WD poratował mnie kiedyś takim linkiem, bardzo dobry artykuł:). Interesowałem się, przed wejściem WDM na rynek główny, niestety nie wziąłem lekcji z artykułu, bo uparłem się na kilku spółkach trzymać średnio/ długoterminowo w tym PSW. Chciałem dziś dokupić gdyby spadało dalej ale nie udało się:) www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
|
|
wróciłem z urlopu i mam piękny test na swojej strategii buy and hold:) dobrze, że przynajmniej trzymam się dywersyfikacji i PSW to 15% ,,portfela''. Nic poza trudnym rynkiem , odcięciem dywidendy i potencjalną stratą.. 70% zysku się nie stało, więc czekam spokojnie na sezon grzewczy, kolejny test cierpliwości:)
|
|
jadę na wakacje na 2 tyg./ czas na krótki reset/ bez dostępu do kompa, po powrocie zanim sprawdzę kurs odpalę nasze forum sprawdzić jaka była dynamika, to chyba nawet dobre ćwiczenie na moją średnioterminową strategię na PSW, zakup elektrociepłowni, jeżeli na to pójdzie cash z emisji to nie jest źle.
|
|
mieliśmy dziś rano info o zakupach insidera na ponad 80KPLN, ponownie zakupy w granicach 16PLN, lubię takie pozytywne sygnały, chociaż na ZUCZku nie były one żadną podpowiedzią, ciekawe czy po uspokojeniu największych obaw o Grecję, instytucjonalni zainteresują się ZUKiem, miała być przecież emisja, którą inwestorzy instytucjonalni chcieli objąć. Kod:mod: proszę podać link do wspomnianego infa. Wątek spółki jest czyszczony tak jak pozostałe z komunikatów ESPI, które są dostępne wszędzie - o ile nie są opatrzone opinią, informacją pogłębiającą lub analizą wpływu na wartość spółki.
|
|
mnie się podoba ten tekst,, You won't find me on Facebook''! ja reż ,,idę pod prąd'' a o PSW przy takich cenach węgla i wynikach nie matwie się  myślę, że jakiś inwestor instytucjonalny pojawi się, to ewidentnie spółka, która ma potencjał do zwiększania zysków w długim okresie.
|
|
a tak z innej beczki, to czy PSW informowało po co wchodzi na główny rynek? planowana większa emisja i większa ekspansja?
|
|
kemot22 napisał(a):Panowie, w najbliższych miesiącach począwszy od kwietnia spółka nie wykaże się specjalnymi przychodami, więc trudno spodziewać się szalonego wzrostu, . - tu bym polemizował kemot22, mamy wyjątkowo korzystne otoczenie na krajowym rynku, miesiąc temu były w prasie artykuły o tym, że najwięksi producenci energii próbują zdobyć dodatkowe dostawy, podczas gdy producenci mają zakontraktowaną całą produkcję i trzeba importować węgiel. Z tego powodu zostaję w tym roku długoterminowo, staram się nie powtarzać błędów - wychodzenia zbyt wcześnie z fundamentalnych spółek, które działają w korzystnym otoczeniu (popyt przewyższa podaż węgla na naszym rynku + ceny węgla rosną). Ryzyko i to spore to emisja, ale mamy na tym forum duże wsparcie w tym zakresie, ciekawa dyskusja
|
|
wkm3 napisał(a):jak będzie info o wejściu funduszy to zostaję długoterminowo, jeżeli nie to przed walnym wyjdę, o ile spekuła nie uprzedzi mnie, sorry ale to nie ja wychodziłem przez ostatnie 2 dni jakby co  makrootoczenie mamy nienajciekawsze, sama spółka płaci dywidendę, działa na rosnącym rynku, ceny węgla mają dobry trend, po wcześniejszych dyskusjach posiedzę sobie tu i przed końcem sezonu grzewczego zacznę się zastanawiać.
|
|
Temat:
STALPROD
PLN w drugim kwartale bardzo słaby, stal drożeje, dwie ważne zmienne na korzyść Stalka w drugim kwartale.
|
|
no to ładnie wyszedłbym jakbym ustawił SL, a tu dziś wracamy z dalekiej podróży, ktoś pisał wcześniej, że spodziewa się pompowania kursu przed ustaleniem ceny p.p., może zaczęło się?
|
|
a ja sobie spokojnie potrzymam pod rosnące ceny węgla, zwiększony popyt na węgiel i dobre jak dotąd wyniki, ale ciekawe rozważania wykresowe:)
|
|
WD uprzedzał że konkurencja na rynku coraz większa, TMS rozwija nowe produkty, poczekam jeszcze spokojnie na efekty bo nie widzę mocnego zagrożenia
|
|
sądziłem, że to co dzieje się na spółce, która generuje dziś połowę obotów GPW przyczyni się do solidnej korekty, a tu proszę nic z tych rzeczy jak na razie, czyli nasze wzrosty dotyczą kapitału, który patrzy jednak na pozytywne makrootoczenie, perspektywy wzrostu zysku spółki, dywidendę, ciekawe będą najbliższe dni...
|
|
solidne opóźnienie + podejście KISS do raportowania (krótszego w życiu nie widziałem  ) to chyba należy się ewakuować, z drugiej zakładam teoretycznie, że ING i Union Investment TFI wiedzieć mogą wcześniej o ewentualnych problemach a ewakuacji nie było i nie ma jak na razie, pożyjemy - zobaczymy, czyli jak mawiają górale ,,abo bydzie słońce abo bydzie dysc'' - NC:)
|
|
Temat:
IZOSTAL
coś się ruszyło i obroty nawet ostatnio się pojawiają, spółka fundamentalna ze zdrowym bilansem i potencjałem dalszego zwiększania zysków - powinna być przedmiotem zainteresowania fundów, może wreszcie...
