyjnej. Jeżeli tak jest, to istnieje ryzyko, że będzie chciał się dzielić potencjalnymi zyskami... Pytanie, czy nie boicie się, że dzięki emisji pan S. wyciągnie pieniądze z rynku, potem z kolei, wyciągnie z tej spółki do innej, nie publicznej, to co cenniejsze, a akcjonariusze MDS będą musieli obejść się smakiem? Nie znalazłem żadnej wypowiedzi, w której Solorz odnosiłby się wprost co do swoich planów odnośnie samego Midasa. Ale muszę od razu z pokorą powiedzieć, że dogłębnie nie szukałem Technologia ma przyszłość, ale czy jest jakaś gwarancja że korzyści z jej rozpowszechnienia będą udziałem spółki Midas?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
13 stycznia 2011 19:54:08
Taurus80 napisał(a):
W takiej opcji jezeli LTE bedzie chociazby w duzych aglomeracjach i ten telefon bedzie dostepny dodatkowo ktorys z operatorow komurkowych bedzie kupowal transfer w LTE od Midasa to bede jednym z pierwszych posiadaczy takiego cacka :) Tam gdzie bedzie LTE to bede w LTE a gdzie nie to bedzie HDSPA :) wiec posiadajac jedno urzadzenie bede zawsze mial dostep do sieci.
Kazde dostepne urządzenie obsługujące LTE bedzie musiało mieć zapewnioną wsteczną zgodnośc z poprzednimi sieciami (chyba, że producent zwyczajnie nie bedzie chciał się utrzymać na rynku ;)). Sieć LTE sama w sobie jest wstecznie kompatybilna z GSM i UMTS. Przyczyna jest prosta - połączenia głosowe są bardziej opłacalne przez GSM. Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
13 stycznia 2011 20:36:22
Frog napisał(a):Gdzieś w Internecie przeczytałem opinię (przepraszam za brak linka, to było jakiś czas temu), że MDS jest potrzebny Solorzowi tylko i wyłącznie dlatego, że posiada udziały w spółkach które są mu potrzebne do zbudowania swojej grupy telekomunikacyjnej. Jeżeli tak jest, to istnieje ryzyko, że będzie chciał się dzielić potencjalnymi zyskami... Pytanie, czy nie boicie się, że dzięki emisji pan S. wyciągnie pieniądze z rynku, potem z kolei, wyciągnie z tej spółki do innej, nie publicznej, to co cenniejsze, a akcjonariusze MDS będą musieli obejść się smakiem? Nie znalazłem żadnej wypowiedzi, w której Solorz odnosiłby się wprost co do swoich planów odnośnie samego Midasa. Ale muszę od razu z pokorą powiedzieć, że dogłębnie nie szukałem Technologia ma przyszłość, ale czy jest jakaś gwarancja że korzyści z jej rozpowszechnienia będą udziałem spółki Midas? Parę stron wcześniej zadałem podobne, chociaż przyznaję bardzo, ale to znacznie bardziej uproszczone pytanie. Wtedy od mądrych ludzi dostałem odpowiedź, że skąd, gdzie tam , nie mam racji, nie ma uzasadnienia. Ale i tak podobne pytania ciągle gdzieś tam mi się przez głowę przewijają.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 23:34:29
barbus46 napisał(a):Frog napisał(a):Gdzieś w Internecie przeczytałem opinię (przepraszam za brak linka, to było jakiś czas temu), że MDS jest potrzebny Solorzowi tylko i wyłącznie dlatego, że posiada udziały w spółkach które są mu potrzebne do zbudowania swojej grupy telekomunikacyjnej. Jeżeli tak jest, to istnieje ryzyko, że będzie chciał się dzielić potencjalnymi zyskami... Pytanie, czy nie boicie się, że dzięki emisji pan S. wyciągnie pieniądze z rynku, potem z kolei, wyciągnie z tej spółki do innej, nie publicznej, to co cenniejsze, a akcjonariusze MDS będą musieli obejść się smakiem? Nie znalazłem żadnej wypowiedzi, w której Solorz odnosiłby się wprost co do swoich planów odnośnie samego Midasa. Ale muszę od razu z pokorą powiedzieć, że dogłębnie nie szukałem Technologia ma przyszłość, ale czy jest jakaś gwarancja że korzyści z jej rozpowszechnienia będą udziałem spółki Midas? Parę stron wcześniej zadałem podobne, chociaż przyznaję bardzo, ale to znacznie bardziej uproszczone pytanie. Wtedy od mądrych ludzi dostałem odpowiedź, że skąd, gdzie tam , nie mam racji, nie ma uzasadnienia. Ale i tak podobne pytania ciągle gdzieś tam mi się przez głowę przewijają. Na samym poczatku rozwazalem taka mozliwosc jednak w chwili obecnej nie mam takich obaw jezeli mialby wyprowadzic Centernet dla czestotliwosci to po co by wkladal Mobyland ?? Na dodatek nie biorac za to gotowki ?? Mozemy podyskutowac na ten temat jednak prosilbym o wiecej i bardziej konkretnych pytan. marcinbyko- jezeli chodzi o odciecie to 28 luty
Edytowany: 13 stycznia 2011 23:35
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2011 23:58:46
