PARTNER SERWISU
uzlzzvow
10 11 12 13 14
wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 13 lutego 2011 11:39:25 przy kursie: 3,80 zł
jeden komunikat o tym że wygrany przez Alstom kontrakt na Litwie / chociażby część - wykona EPD i zmieni się nam trend. Wyklarowanie sytuacji właścicielskiej też może dać sygnał funduszom do zakupów, teoretycznie PBG może przecież ogłosić wezwanie z dobrą ceną i cała ta obrona skupem akcji własnych i nasze nadzie mogą odpłynąć/ ryzyka muszą być jeśli celujemy w zysk - w tym przypadku EPD to reasonable risk.

wkm3
0
Wysłane: 5 marca 2011 23:01:37 przy kursie: 3,78 zł
,,PBG: decyzje ws. Energomontażu-Południe i akwizycji możliwe w marcu'': ciekawe, może skup zacznie dotyczyć rynku i przyspieszy, chyba że już są główni właściciele ,,dogadani'', ale wygląda to tak jakby Państwo Gasinowiczowie próbowali bronić się niestety powolnym/ pozarynkowym - pakietowym skupem akcji/ ciekawe też że akcje nie są skupowane z rynku przed ogłoszeniem wyników - czas chyba ustawić tu SL... /aha - jeżeli Państwo Gasinowicze ułożyliby się z PBG już w marcu to na mój skromny pogląd - nie ma mowy o żadnych nowych kontraktach w najbliższym roku przynajmniej - jeżeli sprzedadzą EPD PBGowi tzn że idą po przysłe duże kontrakty z PBG, nie sprzedaliby akcji wiedząc że mają nowe solidne kontrakty, które podbiją kurs,co o tym sądzicie?

budownictwo.wnp.pl/pbg-decyzje...
Edytowany: 5 marca 2011 23:07

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 6 marca 2011 09:22:25 przy kursie: 3,78 zł
Myślę, że decyzja w sprawach właścicielskich już dawno zapadła. Jedynie jakieś szczegóły pewnie dogadują. Znając oficjalne stanowisko PBG, wszystko albo nic, jakby Państwo Gasinowicze, chcieliby zostawić kontrolę spółki dla siebie, pewnie już dawno rozmowy by się skończyły. Może faktycznie dowiemy się w tym miesiącu. Osobiście najbardziej pasuje mi zachowanie stanu obecnego. Jeśli PBG będzie chciało stworzyć sporą spółkę budowlaną na bazie EPD, np wnosząc aport do niej w postaci jakiś ich aktywów to i tak kapitał tu się tak rozwodni, że zostanę z niczym :-) Druga możliwość o której wspomina się w artykule, to budowa spółki na bazie PBG Energia. Ta ewentualność to dla mnie już wogóle zagadka, raz że kapitał się rozwadnia, dwa to pewnie i tak nas oskubią przy wymianie akcji :-). Sądzę, że najbardziej prawdopodobne jest odstawienie sprawy do chwili wygrania przez PBG jakiegoś dużego kontraktu.

Co do dużych kontraktów, to chyba nie popełnia drugi raz tego samego błędu i nie będą się na nich skupiać zanim faktycznie nie ruszą. Jak to Kamiński ostatnio mówił, zlecenia w niemczech się kończą, na duże kontrakty w kraju nie ma co liczyć narazie, więc szukają nowych możliwości na innych rynkach. I to dla mnie jest jak najbardziej słuszna droga. Zostawiłbym wszystko tak jak jest.

wkm3
0
Wysłane: 6 marca 2011 09:58:48 przy kursie: 3,78 zł
Jeśli PBG przejmie EPD to ja odpływam/ jedyny kontrakt jak dotąd od PBG - nie wiem czy wogóle był zyskowny dla EPD, trwają po zamknięciu jeszcze rozmowy - nie mam więc wątpliwośći jak ,,obłowi się EPD'' na zleceniach podwykonawczych od PBG, ustawiam SL bo info o przejęciu przez PBG może wywołać ładny wodospad.Zainwestowałem w EPD pod jego umiejętności, nie pod zlecenia od firmy PBG, spróbuję być konsekwentny tym razem.
Edytowany: 6 marca 2011 10:00