|
|
tym razem nie będzie jednorazowych kosztów wdrożeń systemów i wejścia na rynek, zmienność na rynkach walutowych bardzo wysoka - więc otoczenie zewnętrzne dla zysków z prowizji jest dobre, ale jestem chyba jedynym optymistą, kurs dryfuje, obroty mizerniutkie, sam nie wiem czy przed wyjazdem na wakacje nie wymięknę, żeby spokojnie odpocząć
|
|
zewnętrzne otoczenie dla PSW w średnim okresie wygląda obiecująco: ,,Górnictwo w Niemczech przeżywa renesans. Odkąd ceny surowców na światowych giełdach poszybowały w górę, Niemcy uświadomiły sobie zależność swojego przemysłu od surowców mineralnych. Obecnie liczy się na wydobycie rodzimych złóż, jednak pojawiają się przeszkody w ich eksploatacji'' biznes.onet.pl/skarb-w-skale,1...
|
|
[quote=szamot-kb] ,,Wzrosty rzędu 25 % A nowa emisja wisi w powietrzu .'' NADCHODZI KOLEJNA FF, FORMACJA FROGGA:):):) przeoczyłem news, gra taka sama od tylu lat a jednak skuteczna, znowu emisja..... czekam sobie spokojnie na info Jest ropa, wtedy dołączę, ciekawa nowa rozgrywka.
|
|
Mamy już czerwiec i nie ma śladu raportu za Q1? jak to, a może można tak na NC?
|
|
przed chwilą po lewej i po prawej stronie pojawiło się 1.84 na sporych wolumenach/ transakcja nie pokazała się w pozycji Kurs, możecie mnie oświecić?:)
|
|
jeżeli nie wywalają, tzn że wiedzą że będą dużo lepsze wyniki i że zarobią więcej, ale SL ustawię po Waszych uprzedzeniach:)
|
|
,, no balls - no babies''  napisaliśmy już niemal wszystko, teraz chwila na pozytywne emocje
|
|
zapytam w moim biurze makl. xtb, ale powiedziano mi z rok temu że nie mam możliwości ustawiania SL na spółkach NC, a to ładnie zabezpieczyło by np. moje zyski na ZUKu czy WDMie ostatnio:)czekam spokojnie z PSW, racja nie ma powodów do niepokoju poza psyhiką inwestora:)
|
|
ehh... tak sobie spojrzałem dziś na kilka wykresów, spółek z dobrym bilansem, w które też inwestowałem długoterminowo, a potem bum - jeden z podstawowych błędów - za szybko realizowałem zyski, taki Lotos, Krezus czy Wasko. Staram się, oceniając poprzednie doświadczenia przemyśleć strategię, bo coś szybko rośnie  i chyba dam rosnąć spokojnie dalej naszemu PSW
|
|
owner napisał(a):a bez dodruku niby jak na gpw ma przejsć? - miałem na myśli poderwane zaufanie po dodruku tanich akcji z poprzednich lat.
|
|
owner napisał(a):a bez dodruku niby jak na gpw ma przejsć? niedoprecyzowałem - chodziło mi o poderwane zaufanie po dodruku tanich akcji z poprzednich lat.
|
|
jak będzie info o wejściu funduszy to zostaję długoterminowo, jeżeli nie to przed walnym wyjdę, o ile spekuła nie uprzedzi mnie, no risk no fun:) szukam reasonable risk i PSW takim aktywem fundamentalnie się wydaje, gdyby tylko nie ten zbójecki numer z dodrukiem akcji...
|
|
Temat:
ZUE
być może ciekawy moment na długookresowa inwestcyję, wygrany duży kontrkat w Poznaniu, pomimo tego kurs leci - pewnie ze względu na stratę kwartalną. Biznes infrastrukturalny - długookresowo perspektywiczny, widzę pozytywny operating cash flow, na pierwszy rzut oka ciekawa inwestycja długoterminowa, będę się przyglądał.
|
|
uważam, że można trzymać PSW dłużej, obecne wzrosty podgrzewają atmosferę, sam trochę się emocjonuję  Solidne i stabilne wyniki, korzystne trendy w cenach węgla, konieczność zwiększenia importu dla zaspokojenia rosnącego popytu, jeśli nie na takich spółkach trzymać dłużej to na jakich? może to fudny pomału sobie dobierają właśnie długoterminowo?
|
|
tak, trzeba trzymać ,,nerwy na wodzy''  . Lekkie korekty, w ciągu sesji, każdego z ostatnich 3 dni mieliśmy, sam zastanawiam się czy nie sprzedać, jedyne co mnie niepokoi to kwestia emisji.
|
|
Temat:
IZOSTAL
obrot i zyskowność operacyjna mocno do przodu/ oby tak dalej i nawet ładne obroty dziś mieliśmy
|
|
jtb wyrazy uznania - jako długodystansowiec - buy and hold, przebijasz nawet mnie na stalku:)
|
|
w/g mnie ciekawy moment na wejście średnioterminowe, przed wejściem spółki na główny rynek po mocnej korekcie i przy dobrych perspektywach dla cen węgla. Rosjanie nie muszą spełniać szeregu wymogów które spełniają nasze kopalnie, więc zyskowność powinna się przynajmniej utrzymać. He, he ciekawe jak długo wytrzymam z założeniem, średnioterminowo...
|
|
na zmienność na walutach i surowcach w Q1 2011 TMS nie może narzekać/ warunki zewnętrzne są więc sprzyjające, koszty wdrożeń systemowych wrzucone w poprzedni rok/ ciekawe jak sobie będzie radził TMS.
|
|
Temat:
Onesano
proponuję popatrzeć ile opóźnienia miały nowe linie produkcyjne/ nowe biznesy w Variant SA i Stalprodukt SA + od wstępnych testów do otrzymania wszystkich niezbędnych zgód i uruchomienia produkcji jeszcze droga, chociaż takiemu graczowi może pójść szybciej niż Variantowi i Stalkowi:)
|
|
,,spółka zrezygnowała z planowanej wcześniej emisji akcji, z której miała pozyskać około 15 mln zł'' - jak dla mnie bomba! W takim razie zapraszamy fundusze, które były zainteresowane objęciem emisji do zakupów:) żródło - dzisiejszy komunikat spółki o nowym inwestorze i możliwym podniesieniu prognoz zysku.