Barbus, dziwne, ale odbieram to jako zarzut, że zostałeś zbyty banałami. Więc może dla odmiany wykażesz się przemyśleniami?  Frog, ryzyko jest, to jest giełda. Gwarancji korzyści nie masz żadnej. Gdyby było inaczej akcje nie chodziłyby teraz po 4 złote. Czyż nie?  Widzę kątem oka, że Taurus mnie ubiegł, ale się nie rozpisał, więc wklejam swoje wypociny. Moim zdaniem model biznesowy ma sens i nie widzę przeszkód dlaczego Midas nie mógłby być częścią imperium Solo. Midas, CenterNet i MobyLand zajmują się sprzedażą hurtową, Aero2 stawia infrastrukturę, a Cyfrowy sprzedaje klientom detalicznym. Frog, wytłumacz mi kilka rzeczy. Skoro Solo chce wydoić Midasa: 1. Po co wprowadza Moby do Midasa skoro ma go za chwilę wyprowadzić? 2. Nie wniósł Sferii do funduszu co odbieram pozytywnie, bo spółka nie jest rentowna na dzień dzisiejszy. Jeśli chciałby wykiwać akcjonariuszy Midasa wniósłby ją aportem. 3. Daje wyraźny sygnał kto tam teraz rządzi, zasiadając w RN Midasa - firmuje spółkę własnym nazwiskiem. 4. A dlaczego dzieli się zyskiem z Cyfrowego Słoneczka? 5. Emisje akcji i kredyty to nie była do tej pory domena Solorza. Widać, że potrzebuje gotówki na inwestycje swojego życia. Przypominam, że szykuje się przetarg (co prawda opóźniony) na osiemsetkę oraz Polkomtel! Moim zdaniem inwestycje w infrastrukturę budującą zasięg na obszarach wiejskich powinny wystartować w 2012. Midas jako publiczna spółka akcyjna daje możliwość pozyskania finansowania od innych akcjonariuszy. 6. Frog, Solorz wspominał o możliwości inwestycji w Midasa poprzez FIZ'y, faktycznie słabo szukałeś  7. Jest w końcu udziałowcem Midasa poprzez podmioty zależne. W jaki sposób skorzystałby na spadku jego wyceny giełdowej? EDIT: Poprawiłem punk 5. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 14 stycznia 2011 00:04
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
14 stycznia 2011 08:28:27
Cytat:Frog, wytłumacz mi kilka rzeczy. Skoro Solo chce wydoić Midasa: Nic takiego nie twierdzę. Może chce może nie chce. Wprowadza spółkę do Midasa, ok. Jutro może wyprowadzić. Ma władzę i zrobi co zechce. Na technologii nie znają się pracownicy Midasa, ale ludzie ze spółek zależnych. Zastanawiam się, czy dyskutując o ryzyku samej technologii, o której jest mowa już na kilku stronach (bardzo szczegółówo, za co respect), bierzecie pod uwagę inne ryzyka, charakterystyczne dla funduszu jakim jest Midas. Kiedyś na wątku BBC na parkiecie też rozkładano na czynniki pierwsze potencjał zysków spółek w których BBC miał udziały i nie koniecznie miało to przełożenie na kurs samego BBC.
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2011 11:05:46
przy kursie: 4,05 zł
Uwazam ze fundusz Midas obecnie ma tylko wspolny mianownik z funduszem przy podatkach :) Narazie jest okreslona jednoznacznie strategia rozwijania LTE Midas jako fundusz nie inwestuje finansowo w jakies konkretne spolki a probuje sie skupic na rozwoju szybkiego internetu LTE. Moze zle mysle ale czym sie rozni fundusz Midas od spolki Boryszew przeciez i ta i ta spolka moze z takim samym prawem sprzedac swoje spolki zalezne i to kiedy chce. Ja nie mam nic przeciwko aby Midas rozwinal LTE a pozniej sprzedal inkasujac dzieki temu duza gotowke. Jednak jak narazie na chwile obecna wszystko wyglada ze pan Solorz na powaznie mysli o zostaniu potentatem telekomunikacyjnym. Oczywiscie dzisiaj mamy wiecej niewiadomych niz pewnikow :) Pewnik to ze Midas naprawde zacznie rozwoj LTE dzieki wczorajszym informacja o czestotliwosci 800 mysle ze zyskal przewage startowa poniewaz posiada czestotliwosc 1800 ktora i tak bylaby wykozystana w pierwszej kolejnosci, mysle ze inni operatorzy nie zdecyduja sie dzisiaj na inwestycje dopiero beda podejmowali decyzje po przetargu na 800 Dzieki czemu jezeli Midas naprawde pokryje populacje tak jak zaklada na ten rok najprawdopodobniej zostanie hurtowym dostawca do wszystkich sieci bo bardzo watpie aby konkurencja chciala zostac z tylu a kupujac hurtowo transfer beda rowno wywalizowali nie ponoszac zadnych kosztow wlasnych zwiazanych z budowa LTE. A koszty zakupu transferu i tak zostana przeniesione na klienta. Najwazniejszym zadaniem Midasa jest jak najwieksze pokrycie populacji, i sprawienie aby to dzialalo bezawaryjnie :) Niewiadome to Polkomtel :) nikt nie wie co sie stanie jezeli pan solorz zakupi tego operatora, jak bedzie wygladala struktura operatora czy przypadkiem nie bedzie chcial wlaczyc Midasa w sruktury polkomtela :) Nie wiadomo co tez zrobi ze Sferia. Oczywiscie mam mnostwo pytan ktorych nie bede pisal, chcialbym bardzo znac odpowiedz na nie, ale odpowiedzi moze dac tylko pan Solorz :( wiec dzisiaj musze sie pogodzic z tymi wszystkimi niewiadomymi i probowac samemu klocki skladac. Na koniec jeszcze raz podkresle ze inwestycja w spolke wiarze sie z duzym ryzykiem
|
|