jtb
jtb
0
Wysłane: 9 marca 2011 08:43:34 przy kursie: 3,78 zł
Krótka wzmianka o negocjacjach PBG EPD.
Cyt. "Jeśli porozumienie w sprawie Energomontażu nie zostałoby osiągnięte, to rozważymy wyłączenie go z konsolidacji lub wyjście z inwestycji" - jeśli takie teksty padają, z ust przedstawiciela PBG w czasie gdy podobno rozmowy mają się ku końcowi, to wg mnie oni mają problem z dogadaniem się.
Edytowany: 9 marca 2011 08:43

wkm3
0
Wysłane: 9 marca 2011 21:52:56 przy kursie: 3,79 zł
Dobrze, że wreszcie wyklaruje się sytuacja właścicielska - wtedy inwestorzy instytucjonalni, których tu brakuje będą mieli jasny obraz jaka będzie strategia spółki. Osobiście liczę na wejście instytucjonalnych, którzy miewają dłuższy horyzont inwestycyjny a w takim EPD jest ciekawym aktywem.

Co do umiejętności/ wyników/ perspektyw branży większość jest zgodna, czyli jednym podoba się spółka jej bilans i umiejętności inni nie mają zamiaru czekać w nieskończoność na odwlekane inwestycje w energetyce. A tu robi się gorąco spoglądając na inne fora, wiele nerwowych komentarzy, chyba zbliżamy się do rozegrania.

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 marca 2011 23:03:22 przy kursie: 3,85 zł
Owe rozegranie chyba po dzisiejszym raporcie niestety skończy się katastrofą na papierze. Strata na działalności operacyjnej w 2010 17,2mln oraz korekta 2009...
Cytat:

W roku 2009 dokonano błędnego oszacowania wartości firmy, odnoszącej się do Amontexu. Wartość skorygowano o kwotę -26.219 tys. zł w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym.

Teraz wiemy dlaczego dwóch członków zarządu "zrezygnowało". Dodatkowo wygląda jakby spółka pod poprzednimi władzami traciła na wszystkim czego się nie tknęła, poza swoim "core business". Amontex, deweloperka, PGE Arena...

wkm3
0
Wysłane: 21 marca 2011 23:10:17 przy kursie: 3,85 zł
nie podobał mi się brak nowych kontraktów w core business i po wygraniu kolejnego dużego zlecenia przez ENI przeskoczyłem z EPD, ale aby nie było mi zbyt wesoło w ENI ponad 10MPLN straty 2010, jednak tam przynajmniej mamy zyski operacyjne i sporo nowych kontraktów - tego mi brakuje w EPD a spółka ma świetne umiejętności. Kurs nie poleci w/g mnie - Spółka wykorzysta wynik do większego skupu. Trudny okres dla branży, duże inwestycje w energ.na polskim rynku wstrzymane/ odwlekane, dodatkowo każdy kontrakt na rynkach zagranicznych to silna konkurencja i długotrwały proces/ trudna branża.
Edytowany: 21 marca 2011 23:11

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 marca 2011 23:19:05 przy kursie: 3,85 zł
Sęk w tym, że spółka zjada gotówkę. Mogą zaraz nie mieć za co prowadzić skupu w takiej skali jak planowali albo "planowali". Zobacz ile mieli gotówki na koniec 2010 r. W tym wydali na skup już ponad 11mln. Mam nadzieje, że spółka nie zbankrutuje zanim nie zdoła wyjść na kontrakcie PGE Arena choćby na zero. Cekaw jestem ratingu SW po tym raporcie.

wkm3
0
Wysłane: 22 marca 2011 20:57:56 przy kursie: 3,85 zł
,,Energomontaż Płd. w '11 zakłada 350 mln zł sprzedaży, przy 5-proc. rentowności''
- optymistyczny wariant 5% zyskowności, hmm to brzmi jak marża w spółce handlowej, w której cykl rotacji produktu na gotówkę, kapitałochłonność są odrobine szybsze/mniejsze, plus powinniśmy oczekiwać premii za np. performace risk - gwarancje poprawnego i terminowego wykonania kontraktów. To wszystko dowodzi bardzo trudnego rynku i wysokiej w nim konkurencji. Za tak doskonałe umiejętności/ tak zaawansowany technologicznie produkt - 5% marży netto, czy EPD realizuje kontrakty na budowę autostrad czy energetyczne? Przy takich marżach na przyszłość to zarząd chyba zacznie myśleć o solidnej restrukturyzacji kosztów a nie wydawaniu gotówki...
Edytowany: 22 marca 2011 21:00

jtb
jtb
0
Wysłane: 22 marca 2011 21:37:47 przy kursie: 3,85 zł
To jeszcze nic. W tym artykule, cyt.
Cytat:

Zaczęliśmy sprzedaż mieszkań w Katowicach, chcemy je sprzedać w ciągu 2 lat. Zakładamy, że w sumie sprzedaż przyniesie 70 mln zł przy jednoprocentowej rentowności

Nie mam pojęcia czemu poprostu nie kupią jakiś obligacji skarbowych. Dużo lepiej by na tym wyszli :-)

Ja dzisiaj zgupiałem. Przy tych wszystkich serwowanych wczoraj i dzisiaj informacjach, byłem mocno przekonany, że będziemy zmierzać w kierunku dolnych wideł. A tu małe wsparcie na 3.80 i podaż szybko zwątpiła w swoje siły. Koniec sesji bez zmian. Sam zamierzam wierzyć w te wszystkie teorie spiskowe. Wydjaje mi się, że nikt nowy spoza spółki, nie mający dostępu do informacji niejawnych, w tym momencie nie wchodziłby w akcje tej spółki.
btw. ciekawe czy copolie wyjechał na wakacje, czy też opuścił obóz

wkm3
0
Wysłane: 22 marca 2011 22:31:30 przy kursie: 3,85 zł
nie, nie Copoila widziałem w dynamicznych zmaganiach na konkurencyjnym forum:) na którym codziennie sciera się wielu agresywnych graczy:) fora stockwatch no może poza Oilem, Kovem i kilkoma innymi są raczej dla długodystansowców, którzy zerkają na temat raz na 2 tyg:) Jtb jak nie EPD/ ENI i nasza upatrzona energetyczna brnaża to co?

jtb
jtb
0
Wysłane: 22 marca 2011 22:53:02 przy kursie: 3,85 zł
Z tego co widziałem, to na KOV wszyscy mówią, że inwestują długoterminowo (w przyszłość spółki) a każdy ruch +5gr i nastepnie -5gr powoduje taki chaos i zgrzytanie zębów, jakby tam siedzieli sami DT :-). Swoją drogą podziwiam naprawdę Pana Korczaka za wytrwałość. Ja akurat uwierzyłem w branżę budowlaną dla energetyki. Nie jestem przekonany czy akurat dobrą spółkę wybrałem, ale to będę wiedział dopiero po fakcie. Niestety "wprawny" zarząd potrafi zepsuć każdy nawet najlepszy biznes. Zobaczymy co będzie za 3-5 lat.

wkm3
0
Wysłane: 22 marca 2011 23:19:47 przy kursie: 3,85 zł
wrócę do do EPD jak ruszą duże kontrakty, jednak wszyscy na nie się szykują, w tym spółki, które wcześniej zajmowały się głównie budowaniem mieszkań i dróg - konkurencja wzasta - marże będą pod presją. Dodatkowo kwestie właścicielskie, które tak długo omawiamy nie są wcale wyjaśnione, PBG może zrobić wezwanie jeszcze, tym bardziej po mizernych wynikach EPD, to miałoby sens, PBG nie jest przecież kojażone z energetyką i nie ma tu wielkiego track record.

Tymczasem wyprowadzę się jutro również z ENI po przeczytaniu dzisiejszego art. EPD na temat planowanej 5% marży netto na 2011rok. Zainteresował mnie PSW przy obecnym kursie i pozytywnych perspektywach dla wzrostu cen węgla, trzymam się za to Stalproduktu pod wzrost zamówień na specjalistyczne blachy w energetyce/ pomimo spadku wyników/ ceny stali odbijają.
Edytowany: 22 marca 2011 23:23

jtb
jtb
0
Wysłane: 23 marca 2011 10:14:47 przy kursie: 3,90 zł
Wygląda na to, że stało się tak jak większość chyba chciała, czyli prezesem spółki zostaje obecny p.o. prezesa spółki, Radosław Kamiński. Wg mnie dobra decyzja. Posiada 3,64% akcji spółki, siedzi w niej od dawna, za porządki już się wziął i nie będzie straty czasu na wdrażanie się nowej osoby. Artykuł o EPD i PBG na parkiet.com
Wkm, czy to znaczy że zostałem sam ?
Edytowany: 23 marca 2011 10:15