|
|
dużo racji/ i EPD ciekawy długoterminowo/ jednak pojawiły się w/g mnie okazje na rynku właśnie na czas kiedy zaczną wypalać nowe kontrakty na naszym rynku, do tego czasu nie spodziewam się rewelacji tutaj po rocznej obserwacji EPD i rynku/ciekawe doświadczenie: tam gdzie słabo mi poszło w tym roku niedoceniłem makrootoczenia, opierając się na bilansie/ umiejętnościach spółek.
|
|
tak ja wyszedłem z 2 tyg. przed wynikami,jak tylko zobaczyłem kolejny duży wygrany przetarg w ENI/ uciekam ze spółek którym nie idzie w core businessie - z własnych przyczyn, czy makrootoczenia, szukam reasonable risk a do tego w mojej logice potrzebne są stable operating profits, no przynajmniej kontrakty i perspektywy operacyjnych zysków, wyszedłem z 15% stratą, żeby nie zostać jak na stalku:)- tam słusznie ktoś mi wytknął że na siłę szukam pozytywnów żeby potwierdzić swój wybór, na stalku przećwiczę buy and hold, EPD cały czas będę śledził - kontrakty najważniejsza dla mnie sprawa.
|
|
wrócę do do EPD jak ruszą duże kontrakty, jednak wszyscy na nie się szykują, w tym spółki, które wcześniej zajmowały się głównie budowaniem mieszkań i dróg - konkurencja wzasta - marże będą pod presją. Dodatkowo kwestie właścicielskie, które tak długo omawiamy nie są wcale wyjaśnione, PBG może zrobić wezwanie jeszcze, tym bardziej po mizernych wynikach EPD, to miałoby sens, PBG nie jest przecież kojażone z energetyką i nie ma tu wielkiego track record.
Tymczasem wyprowadzę się jutro również z ENI po przeczytaniu dzisiejszego art. EPD na temat planowanej 5% marży netto na 2011rok. Zainteresował mnie PSW przy obecnym kursie i pozytywnych perspektywach dla wzrostu cen węgla, trzymam się za to Stalproduktu pod wzrost zamówień na specjalistyczne blachy w energetyce/ pomimo spadku wyników/ ceny stali odbijają.
|
|
nie, nie Copoila widziałem w dynamicznych zmaganiach na konkurencyjnym forum:) na którym codziennie sciera się wielu agresywnych graczy:) fora stockwatch no może poza Oilem, Kovem i kilkoma innymi są raczej dla długodystansowców, którzy zerkają na temat raz na 2 tyg:) Jtb jak nie EPD/ ENI i nasza upatrzona energetyczna brnaża to co?
|
|
Temat:
BOMI
wyniki zgodne z zapowiedziami, wchodząc w Bomiego liczyłem że wyniki za Q1 2011 będą już oczyszczone z restrukturyzacji, ale po drodze widziałem jeszcze info o rozmowach na temat odpraw i redukcji zarudnienia czyli pierwszy kwartał może być jeszcze trudny.
|
|
,,Energomontaż Płd. w '11 zakłada 350 mln zł sprzedaży, przy 5-proc. rentowności'' - optymistyczny wariant 5% zyskowności, hmm to brzmi jak marża w spółce handlowej, w której cykl rotacji produktu na gotówkę, kapitałochłonność są odrobine szybsze/mniejsze, plus powinniśmy oczekiwać premii za np. performace risk - gwarancje poprawnego i terminowego wykonania kontraktów. To wszystko dowodzi bardzo trudnego rynku i wysokiej w nim konkurencji. Za tak doskonałe umiejętności/ tak zaawansowany technologicznie produkt - 5% marży netto, czy EPD realizuje kontrakty na budowę autostrad czy energetyczne? Przy takich marżach na przyszłość to zarząd chyba zacznie myśleć o solidnej restrukturyzacji kosztów a nie wydawaniu gotówki...
|
|
ostre zamnkięcie roku pod względem wyniku... przynajmniej mamy zyskowność na poziomie operacyjnym i dobre nowe kontrakty, ja tymczasem ustawiam właśnie SL przed jutrzejszym otwarciem, bo ENI troszkę przecholowało z tym wynikiem jak na moje oczekiwania. Mam nadzieję, że nie załapię się jutro na tego SL. A dla długodystansowców - będziemy mieli efekt niskiej bazy, zlecenia w core business na 2011 są więc może być ciekawie.
|
|
nie podobał mi się brak nowych kontraktów w core business i po wygraniu kolejnego dużego zlecenia przez ENI przeskoczyłem z EPD, ale aby nie było mi zbyt wesoło w ENI ponad 10MPLN straty 2010, jednak tam przynajmniej mamy zyski operacyjne i sporo nowych kontraktów - tego mi brakuje w EPD a spółka ma świetne umiejętności. Kurs nie poleci w/g mnie - Spółka wykorzysta wynik do większego skupu. Trudny okres dla branży, duże inwestycje w energ.na polskim rynku wstrzymane/ odwlekane, dodatkowo każdy kontrakt na rynkach zagranicznych to silna konkurencja i długotrwały proces/ trudna branża.
|
|
Temat:
HELIO
zdrowe fundamenty? rzuciłem okiem na przepływy operacyjne - mocno ujemne i to dość długo, pięknie poleciał kurs, zaczynam się przyglądać, ale szukam zdrowych fundamentalnie spółek/ ze stablinym operating cash flow/ popatrzę bliżej w najbliższym czasie, dziwne to raportowanie, chyba nie grudzień/ grudzień?
|
|
Temat:
IZOSTAL
WD czy możemy prosić o alanizę 2010? mamy tu ładny wzrost zysku operacyjnego i odwrotnie proporcjonalny wynik w operacyjnym cash flow.
|
|
przypomnę wpis Karada dot. zastosowania blach transformatorowych, warto rzucić okiem czy popyt na niektóre z np. nowe linie przesyłowe nie ma szans na wzrost + po stronie popytu - jeden z najw. producentów blach tr. z Japonii wyłączył produkcję:poszukam dziś źródła. karad napisał(a):,,rzucę kilka słów o zastosowaniach blach transformatorowych. Lata temu stosowano je niemal wszędzie na drodze od konsumenta elektryczności do elektrowni:
1. Zasilacze urządzeń elektronicznych małej mocy (do 1kW) zasilane z sieci 50Hz. 2. Stabilizatory lamp wyładowczych (tzw. dławiki) 3. Silniki elektryczne 4. Transformatory linii przesyłowych sieci 50Hz 5. Generatory obcowzbudne prądu
Dzisiaj w pkt. 1 i 2 spotyka się głównie przekształtniki zbudowane na rdzeniach proszkowych. Co ciekawe, pomimo wzrostu zapotrzebowania na tego typu rdzenie, ich polski producent - POLFER - przyjął formę przetrwalnikową. Inny - Feryster - funkcjonuje sprawnie, ale nie znam skali działalności.
Spośród urządzeń zawierających do niedawna duże ilości blach transformatorowych a obecnie przechodzących na technologię przekształtnikową wymienię spawarki elektryczne (MMA/MIG/TIG). Większość spawarek sprzedawanych nawet w supermarketach to spawarki inwertorowe (przekształtnikowe, na ferrytach proszkowych).
Spore nadzieje dają planowane w Polsce inwestycje w sektor energetyczny. Ale nie należy tego demonizować. To są jednostkowe inwestycje. Za nimi powinna pójść rozbudowa linii przesyłowych (stacji transformatorowych), aby znalazło to trwałe odbicie w kursie STP.
|
|
Kolejne zamówienia/3.304.000 zł./ systemy szalunkowe dla Harsco Infrastructute Services GmbH /Termin realizacji do końca II kwartału 2011 r.18.03.
Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 12/2011
|
|
Przy takich pakietówkach jak dziś: STALPROD 290,00 10000 i takich obrotach jak w ostatnich dniach te wzosty wyglądają na zmianę trendu bardziej niż na korektę, przynajmniej dla mnie. To są grubsze zakupy, nie zdziwiłbym się gdyby w najbliższych dniach pojawił się komunikat o znaczącym zaangażowaniu/ kurs dryfował sobie w dół przy obrotach po 20 tys. dziennie ponieważ nie było chętnych do zakupów, teraz sytuacja się zmieniła, kupujący wrzucają ,,do wora'' sporo.
|
|
so far so good, jak na razie trzeba słuchać lechsiego - trafia 100%. Ja tymczasem idę pod prąd i delikatnie dokupię gdy inni drżą:)
|
|
Kontrakt z KGHM/ Udział ENI MPLN 69.8 Termin realizacji: 31 grudzień 2012r. Dołączyłem po raz drugi  - kolejny wygrany projekt na trudnym rynku - brawo!
|
|
Dobrze, że wreszcie wyklaruje się sytuacja właścicielska - wtedy inwestorzy instytucjonalni, których tu brakuje będą mieli jasny obraz jaka będzie strategia spółki. Osobiście liczę na wejście instytucjonalnych, którzy miewają dłuższy horyzont inwestycyjny a w takim EPD jest ciekawym aktywem.
Co do umiejętności/ wyników/ perspektyw branży większość jest zgodna, czyli jednym podoba się spółka jej bilans i umiejętności inni nie mają zamiaru czekać w nieskończoność na odwlekane inwestycje w energetyce. A tu robi się gorąco spoglądając na inne fora, wiele nerwowych komentarzy, chyba zbliżamy się do rozegrania.
|
|
Jeśli PBG przejmie EPD to ja odpływam/ jedyny kontrakt jak dotąd od PBG - nie wiem czy wogóle był zyskowny dla EPD, trwają po zamknięciu jeszcze rozmowy - nie mam więc wątpliwośći jak ,,obłowi się EPD'' na zleceniach podwykonawczych od PBG, ustawiam SL bo info o przejęciu przez PBG może wywołać ładny wodospad.Zainwestowałem w EPD pod jego umiejętności, nie pod zlecenia od firmy PBG, spróbuję być konsekwentny tym razem.
|
|
,,PBG: decyzje ws. Energomontażu-Południe i akwizycji możliwe w marcu'': ciekawe, może skup zacznie dotyczyć rynku i przyspieszy, chyba że już są główni właściciele ,,dogadani'', ale wygląda to tak jakby Państwo Gasinowiczowie próbowali bronić się niestety powolnym/ pozarynkowym - pakietowym skupem akcji/ ciekawe też że akcje nie są skupowane z rynku przed ogłoszeniem wyników - czas chyba ustawić tu SL... /aha - jeżeli Państwo Gasinowicze ułożyliby się z PBG już w marcu to na mój skromny pogląd - nie ma mowy o żadnych nowych kontraktach w najbliższym roku przynajmniej - jeżeli sprzedadzą EPD PBGowi tzn że idą po przysłe duże kontrakty z PBG, nie sprzedaliby akcji wiedząc że mają nowe solidne kontrakty, które podbiją kurs,co o tym sądzicie? budownictwo.wnp.pl/pbg-decyzje...
|
|
jeżeli wyniki 2010 nie zainteresowały większych graczy to czy wejście na główny rynek to spowoduje? / a może właśnie instytucjonalni oczekują przeceny i wtedy wejdą w WDM? jeżeli wejście jest po to by zrobić nową emisję to mamy kolejną niewiadomą, takie mam wątpliwości w krótkim terminie/ w długim wydaje mi się że WDM wraz z rosnącymi zyskami ma szanse na lepszy kurs/ jednak złapałem się na braku konsekwencji:) zakładałem że jeżeli nie będzie rekacji pozytywnej na wyniki 2010 to wychodzę bo nie wiem o co chodzi a nadal szukam pozytywnych argumentów:)
|
|
pamiętam że ten największy kontrakt w historii - norweski to jest 1 z chyba 3 etapów  , z wypowiedzi osób lepiej znających branżę z innych forum - EPD - ostateczne przychody są ponoć średnio 20% większe ponieważ nie można oszacować wszystkich dodatkowych prac w projektach energetycznych, które fakturuje się już w trakcie realizacji. Płynności brakuje na tej spółce, niewielkie zlecenia śmieszne rzeczy potrafią wyprawiać na ZUKu/ może to się zmieni po wejściu instytucjonalnych, którzy liczę na to nie ,,wywalą'' chyba zaraz po objęciu emisji.
|
|
prawda, dowodem jest to że osobiście nie zainteresowała mnie pod względem inwestycyjnym, żadna ze spółek wprowadzanych przez WDM i jest tu coraz gorzej...sporo tych własnych finansowych spółek też mi się to niezbyt podoba. Odnośnie IDMu to racja że dochody ma zdywersyfikowane, ale zabrał się właśnie za działalność w której będzie zbierał doświadczenia a która jest troszkę bardziej skomplikowana niż wprowadzenie spółki na rynek i znalezienie inwestorów: tu trzeba mieć funding z rynku międzybankowego/ limity ryzyka w innych bankach które będą anaalizowały min. doświadczenie Zarządu. Pomysł ambitny i dobrze/ ale odpowiada mi model biznesowy WDM - prosty do obserwacji - zależny od koniunktury giełdowej, zabierając się za bankowość - zarządzanie tym projektem może mocno ,,związać'' zarząd: zarządzanie płynnością banku, zarządzanie ryzykiem klienów, controlling, prowadzenie resrukturyzacji, akwizycja nowych klientów, sprawozdawczoś do NBP. To wszystko ambitne plany, dlaczego nie popierać powstającego właśnie rodzimego banku/ Ziema Obiecana niemalże:)- obserwuję IDM też b. ciekawy temat.
|
|
a do jakich spółek i ich wyników porównywać powinniśmy Stalka? myślę o konkurentach z innych rynków - w segmencie blach transformatorowych. Rozważając otoczenie spółki: popyt inwestycyjny sam nie wiem jak długo potrwa tu jeszcze marazm/ może potrwać, dodajmy do tego niejasności dot. warunków do rozpoczęcia odkładanych inwestycji energetycznych w Polsce. Jednak, co z tego jeżeli ruszy nawet popyt jeżeli mamy duży nadmiar podaży - wszyscy będą chcieli zapełnić zwiększone moce prod. / ci którzy finansowali capex kapitałem z zewnątrz będą jeszcze bardziej skłonni do zwiększania wolumentów nawet kosztem marż. Analizując konkurentów chaciałbym spojrzeć na zyskowność, jej trend i strukturę zadłużenia + jak finansowane było zwiększenie mocy prod - tym zajmę się chętnie, czekam na podpowiedzi co do bezpośrednich konkurentów? Chciałbym sobie popatrzeć na konkurentów i zastanowić się na ile trwałe jest niekorzystne zewnętrzne otoczenie o którym pisze anty teresa i ile może zająć zmiana niekorzystnych trendów/ przy dużej nadpodaży produkcji... Ktoś na tym forum pisał, że emocjonalnie jestem ,,zżyty'' z STP i szukam na siłę pozytywów/ staram się z tym walczyć:) jadnak nagle - ujeme przepływy operacyjne to już jeśli chodzi o mnie poważna sprawa. Ćwiczę na stalku buy and hold na dłuższy termin ale ujemne przepływy operacyjne wystawiają mnie tu na ciężką próbę
|
|
,,Jeśli jakaś firma może podwyższyć ceny bez narażenia się na przegraną w stosunku do konkurencji, to jest to dobra firma'' - Ciekawy artykuł i chyba WDM można zaliczyć do takich firm + firma udowadnia w trudnych czasach rozwój biznesu działa na rynku z ogromnym potencjałem + jest spółką niezadłużoną czyli niezależną np. od banków + bez ryzyk kursowych + działającą w sekt. finanasowym a niezależną od central międzynarodowych i ich problemów ze strategią/płynnością + dającą klientom dużą wartość dodaną za którą otrzymuje WDM znaczący profit + spółką niekapitałochłonną. Tak patrząc trochę szerzej poza C/WK, C/Z i krótki horyzont. Ciekawa jest jeszcze jedna kwestia, WDM nie czeka 90 dni na należności i nie ma odpisów na należności/ nie ma zapotrzebowania na kapitał obrotowy i nie ma kosztów/ ryzyk płynności z nim związanych. Poważnie zagrozić spółce mogłaby bessa, jeżeli ktoś się jej spodziewa to powinien trzymać się z daleka od WDM który już sporo urósł od czasów najniższych notowań, jednak mamy QE II/ rosnące zyski spółek/ niskie stopy procentowe/ rosnący PKB Niemiec, z którym wzrost PKB naszej gospodarki ładnie się koreluje i perspektywy nienajgorsze w najblizszym czasie. Poprawa jakości raportowania powinna zainteresować w takich warunkach inwestorów instytucjonlanych, jeżeli nie... to jest tu coś czego nie dostrzegam  a tego typu ryzyka bywają bolesne:) Materiał źródłowy: biznes.onet.pl/w-biznesie-zarz...
|
|
nowy kontrakt w core business u Norwegów na ponad MPLN 3/ little by little ZUCZEK robi swoje:)
|
|
szybsza publikacja raportu - pewnie jest się czym pochwalić - może potrzebna szybciej gotówka z emisji do inwestorów inst. na finansowanie projektu ekolog. z dofinansowaniem UE? przed emisją pewnie zobaczymy kilka dobrych info.
|
|
Nowe zamówienie dot. systemów szalunkowych: MPLN 5.3 od Harsco Infrastructure Services GmbH/ realizacja do 30.06.2011. 28.02. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 9/2011/ - emisja do instytucji finansowych coraz bliżej, ciekawe to będzie ćwiczenie...
|
|
Nowe plany Pana Kulczyka/ zbieżne ze strategią dywersyfikacji przychodów ZUKa: ,,Plany naszej spółki, Polenergii Biogaz, zakładają budowę kilkunastu biogazowni odpadowych w całym kraju.'': biznes.onet.pl/kulczyk-zaczyna... A tu o wystartowanej w ubiegłym roku nowej działalności ZUCZKA: ,, Spółka opracowała i opatentowała oszczędny filtr przeznaczony do kotłów opalanych miałem węglowym bądź biomasą. W tym roku wyprodukowała i zainstalowała 10 takich urządzeń''.
|
|
,,Według specjalistów wypowiadających się dla Financial Times stal może w tym roku podrożeć nawet o 66 proc. Byłby to drugi największy roczny wzrost tych cen od 70 lat. Dla porównania w 2004 roku ceny te zwiększyły się o 70 proc.''. Podaję źródło: www.puds.pl/aktualnosci/wiadom...+ index cen stali po prawej stronie obok artykułu, dla ,,niedobitków stalkowych'' +PLN nadal słaby, kto wie może dożyjemy odbicia po wynikach Q1/11 czyli w ... maju
|
|
Temat:
BOMI
o, insider kupuje przed wynikami, pięknie. Myślałem że straty/ koszty jednorazowe wrzucone zostaną w 2010r a tu koszty ewentualnych odpraw jeszcze wejdą w grę w 1 kwartale chyba.
|
|
Temat:
ARCTIC
czyli wyniki za q4 będą ostre jak trzeba po raz kolejny podnosić ceny/ ja na razie wyszedłem z tydzień temu, ale obserwuję: czekam na spadek cen celulozy, z walutami na tej spółce też jest niezła zabawa.
|
|
dzięki za odpowiedź, w tym przypadku opóźnienie nie ma znaczenia, nie ma zainteresowania rynku tym wynikiem.
|
|
WD mam prośbę, wyniki WDM opublikowano:2011-02-14 09:44:06, czy będą widoczne w wiadomościach o spółce, bieżących informacjach, w zestawieniu opublikowanych raportów na 1 str? Przyzwyczaiłem się do korzystania ze stockwatcha ale tutaj gdybym polegał na jednym źródle to przespałbym wyniki 2010  a wycenę zaktualizowano szybciutko.
|
|
Temat:
Onesano
ładnie dziś się ruszyło, na solidnych obrotach, przyglądam się ale po sprzedaży insidera w grudniu chcę poczekać przynajmniej do wyników, sporo już skotek urusł od dołka, wycena stockwatcha też wskazuje na przewartościowanie, jednak spółki z tej stajni mają swoje códowne/ czasem niewytłumaczalne chwile wzlotów:)
|
|
nie ma jeszcze info, na razie złożony wniosek
|
|
jak się zrobi szum na tym forum to będzie czas chyba na sprzedaż, na razie ponad MPLN 17 zysku netto za 2010r, potencjał wzrostu po aktualizacji wyników stockwatch ponad 84%, c/wk i c/zo nabrały rumieńców, kolejka nowych spółek do wprowadzneia na NC i wejście na rynek regulowany i ...  cisza na forum + kurs spokojnie cyka do góry, i niech tak będzie, czekam na zaciętą jak na OILu dyskusję na forum WDM, to będzie zapewne dobry moment do sprzedaży...?
|
|
człowiek się uczy całe życie: można pokazać raport roczny w 6 pozycjach bilansu i 6 pozycjach rachunku wyników: no pięknie, let's keep it simple! to musi się AVIVIE i BPH podobać inwestowanie w tak transparentny biznes, chyba że dostają szersze materiały. Oj, ostatni kwartał 2010 słabiutko/ być może to prawda, że wejście na rynek angażowało firmę + poniesione zostały jednorazowe koszty wdrożeń (jak miło byłoby dowiedzieć się w jakich kwotach i jaka wartość kosztów nie będzie jednorazowym zdarzeniem już w 2011r). Prawda leży chyba jednak ,,po środku'' i uwagi o tym, żę zwiększa się konkurencja mają swój wydźwięk w wynikach. Trochę zaskoczyło mnie tłumaczenie słabszych wyników Q4 mniejszą zmiennością kursów - no na CHF/PLN nic się nie działo w Q4/2010? a EUR/USD?
|
|
marwie3719 napisał(a):Sieko nie wiem czemu ale cos mnie ciagnie do OIL na jutro. - proponuję przeczytać wątek od dechy do dechy, rzuć czasem okiem na kurs i na daty, jeżeli po przeczytaniu wszystkiego jesteś pełen entuzjazmu to mam prośbę - zapytaj w swoim biurze makl ,,co to jest Stop Loss?'' i bez tego nie baw się zapałkami/ grozi pożarem - DZIĘKI za namiary na biura, które oferują możliwość korzystania jednoczesnego ze SL i Take Profit.
|
|
pewnie się ubawicie, bo na tym forum sami ,,starzy wyjadacze'',ale jeszcze przed ,,wywiadem'' zadzwoniłem do swojego biura makl z pytaniem jak do stopa który mam i który podnosiłem dorzucić jeszcze take profit bo zastanawiałem się nad sprzedażą przed komunikatem bo co lepszego mógł on wnieść...tak sobie myślałem:) i otrzymałem odpowiedź że system Warset nie daje takiej możliwości, więc nie zrezygnowałem ze SL dla take profit bo to mi zaproponowano...:) to prawda z tym warsetem? dodam jeszcze że w ciągy tych dwóch dni kila razy dziennie zawieszała się aplikacja biura makl. - czy tak było w Waszych biurach makl?
|
|
jeden komunikat o tym że wygrany przez Alstom kontrakt na Litwie / chociażby część - wykona EPD i zmieni się nam trend. Wyklarowanie sytuacji właścicielskiej też może dać sygnał funduszom do zakupów, teoretycznie PBG może przecież ogłosić wezwanie z dobrą ceną i cała ta obrona skupem akcji własnych i nasze nadzie mogą odpłynąć/ ryzyka muszą być jeśli celujemy w zysk - w tym przypadku EPD to reasonable risk.
|
|
,,Gram pod ropę, bo te ostatnie dwa tygodnie wskazują na sukces'' - ładnych kilka takich sygnałów OIL dał w swojej karierze i drukował dalej, dlatego osobiście czekam na komunikat ,,jest ropa'' + wybicie do FF - Formacji Frogga. Psyhologicznie ciekawa kwestia - jeżeli ludzie wierzyli w to, że Ryszard Lwie Serce odkryje ropę przy poprzednich poziomach ceny to cała ta ,,wiara'' rzeczywiście może wierzyć teraz mocniej i niemalże na pewno wróci po pozytywnym komunikacie, jeżeli takie obroty miały miejsce po wywiadzie dla Pudelka Biznesu to po komunikacie.... Moja strategia jest konserwatywna ale mawiają że pesymista to ... optymista z doświadczeniem. Jak będzie ropa to wszyscy zdążymy, gra przed komunikatem to jak słusznie ktoś wcześniej napisał ,,tylko dla orłów''
|
|
co jest nie tak z WDMem, że nie ma w nim instytucjonalnych? Zyski stabilnie rosną, rynek perspektywiczny - kolejka chętnych na NC/ w bankach ciężko o finansowanie nowych ryzykownych projektów, spółka niezadłużona - bez banków na plecach, bez ryzyk kursowych, kapitalizacja no nie MPLN 50 ale i nie najniższa....Taki TMS zebrał na debiucie BPH i AVIVĘ na dzień dobry, mimo że płynność też ma słabą...a tymczasem wyniki już w poniedziałek  .
|
|
i mamy kolejny zakup insidera: ENERGOMONTAŻ - POŁUDNIE SA transakcje osoby posiadającej dostęp do informacji poufnych ,, o nabyciu akcji Spółki. Nabycie akcji, o którym mowa powyżej, zostało dokonane w transakcjach zwykłych sesyjnych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. zgodnie z poniższym zestawieniem: 03.02.2011 kupno 20.000 akcji po średniej cenie wynoszącej 3,81 zł za akcję 04.02.2011 kupno 17.137 akcji po średniej cenie wynoszącej 3,80 zł za akcję 07.02.2011 kupno 2.500 akcji po średniej cenie wynoszącej 3,80 zł za akcję''
gdyby komunikat był w drugą stronę to bym sprzedał, ale w takim razie siedzę sobie spokojnie.
|
|
,,- raport okresowy kwartalny za IV kwartał 2010 r. - 14 luty 2011 roku'' - coś mi tu nie gra, nie ma wybicia żadnego przed raportem, zakupów insiderów, chyba że jako taki zaliczymy zakupy SPQR z końca stycznia, właścicielem SPQR jest o ile się nie mylę własciciel TOTMES.
|
|
wszystkie moje zaklęcia i haki nie działają... no nawet insiderzy kupowali - tj. gasinowicze/ nawet widmo przejęcia przez PBG oddalone i zarząd nawet przez właściciela zmienony, ba.. kontrakt konkretny wygrany....:) siedzą chyba wszyscy w KOVie i OILu teraz i tyle
|
|
Buziek napisał(a):Spotkałem się z opinią, że jak na pb.pl pojawi się artykuł o tym, że aktualnie coś ładnie rośnie na rynku to oznacza to, że ubierają leszcza. Po dzisiejszej sesji i artykule na pb www.pb.pl/2/a/2011/02/10/City_... zaczynam wierzyć we wszystkie teorie spiskowe... ja chyba zacznę prowadzić własny dziennik - spółka którą obserwuję - pozytywny artykół w PB tzn że czegoś chce - wywali emisję pewnie albo ktoś chce sprzedać, dziennik zacząłem od sensacji na temat Petrola w PB, ciekawe jak to będzie tutaj....
|
|
dealerzy walutowi zarabiają gdy jest ruch na rynku i mocne zmiany, no na to nie możemy narzekać:) mamy tu spółkę dla której mocne zmiany kursów to źródło zysków a nie ryzyko - ciekawa relacja, która mnie się podoba. Dobre przedsiębiorstwo/ dobrze zarabia w niekapitałochłonnej branży - nie jest zależne od wahań kursów, nie jest zależne od banków. No nie ma tak żeby zupełnie nie było ryzyk  , taka branża musi przyciągać, tym bardziej że nie jest to dziedzina z mocnymi barierami wejścia -racja tu jest ryzyko.
|
|
ktoś oprócz mnie czeka na wynki wdmu i przejście na główny rynek?
|
|
jtb myślisz że do wakacji ktoś do nas dołączy na tym forum i z kursem się coś wydarzy? jak nic się nie dzieje przy skupie/ z kontraktami trudno to sam się już zastanawiam....a przedsiębiorstwo z takich które wybitnie lubię: wysokie umiejętności, operating cash flow, solidne kapitały, odbiorcy dobrze płacą, siedzę dalej ale dziwna ta kiszonka przy skupie...
|
|
znowu Zuczek nadwyręża moją cierpliwość, kolejna kilkumiesięczna ,,śpiączka'' kursu? pojawiają się ciekawe inne okazje na rynku.../ nie łatwo trzymać się długoterminowej strategii...
|
|
Temat:
SERINUS
inni forumowicze mogą sobie pomarzyć o aktywnie odpowiadającym v-ce prezesie spółki na pytania stockwatcherów... przychodzi mi do głowy tekst jednego z forumowiczów,,what about a nice big cup of shut .... up''/ osobiście wyszedłem dziś - na krótko bez ropy fajerwerków chyba nie będzie/ na długo - bardzo ciekawa spółka, ha z sukcesami/z przyjemnością śledzę KOV i trzymam kciuki
|
|
Temat:
IZOSTAL
- podoba mi się przewaga technologiczna + standing i perspektywy inwestycyjne głównych odbiorców: ,, jedyne przedsiębiorstwo w Polsce dysponujące technologią wykonywania izolacji wewnętrznej rur stalowych na skalę przemysłową'' - podoba mi zatrzymanie spadków na znacznym obrocie z przed kilku dni - podoba mi się, że AVIVA i BPH są w akcjonariacie - niskie ceny stali - pozytyw ( to mnie boli akurat na Stalku...). Takich średnich dobrze rokujących spółek z solidnymi kapitałami i solidnym operating cash flow szukam, dlatego dołączyłem dziś do AVIVy i BPH, jak poszczęści się popularnym ostatnio KOV i Petrol, to może i u IZSL  trochę rurek zamówią?
|
|
run Forest! run! - jeśli będziecie mieli kryzys przy najbliższym biegu ale taki konkret, to pomyślcie o gościu, który trenował kiedyś sztuki walki a złapał dyskopatię, no na szczęscie - chirurgów udało się odgonić i metodą mckenzie wyszełem spod skalpela po ...2 latach ćwiczeń i trochę do odrobienia mam:) i z dystansów 10km bedą skromniutkie little by little kolejne setki co tydzień:) no, ale zmierzam do tego - jak będzie max kryzys to pomyślcie że są goście którzy patrzą na biegacza i marzą o tym by... tak się móc zmęczyc  ja momentami już nie wierzyłem a tu powolutku zaczynam sobie dreptać i szukam nowych spokojniejszych sportów;)
|
|
rynek jest, proszę kolejny kontrakt dla konkurenta 03.02. Warszawa (PAP/ESPI) Zarząd ENERGOINSTAL S.A. informuje, iż w dniu 2 lutym 2011r. powziął informację od KGHM Polska Miedź S.A. o wyborze oferty konsorcjum firm ENERGOINSTAL S.A. (Lider Konsorcjum), Elektrobudowa S.A. (Partner Konsorcjum) i Budus S.A. (Partner Konsorcjum) w postępowaniu przetargowym, dotyczącym wyboru Generalnego Wykonawcy zadania inwestycyjnego "Budowa Bloków Gazowo-Parowych w EC Głogów i EC Polkowice". Cena oferty netto: 233.400.000,00 PLN.
|
|
to zapraszam do dyskusji o spółce  może kilka słów/ najchętniej krytycznych? być może nie dostrzegłem jakichść aspektów - to duży plus naszego forum.
|
|
SirHoe napisał(a):nie gram w gry w których jestem manipulowany w bezczelny sposób (robiony w bambuko jak kto woli). w kasynie zawsze wygrywa kasyno, a że zdarzają się duże wygrane, to tylko po to żeby ludzi przyciągnąć.. SirHoe - to może zainwestować w akcje biur maklerskich?/ niektórzy mawiają, że pewny zysk na giełdzie to mają ...brokerzy  Powtórzę to co w grudniu: Petrol jak opium pozostawiam pod obserwacją na liście spekulacyjnych spółek i poczekam na następną FROGFORMACJĘ OILa. Osobiście nie miałem tu wątpliwośći w grę w bambuko, wywalił mnie stop ale zabawa była przednia i doświadczenie bez strat nowe jest:) całą serię błędów z psychologii inwestowania tu zaliczyłem:)na kursie 2 dniowym u Pana Rysia(trzymać się założonego planu i take 100% profit, podwyższać spokojnie stopa a nie obniżać:), nie wchodzić drugi raz jak już leci;), eh szkoda gadać:).
|
|
fundy będą obejmowały niebawem emisję ZUKa to i może ,,po branży'' na EPD zerkną/ widmo wezwania w okolicach 3.8 i podaży ze strony PBG nadal trzyma kurs w ryzach.
|
|
jeżeli jutro rano wykres froga będzie nadal przestrzegał:) wykupuję 3 miesięczny pakiet abonamentu stockwatcha/ u mnie koniec przygody wywalił mnie stop/ trochę szkoda bo emocji było trochę:)
|
|
słabiutko po debiucie + obroty mizerne na mocno zyskownej spółce w perspektywicznym rynku, dziś dołączyłem. Spotkałem się z b.dobrymi opiniami dużych korporacji obsługiwanych przez TMS + dealerzy bankowi jak usłyszą, że firma jest obsługiwana przez TMS wymiękają. Duży udział fundów - więc również przynajmniej obecnie patrzą pozytywnie na perspektywy rozwoju.
|
|
fajny kontrakt wygrał konkurent: Remak podpisał umowę z Foster Wheeler Energia Polska na montaż kotła do spalania biomasy w Elektrowni Połaniec. Wartość umowy wynosi 37 mln zł.Prace będą realizowane od marca 2011 roku do kwietnia 2012 roku.PAP - 01-02-2011 17:45.
|
|
czy obecna cena jest ,,realna'' to okaże się jak zobaczymy wyniki/ porównamy wskaźniki do podobnych spółek.
|
|
Temat:
ARCTIC
firma ma spółki zależne na wielu rynkach, ekspozycje w wielu walutach, finansowania zewn, hedging, spółki zależne i jest w stanie publikować wyniki 2010 dnia 29 stycznia, dla mnie to dobry sygnał jeśli chodzi o ocenę zarządzania i kontrolowania biznesu, zobaczymy jeszcze jaka będzie treść - zyskowność i solidność bilansu/ 2010 słabo i jakość rapotowania - tu wspomoże nas na pewno stockwatch.
|
|
Temat:
STALPROD
Karad podawał wcześniej index blachy krzemowej w Szanghai/ uaktualnię, jeżeli ktoś jest zainteresowany: Wysłane: 7 kwietnia 2010 22:25:43 przy kursie: 469,50 zł news.alibaba.com/article/detai...aktualne ceny: news.alibaba.com/article/detai...ceny stali w szanghai systematycznie wzrastają, stalek po spadkach kisi się - brak korelacji.
|
|
Temat:
STALPROD
lechsie ja się nie śmieję/ jak na razie zrobiłeś dobrze, gentelmani o faktach nie dyskutują - stalek leci a zarobić można na byle jakich spółkach z byle jakimi bilansami czasem wątpliwymi perspektywami. Zamierzam przećwiczyć na stalku ,,buy and hold'' - jezeli już taka strategia to na spółce z takim bilansem. Drugi fakt jest taki, że nie rozumiem cen blachy nadal, wiem że nic nie wiem, trzymam stalka pod mocny bilans, brak zadłużenia i perspektywy energ., jak na razie jestem w błędzie ale trzymam się tego buy and hoooooooold...
|
|
Temat:
PZU
czy sądzicie, że PZU ze swoją pozycją rynkową, mocną EBIDTą, trendem spadkowym i płynnością może być interesującym aktywem dla kapitału zagranicznego vs. oczekiwane quantitative easing - pierwsze półrocze 2011? zacząłem się przyglądać spółce z tych względów.
|
|