wkm3
0
Wysłane: 23 marca 2011 10:22:28 przy kursie: 3,90 zł
tak ja wyszedłem z 2 tyg. przed wynikami,jak tylko zobaczyłem kolejny duży wygrany przetarg w ENI/ uciekam ze spółek którym nie idzie w core businessie - z własnych przyczyn, czy makrootoczenia, szukam reasonable risk a do tego w mojej logice potrzebne są stable operating profits, no przynajmniej kontrakty i perspektywy operacyjnych zysków, wyszedłem z 15% stratą, żeby nie zostać jak na stalku:)- tam słusznie ktoś mi wytknął że na siłę szukam pozytywnów żeby potwierdzić swój wybór, na stalku przećwiczę buy and hold, EPD cały czas będę śledził - kontrakty najważniejsza dla mnie sprawa.
Edytowany: 23 marca 2011 10:25

jtb
jtb
0
Wysłane: 23 marca 2011 21:26:09 przy kursie: 3,90 zł
Oficjalny komunikat o wyborze nowego prezesa zarządu oraz nowego członka rady nadzorczej. Ciekawe jest to drugie. Nowy członek rady nadzorczej przed powołaniem go do rady szefował Alstom Power. Jakieś zacieśnienie współpracy ?

btw.
Cytat:
wyszedłem z 15% stratą, żeby nie zostać jak na stalku:)- tam słusznie ktoś mi wytknął że na siłę szukam pozytywnów żeby potwierdzić swój wybór

czy słusznie czy nie tego jeszcze nie wiesz. odróżniaj to czy ktoś gra k-term czy d-term. Strategie wg mnie nie mające ze sobą nic wspólnego (poza osiągnięciem zysku). O słuszności decyzji dowiesz się w przyszłości nie wcześniej. Ja kupuję tylko spółki, które posiadają bardzo długą historię na rynku, jak EPD, GNT albo przynajmniej wchodzą w w20 jak PGN, PKN. Na takich spółkach uśredniam w dół. Teraz na EPD jestem na 0 a na PGN spory plus, choć pierwsze zakupy były dość wysoko. Jednak nie mówię, że decyzja o wyborze takiej strategii była dobra, bo to dopiero przyszłość pokaże.
Edytowany: 23 marca 2011 21:49

wkm3
0
Wysłane: 23 marca 2011 22:24:02 przy kursie: 3,90 zł
dużo racji/ i EPD ciekawy długoterminowo/ jednak pojawiły się w/g mnie okazje na rynku właśnie na czas kiedy zaczną wypalać nowe kontrakty na naszym rynku, do tego czasu nie spodziewam się rewelacji tutaj po rocznej obserwacji EPD i rynku/ciekawe doświadczenie: tam gdzie słabo mi poszło w tym roku niedoceniłem makrootoczenia, opierając się na bilansie/ umiejętnościach spółek.

jtb
jtb
0
Wysłane: 2 kwietnia 2011 10:31:50 przy kursie: 4,07 zł
Właśnie mieliśmy koniec tygodnia a jednocześnie miesiąca i kwartału. Jakiś czas temu pisałem o dł-term lini trendu wzrostowego, mającego początek 06.2003.

kliknij, aby powiększyć

Wg mnie przyczyną ostatniego wzrostu jest właśnie wspomniana linia. Jak widać na załączonym wykresie przedostatnia świeca (1q2011) odbiła się się prawie idealnie od trendu. Następna "zdepnięta" (zaledwie pierwszy dzień 2.q) znajduje się lekko ponad ową linią. Jak pisałem wcześniej liczyłem na dobry raport za q4, który pomógł by kursowi i idealnie wpisał się w sytuację techniczną. Jak wiemy dzisiaj, raportowi raczej trudno przypisać owe odbicie w górę od lini. Co prawda widać, że nowy prezes zaczął robić porządki w firmie, ale czy to starczy żeby utrzymać wspominaną linię trendu ? Na korzyść wzrostowego scenariusza przemawia jeszcze sytuacja na STS, choć ostatni sygnał był fałszywy.

Osobiście czekam na raport za q1 i kolejne kwartalne świece na wykresie :-)
Edytowany: 2 kwietnia 2011 10:35

jtb
jtb
0
Wysłane: 2 kwietnia 2011 10:38:47 przy kursie: 4,07 zł
wkm3 napisał(a):
uciekam ze spółek którym nie idzie w core businessie

w core business im właśnie idzie, sęk w tym że czego innego się nie tkną, to spartaczą :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,349 sek.

hotovxji
jhwiciwl
mwzsjogi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hupyuagb
edgruups
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat